Zakelijke samenwerking vereist een goed netwerk

Zakelijke samenwerking vereist een goed netwerk Veel ondernemers willen hun onderneming niet al te groot laten worden. Ze hebben geen zin om werknemers in dienst te nemen, vanwege de hoge kosten daarvan en de rompslomp die dat met zich mee brengt. Wanneer hun kleine bedrijf echter goed draait en zij teveel werk krijgen of er werkzaamheden opduiken die zij niet zelf kunnen doen, wordt het tijd om rond te kijken naar andere mogelijkheden. Stilstand is immers achteruitgang en ook een ondernemer moet steeds vooruit kijken en aan de weg timmeren. Hoe kunt u dan uw bedrijf beter laten draaien en meer winst genereren, zonder het in dienst nemen van werknemers? Het lijkt vreemd, maar daar zijn meer mogelijkheden voor. Goed netwerken en een goede, zakelijke samenwerking met andere ondernemers, is er een van.

Een eigen bedrijf, een aantal medewerkers en het geld dat ervoor nodig is

Veel beginnende ondernemers dromen ervan om in de loop van de tijd hun bedrijf uit te laten groeien tot een bedrijf met veel werknemers, waar veel omzet gemaakt wordt, veel verdiend wordt en iedereen blij is met de dagelijkse gang van zaken. Die droom wordt echter niet altijd waar. De realiteit laat een zelfstandige ondernemer dan al vaak met een bons in de realiteit belanden. Het in dienst nemen van werknemers kan prima verlopen, maar bergt ook risico’s in zich.

U betaalt veel meer dan het netto salaris

Allereerst moet het salaris van de werknemer nog eens verdubbeld worden met de kosten van de verzekeringen en sociale lasten, waardoor een enkele werknemer u het dubbele kost van wat die werknemer daadwerkelijk aan salaris ziet. Als de werknemer tevens langdurig ziek wordt, gaat het nog meer geld kosten, want dan moet u zelf voor twee salarissen werken of nog iemand anders aannemen om al het geplande werk gedaan te krijgen.

Meer medewerkers vereist een goede dagplanning

Die planning maakt u immers op grond van de aanwezigheid van uw werknemers. U moet ervoor zorgen dat uw medewerkers ook genoeg bezigheden binnen het bedrijf hebben, anders betaalt u veel geld voor weinig werk. U moet dus een dagplanning hebben, waarbij alle medewerkers hun dag gevuld hebben met de nodige bezigheden, zodat u ook winst op hun werk kunt maken.

De opdrachtenportefeuille

De moeilijkheid bij een beginnend bedrijf is dat het niet meteen vanaf het begin een constante opdrachtportefeuille heeft. Soms is het heel druk en soms veel minder druk. Als er bij drukte dan door ziekte of ongeval een of twee voor een aantal weken uitvallen, klopt uw planning helemaal niet meer. U zult u dan in diverse bochten moeten draaien om binnen de deadline te blijven.

Andere mogelijkheden om de omzet binnen uw zaak te vergroten

Een zelfstandige ondernemer die geen werknemers wil aannemen hoeft zich daardoor echter niet te laten beperken. Er zijn andere mogelijkheden om uw zaak uit te breiden en grotere opdrachten aan te kunnen nemen. Dat vereist dan wel een goed netwerk en goede contacten met een aantal andere zelfstandige ondernemers, die met hun zaak een aanvulling op uw eigen activiteiten zijn. Dat doen tegenwoordig heel veel ondernemers en de meesten varen er wel bij.

Voorbeeld van de zakelijke relaties voor een aannemer

Zo kunt u als aannemer bijvoorbeeld contacten opbouwen met een grondverzetbedrijf dat bijvoorbeeld een kelder kan uitgraven en de grond ook verwijdert. Een zelfstandige metselaar is handig voor het metselwerk en daarnaast een zelfstandige voeger, een installateur voor de installatie van de verwarmingen, een loodgieter voor het leidingenwerk, een timmerman voor het maken en stellen van deurposten en het inhangen van de deuren, enzovoort.

Voorbeeld van zakelijke samenwerking voor een tuinier

Een tuinier kan bijvoorbeeld goede contacten opbouwen met een stratenmaker die opritten en terrassen aanlegt en met leveranciers van bomen en planten, stenen, tuinaccessoires, tuinmeubelen, tuinafzettingen en tuinhuisjes. Het is altijd prettig als u iemand anders werk kunt aanleveren en daar uw eigen klant korting door kunt aanbieden, terwijl u er zelf nog wat op verdient en uw zakelijke contact weer aan het werk kunt helpen.

