Terras inrichten, tips voor ondernemers

Terras inrichten, tips voor ondernemers Mensen zitten graag op een terras, maar hoe zorg je er als ondernemer voor dat ze graag op jouw terras zitten? Lees hier wat jouw terras moet hebben, wat juist niet, hoe je het het best aan kunt kleden en waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat mensen hun drankje nuttigen op jouw terras en niet op die van de buurman.

Terrasinrichting

Het inrichten van een terras is een moeilijke taak. Er moet gekeken worden naar de kleuren, de materialen, de hoeveelheid en het aanbod van de verschillende producten. Een terras kan op vele manieren ingericht worden, zowel met losse producten als met totale sets. Het voordeel van totale sets is dat het allemaal bijpassend is en er dus niet gelet hoeft te worden op het feit of alles wel met elkaar combineert. Het nadeel is echter dat een set vaak bestaat uit standaard maten en hierbij bestaat er een grote mogelijkheid dat meerdere sets niet passen of dat er juist een loze ruimte overblijft. Bij de inrichting van een terras valt te denken aan tafels, stoelen, banken, krukjes, bijzettafels en voetenbankjes. Natuurlijk hangt het helemaal af van de smaak en het doel van de ondernemer welke producten daadwerkelijk op het terras geplaatst zullen worden.

Tafels en bijzettafels

Zeker bij het aanschaffen van tafels voor buiten moet er rekening gehouden worden met de functie en de mogelijkheden van de tafel. Vaak is het zo dat een terras niet helemaal waterpas aangelegd is en is dat geval is het handig te kiezen voor een tafel met verstelbare poten. Zo kan worden voorkomen dat een tafel gaat wiebelen en onstabiel wordt. Het materiaal van de tafels is erg belangrijk. Plastic en metaal zijn het best bestand tegen alle weertypen en het makkelijkst schoon te houden. De laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van aluminium. Wellicht is dit materiaal nog beter, gezien het niet roest en niet snel kapot gaat. Daarentegen is de aanschaf van producten van aluminium wel iets duurder.

Stoelen en banken

Om ruimte te besparen wanneer het terras niet in gebruik is, is het een goede optie te kiezen voor stapelstoelen. Zo kan het terras eventueel worden voorzien van een overkapping en kunnen er statafels in geplaatst worden voor feesten en partijen. De stoelen worden vaak in dezelfde stijl gehouden als de tafels. Banken kunnen mooi de eventueel lege ruimtes aan de randen van het terras opvullen. De meeste aluminiumsets bestaan tegenwoordig uit een tafel, twee brede stoelen en een bank. Onder de stoelen en banken is aluminium eveneens de trend van de laatste jaren. De stoelen van dit materiaal zijn mooi afgewerkt, hebben een mooie structuur, zitten comfortabel en stralen een zekere stijl uit. Voor de ondernemer is het een prettige bijkomstigheid dat producten van dit materiaal bijna geen onderhoud nodig hebben en een lange levensduur hebben.

Krukjes of voetenbankjes

Steeds vaker zien we kleine krukjes of voetenbankjes terug op terrassen. Het straalt natuurlijk enige luxe en comfort uit, maar het blijkt dat de kleine bankjes en krukjes nog een andere functie hebben. Het komt vaak voor dat iemand een bekende op een terras ziet zitten en deze een kort gesprek wil voeren zonder de intentie bij te schuiven aan het tafeltje. Het gebeurt dan veel dat mensen op de knieën aan de tafel gaan hangen. Ten eerste is dit natuurlijk niet goed voor het meubilair, maar het is ook een uiterst onprettige houding voor de betreffende persoon. Wanneer er een klein krukje of bankje in de buurt staan, zal de klant deze pakken met de intentie ‘even’ te gaan zitten voor een korte conversatie. Vaak wordt het gesprek iets langer en biedt de bezoeker van het terras toch maar een drankje aan. Dit drankje wordt aangenomen wanneer de persoon en makkelijk bij zit en niet wanneer deze gehurkt zit. Voetenbankjes en krukjes zijn dus niet alleen prettig voor een consument met pijnlijke voeten, maar ook voor de ondernemer om een extra drankje te kunnen verkopen.

Ligstoelen en –banken

Deze producten zien we in Nederland het minst terug bij de horecagelegenheden. Ze nemen te veel ruimte in, zijn moeilijk te verplaatsen en klanten zouden gaan liggen slapen in plaats van iets te eten of drinken bestellen. Onder de ondernemers die het terras aan zee hebben gevestigd is het echter wel een goed idee om enkele ligstoelen of –banken te plaatsen. Ligstoelen liggen beter dan een handdoek op het zand en de consument hoeft vanaf het strand niet ver te lopen om een drankje te halen. Dan kunnen ze toch net zo goed direct van het terras gebruik maken? Ze kunnen er zonnen, comfortabel liggen en drankjes worden ‘aan bed’ geserveerd.

