Horeca-interieur, van grote invloed op klanten

Horeca-interieur, van grote invloed op klanten Natuurlijk wil je het als ondernemer goed doen en wil je dat jouw zaak druk bezocht wordt. Het interieur dat je aan je horecagelegenheid geeft, of het nu gaat om een bar, restaurant, snackbar, kroeg, discotheek of hotel, is van grote invloed op het succes van je onderneming en daar moet je al rekening mee houden voor je de zaak opent. Haal de mensen binnen met het perfect passende interieur! Lees hier de do's en dont's.

Horeca-interieur

Het interieur van een horecaonderneming bepaalt voor een groot deel de sfeer en moet klanten uitnodigen naar binnen te stappen. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat de klanten ook lekker kunnen zitten, geen last krijgen van de rug of te krap in de stoelen moeten zitten. Kortom, het interieur van de onderneming dient als een trekpleister. Ondernemers die extra aandacht besteden aan het uiterlijk van de onderneming zijn over het algemeen succesvoller dan ondernemers die zich meer richten op de kwaliteit van de producten. Kwaliteit is wel heel belangrijk in de onderneming, maar de klanten moeten eerst binnen willen komen voor ze van de kwaliteit kunnen genieten.

Stoelen

Er zijn vele verschillende soorten stoelen, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor in een horecagelegenheid. De ondernemer kan kiezen voor houten, metalen of gestoffeerde stoelen, loom stoelen of stapelstoelen. Opstapelbare stoelen zijn uiterst geschikt voor op een terras of een horecaonderneming die zich op een camping gevestigd heeft. Dit soort stoeltjes zijn niet geschikt om rond de luxueuze tafeltjes te plaatsen in een restaurant. Houten stoelen kunnen mooi aangekleed worden en zijn wellicht beter passend in een restaurant. Ondernemers van hotels of restaurants kiezen vaak voor gestoffeerde stoelen. Dit soort stoelen zitten prettig en hebben een mooie luxueuze uitstraling. Het nadeel is wel dat klanten regelmatig morsen en vlekken zijn moeilijk uit de stof te verwijderen. Voor de inrichting van een sterrenhotel wordt voornamelijk toch gekozen voor gestoffeerde stoelen of banken door de nette uitstraling. In restaurants gaat de voorkeur uit naar houten of rieten stoelen met losse kussens, in bars kiest men vaak voor donker hout en in buitengelegenheden maakt men het meest gebruik van plastic of metalen stapelstoeltjes.

Barkrukken en banken

Onder de barkrukken komen steeds meer modellen voor. Vaak zijn ze gemaakt van enkel hout of hout met een gestoffeerde zitting. In bars is toch de barkruk met de leren zitting het populairst, maar vooral in nieuwe gelegenheden, welke zich richten op de jongere doelgroep, wordt er ook steeds meer gekozen voor het ijzeren onderstel met een normale stoelzitting. Door de korte rugleuning op deze variant en de plastic zitting zitten de klanten comfortabeler, gaat het minder snel kapot en vlekken zijn eenvoudig te verwijderen. In bars wordt voor de overige inrichting veel gebruik gemaakt van lange banken aan de tafels. Hierbij kan de ondernemer kiezen uit vele verschillende ontwerpen, zoals lange banken, hoekbanken of U-banken. Deze meubelstukken zijn over het algemeen van hout gemaakt. In hotels en restaurants worden banken steeds meer gebruikt, alleen wordt hier vaker gekozen voor een gestoffeerde bank in dezelfde kleurencombinatie dan de stoelen.

