Het gigantische succes achter het Turkse concern Ülker

Ülker is een van de grootste levensmiddelenfabrikanten in Turkije. Het bedrijf exporteert in 2016 haar goederen naar 110 verschillende landen uit de hele wereld. Hieronder vallen: Europa, V.S., Gemenebest van Onafhankelijke Staten, Midden-Oosten, Balkanlanden en Afrika. Ülker maakt voornamelijk koekjes, biscuitjes, crackers en chocolade. Naast zoetigheden brengt Ülker andere producten op de markt als: boter, de Turkse variant van cola (Cola Turka), soepen en babyvoeding. Ülker valt onder het moederbedrijf Yıldız Holding en staat in 2016 op de lijst van de meest succesvolle bedrijven ter wereld.

Geschiedenis van Ülker

Ülker is opgericht in 1944 door de twee broers Sabri en Asım Ülker. De broers Ülker zijn de twee zoons van een migrantengezin uit de Krim. Zij zijn begonnen als een kleine bakkerij in Istanboel. Na vier jaar, in 1948, hebben de broers besloten om het groter aan te pakken en een fabriek te starten in Topkapı Davutpaşa te Istanboel. Het eerste product dat erg succesvol was, was de Pötibör bisküvi. Een simpel biscuitje dat gegeten werd bij de thee. Dit biscuitje was zo populair dat al gauw werd gekozen om het product te exporteren naar andere steden binnen Turkije. Pötibör Bisküvi was nu niet alleen maar verkrijgbaar in Istanboel maar ook in andere steden in Turkije. Ülker begon als klein concept maar stond ineens tussen "de grote jongens" als Lüks, İdeal en Ha. Dit zorgde voor een ware concurrentiestrijd tussen de vier grootste levensmiddelenfabrikanten van Turkije.

Slogan

Een van de grote factoren achter het succes van Ülker is de zeer bekende slogan die het bedrijf heeft. "Het is geen theetijd zonder Ülker". Deze slogan werd met de reclame van de producten gelanceerd en was hoorbaar via de radio en op de televisie. Deze slogan werd gelanceerd in 1965.

Export naar het Midden-Oosten

In 1970 heeft het goedlopende bedrijf gekozen om uit te breiden richting het Midden-Oosten. Hierbij ging het voornamelijk om de export van verpakte chocoladeproducten.

Producten

In 1948 begon Ülker met de productie van het biscuitje Pötibör bisküvi, dit liep goed en Ülker begon haar productgroep uit te breiden. In 2000 begon Ülker met de productie van zonnebloemolie, margarine en zuivelproducten. In 2003 kwamen hier koolzuurhoudende dranken (Cola Turka), fruitsappen, babyvoeding, ijs en Turkse koffie bij. Reclame in kranten, op televisie en radio werden een steeds belangrijker onderdeel van Ülker. Dit zorgde voor een grote internationale naamsbekendheid.

Turka Cola

Turka Cola werd in 2003 geïntroduceerd op de Turkse markt. Nadat ook dit product van Ülker erg succesvol bleek, werd het geëxporteerd naar andere landen. Turka Cola is verkrijgbaar in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken, Bosnië en Cuba. Doordat Amerika oorlog voerde in Irak groeide het antiamerikanisme. De vervanger van Coca-Cola en Pepsi werd Turka Cola, wat een grote groei betekende voor het Turkse concern. In 2015 nam Turka Cola 19% van de Turkse markt voor haar rekening. Naast Turka Cola verkoopt Ülker ook Turka Cola Light.

Hep beraber

Op de verpakking van Turka Cola staat 'hep beraber' Wat betekent: allemaal samen. Hiermee bevestigt Turka Cola het nationalistische gevoel dat het de cola is van het volk. Er staat ook een ster om de letter 'a', wat verwijst naar de ster van de Turkse vlag. Turka Cola is in verschillende formaten verkrijgbaar: petflessen (0,5-3 liter), glazen flesjes (0,2 liter) en blikjes (0,33 liter).

Werkgelegenheid

In Turkije zorgt Ülker voor meer dan 41.000 banen. Ülker staat op de lijst van de meest succesvolle bedrijven ter wereld. In deze lijst wordt onder andere gekeken naar de winst, groei en omzet per jaar van het bedrijf. In 2001 haalde Ülker zelfs een hogere plaats dan Coca-Cola, zij stond op vijf hoewel Coca-Cola een positie had van nummer negen. Hiermee had Ülker een wereldwijd vermogen van 1,5 miljard dollar.

Ülker Group

Ülker Group is het dochterbedrijf van Yıldız Holding. Zij richt zich op de fabricage, verkoop en marketing van de producten van het merk Ülker. Binnen deze groep vallen, chocolade, chocoladerepen, biscuits, wafels, kauwgom, snoep, babyvoeding, luiers en persoonlijke verzorgingsmiddelen. Yıldız Holding nam op 3 november 2014 het Britse concern United Biscuits over voor een bedrag van 2,2 miljard Pond.

Ülker in Nederland

Ülker heeft in Nederland een hoofdkantoor dat gevestigd is in Harderwijk. Tevens zit hier de groothandel waar het gehele assortiment van Ülker verkrijgbaar is.
© 2016 - 2024 Nadoush, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Papa John's PizzaPapa John's PizzaPapa John's Pizza is naast Pizza Hut de tweede grootste pizzakoerier ter wereld en is vanaf de zomer van 2016 ook aanwez…
Wat is eHerkenning?Wat is eHerkenning?EHerkenning is voor bedrijven wat voor burgers DigiD is. Met eHerkenning kunnen bedrijven veilig inloggen bij de overhei…
Bronnen en referenties
  • http://www.ulker.com.tr/en/meet-ulker/about-us/ulker-in-the-world
Nadoush (3 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.