Een effectieve werkomgeving creëren

Een effectieve werkomgeving creëren Hoe ziet een goede werkomgeving eruit? Hoe kun je jouw werkomgeving aanpassen om beter te werken, leren of studeren? Er zijn diverse tips die je kunt toepassen om jouw werkomgeving zo effectief mogelijk te maken. Zo verzet je meer werk in minder tijd en dat betekent een betere verdeling van je werkdruk.

Creëer rust

Een goede werkomgeving is er eentje waarin je weinig wordt afgeleid. Heb je hier de mogelijkheid toe, zet dan je telefoon uit. Houd verder je bureau opgeruimd. Papieren die je moet bewaren stop je in mappen. Een slimme aankoop voor een thuiskantoor is dan ook een archiefkast(je). Onder meer bij de Ikea zijn deze te koop. De kasten hebben slimme lades met deviders warmee je je belangrijke papieren en kantoorartikelen als nietmachines goed in kunt bewaren en wegstoppen. Zo houd je je bureau zo leeg mogelijk, zodat er ruimte is om je werk af te krijgen.

Bloemen en planten

Bloemen en planten kunnen opwekkend en tegelijkertijd rustgevend zijn voor een kantoor. Daarbij zorgen planten voor een gezonde werkomgeving doordat ze extra zuurstof om de ruimte brengen. Op de website plantenvoorkantoor.nl kun je uitleg krijgen over de verschillende bloemen en palmen die geschikt zijn voor elke werkruimte.

Werken met kleur

Als je kleur wilt inzetten om je werkplek effectiever te maken, dan hangt de kleur wel samen met wat je wilt bereiken.

Stimulerende kleuren zijn rood en geel. Daarbij zorgt geel voor een verhoogde concentratie en extra energie. Rood is met name een 'actie!'-kleur en kan snel overstimuleren en een kleine ruimte nog kleiner doen lijken. Oranje verfrist en is opwekkend. Ook dit kan dus een stimulerende kleur zijn.

Rustgevende kleuren zijn bijvoorbeeld groen en een lichte, roomkleur geel. Bij groen kun je ook denken aan een muur met fotobehang. Je waant jezelf al snel midden in een sereen bos en dit kan, zeker als je in de stad of een drukke omgeving werkt, je stressniveau flink omlaag brengen en daarmee je werkeffectiviteit verhogen.

Kies echter altijd voor een basiskleur waar je één muur mee schildert of behangt. De rest kun je wit of gebroken wit laten. Je kunt ook wit als kleur kiezen voor de hele ruimte en verschillende kleuren accessoires gebruiken om een stimulerend of juist rustgevend effect te creëren. Hang bijvoorbeeld schilderijen of gordijnen op in een bepaalde kleur.

Let op je zithouding

Een juiste zithouding is wanneer je op je stoel zit en je rug de achterkant van de stoel raakt. Je knieën komen net over de voorkant van de stoel. Je voeten raken precies de grond. Houd je rug recht.

Je zithouding voor je beeldscherm

Je scherm zit op de juiste hoogte als je hoofd recht omhoog kunt houden als je aan het werk bent. Zit je goed rechtop, dan houdt dit in dat de bovenkant van je scherm net iets boven je rechte kijkrichting zit.

Voorkom een muisarm

Muis af en toe met links en af en toe met rechts. Op maandag, dinsdag en woensdag muis je met rechts, en donderdag, vrijdag en eventueel in het weekend met links. Zo wissel je af. Houd verder pauzes waarbij je even wat rek- en strekoefeningen doet. Dit kan voorkomen dat je last krijgt van een muisarm.

Vraag om hulp

Kom je er zelf niet uit hoe je je werkplek het beste kunt indelen, vraag dan advies van een expert. Je kunt ook literatuur lezen over de juiste werkplekinrichting, zoals het boek Werkplekwijzer.
© 2011 - 2023 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Effectief leren, beter onthoudenEffectief leren, beter onthoudenDoor op een speciale manier te gaan leren, kunt u dingen beter onthouden. De tips uit dit artikel zijn uit onderzoek van…
De ABC sleutel; een manier om effectief te lerenDe ABC sleutel; een manier om effectief te lerenEen van de bekendere methodes om aangeboden lesstof beter te kunnen verwerken en beter te kunnen leren, is de ABC-sleute…
Wel of niet straffen?Wel of niet straffen?Elk kind doet wel eens iets wat niet mag of luistert niet naar zijn/haar ouders. Grenzen opzoeken en er over heen gaan h…
Hoe kun je het beste leren? Leer beter met deze tips!Heb je je wel eens afgevraagd waarom sommige kinderen en volwassenen beter leren dan anderen? Waarom sommigen moeite heb…

StrategieontwikkelingStrategieontwikkelingAls een onderneming een strategie wil ontwikkelen, moet er eerst een keuze worden gemaakt uit een hoofdvorm: offensieve…
CommunicatiemixCommunicatiemixDe communicatiemix bestaat uit tal van communicatie-instrumenten om kennis, houding en gedrag te beïnvloeden. We maken o…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 02-07-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.