Incidentenmanagement

Incidentenmanagement Managen op incidenten is niet handig, maar soms kan het even niet anders. Op zich niets mis mee, zolang het zich tot zo nu en dan een incident beperkt of het je structurele uitbouw niet dwarsboomt. Helaas zijn er steeds meer organisaties die zich laten verleiden tot een aaneenschakeling van incidenten en zo ontstaat incidentenmanagement in de huidige vorm. De vraag is in hoeverre je dan nog komt tot het uitbouwen en structureel verbeteren van de organisatie?

Allerlei organisaties kennen het probleem

Overheid

Het betreft niet alleen commerciële bedrijven, maar ook de overheid. Immers de wethouder wil “bevriend” blijven met zijn/haar bewoners en komt om die reden een groep bewoners tegemoet. Iets wat mogelijk niet past binnen het beleidsmatig werken en structureel verbeteren van de stad of er vindt plots is plaats waar de gemeenschap niet blij van wordt. In plaats van bekijken hoe het structureel aangepakt kan worden, wordt er vaak slechts gereageerd op deze incidenten.
Maar ook de landelijke politiek waar de tweede kamer te pas en te onpas de regering naar de tweede kamer haalt om tekst en uitleg te geven over iets waar de media ze voor aan het jasje getrokken heeft. Een minister of staatssecretaris moet hier direct op reageren en mogelijk acteren.

Dat de tweede kamer de regering om verantwoording vraagt is prima, maar het gaat vaak ook om incidenten en veel minder de grote lijnen. De grote lijnen moeten uitgezet worden en daar moet invulling aan gegeven worden, maar als er ambtenaren ingezet moeten worden omdat de minister weer eens aan het jasje getrokken is. Kan dit ten kosten van anders – structurele - zaken gaan of de uitgezette weg zelfs dwarsbomen.

Beursgenoteerde bedrijven

De beursgenoteerde bedrijven hebben de aandeelhouders achter zich en veel aandeelhouders willen snel resultaat en dus winst zien. Er zijn verschillende methodes om een onderneming winstgevend te krijgen en als je snel resultaat moet laten zien als bestuurder, dan moet je NU acteren en dat gaat lang niet altijd samen met structurele verbetering die winst op langere termijn realiseert. Als aandeelhouders NU resultaat willen zien, heb je weinig andere mogelijkheden dan te kijken naar de mogelijkheden die NU rendement kunnen bewerkstelligen.

Natuurlijk zijn er ook genoeg ondernemingen waar een goede bestuurder ook een combinatie kan maken van nu winst realiseren, maar ook de contouren voor de toekomst uitzetten om structurele verbetering (en winst) te bewerkstelligen.

Slechte managers

De senior is nog geen managerial materiaal

Behalve invloeden van buitenaf, is er natuurlijk ook altijd nog een groep die we kunnen betitelen als “slechte managers” en daar lopen er nogal wat van rond. Veel mensen willen enig moment manager worden, alsof het ultiem is. Vaak ook als ze al enige tijd senior zijn, maar ja … een goede senior medewerker maakt namelijk nog geen goede manager. Sterker nog, managen is een vak apart … al wordt dat niet altijd zo gezien.

Ondernemen en managen

Ook onder ondernemers zien we nog als eens slechte managers … en toch moet het ook nogal eens samen gaan. De ondernemer wil ondernemer, geld maken, heeft een idee, heeft een visie en dt pad moet gevolgd worden. De manager zorgt er voor dat het op een manier kan gebeuren dat de structuren in een onderneming komen, er taakvolwassen medewerkers / managers zijn en er een fundament gebouwd wordt. Sommige ondernemers koppelen het prima, maar veel kunnen het niet. Men doet er in dat geval goed aan en uitvoerend manager neer te zetten die je visie vertaald naar de praktijk.

Love junk

Verder is er nog de ondernemer of manager die een “love junk” is en dan ga je, met deze houding, vroeg of laat een keer de fout in. Je wilt immers “pleasen” en iedereen te vriend houden en dat kan als manager nu eenmaal niet. Zeker niet als je contouren gaat bepalen en inhoud gaat geven. Dat geeft reuring en de meeste mensen (zo’n 80%) houdt niet van verandering en dus ben je niet aardig meer.

Reageren op het NU

Wat de achterliggende reden ook is, een slechte manager reageert op incidenten en moet allerlei ballen in de lucht houden, omdat hij of zij overal op reageert en denkt er iets mee te moeten. Niet handig is om impopulaire beslissingen te nemen die voor de langere termijn het beste zijn voor de onderneming en iedereen te vriend wil houden.

Tot slot

Managen is een vak en incidentenmanagement maakt het menig manager moeilijk als hij of zij beïnvloed wordt van buitenaf. Maar de manager kan het ook zelf bewerkstelligen en dat zegt meestal alles over de kwaliteit van de manager. Het gaat er dus niet om om incidenten volledig naast je neer te leggen, maar niet toe te laten dat het de structuur voor de uitbouw van de onderneming laat ondermijnen. Incidenten zijn soms een signaal, soms moet je concreet iets doen … het moet dus wel opgepakt worden, maar het gaat om de manier waarop en de signalen niet leidend te laten zijn.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als 17-jarige een autoverzekering afsluiten?Als 17-jarige een autoverzekering afsluiten?Sinds 2011 is het mogelijk om als 17-jarige het rijbewijs te halen. Verzekeraars zijn echter niet bereid om een verzeker…
Het Tonkin-incident, waargebeurd of verzonnen?Het Tonkin-incident vond plaats op 2 augustus 1964. Twee jaar ervoor had Johnson het Congres er toe gebracht hem onbeper…
Drones in de nabijheid van vliegtuigen en vliegveldenDrones in de nabijheid van vliegtuigen en vliegveldenDrones, ook wel bekend als onbemande luchtvaartuigen, zijn op afstand bestuurbaar en kunnen voor verschillende doeleinde…

Het Paretoprincipe voor optimale productiviteitHet Paretoprincipe of ook wel de 80/20 regel genoemd, is een handig hulpmiddel om voortdurend aan procesverbetering te d…
Een succesvol E-commerce team opzettenEen succesvol E-commerce team opzettenZij die aan de slag zijn in de E-commerce wereld kunnen het beamen. Een website is meer dan enkel teksten schrijven en l…
Bronnen en referenties
  • www.wanrooijmanagement.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.