Tafels

Wanneer een ondernemer tafels gaat aanschaffen is het van belang dat er rekening wordt gehouden met de functie van de tafel. Indien de tafels op een terras geplaatst zullen worden is het erg praktisch te kiezen voor metaal of plastic, zodat het makkelijk schoon te houden is en bestand tegen verschillende weertypen. Daarnaast is het handig van tevoren goed te kijken of de tafel verstelbare poten heeft. Terrassen zijn zelden waterpas aangelegd en klanten hebben er een hekel aan als de tafel veel wiebelt of omvalt wanneer zij er op leunen. In restaurants wordt vaak gekozen voor donkere houten tafels met een mooi ontwerp. Er wordt bewust gekozen voor donker, gezien er in licht hout sneller plekken ontstaan van hete voorwerpen op de tafel en ook beschadigingen zijn duidelijker te zien op een lichte kleur. Zelden kiest een ondernemer voor een los onderstel met een glazen bovenplaat, hoewel het wel voorkomt. Deze tafels zien er mooi uit en de onderstellen bestaan bijna altijd uit een bijzonder ontwerp. Glazen tafels zijn moeilijk schoon te houden en zelfs de kleinste stofdeeltjes zijn zichtbaar op de plaat. Veel mensen vinden het niet prettig als ze door de tafel heen kunnen kijken.

Bar en inrichting

Een bar moet niet alleen goed bij de rest van het interieur passen, maar moet uiteraard ook functioneel zijn voor het personeel en de klanten. De bar moet hoog genoeg zijn in combinatie met de barkrukken en de plaat moet goed bestand zijn tegen water en alcohol. Daarnaast is ook de inrichting erg belangrijk. Zo is het handig een goede achterkast te plaatsen. Achterkasten zijn te verkrijgen in verschillende materialen, zoals glas, hout, metaal, meubelplaten of spiegelplaten. De meeste modellen worden voorzien van massieve lijsten en koven voor een mooie afwerking. Platen voor de juiste indeling en de voetenstang kunnen aangepast worden op het ontwerp. De meeste standaard barontwerpen zijn al voorzien van een lekblad en een spoelbak. Bij de betere verkooppunten van horeca-inrichtingen kunnen de standaard modellen volledig aangepast worden op de wensen van de ondernemer. Er kan bijvoorbeeld een extra spoelbak geplaatst worden, een bovenkast voor de opslag van alcohol, hangrekken voor gedoseerde flessen, extra ruimte voor glazen of aangepaste maten voor eventueel later te plaatsen inbouwapparatuur.

Terrasinrichting

Een terras staat in de meeste gevallen los van het interieur in de binnengelegenheid. Daarom kiezen ondernemers vaak voor stapelbare meubelen die bestand zijn tegen elk weerstype. Dit is niet alleen prettig voor het schoonmaakpersoneel, maar de kosten liggen ook vrij laag. In vroegere tijden waren hiervoor alleen de simpele plastic stoelen te verkrijgen, maar tegenwoordig hoeft een terras niet meer standaard te zijn. Veel ondernemers kiezen tegenwoordig voor aluminium frames en weerbestendig vlechtwerk. Er zijn vele modellen tafels en stoelen te verkrijgen in de meest uiteenlopende kleuren. Zo kan het meubilair van het terras aangepast worden op het interieur binnen, hoewel dit lang niet altijd gedaan wordt. Een andere trend is het plaatsen van een bar op het terras. Hierdoor hoeven de klanten niet steeds naar binnen te lopen voor een drankje en hinderen zij ook geen klanten die binnen zitten te dineren. De komst van de mobiele bar voor buiten is daarom voordelig voor zowel de klanten als het personeel. Uiteraard zijn er speciale bijpassende barkrukken ontworpen om aan een buitenbar te plaatsen. Deze krukken zijn in de meeste gevallen gemaakt van metaal en plastic of aluminium. De bar en de krukken kunnen het hele jaar door buiten blijven staan en zijn eenvoudig schoon te maken na het herfst- en winterseizoen.

Voorraadkasten

In sommige gevallen is de ondernemer wegens ruimtegebrek verplicht een aantal (voorraad)kasten in het zicht van de klant te plaatsen. Wanneer dit het geval is kan het verstandig zijn te kiezen voor kasten die binnen dezelfde stijl van het gehele interieur passen. De kasten kunnen worden voorzien van leuke decoratie of spiegels, zodat ze naast de opslag van de voorraad ook een leuke toevoeging aan het interieur zijn. Dit geldt uiteraard ook voor andere meubelstukken, zoals kassameubels en buffetmeubels.

