Six Thinking Hats: Effectief beslissen

Six Thinking Hats: Effectief beslissen De "Six Thinking Hats" (de zes denkhoeden) is een krachtige methode om tot weloverwogen beslissingen te komen. De methode is bedacht door de Britse auteur en management goeroe Edward di Bono en wordt in het bedrijfsleven regelmatig en met succes toegepast. Lees verder hoe u gebruik kunt maken van deze methode.

Six Thinking Hats

De mens, zeker de succesvolle mens, is van nature positief ingesteld. Het is over het algemeen sociaal wenselijk om iemand die een nieuw idee heeft positief te benaderen. Hij neemt immers het initiatief om iets te verbeteren. Meestal is het echter zinvol om niet alles vanuit één perspectief te bekijken, maar ook andere standpunten in te nemen. De Six Thinking Hats methode doet precies dat. Help mensen een ander perspectief in te nemen en op die manier een completer beeld te krijgen van het onderhanden idee.

De methode is simpel te gebruiken. Als een idee of voorstel ter sprake komt, spreken de deelnemers met elkaar af, welke rol men in de discussie gaat spelen. Deze rol wordt aangegeven met een kleur hoed. Het is zelfs mogelijk echte petjes op te zetten zodat duidelijk zichtbaar is welke rol iemand speelt, dus welke pet men op heeft.

Witte pet

De witte pet is de persoon die op de feiten en cijfers let. Wat kun je van de cijfers leren? Kennis is belangrijk en daar waar de feitelijke kennis ontbreekt, moet die aangevuld worden. Daar zorgt de witte pet voor. Hij zal dan ook stevige bezwaren aanvoeren als er discussies gevoerd worden op basis van gevoel en zonder onderbouwing met cijfers en feiten.

Rode pet

De rode pet staat voor emotie. Je gaat af op je gevoel en je denkt na over hoe "de ander" zal reageren, op basis van zijn gevoel. De man of vrouw met de rode pet probeert begrip op te brengen voor de reacties van anderen.

Zwarte pet

De zwarte pet is de negatieveling. Hij richt zich op de nadelen, op datgene wat niet gaat werken, op de risico's die gelopen worden. Hij maakt de groep attent op de zwakke punten van het plan. De zwarte pet is belangrijk is het Six Thinking Hats concept. Succesvolle mensen zijn vaak zo positief ingesteld, dat ze de risico's en problemen niet voorzien. De zwarte pet zorgt ervoor dat het team niet in zeven sloten tegelijk loopt.

Gele pet

De gele pet is de positieve uit het gezelschap. Hij ziet alleen maar voordelen. Hij is optimistisch en trekt iedereen weer op gang als de problemen de overhand dreigen te krijgen. Hij levert energie aan het proces.

Groene pet

De groene pet staat voor creativiteit. Hij is degene die creatieve oplossingen zoekt voor problemen die zich voor doen. De groene pet wordt vaak geassocieerd met "het kind". Los van de grote boze buitenwereld genereert hij ideeën. Hij kan goed samenwerken met de Gele pet, maar voert regelmatig oorlog met de Witte pet.

Blauwe pet

De blauwe pet zorgt voor controle. Hij zorgt ervoor dat alle processen gecontroleerd verlopen. Hij is vaak de voorzitter van de bijeenkomst. Als de zwarte pet(ten) de overhand krijgen, zorgt hij dat de groene en gele pet aan het woord komen. En als de groene pet weer eens met een fantastisch idee komt, vraagt hij de witte pet om het eens even feitelijk te onderbouwen of ontkrachten.
© 2011 - 2024 Hmneverl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Creatief denken: De zes denkende Bono HoedenDe hoeden van Edward Bono zijn hoeden die een eigen mening over elk onderwerp hebben. Elke hoed heeft een andere kijk op…
Gemba Kaizen, basistermen van deze Japanse bedrijfsfilosofieGemba en Kaizen zijn twee Japanse termen die te maken hebben met een Japanse bedrijfsfilosofie. De Japanse bedrijfsfilos…
World Class Manufacturing ofwel Lean thinking, wat is het?World Class Manufacturing en Lean thinking zijn eigenlijk twee begrippen voor dezelfde theorie. Bij deze theorie staat h…
Creativiteit binnen een bedrijfCreativiteit, een bekend begrip. Iedereen kent het woord, maar weet iedereen ook wat het inhoudt? Dit artikel zal meer v…

Arbocatalogus en veilig en gezond werkenDe wetgever heeft er in 2007 voor gekozen om een belangrijke verantwoordelijkheid bij werkgevers en werknemers neer te l…
ISO 9001 interne auditsISO9001 gecertificeerde bedrijven dienen interne audits uit te voeren. De praktijk van de auteur van dit artikel geeft a…
Hmneverl (23 artikelen)
Laatste update: 29-11-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.