Parasol of zonnescherm?

De aanschaf van een zonnescherm is duur, zeker wanneer deze automatisch werkt. Een zonnescherm heeft veel voor- en nadelen. Het houdt voor veel mensen tegelijk de zon tegen, waardoor er in de meeste gevallen maar eentje nodig is, het heeft een lange levensduur en met een druk op te knop verdwijnt het scherm wanneer het gaat regenen of als de zon in de zee zakt. Er hoeft niet gesleept te worden met zware onderstellen van parasols, die soms nog stuk voor stuk handmatig ingeklapt moeten worden. Het nadeel is wel dat er altijd mensen zijn die wel van de zon willen genieten. Wanneer er alleen nog plek is onder het scherm lopen zij door naar de concurrent die nog wel plaatsen in de zon heeft. Met een parasol kun je het aan eenzelfde tafel zo regelen dat bepaalde mensen in de zon kunnen zitten en anderen kunnen genieten van de schaduw. Dit is met een zonnescherm niet mogelijk.

Parasols hebben zo ook de voor- en nadelen. De ouderwetse parasols komen uit een gat in het midden van de tafel. De zware voet staat onder de tafel. Deze standaarden zijn vaak zo zwaar dat ze met moeite verplaatst kunnen worden en dit is niet ideaal voor het personeel. Klanten hebben het probleem dat ze altijd tegen de ijzeren stang kijken wanneer ze met de persoon aan de andere kant van de tafel willen praten. De nieuwere parasols staan over het algemeen op wielen en naast de tafels. De parasol wordt, vaak automatisch, uitgeklapt naar de voorkant en is groter dan de standaard exemplaren. Klanten hebben geen last van de standaard en bij regen zijn de parasols makkelijk in de klappen en weg te rijden. Nadeel is echter wel dat de standaarden vrij groot zijn en dus veel ruimte innemen op een terras.

Paviljoens en partytenten

In het voor- en najaar kan het nog wat koud en nat zijn. Een terras kan dan toch al in gebruik worden genomen met behulp van een gesloten paviljoen of partytent. Het houdt de wind en regen tegen, de kou dringt minder door en door wat voorkorfjes of kacheltjes neer te zetten geeft het een gezellige indruk. In de zomer kunnen partytenten en paviljoens goed van pas komen wanneer er bijvoorbeeld een feest wordt gegeven tot in de kleine uurtjes. De tenten zijn makkelijk op te zetten en weer weg te halen. Vooral in de avonden kan het wat frisser worden, maar in een tent is het nog behaaglijk, zeker wanneer er gefeest wordt. Een zomers buitje kan ook geen kwaad. Veel paviljoens en partytenten zijn naar eigen inzicht in te delen. Zo kan de ondernemer ervoor kiezen de tenten open te houden, helemaal te sluiten of gedeeltelijk te dichten.

Vaste overkappingen

Een vaste terrasoverkapping heeft vele voordelen. Vaak bestaan deze overkappingen uit een aantal steunbalken en glas. Hierdoor is het terras altijd beschermd tegen de regen en komt de zon er toch doorheen. Het idee ontstaat dat je in de buitenlucht zit en je toch onder een dak bevindt. De overkappingen zitten vast gemonteerd aan de gevel en zijn niet inklapbaar. De overkapping is dus altijd aanwezig. Nadeel van een glazen overkapping is wel dat vuil goed te zien is en snel een vieze indruk wekt. Het is noodzakelijk de glazen goed schoon te (laten) houden. Er bestaan ook ondoorzichtige overkappingen, bijvoorbeeld van hout, metaal of spaanplaat. De bescherming tegen regen is uiteraard even goed en het vuil op de bovenkant is niet te zien. Nadeel is wel dat de zon ook tegen wordt gehouden, waardoor er altijd donkerte en schaduw onder de overkapping heerst.