Verlichting en accessoires

In hotels en restaurants wordt vaak gekozen voor hanglampen boven de tafels. Dit is een praktische manier van verlichting alleen op de plekken waar het echt nodig is. Daarnaast zijn er vele modellen hanglampen te verkrijgen en kunnen ze altijd aangepast worden op de stijl van de rest van het interieur. Wandlampen, plafonnières en sfeerlampjes worden vaker gebruikt in bars of afhaalgelegenheden. In snackbars wordt vaak gebruik gemaakt van standaard tl-buizen. Op het terras zijn er vele mogelijkheden om op een passende manier licht te creëren. Zo zijn er onder andere lichtpilaren, lichtslangen, windlichten en terrasspotjes. Natuurlijk kan het erg gezellig zijn om te kiezen voor fakkels of vuurkorfjes. Passende accessoires verbeteren altijd de sfeer binnen de gelegenheid. De ondernemer kan kiezen voor schilderijen, prenten of schetsen aan de muur, bloemstukken, kaarsenbranders of kandelaars op de tafels en leuke tafelkleden. Kaarsen of waxinelichtjes verbeteren de sfeer eigenlijk altijd. Dit is niet alleen om het feit dat het romantiek en warmte uitstraalt, maar ook omdat klanten vaak van enige privacy houden tijdens hun verblijf in de gelegenheid. Mede om deze reden is het niet aan te raden de tafels en stoelen te dicht op elkaar of direct naast elkaar te plaatsen. Gordijnen of andere raambekleding is bepalend voor de sfeer die de gelegenheid naar buiten uitstraalt. De kleur moet goed combineren met de inrichting en het is handig rekening te houden met het feit dat sommige gordijnstoffen snel verkleuren. Lamellen en luxaflex zijn over het algemeen niet uitnodigend. Klanten zien liever een stoffen raambekleding in een zachte kleur.

Kleurcombinaties

In bars en cafés wordt in veel gevallen gekozen voor donkere kleuren, in tegenstelling tot de tinten in hotels en restaurants. Gelegenheden voor de jeugd worden vaak ingericht met felle kleuren, terwijl de moderne inrichting meer zwart, wit en grijs laat zien. Op terrassen wordt veel gebruik gemaakt van lichte, zomerse kleuren en in snackbars gaat de voorkeur uit naar wat hardere kleuren, als rood en groen. Om een goede sfeer te creëren in een horecagelegenheid is het aan te raden te kiezen voor meerdere kleuren in dezelfde kleurenreeks. Zo past geel bijvoorbeeld goed bij blauw en blauw goed bij roze, maar roze en geel samen is geen goede combinatie. Om een rustige en warme sfeer te geven aan de gelegenheid kan men het beste gebruik maken van zachte kleuren of pasteltinten.

Inrichting adviesbureau

In Nederland zijn er speciale ondernemingen die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en inrichten van horecaruimtes. Zij kunnen advies geven over de indeling van de ruimte, het interieur en de plus- en minpunten. Deze adviesbureaus kijken verder dan een ondernemer doet of kan. Sommige horecagelegenheden krijgen bijvoorbeeld meer te maken met gehandicapte bezoekers dan anderen en het is dan verstandig het interieur daarop aan te passen. Brede doorgangen, geen hoge drempels en hogere tafels zijn voor mensen met een lichamelijke handicap een uitkomt. Daarnaast kan er rekening gehouden worden met extreem korte, of juist extreem lange mensen. Het is vooral noodzakelijk het interieur aan te passen op de bezoeker wanneer de ondernemer zich richt op een bepaalde doelgroep. Een onderneming wordt vaak negatief beoordeeld wanneer het niet voor iedereen toegankelijk is. Wanneer de deuropening te nauw is om een rolstoel door te laten, een toilet te krap is voor lange mensen of een bar te hoog is voor erg korte mensen, loopt de ondernemer deze klanten mis. Natuurlijk is het moeilijk met iedereen rekening te houden. Een adviesbureau op het gebied van ontwerpen en inrichtingen van horecagelegenheden brengt vele voordelen voor de ondernemer met zich mee.

