Een aanbetaling doen

Een aanbetaling doen Een aanbetaling doen: is een aanbetaling verplicht? Een koelkast, een pc of nieuwe keuken: soms kan de verkoper eisen dat de consument een aanbetaling doet. Wat zijn de rechten, plichten en risico’s? Hoeveel bedraagt de aanbetaling maximaal?

Wat is een aanbetaling?

Soms moet je van tevoren een deel van het product dat je wilt kopen, betalen. Dat heet aanbetalen en komt vooral voor bij luxe goederen, zoals een auto of een koelkast. Een aanbetaling wordt gedefinieerd als de eerste betaling bij een product op afbetaling. Als je een aanbetaling moet doen, staat dat in principe vermeld in de Algemene Voorwaarden.

Waarom een aanbetaling?

Een aanbetaling geeft de winkelier garantie dat je het volledige bedrag zult betalen.

Is een aanbetaling verplicht?

Het is niet verplicht om een aanbetaling te doen, maar sommige verkopers willen hun product niet meer leveren als de koper geen aanbetaling doet. Dan zul je dus op zoek moeten naar een andere leverancier.

Als je wel een koopovereenkomst hebt gesloten maar weigert een aanbetaling te doen, kan de verkoper eisen dat je het hele bedrag betaalt.

Hoeveel aanbetalen?

Volgens de wet mag een aanbetaling niet meer dan de helft van de aankoopprijs zijn. Als de verkoper wilt dat je meer aanbetaalt, kun je daarmee akkoord gaan. Het is dan een geldige afspraak. Het mag echter niet in de Algemene Voorwaarden staan.

Risico’s bij aanbetaling

Als consument loop je wel een bepaald risico als je een aanbetaling doet. Als de verkoper failliet gaat, moet je aansluiten in de rij met schuldeisers en heb je een geringe kans je geld terug te krijgen. Sommige leveranciers hebben echter een aanbetalingsgarante. Het is zinvol om dat van tevoren na te checken.

Vooraf betalen

Als je koopt via internet, zul je vaak vooraf moeten betalen via een betaalmethode, zoals iDeal. Dit is iets anders dan een aanbetaling. Je betaalt dan namelijk in één keer het volledige bedrag, terwijl je bij een aanbetaling een gedeelte betaalt.

Garantiefonds aanbetalingen

Een voorbeeld van een garantiefonds voor aanbetalingen is het Nationaal Waarborgfonds Aanbetalingen (WNA). Deze onafhankelijke stichting beschermt de consument bij het doen van een aanbetaling.

Conclusie: aanbetaling doen

De voorwaarde voor de verkoop kan zijn dan de consument een aanbetaling moet doen. Verdiep je in de Algemene Voorwaarden om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan. Een aanbetaling is wettelijk niet verplicht en is maximaal 50% van het gehele bedrag. Wees extra alert bij verkopen via internet. Het is aan te raden om hier geen aanbetaling voor te doen. Daarnaast kun je kijken of de winkel aangesloten is bij een overkoepelende brancheorganisatie, een garantiefonds of de geschillencommissie.
© 2011 - 2020 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom moet ik een aanbetaling doen?Waarom moet ik een aanbetaling doen?Wellicht heeft iedereen wel eens iets gekocht, waar eerst een aanbetaling voor gedaan moest worden. Eerder kon de feitel…
Aanbetaling doen: alleen als er garanties zijnAanbetaling doen: alleen als er garanties zijnHet risico van een aanbetaling doen is soms groot. Is er niets geregeld, dan is iemand al zijn geld kwijt als het desbet…
Aanbetalen? De regelsAanbetalen? De regelsBij grote aankopen als een keuken of auto is het vrij normaal: aanbetalen. De winkelier vraagt dan een bedrag vooruit te…
Geld kwijt: aanbetaling is niet zonder risicoGeld kwijt: aanbetaling is niet zonder risicoDoorgaans geldt bij grotere aankopen dat bij levering wordt betaald. Maar in sommige branches is het verschijnsel aanbet…

Procedure ontslag ambtenaarDe ontslagprocedure in het ambtenarenrecht is gebaseerd op de Algemene wet bestuursrecht. Een ambtenaar is eenzijdig aan…
Schulden en eigendommen op andermans naamSchulden en eigendommen op andermans naamSchulden of eigendommen op andermans naam zetten: Schulden maken kan iedereen overkomen, al dan niet bewust. Wanneer sch…
Bronnen en referenties
  • Consuwijzer

Reageer op het artikel "Een aanbetaling doen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jan, 28-06-2017 20:33 #1
Beste lezer,

Ik heb mijn boot via Marktplaats verkocht. De klant heeft eerst de boot ruim bekeken, 2 weken later hebben we een uitgebreide proefvaart van een uur gehad. Ik heb de klant alle gelegenheid gegeven om de boot van top tot teen te controleren. Ook mocht hij de boot op de helling laten en eventueel een keuring laten doen.

De heer vond dit alles niet meer nodig na zijn eigen controle en proefvaart en samen met zijn vriendin hebben ze de koop toegezegd. Ik heb de klant €500 laten aanbetalen en afgesproken dat de heer na de verkoop van zijn garage, (dit was inmiddels in gang gezet) na zijn eerste bezoek. En de aktes liggen klaar volgens de heer en vriendin. Nu weer een week later wil de klant toch de boot laten keuren.

Ik ben nu inmiddels 5 weken verder en heb de heer nog 10 dagen de tijd gegeven om de boot te laten keuren hierna wil ik mijn afgesproken bedrag graag op mijn rekening. Als dit niet het geval is trek ik mijn verkoop in en het inmiddels betaalde bedrag van €500 ga ik niet terugstorten, dit vind ik een redelijk bedraag voor alle moeite die ik heb gedaan om het de koper naar de zin te maken en alle mogelijkheid heb geboden om de boot te keuren, bekijken, op de helling en noem maar op.

Mijn vraag: wat zijn mijn rechten en plichten? Heb niets op papier omdat alles op wederzijds vertrouwen is besproken.

Zie graag uw reactie en opmerkingen tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Jan

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 03-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!