Het netwerk verstevigen

Door andere zelfstandigen werk aan te bieden, verstevigt u meteen uw netwerk. Ook uw zakelijke contactman heeft immers zijn eigen zakelijke netwerk en zal zo hier of daar wel eens uw naam laten vallen. Daar kan op een bepaald moment ook weer een opdracht voor uzelf uit voortvloeien. Het werkt van twee kanten voordelig.

Alleen met goede vakmensen zakelijke relaties aangaan

Wie zojuist als zelfstandig ondernemer begonnen is, heeft vaak nog niet veel ervaring opgedaan met de manier, waarop andere zelfstandige ondernemers met hun eigen zaak en met hun klanten omgaan. Zo hier en daar zal er wel eens een samenwerking mislukken, bijvoorbeeld als uw zakelijk contact niet op de afgesproken tijd komt opdagen, tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden alcohol drinkt, slordig werk aflevert of zich niet houdt aan het opgestelde contract. Zoiets is altijd heel vervelend, maar u leert er ook weer van. U zult een volgende keer voorzichtiger zijn en u beter tegen die praktijken indekken.

Maak goede afspraken voor het zakelijk samenwerken

Wees heel duidelijk in het maken van afspraken met uw zakelijke contacten. U moet dan niet alleen uw eigen werk, maar ook dat van uw zakelijke partners goed voorbereiden. Zorg voor een goede, logische volgorde van de verschillende werkzaamheden en laat de werkzaamheden ook goed op elkaar aansluiten. Ook de benodigde materialen moeten op tijd geleverd worden, want ook daar hangt het slagen van een onderneming af.

Afspraken met vakmensen, ondernemers en klanten nakomen

Dat is prettig voor uw eigen imago, voor het imago van de vakmensen die u ingehuurd hebt en voor de klant, die (vaak onbewust) voor goede reclame zal zorgen als hij tevreden is over uw werk. Houd zelf wel het overzicht, zodat u ook meteen reageert, wanneer er iemand niet op de afgesproken tijd komt opdagen.

Contacten met leveranciers

Ook als een leverancier te laat is met het aanleveren van de noodzakelijke onderdelen moet u meteen reageren. Mocht iemand zonder redelijke oorzaak te laat leveren, dan moet die bij het begin van een nieuw project door een betrouwbaarder persoon vervangen worden. Na verloop van tijd hebt u een stel mensen om u heen waar u op kunt rekenen en waarvan u weet dat die kwaliteitswerk leveren. Het tijdig leveren van materialen is een onmisbare schakel in uw projecten.

Vereist is een goed contact met andere ondernemers

Bouw goede relaties op met bedrijven die een aanvulling zijn op uw eigen diensten en betrek daar geen concurrenten bij. Al is de relatie met een bevriende concurrent nog zo goed, u loopt het risico dat hij uw klanten afsnoept als u met hem op een project gaat samenwerken.

Wel netwerken met die concurrenten

Het contact met concurrenten moet u ook weer niet schuwen, want tijdens “informele” gesprekken op contactdagen of nieuwjaarsrecepties kunt u wel zo hier en daar eens wat interessants te weten komen, maar bedenk daarbij altijd dat uw concurrent zijn inkomen uit dezelfde bron betrekt als u zelf. Vooral tijdens magere tijden kunnen sommige ondernemers nogal eens langs een omweg aan hun opdrachten komen, waardoor u het nakijken hebt.
© 2012 - 2022 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakelijke lening afsluitenZakelijke lening afsluitenAls je ondernemer of startende ondernemer bent, dan kan het voorkomen dat je opeens geld nodig hebt. Je kunt er dan voor…
NIBUD: ZZP'er moet zakelijker met geld (leren) omgaanNIBUD: ZZP'er moet zakelijker met geld (leren) omgaanDe ZZP'er heeft last van de recessie, maar ook van de eigen neiging om privé en zakelijke geldstromen door elkaar te lat…
Voor- en nadelen van een zakelijke rekeningVoor- en nadelen van een zakelijke rekeningVeel ondernemers hebben een zakelijke rekening. Er zitten verschillende voordelen aan het hebben van een zakelijke reken…
Netto onkostenvergoeding of declareren?Je betaalt je werknemers maandelijks een netto onkostenvergoeding. Mag dat? Je hoort namelijk wel eens dat de fiscus las…

Agendabeheer en planning kunnen u veel tijd besparenAgendabeheer en planning kunnen u veel tijd besparenEen goed agendabeheer en planning zijn een voorwaarde voor een goed lopend bedrijf en tevreden klanten. Via een goed bij…
Een bedrijfsnaam moet vooral duidelijk zijn voor de klantEen bedrijfsnaam moet vooral duidelijk zijn voor de klantZodra u een eigen bedrijf begint, zult u daar ook een goede naam voor moeten vinden. Die moet vooral duidelijk zijn over…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 31-01-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.