Terrasbestrating

Er zijn vele mogelijkheden wanneer het gaat om het betraten van een terras. Het belangrijkste is wel dat het waterpas ligt en dat er voldoende ruimte is om overtollig water af te voeren. Bij een dichte betrating is het noodzakelijk het terras licht af te laten lopen, zodat het water vanzelf mee wordt gevoerd. Bij bestrating waar ruimte tussen de tegels open blijft, kan het water doorlopen naar de ondergrond. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met openingen van minimaal 1,5 centimeter. Een van de goedkoopste soorten bestrating is de betonnen klinker. Nadeel hiervan is wel dat deze tegels strak gelegd moeten worden om te voorkomen dat ze gaan wiebelen of inzakken. Daarnaast hebben deze klinker een ongezellige uitstraling. Siertegels stralen meer luxe en kleur uit. Deze tegels zijn in veel verschillende soorten, maten en kleuren te krijgen. Van Oud Hollands tot Toscaans en van uitgewassen berggrind tot schelpentegels. Deze tegels zijn kostbaar, maar de kans op verschuivingen, oneffenheden en beschadigingen zijn aanzienlijk klein. De duurste variant van terrasbestrating is toch wel bestrating met natuursteen. Hierbij valt te denken aan marmer, graniet, zandsteen of kalksteen. Deze verschillende materialen geven het terras een bijzonder, luxe en natuurlijke uitstraling. De soorten natuursteen zijn te verkrijgen in diverse kleuren, waardoor het volledig aangepast kan worden aan de binnengelegenheid en het interieur. Nadeel van natuursteen is wel dat het een goede verzorging nodig heeft. Vooral marmer heeft goed onderhoud nodig. Er kunnen al hardnekkige bruine vlekken op marmer ontstaan wanneer er enige tijd een nat boomblaadje op heeft gelegen. Natuursteen is daarmee de mooiste, de duurste en de meest tijdrovende vorm van bestrating.

Verwarmd binnenterras

Terrassen bevinden zich vaak buiten. Dit lijkt dan ook standaard te zijn wanneer we het hebben over terrassen. Toch is niets minder waar. Steeds vaker komen we binnenterrassen tegen. Een ideale oplossing om het hele jaar door te kunnen genieten van de gezelligheid van een terras. Zeker in Nederland is dat buiten niet mogelijk. Binnenterrassen hebben vaak een natuurlijk uiterlijk met veel groen. Er wordt gebruik gemaakt van planten, bamboe, hout en aarde. Het terras wordt verwarmd door de centrale verwarming binnen de onderneming, maar om meer sfeer te geven aan het terrasidee worden er meer ontwerpen gemaakt voor openhaarden of warmtelampen. Dit verhoogd de sfeer en de ‘natuurlijke’ warmte geeft het gevoel van een brandende zon op de huid. Het idee voor binnenterrassen is ontstaan in tuincentra, waar terrasproducten worden verkocht. Inmiddels hebben de meeste tuincentra in Nederland een binnenterras, waar men kan genieten van een gebakje, een broodje of een lekker drankje. Voor ondernemers is dit de ideale plaats om inspiratie op te doen voor een eigen terras, zowel binnen als buiten. In tuincentra wordt het terrasgevoel extra versterkt door de vochtige lucht die vaak in de kassen heerst.

Dakterrassen

Het lijkt een trend te zijn een dakterras te hebben. Zeker bij de koop van een woning wordt er gekeken naar de mogelijkheden tot buitenrecreatie en daarbij is een dakterras veruit het populairst. Een terras dat zich op grote hoogte bevindt heeft iets bijzonders, iets extra’s. Het geeft een gevoel van vrijheid, privacy en ruimte. De Nederlandse consument is over het algemeen erg gesteld op een zekere privacy, ook als het gaat om een bezoek aan een terras. De eigenschap van veel mensen is dat zij het leuk vinden mensen te kijken, maar het minder leuk vinden zelf bekeken te worden. Veel mensen voelen zich niet op het gemak wanneer er veel mensen langs het terras lopen waar zij dicht tegen het voetpad aan zitten. Hier heeft de consument geen last van wanneer het terras zich op het dak bevindt. Horeca-eigenaren die een gelegenheid bezitten met een plat dak maken dat ook graag gebruik van de mogelijkheid een dakterras aan te leggen. Wanneer dit niet aanwezig is en er zelfs geen opening naar het dak bestaat betekent dit een grote en kostbare verbouwing, maar deze kosten worden ruim terug verdiend als het dakterras daadwerkelijk in gebruik wordt genomen. Het is belangrijk te denken aan goede zonwering op een dakterras. Door een gebrek aan opstaande muren is een zonnescherm of vaste overkapping vaak niet mogelijk. Een goede optie is dan wel de verrijdbare parasol, zodat bezoekers zelf de keuze kunnen maken tussen zon of schaduw.

