Een aanbetaling doen

Een aanbetaling doen Een aanbetaling doen: is een aanbetaling verplicht? Een koelkast, een pc of nieuwe keuken: soms kan de verkoper eisen dat de consument een aanbetaling doet. Wat zijn de rechten, plichten en risico’s? Hoeveel bedraagt de aanbetaling maximaal?

Wat is een aanbetaling?

Soms moet je van tevoren een deel van het product dat je wilt kopen, betalen. Dat heet aanbetalen en komt vooral voor bij luxe goederen, zoals een auto of een koelkast. Een aanbetaling wordt gedefinieerd als de eerste betaling bij een product op afbetaling. Als je een aanbetaling moet doen, staat dat in principe vermeld in de Algemene Voorwaarden.

Waarom een aanbetaling?

Een aanbetaling geeft de winkelier garantie dat je het volledige bedrag zult betalen.

Is een aanbetaling verplicht?

Het is niet verplicht om een aanbetaling te doen, maar sommige verkopers willen hun product niet meer leveren als de koper geen aanbetaling doet. Dan zul je dus op zoek moeten naar een andere leverancier.

Als je wel een koopovereenkomst hebt gesloten maar weigert een aanbetaling te doen, kan de verkoper eisen dat je het hele bedrag betaalt.

Hoeveel aanbetalen?

Volgens de wet mag een aanbetaling niet meer dan de helft van de aankoopprijs zijn. Als de verkoper wilt dat je meer aanbetaalt, kun je daarmee akkoord gaan. Het is dan een geldige afspraak. Het mag echter niet in de Algemene Voorwaarden staan.

Risico’s bij aanbetaling

Als consument loop je wel een bepaald risico als je een aanbetaling doet. Als de verkoper failliet gaat, moet je aansluiten in de rij met schuldeisers en heb je een geringe kans je geld terug te krijgen. Sommige leveranciers hebben echter een aanbetalingsgarante. Het is zinvol om dat van tevoren na te checken.

Vooraf betalen

Als je koopt via internet, zul je vaak vooraf moeten betalen via een betaalmethode, zoals iDeal. Dit is iets anders dan een aanbetaling. Je betaalt dan namelijk in één keer het volledige bedrag, terwijl je bij een aanbetaling een gedeelte betaalt.

Garantiefonds aanbetalingen

Een voorbeeld van een garantiefonds voor aanbetalingen is het Nationaal Waarborgfonds Aanbetalingen (WNA). Deze onafhankelijke stichting beschermt de consument bij het doen van een aanbetaling.

Conclusie: aanbetaling doen

De voorwaarde voor de verkoop kan zijn dan de consument een aanbetaling moet doen. Verdiep je in de Algemene Voorwaarden om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan. Een aanbetaling is wettelijk niet verplicht en is maximaal 50% van het gehele bedrag. Wees extra alert bij verkopen via internet. Het is aan te raden om hier geen aanbetaling voor te doen. Daarnaast kun je kijken of de winkel aangesloten is bij een overkoepelende brancheorganisatie, een garantiefonds of de geschillencommissie.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom moet ik een aanbetaling doen?Waarom moet ik een aanbetaling doen?Wellicht heeft iedereen wel eens iets gekocht, waar eerst een aanbetaling voor gedaan moest worden. Eerder kon de feitel…
Aanbetaling doen: alleen als er garanties zijnAanbetaling doen: alleen als er garanties zijnHet risico van een aanbetaling doen is soms groot. Is er niets geregeld, dan is iemand al zijn geld kwijt als het desbet…
Aanbetalen? De regelsAanbetalen? De regelsBij grote aankopen als een keuken of auto is het vrij normaal: aanbetalen. De winkelier vraagt dan een bedrag vooruit te…
Geld kwijt: aanbetaling is niet zonder risicoGeld kwijt: aanbetaling is niet zonder risicoDoorgaans geldt bij grotere aankopen dat bij levering wordt betaald. Maar in sommige branches is het verschijnsel aanbet…

Procedure ontslag ambtenaarDe ontslagprocedure in het ambtenarenrecht is gebaseerd op de Algemene wet bestuursrecht. Een ambtenaar is eenzijdig aan…
Schulden en eigendommen op andermans naamSchulden en eigendommen op andermans naamSchulden of eigendommen op andermans naam zetten: Schulden maken kan iedereen overkomen, al dan niet bewust. Wanneer sch…
Bronnen en referenties
  • Consuwijzer
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.