Welke verzekeringen moeten ZZP’ers afsluiten?

Welke verzekeringen moeten ZZP’ers afsluiten? Als ZZP’er bent u niet verplicht om noodzakelijke verzekeringen af te sluiten, maar het is wel aan te raden. Als ZZP’er hebt u geen recht op bijvoorbeeld een WW-uitkering of een WIA-uitkering. Een werknemer wordt beschermd door verplichte verzekering die afgesloten moeten worden, deze verplichting geldt niet voor de zelfstandige ondernemer. U hoeft geen voorzieningen te treffen, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Op het moment dat u arbeidsongeschikt raakt is er geen vangnet. De inkomsten stoppen en om nog rond te kunnen komen kunt u uiteindelijk aan moeten kloppen bij de gemeente. Vergeet ook niet het gevaar van het aansprakelijk gesteld worden door klanten voor schade door uw toedoen. Onderstaande verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Deze verzekering wordt door ZZP’ers in de startfase vaak achterwege gelaten. Dit doen ze omdat ze de hoge maandelijkse premie niet kunnen missen. De hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van de branche waar de ondernemer in werkt, de leeftijd, de wachttijd (eigen risico) en het verzekert bedrag. Deze verzekering moet afgesloten worden om te voorkomen dat bij ziekte de inkomsten wegvallen. De premie is hoog omdat het een groot financieel risico betreft dat u af moet dekken. Eventueel kan het gaan om een maandelijks uit te keren bedrag tot pensioengerechtigde leeftijd. De maandelijkse premie start bij ongeveer €200 per maand.

De spulletjes verzekeren

Indien u als zelfstandige volledig afhankelijk bent van gereedschap of apparatuur, controleer dan in hoeverre die al verzekerd zijn op uw huidige verzekering. Kostbare benodigdheden die u zakelijk nodig hebt worden waarschijnlijk uitgesloten op uw inboedelverzekering. Wat gebeurt er met uw omzet na brand of diefstal van onderdelen van uw inventaris? U moet voorkomen dat uw onderneming stil komt te vallen als u niet meer de beschikking hebt over uw inventaris.

Wat gebeurt er bij schade door schuld?

Als ondernemer kunt u aansprakelijk worden gesteld voor schade door uw toedoen. Het gaat hierbij niet alleen om materiële schade, maar een derde kan ook schade oplopen door een verkeerd advies. Door een aansprakelijkheidsverzekering voor beroepen of bedrijven af te sluiten kunt u het risico verzekeren. Als aannemer kunt u bijvoorbeeld een foute constructie opleveren of als adviseur kunt u een advies verstrekken waardoor u klant financiële schade gaat oplopen. De hoogte van de premie is van veel factoren afhankelijk. De verzekeraar moet een inschatting maken van de kans dat u aangesproken gaat worden door een klant en de hoogte van het schadebedrag.

ZZP’er moet zelf zorgen voor pensioenopbouw

Een ZZP’er die verder geen voorzieningen treft, zal na pensionering alleen recht hebben op een AOW eventueel aangevuld met een klein pensioen vanuit een vroegere dienstverband. Er kan een pensioen worden opgebouwd door een deel van de winst te reserveren als oudedagsvoorziening. Een andere mogelijkheid is om jaarlijks of maandelijks een bedrag te storten in een lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening. De premie die u hiervoor moet betalen is nu aftrekbaar. Zodra de verzekering tot uitkering komt (na pensionering) zullen de termijnen belast worden.

Rechtsbijstandsverzekering afsluiten?

Eventueel kunt u een rechtsbijstandsverzekering afsluiten om de juridische kosten te dekken in het geval u juridisch wordt aangesproken. Daarnaast kunt u de verzekering ook gebruiken om derden aan te spreken. De rechtsbijstandsverzekering is eventueel ook te gebruiken om betalingen bij opdrachtgevers af te dwingen.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arbeidsongeschiktheid en inkomen als zelfstandig ondernemerArbeidsongeschiktheid en inkomen als zelfstandig ondernemerWerknemers zijn in de regel goed verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Het loon wordt door de werkgever betaald. Bij bl…
Alternatieven voor arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)Alternatieven voor arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) moet worden afgesloten door zelfstandigen om risico’s af te dekken. Zij zijn…
In loondienst of zelfstandig ondernemerschapIn loondienst of zelfstandig ondernemerschapDe meeste zelfstandigen zouden niet meer anders willen. Eigen baas zijn geeft de volledige vrijheid om te doen waar u go…
Zelfstandig: verzekering voor ZZP'ersZelfstandig: verzekering voor ZZP'ersEen ZZP'er moet verschillende verzekeringen afsluiten. Dit komt omdat hij niet in loondienst werkzaam is en daardoor ook…

Hoe als starter je bedrijf bekend makenHoe als starter je bedrijf bekend makenJe hebt al een goed idee voor je nieuwe bedrijf of je hebt het al opgestart. Je zit alleen nog te wachten op betalende k…
Uw bedrijf is gebaat met klantgerichte medewerkersUw bedrijf is gebaat met klantgerichte medewerkersElk bedrijf heeft te maken met de afzet naar de klanten. Of het daarbij nu het verlenen van diensten betreft of de verko…
Bronnen en referenties
  • Startersmagazine 2012/2013 KvK
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.