Kringlopen in Utrecht: openingstijden en adressen

Kringlopen in Utrecht: openingstijden en adressen Utrecht heeft een aantal zeer goed lopende kringlopen. Dat komt mede door de relatief jonge bevolking. Er wonen veel studenten en jonge gezinnen die na hun studie in Utrecht blijven hangen. Onder hen heeft de kringloop ook een hoog hipheidsgehalte, omdat het milieuvriendelijk is en er vaak leuke dingen bij zitten voor wie goed zit. Bij een kringloop kunnen mensen hun oude spullen brengen. Vervolgens worden die, vaak door vrijwilligers, weer gesorteerd. Het slechte spul verdwijnt in de vuilcontainer, het goede spul komt in de winkel terecht.

De Arm

Oude Gracht

De bekendste kringloop in Utrecht is De Arm en zit in het centrum aan de Oude gracht onder verschillende huisnummers, te weten: Oudegracht 247, 253, 255, 266, 270, 272, 274 en 290. Daar heeft de kringloop een aantal panden naast elkaar. In elk huis wordt een bepaalde productgroep verkocht, zoals boeken, (antieke) meubels, kleding en fietsen. Verder is een van de panden ook te huur voor bijvoorbeeld feestjes. Arm is een afkorting en staat voor De Alternatieve Renovatie Maatschappij. De kringloop is op dinsdag en woensdag geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur en op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot 18.00. Verder is deze kringloop elke eerste zondag van de maand geopend, van 12.00 uur tot 17.00 uur. De prijzen van de producten zijn voor een kringloop aan de hoge kant, maar nog altijd een stuk goedkoper dan wanneer datgene ergens anders als nieuw gekocht zou moeten worden.

Verlengde Hoogravenseweg

In het noorden van Utrecht heeft De Arm nog een tweede kringloop. Deze is ook gevestigd op een aantal huisnummers, namelijk Verlengde Hoogravenseweg 63, 65, 67 en 69. Deze kringloop is nog een stukje overzichtelijker dan de kringloop aan de Oude Gracht, De vestiging heeft een oppervlakte van 2500 meter en verkoopt onder andere meubels, cd's, platen, curiosa, kleding en boeken. Het unieke aan deze kringloop is bovendien dat er een bouwmarkt aan vast zit, waar veel dezelfde producten, zij het tweedehands, als bij een reguliere bouwmarkt worden verkocht. De Arm aan de Verlengde Hoogravenseweg is op dinsdag tot er met vrijdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Emmaus Utrecht

Binnen Utrecht zijn er ook een drietal kringlopen van stichting Emmaus. Dit is een internationale organisatie die in 1949 werd opgericht door een Franse priester genaamd Abbé Pierre. Hij kwam in aanraking met een dakloze man en was nauwelijks in staat hem hulp te bieden. Daar kwam de Emmaus-beweging uit voort. In Nederland heeft de organisatie een aantal kringlopen en opvanghuizen waar mensen die een moeilijke positie zitten worden opgevangen.

Ab Harrewijnstraat

De grootste kringloop van Emmaus zit in de wijk Parkwijk aan de Ab Harrewijnstraat 18. Deze kringloop heeft veel boeken en meubels. Verder is er een grote afdeling met prullaria, zoals vaasjes en schilderijen. Het aanbod van kleding is beperkt. De kringloop is woensdag, vrijdag en zaterdag van 13 uur tot 17 uur geopend en op donderdag van 13 uur tot 21 uur.

Makassarstraat

Ook in de wijk Lombok zit er een kringloop van Emmaus. Deze is een stuk kleiner dan de vestiging in Parkwijk en zit midden in een woonwijk. Het adres is Makassarstraat 36 en de winkel is van woensdag tot er met zaterdag geopend van 13.30 uur tot 17 uur.

Kledingwinkel aan de Mgr. van de Weteringstraat

Emmaus heeft ook in het centrum van Utrecht een kleine, maar drukbezochte kledingwinkel. Daar wordt onder andere kleding, schoenen, sieraden en een kleine collectie boeken verkocht. Het adres is Mgr. van de Weteringstraat 1. De winkel is woensdag tot er met vrijdag geopend van 12 uur tot 17 uur en op zaterdag van 12 uur tot 16 uur.

Retourshop aan de Gloriantdreef

Emmaus heeft in Utrecht Overvecht een groot retourpunt waar mensen spullen kunnen inleveren. Ook gebeurt een groot deel van de inzameling vanaf dit punt. Vanuit Overvecht worden de binnengekomen spullen weer herverdeeld over de verschillende vestigingen van Emmaus in Utrecht en omgeving. De spullen kunnen worden ingeleverd aan de Gloriantdreef 403 op woensdag tot er met zaterdag van 13 uur tot 17 uur.

Wawollie

Maarssenbroeksedijk

In augustus 2013 opende Wawollie de grootste kringloop in Utrecht en omgeving. De kringloop heet een oppervlakte van ruim drieduizend vierkante meter. De opbrengst gaat naar goede doelen voor dierenwelzijn. De kringloop ligt in Utrecht-West, tegen Maarssen aan. Het adres is Maarssenbroeksedijk 59. De kringloop is zeven dagen in de week geopend, van 10 uur tot 18 uur.

Terre des Hommes

Amsterdamsestraatweg

Ook Terre des Hommes heeft een kleine kringloopwinkel aan de Amsterdamsestraatweg 392. Deze ging open in september 2009 en wordt volledig gerund door vrijwilligers. Alle winst gaat nog een project in Cambodja. De winkel is dinsdag tot er met zaterdag geopend van 10 uur tot 17 uur.
© 2014 - 2022 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krachtwijk of probleemwijk Overvecht (Utrecht)Overvecht is een hoogbouwwijk in Utrecht uit de jaren '60 en '70 vergelijkbaar qua bouwstijl met 'Kanaleneiland' in Utre…
Interessante galerieën in Utrecht bezoekenInteressante galerieën in Utrecht bezoekenIn de stad Utrecht speelt kunst een vooraanstaande rol en er zijn dan ook diverse musea en galerieën in het midden van h…
Het Utrechtpad etappe 1: Utrecht (De Dom)  WerkhovenHet Utrechtpad etappe 1: Utrecht (De Dom) WerkhovenHet Utrechtpad is één van de vele Streekpaden die Nederland rijk is. Streekpaden zijn rondwandelingen in een bepaalde st…

Kringlopen in Eindhoven: adressen en openingstijdenKringlopen in Eindhoven: adressen en openingstijdenVoor wie van kringlopen en het snuffelen tussen tweedehands spullen houdt is Eindhoven absoluut een aanrader. In de lich…
Kringlopen in Amsterdam: openingstijden en adressenKringlopen in Amsterdam: openingstijden en adressenAmsterdam is rijk aan kringlopen. In totaal zitten er door de stad heen een achttal kringlopen. Daarnaast zijn er versch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LoboStudioHamburg, Pixabay
  • http://www.wawolliekringloop.nl/
  • http://emmaus-utrecht.nl/
  • http://www.kringloopcentrumutrecht.nl/
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 12-12-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.