Grensoverschrijdend betalingsgeschil

Er worden steeds meer internationale overeenkomsten gesloten. Partij A uit Nederland koopt een partij voetballen van partij B uit Duitsland. Partij B levert zoals afgesproken de partij voetballen. Partij A weigert echter, zonder opgave van reden, te betalen. Wat nu? Partij B kan niet zo maar naar een Duitse of Nederlandse deurwaarder. Er zijn een aantal oplossingen bedacht voor deze grensoverschrijdende betalingsgeschillen.

Grensoverschrijdend betalingsgeschil

Als de wederpartij niet betaald en een incassovordering wenst uit handen te geven aan een rechtshulpverlener uit het betreffende land, moet men zich eerst afvragen bij welke rechter men dit aanhangig moet maken. Dit is in eerste instantie de rechter welke is gekozen in de overeenkomst. Zo niet, dan vloeit dit voor uit de wet/verdragen. Vervolgens bepaald de rechter welk nationaal recht van toepassing is.

Als de rechter vervolgens een uitspraak heeft gedaan (bv nl rechter m.b.t. wederpartij uit polen) dan moet het vonnis eerst nog in het betreffende land geëxecuteerd worden. Binnen de EU wordt dit geregeld in de EEX-verordening. Buiten de EU, moet men kijken of er een verdrag met dat land is gesloten waar dit dan vervolgens in staat. Is dit niet het geval, dan moet een zelfde procedure opnieuw gestart worden in het betreffende land.

Mogelijkheden indien de persoon niet betaald:

  • Aanmanen tot betaling
  • Wederverkoop
  • Terug halen van de goederen (wel of niet op basis van eigendomsvoorbehoud).
  • Betalingstermijn: indien vastgelegd: 30 dagen na ontvangst van de factuur, indien niet vastgelegd: 30 dagen na levering goederen.

Wettelijke rente bij overschrijding van geldende betalingstermijn (geen ingebrekestelling nodig) is de referentie-interestvoet van de Europese Centrale Bank + 7%.

De meeste EU lidstaten hebben een “betalingsbevel” welke verzonden kan worden naar de wanbetaler. De wanbetaler kan vervolgens drie dingen doen:
  1. Betalen
  2. Bezwaar maken: betwisten van de vordering
  3. Niets: betaling wordt uitvoerbaar bij voorraad

Europees betalingsbevel

In de Verordening (EG) nr. 1896/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 is tot het Europees Betalingsbevelprocedure overeengekomen. De Europese betalingsbevelprocedure is van toepassing in burgerlijke en handelszaken, in grensoverschrijdende geschillen, ongeacht het karakter van de jurisdictie. Het doel van de EBB-Verordening is om grensoverschrijdende niet-betwistbare schuldvorderingen vereenvoudigen. Niet-betwist = wanneer de schuldenaar de vordering erkend, of niet in de procedure verschijnt.

Europese Executoriale Titel

Tijdens een procedure in Nederland vanwege een wanbetaler in het buitenland kan met gelijk een EET-keurmerk aanvragen (EET=Europese Executoriale Titel), waardoor de vonnis niet nog in het betreffende land een executoriale titel moet verkrijgen. Deze manier is velen malen goedkoper. Bovenstaande methode is ook aan te raden wanneer men een nationale overeenkomst sluit, maar reeds een vermoeden heeft dat de wederpartij naar het buitenland zal verhuizen.
© 2011 - 2020 Kim89, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Help! Er is aan mij een vonnis of dwangbevel betekendDe deurwaarder staat opeens voor de deur en zegt een vonnis of dwangbevel te komen betekenen. Dagelijks worden honderden…
Betrouwbaarheid thuiswerkHoe betrouwbaar is werken vanuit het thuisfront? Waar moet je op letten bij het vinden van thuiswerk? Met welk (soort) t…
Webshop keurmerken: welke is de juiste voor uw webwinkel?Webshop keurmerken: welke is de juiste voor uw webwinkel?Een webshop keurmerk kan iets zeggen over de service van een webwinkel. Een webwinkel zonder een keurmerk wordt door vee…
Rechten voor passagiers bij vertraging vluchtRechten voor passagiers bij vertraging vluchtDoor de Europese Unie werd in 2004 een verordening in het leven geroepen die de Europese luchtvaartmaatschappijen de ver…

Wat is een dagvaarding?Het bekendste rechtsgebied van het Nederlands recht is het Strafrecht. Hier komen tevens de meeste mensen mee in aanraki…
Weens koopverdragHet Weens Koopverdrag is een verdrag welke is gesloten door een grote groep staten, waaronder Nederland. Door middel van…

Reageer op het artikel "Grensoverschrijdend betalingsgeschil"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kim89
Gepubliceerd: Februari 2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Schrijf mee!