Een sommatiebrief schrijven

Een sommatiebrief schrijven Het komt gelukkig niet vaak voor maar soms gebeurt het dat een afnemer van uw diensten niet betaalt. Wat moet u dan doen? Het beste wat u dan kan doen is een sommatiebrief schrijven. Dit is een brief waarin u de wanbetaler in gebreke stelt. Het schrijven van een sommatiebrief kunt u helemaal zelf, en zeker nadat u dit artikel hebt gelezen. Met de werkwijze uit dit artikel kunt u de wanbetaler tot betalen dwingen. Door de juiste stappen te volgen voorkomt u veel rompslomp en moeite.

Sommeren: wanneer?

Als een afnemer van jouw diensten niet betaalt zul je een incassoprocedure moeten beginnen om alsnog betaald te krijgen. Dit doet u door de afnemer in gebreken te stellen. Dit gebeurt door middel van een sommatiebrief. Dit is een brief waarin u zegt dat u het er niet mee eens bent dat de afnemer niet betaalt en dat u hem of haar een laatste kans geeft om alsnog te betalen. U geeft de afnemer een redelijke termijn om alsnog te betalen. Dit is heel belangrijk omdat een rechter een ingebrekestelling pas zal accepteren als de afnemer een redelijke termijn heeft gekregen om te betalen. Voor bedrijven is een redelijk termijn 2-3 weken.

Aangetekend verzenden

U moet de sommatiebrief aangetekend verzenden. Dit omdat u zo een bewijs heeft dat u de afnemer de kans heeft gegeven om alsnog te betalen. Bij het aangetekend verzenden van een brief krijgt u een verzend- en ontvangstbewijs. Bewaar deze bewijzen goed want deze heeft u nodig om te bewijzen dat de brief bij de wanbetaler is aangekomen. Op deze manier kan de wanbetaler er niet onderuit door te zeggen dat hij bijvoorbeeld uw brieven nooit heeft ontvangen.

U schrijft vervolgens een sommatiebrief naar onderstaand voorbeeld.

Voorbeeld van een sommatiebrief

Naam debiteur
Adres
Plaats

Uw kenmerk :
Inzake: openstaande factuur

Geachte 'naam debiteur',

Uit onze administratie blijkt dat u ondanks herhaalde aanmaningen mijnerzijds, nog een ...tal facturen dient te betalen, waarvan de betalingstermijn reeds geruime tijd is verstreken. Het betreft de volgende facturen:

-factuurnr............ten bedrage van ..........
-factuurnr............ten bedrage van ..........
=====+
Totaal te voldoen: ..........

Ik verzoek u, en voor zover nodig sommeer u, binnen vijf dagen na heden het bovengenoemd totaalbedrag ad ......... te betalen middels overboeking op bankrekening................. ten name van..............

Geeft u aan deze sommatie geen gevolg, dan stel ik u nu reeds , voor zover nog vereist, in gebreke. Alsdan zijn wij genoodzaakt de vordering ter incassering over te dragen aan een incassobureau.

De hiermee gemoeide gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten komen voor uw rekening. Bovendien wordt alsdan aanspraak gemaakt op de contractuele en/of wettelijke rente vanaf de datum dat u in verzuim bent.

Om er zeker van te zijn dat u dit schrijven (tijdig) ontvangt, stuur ik u eveneens een exemplaar per gewone post.

Onder voorbehoud van alle rechten en weren.

Hoogachtend,

Uw naam.

Factuur nog niet betaald?

Meestal zal de wanbetaler na het ontvangen van zo'n brief wel over de brug komen. Soms komt het echter voor dat iemand nog steeds weigert te betalen. In dat geval kan je met de brief en het verzendbewijs in de hand naar de rechter stappen om alsnog betaling af te dwingen. Hiervoor is het handig om juridische hulp bij te krijgen. Dit kunt u krijgen bij een advocaat, maar ook bijvoorbeeld bij uw rechtsbijstandverzekering of de Rechtswinkel. Zij kunnen u verder helpen met uw zaak.
© 2011 - 2020 Lr800, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voorbeeld van een factuur gemaakt in WordVoorbeeld van een factuur gemaakt in WordHeb je een eigen bedrijf, dan zijn facturen de basis voor je omzet en voor het berekenen van de BTW. Op basis van uw fac…
Directe incasso van belastingschuld door BelastingdienstDirecte incasso van belastingschuld door BelastingdienstDoor de Belastingdienst mag een belastingschuld direct van uw rekening worden gehaald via een directe incasso. Met de di…
NS Flex: treinreis achteraf betalen via je rekeningNS Flex: treinreis achteraf betalen via je rekeningNS Flex biedt de mogelijkheid om de kosten voor je treinreis achteraf via een automatische incasso te betalen. In plaats…
Grensoverschrijdend betalingsgeschilEr worden steeds meer internationale overeenkomsten gesloten. Partij A uit Nederland koopt een partij voetballen van par…

Deelneming: medeplegenDeelneming: medeplegenIn ons huidige strafrecht wordt niet alleen de pleger van een strafbaar feit gestraft, ook degene die het feit mede plee…
Bronnen en referenties
  • www.recht-raad.nl/MODEL_SOMMATIEBRIEF.doc
  • Incasso.zzpnodig.nl/

Reageer op het artikel "Een sommatiebrief schrijven"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lr800
Gepubliceerd: 21-11-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!