Nivea niet alleen crème in een blauw doosje

Nivea niet alleen crème in een blauw doosje Het merk Nivea is wereldbekend en de talrijke producten van dat merk worden door zeer velen dagelijks gebruikt. De basis voor dat succes ligt al in 1911. In dat jaar maakte farmaceut Dr. Oscar Troplowitz kennis met de vloeistof eucerit die het mogelijk maakte om water en olie te binden tot een stabiele crème. Het is die crème die nog steeds in het bekende blauwe doosje zeer populair is. Maar er zijn veel meer producten dan alleen crème in een blauw doosje. Die producten hebben allemaal te maken met de verzorging van het lichaam en laten in veel gevallen een lekker luchtje na. Gunstig is dat ze betaalbaar zijn in tegenstelling tot sommige andere cosmetische producten.

Multinational Beiersdorf AG

Het merk Nivea hoort tot de onderneming Beiersdorf die een zelfstandige dochteronderneming is van de wereldwijd opererende multinational Beiersdorf AG gevestigd in Hamburg. De merken van Beiersdorf AG zijn onder meer 8x4, Elastoplast, Eucerin, Hansaplast, Labello en Nivea. Beiersdorf Nederland is, naast de verkoop van het merk Nivea, verantwoordelijk voor de verkoop van merken zoals Eucerin, Labello en Hansaplast.

Crème veroverde de Markt snel

De vanaf 1911 gemaakte crème kon over de hele wereld geëxporteerd worden omdat tijdens het vervoer geen kwaliteit werd verloren. Het duurde slechts drie jaar totdat het product in alle continenten verkrijgbaar was. Om die nieuwe markten te betreden moest Nivea extra moeite doen zoals bijvoorbeeld het in drie talen (Engels, Zulu en Xhosa) voeren van reclame in Zuid-Afrika. Vanaf 1914 werd de crème naast Hamburg ook voortaan geproduceerd in Buenos Aires, Kopenhagen, Mexico, Moskou, New York, Parijs en Sydney.

Niveaverpakkingen van geel naar blauw doosje

Aanvankelijk werd het eerste product verpakt in een geel doosje dat in 1925 vervangen werd door het zeer bekende blauwe doosje. Het doosje is inmiddels in meer dan 200 landen verkrijgbaar. In Engeland moest het echter ooit vervangen worden omdat het werd geassocieerd met schoenpoets. In plaats daarvan werd het product verpakt in plastic. Door de ontwikkeling van de tientallen andere producten zijn er naast het blauwe doosje ook allerlei andere verpakkingsvormen ontstaan zoals tubes en plastic flesje.

Niveau betaalbaar voor iedereen

De belangrijke grondstof Eucerit is een chemische stof die uit schapenwol wordt verkregen. In eerste instantie werd eucerit in de medische wereld gebruikt maar Troplowitz ontdekte dat het een uitstekende basis was voor een cosmetische huidcrème. Een naam daarvoor was snel gevonden omdat de substantie sneeuwwit was en daarom naar de Latijnse betekenis van sneeuwwit werd vernoemd. Zo werd Nivea gelanceerd als een kwaliteitsproduct voor de huidverzorging dat voor iedereen betaalbaar was zoals dat nu nog altijd het geval is.

Nog steeds groeimarkten

Nivea biedt inmiddels echter tientallen hoogwaardige huidverzorgingsproducten die aansluiten bij de wensen van zeer velen over de hele wereld en dagelijks gebruikt worden. De wensen van de klanten staan voorop bij het handhaven van de producten en bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Een belangrijk streven daarbij is een aantrekkelijke verhouding te creëren tussen de kwaliteit en de prijs van de producten. En nog steeds is er sprake van groeimarkten zoals bijvoorbeeld Azië, Brazilië, India, Rusland en Zuid-Amerika.

Momenteel tientallen producten

Toch zijn de Nivea producten niet altijd overal verkrijgbaar. De producten worden namelijk aan de winkeliers geleverd via een groothandel en die bepaalt welke producten er verstrekt worden. Ook komt het voor dat een bepaald product uit de handel wordt genomen als blijkt dat de groep gebruikers te klein is. Maar het aantal producten is zo groot dat zeer veel klanten tevreden zijn met het assortiment. Het assortiment is ingedeeld in een aantal groepen waarvan hier onder een overzicht met welke producten tot de bepaalde groep behoren.
 • Bad & Douche: douchecrème, douchegel, badolie, doucheolie, tabletzeep en scrub-peeling.
 • Lichaamsverzorging: lotion, milk, crème, olie, handcrème en gel.
 • Deodorant: spray, roll-on, verstuiver, stick en crème.
 • Gezichtsverzorging: dagcrème, nachtcrème, BB cream, oogcrème roller, oogmake-up remover, reinigingsdoekjes, reinigingsgel/crème, reinigingsmelk, reinigingstonic, reinigingsmousse, peeling/scrub, strips en masker.
 • Haarverzorging: shampoo, conditioner, haarkuur, gel, spray, mousse en balm.
 • Mannenverzorging: shampoo, scheergel, scheerschuim, after shave balsem, after shave gel, after shave crème, body lotion, haargel, haarspray, deodorant spray, deodorant stick, deodorant roll-on, deodorant pump spray, gezichtscrème, gezichtsgel, oogroller en gezicht cleanser.
 • Nivea crème: Deze crème kan gebruikt worden door jong en oud voor gezicht, lichaam en handen. De crème heeft een voedende en verzachtende werking en is geschikt voor elk huidtype
 • Nivea soft: Met een bijzondere frisse textuur.
 • Zonbescherming: lotion, spray, gezichtscrème en olie

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schadelijke stoffen in cosmeticaVrouwen en schoonheidsproducten, het is een duo dat al eeuwen samengaat. De laatste jaren is nu wel aan het licht gekome…
Huidverzorgingsproducten voor mannenHuidverzorgingsproducten voor mannenSteeds meer mannen hebben behoefte aan een goede huidverzorging. Huidverzorging voor mannen staat - vergeleken met de pr…
Bodylotion voor droge huid kiezenWanneer de huid ruw en schilferig is, kan het insmeren met een lotion, crème of olie een weldaad zijn. Droge huid kan aa…
After Sun lotion kiezenAfter Sun lotion kiezenZon betekent stress voor de huid. Toch willen we graag van de zon genieten en het liefst lekker bruin worden, want we he…

Wat is een OR (ondernemingsraad) en wat doet een OR?Wat is een OR (ondernemingsraad) en wat doet een OR?Bedrijven of organisaties met vijftig of meer werknemers zijn verplicht om een ondernemingsraad te hebben. Een ondernemi…
Olieafscheider legen en reinigenOlieproducten zoals benzine en diesel zijn gevaarlijk voor het milieu. Veel bedrijven werken met deze stoffen, waardoor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Atimedia, Pixabay
 • Nivea.nl
 • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 18-04-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.