Geur en kleur

Een terras straalt weinig sfeer uit wanneer het slechts is volgepropt met tafels en stoelen. Decoratie bepaalt een groot deel van de uitstraling van een terras. Veel gekleurde bloemen en planten geven een landelijk plaatje en hier is de Nederlandse consument erg op gesteld. Er zijn verschillende opties om een terras te vullen met bloemen. Er kan gekozen worden voor kleine vaasjes op elke tafel. Er is altijd een leuk bloemstukje aanwezig op elke tafel en dat zorgt voor een huiselijker gevoel. Het nadeel hiervan is dat er altijd mensen zijn die hier niet op gesteld zijn en de bloemen van de tafel verwijderen door deze op het tafeltje achter hen te plaatsen. Dit is vervelend voor de klanten die vervolgens plaats zullen nemen aan die tafel. Een ander nadeel is ook dat een ongelukje in een klein hoekje zit en kleine vazen snel omvallen en breken. Bloemen in vazen moeten regelmatig vervangen worden en dit is op den duur erg kostbaar. Een goedkopere optie is het plaatsen van grote bloembakken op het terras. Door deze te vullen met zomergoed dat een aantal maanden bloeit is er voldoende geur en kleur aanwezig om het terras een vrolijke uitstraling te geven. De grote bloembakken gaan niet snel kapot en de bloemen hoeven niet snel vervangen te worden. De goedkoopste optie, als het gaat om bloemen, is het gebruik van nepbloemen. Deze bloemen dienen wel nauwkeurig gekozen te worden op kwaliteit en effect van weersinvloeden. Nepbloemen van slechte kwaliteit verkleuren snel en kunnen kapot gaan in de buitenlucht.

Overige terrasdecoratie

Naast bloemen zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om een terras leuk en uitnodigend te decoreren. Zacht gekleurde kussens stralen comfort uit, terwijl felgekleurde kussens meer jongeren aan zullen trekken. Tafelkleden kunnen leuk gedecoreerd worden met gewichtjes. Deze gewichtjes zijn niet alleen in veel verschillende vormen en kleuren te verkrijgen, maar zijn natuurlijk ook erg handig wanneer er een briesje staat. Het tonen van een menukaart kan onderdeel van decoratie zijn. Tafeltjes met een leuk gepresenteerde menukaart erop stralen meer uitnodiging uit dan een krijtbord op de stoeprand. Een goede optie is ook om een muziekinstallatie achter een buitenbar te zetten. Door het draaien van goede muziek op een licht volume ontstaat er een ontspannen sfeer. In winkels is gebleken dat mensen langer in de winkel blijven wanneer er een achtergrondmuziekje aanwezig is. Dit geldt ook voor binnen- en buitenterrassen.

Kleine klanten, grote kracht

Kinderen hebben ongemerkt een grote invloed op de ouders of verzorgers. Het is aan te raden aandacht te besteden aan de jonge bezoekers van het terras. Hierbij kun je denken aan een ijskraam, een speeltoestel of een ballenbad. Kinderen hebben altijd trek in een ijsje en zijn raken snel enthousiast wanneer zij een speeltoestel zien. Ouders zullen dan ook sneller op het terras gaan zitten als de kinderen vragen om een ijsje of even te mogen spelen. Kinderen nemen een ijsje en gaan spelen, terwijl de ouders rustig kunnen genieten van een drankje of een tussendoortje. Door wat aandacht te besteden aan de recreatiemogelijkheden voor kinderen op het terras zal de onderneming populairder worden onder de jonge gezinnen.

Rolstoelvriendelijk

In Nederland komt het vaker voor dat een terras niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers dan dat het terras rolstoelvriendelijk is. Hierdoor kan een onderneming veel klanten mislopen. Natuurlijk is het bijna onmogelijk een heel terras zo ruim op te stellen dat een rolstoelgebruiker zich er makkelijk tussen kan bewegen. Wel is een goede optie wat hogere tafels te plaatsen bij de entree van het terras. Wanneer er geen drempel aanwezig is, kunnen rolstoelers zich makkelijk naar een tafel verplaatsen en de rolstoel tot bij de tafel rijden. Het is wel handig hier een aanduiding bij te plaatsen om overige klanten er van bewust te maken dat deze verhoogde tafels bedoeld zijn voor de minder validen.
© 2009 - 2024 Nico80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 mooiste terrassen van LissabonLissabon kent vele terrassen waar bezoekers onder het genot van een drankje en hapje kunnen ontspannen, lezen en geniete…
Wonderen en mysteries van de Andes: MorayWeinig Peru-bezoekers nemen een kijkje bij de site van Moray. Nochtans vormt deze intrigerende plaats een ongelooflijk s…
Aquariuminrichting: wanden, bodem en terrassenNa onze keuze bepaald te hebben wat betreft het soort aquarium, richten we onze aandacht op de bodem en wanden van het a…

Subsidiemogelijkheden in de horecaSubsidiemogelijkheden in de horecaOndernemers met een horecagelegenheid komen vaak in aanmerking voor subsidies. Helaas weten maar weinig van het bestaan…
Horeca-interieur, van grote invloed op klantenHoreca-interieur, van grote invloed op klantenNatuurlijk wil je het als ondernemer goed doen en wil je dat jouw zaak druk bezocht wordt. Het interieur dat je aan je h…
Nico80 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.