Verschillende stijlen en indrukken

Zoals eerder gezegd stellen verschillende doelgroepen ook verschillende eisen aan de inrichting van een horecagelegenheid. Donkere kleuren trekken ouderen aan, terwijl felle kleuren voornamelijk jeugd aan zal trekken. Het is belangrijk rekening te houden met de doelgroep als het gaat om het interieur. Een jongerencafé kan niet hetzelfde aangekleed worden als een koffieshop en een stamkroeg ziet er heel anders uit dan een discotheek. De vele verschillende stijlen maken allemaal een andere indruk op het publiek en heeft een grote invloed op het aantal klanten dat de gelegenheid zal bezoeken.

Jongerencafé

Er zijn meerdere interieurstijlen te vinden in de jongerencafés. Dit heeft vooral te maken met de doelgroep onder de jongeren. In de cafés voor jongeren tot 16 jaar is er vaak een apart gedeelte voor de jongens en een apart deel voor de meisjes. Wel lopen deze gedeelten in elkaar over. Voor de jongens wordt er veel gebruik gemaakt van donkere en harde kleuren, als zwart, rood en blauw. Een stoere uitstraling met een duistere achtergrond. Voor de meisjes wordt vaker gebruik gemaakt van zachtere kleuren. Daarnaast wordt er in deze ruimtes meer gebruik gemaakt van banken en zitkussens dan bij de jongens. Dit heeft alles te maken met de gevoelens van de jongeren en het bijbehorende gedrag. Meisjes houden van roddelen en smoezen over de jongens, waardoor ze graag dicht op elkaar zitten en lekker luieren op relaxte kussens. Jongens zitten vaak op enige afstand van elkaar om de ruimte voor zichzelf te nemen. Jongens willen indruk maken op de dames, geven elkaar slechts een hand of drukken de vuisten tegen elkaar en gaan dan breder zitten. Jongens hebben meer geheimen voor elkaar en zijn erg met de privacy bezig wanneer ze in de puberteit terecht komen. Voor jongeren boven de 16 worden de ruimtes over het algemeen niet meer verdeeld. De jongeren zijn over het algemeen de tijd gepasseerd waarin ze enige afstand van elkaar willen bewaren. In deze gelegenheden wordt dan ook veel gebruik gemaakt van neutralere kleuren. De zitgedeelten zijn in de meeste gevallen opgesteld in groepen, gezien dit wel de leeftijdsgroep is dat groepen jongeren zich verzamelen, maar niet met andere groepen in contact willen komen.

Hotel en restaurant

Aan de inrichting van een hotel of restaurant worden er heel andere eisen gesteld. Hier worden de pijlen voornamelijk gericht op de volwassenen en niet op jongeren. Wel is er vaak een apart deel van de onderneming ingericht voor kleine kinderen. In hotels en restaurants moet het interieur en luxe uitzien en een zekere romantiek uitstralen. Naast romantiek is een zakelijke uitstraling erg belangrijk, gezien veel vergaderingen, bedrijfsuitjes of besprekingen in een restaurant plaats vinden. De kleuren worden neutraal gehouden en er wordt zelden gebruik gemaakt van donkere of harde, felle tinten. Wel komen er veel goudkleurige tinten terug in dit soort horecagelegenheden. Het gebruik van glimmende materialen geeft het interieur een extra stukje luxe mee. Vooral in hotels en de duurdere restaurants maakt men veel gebruik van decoratie als bloemstukken of kaarsen op tafel.

De stamkroeg

Veel horecagelegenheden worden niet populairder wanneer ze ouderwets ingericht zijn. De stamkroeg is waarschijnlijk de enige horecagelegenheid waar dit uiterlijk juist wel gewenst is. Bezoekers van een kroeg zijn voornamelijk van middelbare of oudere leeftijd en bezoeken de gelegenheid om los te komen van de dagelijkse sleur. Ze willen ontspannen, het werk vergeten en een luchtig praatje maken. Het blijkt dat deze menen zich het prettigst voelen in een wat donkerder interieur. In de meeste kroegen, zowel oude als nieuwe, wordt dan ook vaak gekozen voor een eiken of donkerbruin interieur. De ouderwetse barkrukken, ouderwetse tafelkleden en niet te veel poespas. Om de bezoekers extra te vermaken, of extra te laten ontspannen, worden er in veel van deze gelegenheden een of meerdere gokkasten geplaatst. Dit is absoluut niet noodzakelijk, maar wanneer iemand voor het eerst een kroeg binnen stapt is het voor de klant haast vanzelfsprekend dat hier ook een gokkast staat.

