Suske en Wiske – de dood van Wiske

Suske en Wiske – de dood van Wiske Suske en Wiske hebben een hele serie stripalbums met hun namen in de titel. In mei 2013 zien ze er opeens heel anders uit: jongvolwassen. Suske en Wiske komen in de toekomst terecht. Het album heet ‘Amoras 2047.’ De strip is heel anders getekend dan we al de jaren gewend zijn van de serie. De wereld is grimmig en de tekenaars zetten in de strip de iconen veel realistischer neer. De aankondiging van het album met de stijlbreuk was een kunstwerk op zich. Liefhebbers van de aloude Suske en Wiske werden nieuwsgierig gemaakt via een uitgekiende reclamecampagne.
Bron: Cover boekBron: Cover boek

Een nieuwe serie van Suske en Wiske


Mysterie van Amoras 2047

In aanloop naar het verschijnen van het album Amoras 2047 werd er al iets onheilspellends aangekondigd. In januari 2013 kwam de werktitel ‘Wiske, waar ben je?’ naar buiten. Wiske was vermist. Met een poster werd dat wereldkundig gemaakt. Sinds 2 april 2013 was ze voor het laatst gezien op Amoras. Het was een mysterie.

Honderste geboortedag

Op 15 februari 2013 was het de honderdste geboortedag van Willy Vandersteen, de oorspronkelijke tekenaar van de strip Suske en Wiske. Hij stierf in 1990 en de serie ging daarna met andere tekenaars door. De honderdste geboortedag van Vandersteen is reden voor een speciaal album.

Twitter-bericht

Het raadsel werd steeds groter. Er werd een verontrustend Twitter-bericht verzonden: ‘The sleeper has awakened’ en er kwam een aankondigingsfolder met de tekst: “Eén flits. Meer was er niet nodig om de wereld van Suske en Wiske voor altijd te veranderen.” Als klap op de vuurpijl kwam er een uitnodiging voor de albumpresentatie in de vorm van een rouwkaart. Wiske sterft, zoveel werd duidelijk.

Een nieuwe serie Suske en Wiske

Sinds half mei 2013 zijn de raadselen verduidelijkt. Er komt een nieuwe reeks stripalbums die heel anders is getekend en anders van opzet is. De stripverhalen van de nieuwe serie zijn veel meer bedoeld voor volwassenen dan voor kinderen. Met Wiske loopt het in ieder geval niet goed af.

Sfeervol realisme

De stijl van de klare lijn, die we zo goed kennen van Suske en Wiske, is terzijde geschoven en de figuren zijn in een sfeervol realisme neergezet. Wiske komt voor in het album, net als Suske. Ook de bijfiguren Lambiek en Jerom komen opdraven en de schurk Krimson. Daarnaast komt er een nieuwe figuur voor in het album ‘Amoras 2047,’ Dat is het meisje Jérusalem.

Marc Legender

Marc Legender (1956) en Charel Chambré (1968) zijn verantwoordelijk voor de koers. Legender is schrijver en Chambré is illustrator voor de Studio Vandersteen. De twee werkten twee jaar lang aan het nieuwe album, in het diepste geheim. De Standaard Uitgeverij gaf de twee de vrije hand, want die wilde rond de honderdste geboortedag van Vandersteen verrassend uitpakken.

Bron: Cover boekBron: Cover boek

Borsten, tongzoenen en dood

Het meisje Wiske is groot geworden, ze heeft in het nieuwe album borsten en is niet voor een kleintje vervaard. Suske is een gespierde jongeman, die jaagt en tongzoent. Het album kent schokkende scènes, waar gewonden vallen en bloed vloeit. Ook worden er krachttermen gebruikt. Het doel is om lezers te verrassen en daarin slaagt het album. Het verhaal eindigt met een cliffhanger van formaat. Suske is ontroostbaar en hij houdt het levenloze lichaam van Wiske in zijn armen. Hoe het verder gaat met Wiske kunnen we in deel twee van deze nieuwe serie, dat ‘Jérusalem’ heet, lezen. Dat album kwam 6 november 2013 uit.

Amoras

Suske en Wiske komen per ongeluk in de toekomst terecht, in het jaar 2047. Dat jaar is de honderdste verjaardag van de Suske en Wiske klassieker ‘Op het eiland Amoras.’ Het is het tweede deel uit de serie van Vandersteen en de opmaat naar het succes. In dat album komt Suske voor het eerst voor. Sindsdien zijn Suske en Wiske onafscheidelijk en naamgevers van de serie.
Van ‘Amoras 2047’ is een iPad-versie en iPhone-versie gemaakt.

Amoras 2047

 • scenario Marc Legender;
 • tekeningen Charel Chambré;
 • deel 1 van 6;
 • naar Willy Vandersteen;
 • Standaard Uitgeverij;
 • 53 blz.;
 • € 6,99.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Willy VandersteenWilly VandersteenWilly Vandersteen is een Vlaamse striptekenaar die wereldberoemd is geworden met de avonturen van Suske en Wiske. Maar S…
De strip Suske en WiskeDe strip Suske en WiskeSuske en Wiske is de populairste strip van Vlaanderen. In 2009 werd er zelfs een animatiefilm gemaakt naar het verhaal v…
Suske en Wiske: na 75 jaar nog steeds alive and kicking!Suske en Wiske: na 75 jaar nog steeds alive and kicking!Een stripfiguur zijn heeft zo zijn voordelen: ondanks de vele jaren verander je geen haar. Ook voor Suske en Wiske is di…
Biografie van Jerom - strippersonage van Willy VandersteenBiografie van Jerom - strippersonage van Willy VandersteenJerom werd bekend als personage in de strip Suske & Wiske van Willy Vandersteen. Het eerste Suske & Wiske-album waarin J…

Wat is inbound marketing en wat kun je ermee?Wat is inbound marketing en wat kun je ermee?Inbound marketing is een fenomeen in online marketing dat de laatste tijd veel aandacht krijgt. Bij inbound marketing ga…
Kritieke Succesfactoren: een definitie en uitwerkingIn strategisch management en marketing wordt deze term als sinds 1979 gebruikt. Kritieke succesfactoren, (in het Engels…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • www.amoras2047.com
 • Afbeelding bron 1: Cover boek
 • Afbeelding bron 2: Cover boek
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 12-02-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Marketing
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.