Schulden en eigendommen op andermans naam
Schulden of eigendommen op andermans naam zetten: Schulden maken kan iedereen overkomen, al dan niet bewust. Wanneer schulden niet worden afbetaald, kan men beslag komen leggen op eigendommen. Hoe zit het met eigendommen die op andermans naam staan?
Schulden en beslag leggen
Schulden komen steeds vaker voor. De meeste mensen hebben wel ergens een grote of een kleine schuld. Ook huurachterstand of het niet betalen van een telefoonrekening is al een schuld. Wanneer schulden niet tijdig betaald worden, zal er een eerste aanmaning komen. Daarna volgt vaak een tweede met een boeten. Soms ook een derde met een nog hogere boete. Wie nog steeds niet betaald, krijgt in de meeste gevallen een deurwaarder aan de deur. Deze probeert alsnog een betaling te regelen. Wel zitten bier nog meer kosten aan verbonden. Zo kunnen de schulden aardig oplopen.
Soms lukt het niet om de schulden af te betalen of is er onwil om de schulden af te betalen, bijvoorbeeld omdat men het onterecht vindt. Wanneer betaling steeds weer wordt uitgesteld, kan er beslag op eigendommen worden gelegd. Deze kan de deurwaarder komen opeisen. De deurwaarder kan op bijna alles beslag leggen, uitgezonderd op persoonlijke spullen zoals de kleding die je aan hebt of gereedschap die men nodig heeft voor je werk. Ook eten en drinken mag niet in beslag worden genomen.
Maar let op, voordat er beslag kan worden gelegd op goederen of eigendommen, zal er eerst geprobeerd worden om beslag te leggen op loon of uitkering. Dit kan zonder jouw toestemming en gaat via de werkgever of uitkeringsinstantie. Deze zijn vaak verplicht om hieraan mee te werken. Wanneer men geen beslag kan leggen op loon of uitkering, bijvoorbeeld omdat dit te laag is, dan zal men overgaan tot beslaglegging van eigendommen.
Eigendommen op andermans naam
Wie een deurwaarder verwacht en ook weet dat de schulden niet betaald gaan worden, kiest er soms voor om de eigendommen op andermans naam te zetten. Dit kan een familielid of een vriend zijn. Bijvoorbeeld met de auto: men kan deze makkelijk overschrijven op een ander zijn naam. De deurwaarder kan hierdoor geen beslag leggen op de auto. Vooral met auto's wordt dit nogal eens gedaan, maar ook met caravans, aanhangers, fietsen, motoren, brommers etc.
Ook dieren zoals een paard of papegaai, dat vaak ook waarde heeft, kan men op andermans naam laten zetten. Hierdoor kan de deurwaarder geen beslag erop leggen. Het gaat soms zelfs zo ver, dat er ook beslag wordt gelegd op oude honden en katten die werkelijk niks waard zijn. Deurwaarders hopen hiermee de schuldenaar psychisch te kunnen pakken zodat deze alsnog gaat betalen.
Voor huishoudelijke voorwerpen zoals een koelkast, televisie, dvd-speler etc wordt het vaak moeilijker: het staat in jouw woning dus is het ook van jou. Zet men het op andermans naam, dan zullen de spullen vaak wel moeten verhuizen. Of men stelt een contract op waaruit blijkt dat het geen eigendom is maar een geleend voorwerp. Maar dan nog komt dit vaak ongeloofwaardig over. Simpel gezegd is het wel: wat er niet is, kan niet worden ingenomen. Een kaal huis kan men dus niet leeghalen. Alles wat niet op jouw naam staat, is niet jouw eigendom en dus ook niet op te eisen. Sommige schuldenaren kiezen liever hier voor dan alles af te geven.
Voor deurwaarders is het vaak een hele lastige kwestie: ze handelen in opdracht van de schuldeiser. Hun taak is om ervoor te zorgen dat de schuldeiser zijn geld krijgt. De deurwaarder maakt hier ook kosten voor die hij graag terug wil zien. Deze kosten worden verhaald op degene met de schuld. Maar wanneer er niks te halen valt, is ook de deurwaarder hiermee gedupeerd. Het kan soms jaren duren voordat er een betalingsregeling van de grond komt. Maar sommigen mensen met schulden zijn erg volhardend en laten helemaal niks los. En dat is jammer, want er is vaak wel hulp te krijgen bij schuld. Het is vaak wel even zoeken waar men die hulp kan krijgen.