De discotheek

Discotheken hebben een geheel eigen uitstraling. Door de vele lichten die bij het verschijnsel discotheek horen is het niet nog ook lichte kleuren in de inrichting zelf te gebruiken. De dansende lichten en de muziek zorgen al voor ontspanning en de verlichting komt beter uit in een donkere omgeving. In de grootste discotheken in Nederland zien we veel zwart en rood terug. Deze kleuren hebben een extra functie. In discotheken wordt veel drugs gebruikt en uit diverse onderzoeken is gebleken dat felle kleuren de invloed van drugs op een persoon kunnen versterken. In een discotheek bevinden zich vaak veel mensen en veel mensen willen ook niet opgemerkt worden door andere mensen. Zij kiezen voor de donkerste hoek en leven zich daar uit. Daarom is het verstandig in de gehele ruimte te kiezen voor donkere kleuren en de gekleurde lichten het werk laten doen. In de toiletten en andere afgesloten ruimtes in discotheken worden vaak blauwe lampen geplaatst om drugsgebruik tegen te gaan. Door het blauwe licht kunnen de gebruikers moeilijker hun aderen vinden.

Snackbar

Een ondernemer van een snackbar heeft te maken met verschillende zaken wanneer het gaat om de inrichting. Wanneer de snackbar alleen voor de afhaal bedoeld is, blijft de inrichting vaak wat kleurloos. Dit is ook bedoeld om mensen weer snel te laten vertrekken nadat zij hun bestelling hebben ontvangen. Zo kan groepvorming in de zaak tegengegaan worden. Klanten stappen toch sneller binnen wanneer ze zien dat het rustig is en ze waarschijnlijk snel hun eten hebben. In veel snackbars is het mogelijk daar het voedsel te nuttigen. In dit geval wordt er veel gebruik gemaakt van plastic, ijzer en leer. Deze materialen zijn vooral nuttig in een snackbar, waar men veel te maken heeft met vet en sauzen. In een snackbar wordt zelden gebruik gemaakt van materialen die niet met een natte doek af te nemen zijn. Snackbars hebben qua inrichting vaak een saaie uitstraling. Een snackbar is niet bedoeld om een hele avond gezellig door te brengen en dat willen de meeste ondernemers van snackbars ook duidelijk maken. Hoe drukker het binnen is, hoe minder mensen er nog binnen komen. De snackbar is de enige horecagelegenheid waar het niet de bedoeling is de klanten zo lang mogelijk binnen te houden, waardoor er ook weinig aandacht besteed wordt aan de inrichting en meer aandacht aan de apparatuur.
© 2009 - 2024 Nico80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is horeca precies?Wat is horeca precies?De horeca is een term die we heel vaak horen en de meeste mensen weten ook wel wat het ongeveer is. Toch blijkt dat het…
Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…
Restaurant De Klimop op Waddeneiland AmelandRestaurant De Klimop op Waddeneiland AmelandDe Klimop is een café restaurant in Nes op Ameland. Het is een levende oudheidkamer. Wie het trapje afstapt, de molenste…

Terras inrichten, tips voor ondernemersTerras inrichten, tips voor ondernemersMensen zitten graag op een terras, maar hoe zorg je er als ondernemer voor dat ze graag op jouw terras zitten? Lees hier…
Leiderschap en visie: succesvolle organisaties hebben visieLeiderschap en visie: succesvolle organisaties hebben visieSuccesvolle bedrijven hebben een visie. Als leiderschap niet begint met visie, resteert de vraag: waarmee dan wel? Een v…
Reactie

Restaurant Girl, 28-02-2012
Ik heb ook een hekel aan restaurants waar de tafeltjes zo dicht tegen elkaar aan staan dat je buurman dichterbij zit dan je eigen partner/tafelgenoot. Soms is het genoeg om slechts 1 tafel weg te halen, om iets meer privacy te creëren. Maar blijkbaar gaat het alleen maar om de winst. Reactie infoteur, 18-06-2012
Beste Angela,

hier heb je absoluut gelijk in. Bedankt voor je reactie!

Nico80 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.