Beneficiair aanvaarden
Beneficiair aanvaarden: Wanneer iemand komt te overlijden, zal datgene wat deze persoon achter laat verdeeld moeten worden over de erfgenamen. Maar in sommige gevallen is er sprake van schuld. In welke gevallen moet je een erfenis beneficiair aanvaarden en hoe gaat dit in zijn werk?
Erfenis
Sommigen stellen bewust een erfenis op en anderen laten het aan de wet over. Hoe dan ook, bij overlijden is er sprake van een erfenis. Bij een erfenis wordt er vaak gedacht aan grote hoeveelheden geld of kostbare voorwerpen, maar dit is niet altijd het geval. Ook negatief saldo zoals schulden kunnen geërfd worden. Vaak is niet iedereen hier blij mee. Daarom kan men een
erfenis beneficiair aanvaarden.
Beneficiair aanvaarden
Een beneficiaire aanvaarding wordt ook wel eens
aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving genoemd. Wanneer een erfgenaam er zeker van is dat de erfenis uit een negatief saldo bestaat, zal deze er vaak niet blij mee zijn. Niemand wil tenslotte andermans schulden op zich nemen. Men kan de erfenis dan uiteraard weigeren, maar er is ook nog en andere oplossing hiervoor: het beneficiair aanvaarden van de erfenis.
Bij het beneficiaire aanvaarding accepteer je alleen de erfenis indien er een positief saldo is. Je wilt dus alleen datgene wat positief is, het negatieve saldo weiger je. Bij wet wordt in sommige gevallen een beneficiaire aanvaarding automatisch al bepaald, zoals bij een minderjarige of bij iemand die onder toezicht is gesteld. Zo worden deze personen beschermd tegen andermans schulden. Dit geldt overigens pas wanneer er binnen 3 maanden geen keuze is gemaakt. Dus voor een minderjarige moet de ouder hiervan de keuze maken. Ook wanneer een andere erfgenaam voor beneficiaire aanvaarding heeft gekozen, geldt dit voor de overige erfgenamen ook.
De keuze voor beneficiaire aanvaarding moet niet binnen een bepaalde termijn worden gemaakt, wel heeft men vaak drie maanden bedenktijd om alles te overwegen. Daarna kan het zijn dat een van de schuldeisers druk gaat leggen. Uiteindelijk kan de schuldeiser naar de kantonrechter stappen zodat deze een termijn vaststelt. Wanneer je vervolgens niet binnen deze termijn een keuze maakt, gaat men ervan uit dat je de erfenis zuiver aanvaard, dus ook inclusief eventuele schulden.
Wie een erfenis beneficiair aanvaard, moet wachten totdat alle schulden zijn voldaan. Deze schulden worden voldaan met de waarde van de inboedel of de bezittingen van de overleden. Mocht er hierna nog een saldo overblijven, dan is dit beschikbaar voor de erfgenamen. Je krijgt dit dus pas als duidelijk is dat alles is afbetaald. In de meeste gevallen zullen de bezittingen niet voldoende zijn om de schulden mee af te kopen. Er zal dan niks over blijven voor de erfgenamen.
Procedure beneficiaire aanvaarding
De beneficiaire aanvaarding kan het beste bij een notaris worden vastgelegd. Je moet een verklaring afleggen tegenover de rechter. Deze regelt de notaris voor je. Soms kan dit tegen een vrij laag tarief. De rechtbank maakt een ‘akte nalatenschap' . Deze kan worden ingezien door iedere schuldeiser. Schuldeisers kunnen zo inzien waar ze nog recht op hebben. Voor de erfgenamen geldt dat ze allemaal vereffenaar zijn, dit wil zeggen dat ze allemaal aan de wettelijke verplichtingen moeten voldoen. Vaak wordt er bij een beneficiaire aanvaarding voor gekozen om slechts één van de erfgenamen tot vereffenaar te benoemen. Dit maakt het minder ingewikkeld.
Wat deze verplichtingen inhouden zijn het opmaken van de boedelbeschrijving en het ter inzage leggen van deze boedelbeschrijving. Ook schulden moeten in de boedelbeschrijving staan. Alle schuldeisers oproepen zodat ze de boedelbeschrijving in kunnen zien (indien de schuldeiser onbekend is moet dit worden doorgegeven aan de kantonrechter). Vervolgens moeten de schulden, voor zover mogelijk, worden voldaan. Wanneer de nalatenschap heel eenvoudig is, kan het ook voorkomen dat de vereffenaar geen boedelbeschrijving hoeft te maken. Dit beslist de kantonrechter.
Reacties
L. P. Mouwen, 06-04-2013
Wij zijn beiden nog in leven, kunnen wij zelf iets ondernemen.Willen niet dat de kinderen in de problemen komen.Hebben een eigen woning waarde ongeveer € 350.000 met een hypotheek ongeveer € 125.000.Als wij in de toekomst gaan huren is alles afgelost.Duurt ongeveer nog 4 a 5 jaar.
m de vr gr van Peet Mouwen
Reactie infoteur, 06-04-2013
In uw geval zal er altijd een positieve erfenis overblijven, mits er in de toekomst niet veel veranderd. U kunt een erfenis op laten stellen, maar u kunt ook met de kinderen bespreekbaar maken wat zij willen.
Tineke Nederlof, 26-11-2012
Kan ik nu al stappen ondernemen om de erfenis van mijn moeder beneficiar te aanvaarden? Of moet dit na haar overlijden in gang gezet worden?
Reactie infoteur, 06-04-2013
Weet je nu al hoe de financiële situatie van uw moeder bij overlijden is? U kunt vooraf niet beneficair aanvaarden.