Ideale werknemer heeft recht op ideale werkgever

Ideale werknemer heeft recht op ideale werkgever Een goede werkgever laat zijn personeel optimaal presteren en snapt dat de werknemers daartoe pas in staat zijn indien ze goed gemotiveerd zijn. Die motivatie lukt als medewerkers het gevoel hebben dat ze individueel gewaardeerd en beloond worden voor hun inzet en prestaties. Niet alleen in financieel opzicht, maar ook als mens en toegewijde collega wil men erkend worden.

Resultaat het belangrijkste

De ideale werkgever en werknemer bestaan natuurlijk alleen in theorie, net zo goed als dat het ideale huwelijk ook een utopie is. Nastreven van idealen geeft meestal al voldoende resultaat en voldoening voor beide partijen. En je hebt er ook niets aan indien een bedrijf wel goed met het personeel omgaat, doch in zakelijk opzicht als ondernemer faalt. Want dan gaat de onderneming uiteindelijk toch gewoon failliet, omdat de concurrent het beter doet. Het is als in de sport: liever een onverbiddelijke strenge trainer die met het elftal successen boekt dan een aardige man die te vaak verliest, waarvan uiteindelijk ook de spelers de dupe zijn.

Aan welke eisen voldoet de ideale werkgever nu globaal.

Financiële beloning

Een goede financiële beloning is voor een werknemer natuurlijk het allerbelangrijkste, bijvoorbeeld:
  • Vast maandsalaris, dat boven het gemiddelde in de sector ligt.
  • Eindejaarsuitkering in de vorm van een winstdelingsregeling, een dertiende maand en/of een bonus.
  • Deelname in een pensioenfonds dat t.z.t. recht geeft op een uitkering waarvan de hoogte jaarlijks wordt aangepast aan de geldontwaarding, wat betekent dat er indexering plaats vindt vanwege de inflatie.

Beloning in natura

Hoewel er niets boven een mooi jaarinkomen gaat, zijn wat leuke andere extraatjes ook altijd welkom:
  • Korting op producten die door de onderneming geproduceerd of verhandeld worden.
  • Een leuk kerstpakket in december en een sinterklaascadeau voor de jonge kinderen van werknemers.
  • Personeel dat jubileert, omdat het bijvoorbeeld een 25-jarig dienstverband heeft bereikt, een leuke receptie aanbieden met een fraai cadeau en een extra maand salaris.
  • Mensen die na jarenlange arbeid met pensioen gaan krijgen natuurlijk een mooie afscheidsreceptie, en een leuk centje mee.
  • Als werknemers een koperen, zilveren of gouden huwelijksfeest vieren, eveneens een geschenk aanbieden.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Nog niet genoemde secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen zijn:
  • Reiskostenvergoeding of auto van de zaak.
  • Interne cursussen en opleidingen, of externe scholing op kosten van de zaak.
  • Voldoende doorgroeimogelijkheden en kans op promotie.
  • Flexibele werktijden en kinderopvang, alsook ouderschapsverlof.
  • Mobieltje of laptop van het bedrijf.
  • Een leuke personeelsvereniging alsmede sporten na het werk.

Informatie en teambuilding

Informeren door de directie is belangrijk, bijvoorbeeld in de vorm van Intranet en/of een personeelsblad. Waarin ook alle personeelsmutaties staan, en lief en leed wordt benoemd. En af en toe met collega's ergens in "een hutje op de hei" een paar dagen bijeenkomen, voor de noodzakelijke teambuilding motiveert ook.

Zakelijk

Je hebt niets aan een bedrijf dat goed is voor het personeel terwijl de bedrijfsvoering verder te wensen overlaat. Het management van de onderneming dient te waken over concurrentiepositie, marktaandeel, winstgevendheid en waar nodig harde maatregelen te nemen, knopen door te hakken etc.

Optimaal profiteren van die gunstige arbeidsvoorwaarden

Wil je er bij zo'n ideaal bedrijf uithalen wat er in zit, dan moet je bij indiensttreding ongetrouwd zijn, geen kinderen hebben en 41 jaar oud zijn, want:
  • Zodra je dan vervolgens trouwt krijg je mooie geschenken van je baas en een vrije dag die doorbetaald wordt.
  • De drie kinderen die je vervolgens krijgt kunnen jarenlang profiteren van de cadeautjes die ze op 5 december van de baas krijgen.
  • Na 25 jaar hard gewerkt te hebben krijg je op je 66e als jubilaris mooie geschenken, een leuk feest en misschien wel een extraatje.
  • Een paar maanden later opnieuw geschenken van baas en collega's indien je 25 jaar getrouwd bent.
  • Jaar later ga je op je 67e genieten van het waardevaste pensioen, nadat je eerst een mooie afscheidsreceptie hebt gehad met van alle kanten cadeaus, een afscheidsalbum en misschien wel een gouden horloge met inscriptie.

Voor zo'n werkgever ga je door het vuur!
© 2013 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?Naast primaire voorwaarden zijn er secundaire voorwaarden, zoals een auto van de zaak, een reiskostenvergoeding en een d…
Ouderschapsverlof: voorwaarden, mogelijkheden en salarisOuderschapsverlof: voorwaarden, mogelijkheden en salarisMensen met eigen kinderen of die voor een kind zorgen dat onderdeel uitmaakt van het gezin van de werknemer, hebben rech…
Loondoorbetaling bij ziekteLoondoorbetaling bij ziekteAls je als werknemer ziekt wordt, is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Voor hoelang geldt de loondoorb…
Belastingvoordeel reiskosten woon-werkverkeerBelastingvoordeel reiskosten woon-werkverkeerAls u met eigen vervoer naar uw werk reist, kan de werkgever sinds januari 2024 maximaal € 0,23 per kilometer vergoeden.…

Eigen bedrijf starten zonder geldEen eigen zaak beginnen zonder geld is lastig, maar niet onmogelijk. Er zijn een aantal geldschieters die het mogelijk m…
De rol van de curator in een faillissementDe rol van de curator in een faillissementEen faillissement betekent vaak een persoonlijke ramp voor werknemer, schuldeiser en kredietverlener. Het aantal bedrijv…
Reactie

Rene, 05-06-2014
Beste,

Als lid van het management (MKB), heb ik reeds bovenstaande tips opgenomen ter stimulering van de medewerkers.
Wat nu, als blijkt dat zaken als vanzelfsprekend worden aangenomen? Geef je iemand een auto van de zaak, willen ze nu ook dat jij het schoon maakt voor ze? Regel je een vaar trip met zijn allen is de reactie meer als "jij hoort toch voor mijn pleziertjes te zorgen". Geef je ze een mobiel van de zaak met tegoed, weten ze nog steeds niet naar kantoor te bellen als ze oponthoud hebben en niet op tijd aanwezig kunnen zijn. Reactie infoteur, 06-06-2014
Beste Rene,
Dat zijn inderdaad geen leuke reacties.
Een advies is moeilijk op afstand te geven, maar als het je dwars zit zou ik toch laten merken hoe je er over denkt. Op het matje roepen gaat misschien te ver. Maar een keer terloops of als zich een goed moment voordoet van je teleurstelling blijk geven.

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 31-03-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.