Huwelijkse voorwaarden met verrekenbeding: voor- en nadelen

Huwelijkse voorwaarden met verrekenbeding: voor- en nadelen Als twee mensen die nogal verschillen qua bezittingen willen trouwen kan dat vaak het beste op huwelijkse voorwaarden. Vaak hoort bij die huwelijkse voorwaarden dan ook een verrekenbeding. Maar er moet dan ook wel daadwerkelijk verrekend worden. Want als iemand komt te overlijden kan een deel van het geld naar partijen gaan waarvoor dat geld eigenlijk nooit is bedoeld.

Huwelijkse voorwaarden met een verrekenbeding

Huwelijkse voorwaarden met een verrekenbeding is een manier om er voor te zorgen dat bij huwelijken waarbij de ene partner erg vermogend is en de andere niet, de financiële situatie goed is geregeld. Tenminste dat denken de meeste mensen. Want dat verrekenbeding betekent ook werkelijk dat er verrekend moet worden. En dat ontbreekt er nu juist aan bij de meeste mensen. Ze leven hun leven met zijn tweetjes en delen wat ze hebben. Maar tot verrekenen komt het niet.

Twee soorten huwelijkse voorwaarden met verrekenbeding

Er zijn twee soorten huwelijkse voorwaarden met verrekenbeding. Dit zijn:
  1. Huwelijkse voorwaarden met een finaal verrekenbeding
  2. Huwelijkse voorwaarden met een jaarlijks verrekenbeding

Wat betekenen deze beide verrekenbedingen?

  • Bij huwelijkse voorwaarden met een finaal verrekenbeding blijft het eigendom van beide partners tijdens het huwelijke strikt gescheiden. Het punt is echter dat er bij echtscheiding of overlijden echter wel wordt afgerekend alsof de partners in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.
  • Bij huwelijkse voorwaarden met een jaarlijks verrekenbeding worden alle inkomsten tijdens het huwelijk elk jaar met elkaar verdeeld of verrekent. Dit gebeurt volgens een afgesproken verdeelsleutel. Het punt is alleen dat heel veel mensen dat juist nalaten, gewoonweg omdat ze hun leven leiden.

Echtscheiding of overlijden: de problemen beginnen

Rekenen echtelieden niet met elkaar af en komt een van de beide partners te overlijden of gaat een stel scheiden dan ontstaan de problemen. De rechter bepaalt in dat geval namelijk dat het vermogen alsnog moet worden verdeeld. Overlijdt een partner en heeft die bijvoorbeeld kinderen (dus geen kinderen uit het huwelijk zelf, maar uit een eerdere relatie) dan wordt het totale vermogen verdeeld en kunnen de kinderen die dus niet uit dat huwelijk voortkomen ook aanspraak maken op een deel van de erfenis van hun vader of moeder. Dit betekent dus dat kinderen uit een andere relatie opeens het geld kunnen opeisen van iemand die niet hun eigen ouder is. Afrekenen hoeft dan trouwens niet meteen, want tegenwoordig gaat het geld van een erfenis niet direct naar de kinderen, maar naar de langstlevende.

Huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting

Wie niet opeens geconfronteerd wil worden met onaangename verrassingen op het gebied van het verrekenbeding kan voordat iemand overlijdt de voorwaarden aanpassen. Het verrekenbeding moet dan worden veranderd in koude uitsluiting. Bij die vorm is er geen enkele vorm van gemeenschappelijk inkomen of vermogen meer en hoeft er na een scheiding of na een overlijden ook niets meer verdeeld te worden. Ook kinderen die niet uit het huwelijk zijn geboren kunnen geen aanspraak meer maken op het vermogen van de partner die dat vermogen had.

Huwelijkse voorwaarden veranderen: hoe doe je dat?

Het omzetten van de huwelijkse voorwaarden in koude uitsluiting kan heel simpel bij de notaris worden geregeld. Dat is dan wel alleen het geval als de afzonderlijke vermogens gelijk blijven als toen ze nog in het verrekenbeding waren vastgelegd.
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is koude uitsluiting?Een huwelijk kan gesloten worden in gemeenschap van goederen, maar voorafgaand aan een huwelijk kunnen partners ook huwe…
Verschillende soorten huwelijkse voorwaardenVerschillende soorten huwelijkse voorwaardenVoor personen die gaan trouwen en die bepaalde vermogensbestanddelen en/of schulden buiten de (beperkte) gemeenschap van…
Echtscheiding - inzicht in de juridische gevolgenEchtscheiding - inzicht in de juridische gevolgenJaarlijks stijgen het aantal echtscheidingen. Ondanks de crisis en de economische malaise, blijven mensen scheiden van e…

Rechterlijke dwalingen onder de loep genomenIn het hierop volgende artikel zal een korte omschrijving van rechterlijke dwalingen te vinden zijn, tevens worden de oo…
Het algemeen deel van het Wetboek van StrafrechtHet algemeen deel van het Wetboek van StrafrechtEen van de belangrijkste onderdelen van het Nederlandse rechtssysteem is het Strafrecht. Het strafrecht is vastgelegd in…
Bronnen en referenties
  • Notarisnet
  • Wikipedia
  • Margriet
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.