Paspoort kwijt? Aangifte en boete
Als je je paspoort in Nederland kwijt bent geraakt dan dien je dit op te nemen met de gemeente. Je moet hier dan een verklaring van vermissing afleggen, waarna je een nieuw reisdocument kunt aanvragen. Raak je je paspoort kwijt in het buitenland dan dien je aangifte te doen bij de lokale politie. Via het consulaat of de ambassade kun je vervolgens een tijdelijk paspoort, noodpaspoort of laissez-passer aanvragen. Vaak is het verplicht om dan daarna ook in Nederland aangifte te doen bij de politie, alvorens je een nieuw paspoort kunt aanvragen.
Paspoort kwijt
Paspoort kwijt: verklaring van vermissing of aangifte
Als je je
paspoort kwijt bent geraakt wil je niet dat de vinder er misbruik van maakt. Alleen om die reden al is het belangrijk niet te wachten maar direct te handelen en een verklaring van vermissing af te leggen bij de gemeente waar je ingeschreven staat. De verklaring van vermissing heb je nodig bij de aanvraag van een nieuwe reisdocument. Het verschilt per gemeente of dit schriftelijk of alleen digitaal kan.
Ben je je paspoort in het buitenland kwijtgeraakt dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk bij de lokale politie te melden. Een tijdelijk paspoort, noodpaspoort of laissez-passer kan vervolgens aangevraagd worden bij de ambassade of het consulaat in het betreffende land. Hiermee kun je terugreizen naar Nederland. Meestal moet je vervolgens bij terugkomst in Nederland ook aangifte doen bij de Nederlandse politie. Via de gemeente kun je vervolgens weer een nieuw normaal reisdocument aanvragen.
Boete bij verlies paspoort
De kosten van een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart verschillen per gemeente. Het is wel zo dat bij paspoorten die worden aangevraagd ter vervanging van een verloren of vermist paspoort vaak extra kosten moeten worden betaald. Het is niet zoals veel mensen denken een
boete die je aan de politie moet betalen. De 'boete' moet voldaan worden aan de gemeente. De kosten hiervoor verschillen per gemeente. Sommige gemeenten rekenen geen extra kosten wanneer je het slachtoffer bent geworden van bijvoorbeeld een beroving of brand. Raadpleeg voor de actuele hoogte van de kosten de website van je eigen gemeente.
Spoedprocedure voor vakantie
Het komt vaak voor dat mensen pas ontdekken dat ze hun paspoort zijn kwijt geraakt kort voor ze een buitenlandse reis gaan maken en hun paspoort nodig hebben om bijvoorbeeld hun nummer op te zoeken wanneer hier naar gevraagd wordt bij de aankoop van een vliegticket. Wordt de vermissing ontdekt kort voordat je op reis moet dan kan het zijn dat je gebruik moet maken van de
spoedprocedure om nog voor vertrek op vakantie weer te kunnen beschikken over een geldig reisdocument. Aan het gebruik van deze spoedservice zijn extra kosten verbonden. Meestal kost dit enkele tientjes extra (leges verschillen per gemeente). Zo kan het dus voorkomen dat na vermissing voor het nieuwe paspoort met spoedprocedure toch een flink bedrag betaald moet worden.
Identiteitskaart naast paspoort
Veel mensen hebben tegenwoordig naast een paspoort ook een identiteitskaart omdat dit makkelijk in de portemonnee mee te nemen is. Ga je op vakantie in een land dat de identiteitskaart als geldig reisdocument accepteert en ben je alleen je paspoort kwijt, dan is het niet nodig om gebruik te maken van de spoedprocedure maar kun je gewoon je identiteitskaart blijven gebruiken als reisdocument. Let er wel op dat wanneer je een nieuwe paspoort gaat aanvragen je ook je identiteitskaart meeneemt want deze moet wel getoond kunnen worden bij de aanvraag. Nog geldige visa in een verloren paspoort zullen opnieuw aangevraagd moeten worden. De kosten hiervoor moeten dan tevens opnieuw betaald worden.
Andere reden voor opgeven vermissing paspoort
Er zijn ook mensen die melding van vermissing van hun paspoort maken terwijl ze deze niet echt kwijt zijn. De reden daarvan kan zijn het paspoort intact te willen bewaren vanwege de stempels die erin staan. Mensen die veel reizen hebben soms ook nog
geldige visa in hun paspoort staan en willen niet dat deze tegelijk met het paspoort ongeldig worden gemaakt. Wees je er wel van bewust dat je op deze manier een
valse aangifte doen en dit een strafbaar feit is.
Het is ook mogelijk bij de gemeente te vragen of ze die ene pagina waarop een visum zit dat de geldigheid van het paspoort overschrijdt als enige niet ongeldig wordt gemaakt. Het is niet te garanderen dat aan dit verzoek gehoor wordt gegeven maar sommige gemeenten doen het wel.