Paard kopen met verborgen gebreken

Paard kopen met verborgen gebrekenWie een paard of pony koopt, gaat ervan uit dat deze gezond is en vrij van gebreken. Maar toch kan het voorkomen dat achteraf blijkt dat het paard bij de aankoop al iets mankeerde. Dit noemt men verborgen gebreken. Moet de verkoper het paard dan terug nemen, een vergoeding geven of helemaal niks doen: hoe dit juridisch geregeld is.

Handelaar of particulier

Het maakt niet zo heel veel uit waar het paard gekocht is. Of dit nou bij een handelaar of bij een particulier is, de wet blijft hetzelfde. Wel zal een handelaar, tenminste een goede handelaar, eerder geneigd zijn de koper tegemoet te willen komen. Een goede handelsstal heeft tenslotte een naam hoog te houden. Verder zal een handelsstal ook wat vaker ene proefperiode geven: de koper kan dan gedurende een periode van (meestal) twee weken het paard uitproberen. Verborgen gebreken komen dan al snel aan het licht.

Wat zijn verborgen gebreken

Verborgen gebreken zijn alle gebreken die de verkoper zou moeten vermelden tijdens de verkoop, en waardoor het paard niet gebruikt kan worden voor het doel wat de koper voor ogen heeft. Denk hierbij aan kreupelheid, zomereczeem, gedragsproblemen als weven en kribbebijten, hoefbevangenheid, koliek, onvruchtbaarheid etc.

Onderzoeksplicht koper

De koper heeft een onderzoeksplicht. Indien de koper deze niet heeft uitgevoerd, dan vervalt sowieso elk recht op een schadevergoeding of het terug mogen geven van het paard. De onderzoeksplicht houdt in dat de koper vragen moet stellen aan de verkoper, of deze gezond is en geen gedragsproblemen vertoont. De verkoper moet hierbij eerlijk zijn. Verder is het de koper aan te raden een dierenarts het paard te laten keuren voordat het paard wordt aangekocht.

Let er bij de keuring op dat het paard ook op verdovende middelen wordt getest, er zijn verkopers die een paard met pijn verdoven voor de keuring zodat de gebreken niet aan het licht komen.

Onderzoeksplicht geldt trouwens niet in het geval de verkoper een professionele handelaar is, en deze vermeld heeft dat het paard gezond is of net gekeurd is.

Kopen met willens en wetens

Indien een paard iets mankeert zoals zomereczeem, rotstraal, gedragsprobleem etc. en de koper is hiervan op de hoogte, kan men toch besluiten het paard te kopen. Later kan men echter niet meer terug vallen op een eventuele garantie. Het paard is met willens en weten met het gebrek gekocht, het gaat hier dan niet meer om een verborgen gebrek. Juridisch gezien heeft de koper dan ook geen poot om op te staan.

Vaak is het de vraag wanneer een probleem is ontstaan: voor, tijdens of na de aankoop. Bij gedragsproblemen mag men ervan uitgaan dat deze al voor de koop aanwezig waren. Rotstraal en hoefbevangenheid kunnen plots ontstaan. Zomereczeem is vaak al lange tijd aanwezig. Kreupelheid kan ook in de proefperiode of na de koop gebeuren. Stel daarom samen een contract op wanneer het paard verkocht wordt of op proefperiode gaat.

Advocaat

Voor problemen met de aankoop van een paard en verborgen gebreken, zal men een advocaat in moeten schakelen. Zorg er altijd voor dat er een keuringsrapport an een dierenarts aanwezig is, en het koopcontract van het paard. De rechter zal uiteindelijk moeten bepalen in hoeverre de verkoper verantwoordelijk is.
© 2011 - 2025 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Reacties
Lindsey, 09-10-2012
Wij hebben een pony gekocht van 3.5 jaar voor onze 10 jarige dochter. Wilden een brave pony en betrouwbare pony. Deze pony was tijdens bezichtiging en rijden braaf maar nog jong. Geeft niks, onze dochter kan dat rijtechnisch aan.Duidelijk hebben wij aangegeven dat we vooral betrouwbare pony zochten en dit werd ook bevestigd door de verkoper. In de eerste week na aankomst op onze stal werd de pony gereden, na aanspringen in galop gaf de pony enorme bok, gooit dochter eraf maar… slaat heel hard na. Gelukkig werd ze niet geraakt. Nu in de derde week word ze er wederom afgegooit, pony slaat knetterhard na en onze dochter beland in het ziekenhuis met kapotte elleboog en een arm bond en blauw. Mag ik dit aanmerken als een verborgen gebrek en nu nog binnen de 6 weken erop staan dat de verkoper hem terug neemt? Komt bij een kleine stal weg, doch verkopen regelmatig pony, s. Verkoper zegt dat dit nooit eerder is gebeurt of opgemerkt. Logisch, verkoper heeft zelf zadelmak gemaakt, pony gooit ervaren vrouw 25 jaar er niet zo snel af.Reactie infoteur, 10-10-2012
Veel paarden en pony's zijn de eerste paar dagen bij de nieuwe eigenaar braaf, om vervolgens even te gaan bekijken of ze hun grens kunnen verleggen. Van een drie-jarige mag en kan je verwachten dat deze gaat uitproberen, zijn grenzen gaat verleggen en gaat 'puberen'. Dit hoort erbij en had u van te voren aan kunnen zien komen. Het naslaan is iets dat wij niet op prijs stellen, maar ook wel iets dat je van een 3-jarige zou kunnen verwachten. Indoen de vorige eigenaar er nooit af is gevallen, heeft de pony daar ook niet na kunnen slaan. De vorige eigenaar zou dus ook logischerwijs niet kunnen weten dat de pony naslaat.

De verkoper heeft de plicht om gebreken te vermelden. Gebreken zijn stalondeugden en medische afwijkingen, maar ook gedragsproblemen. Ik kan van hieruit niet beoordelen of dit gedrag een echte gedragsprobleem is, eerder zou ik denken aan een puberende pony die zijn grenzen wil verleggen. Hoe is de pony verder in de omgang?

De koper heeft onderzoeksplicht: wanneer u bepaald gedrag van de pony belangrijk vind, moet u daarnaar vragen. Doet u dit niet, dan ligt de fout bij uzelf.

Wanneer de pony afkomstig is van een handelsstal, zal de verkoper in de meeste gevallen de pony wel terug willen nemen om zijn goede naam te behouden. Doch, dit is hij echter niet verplicht. Vaak is inruilen bij dezelfde stal wel een optie.
Tim, 26-03-2011
Slecht artikel in mijn ogen, voornamelijk omdat er te veel onjuistheden in staan.

"Het maakt niet zo heel veel uit waar het paard gekocht is. Of dit nou bij een handelaar of bij een particulier is, de wet blijft hetzelfde. "

Onjuist. Deskundigheid van de wederpartij doet zeker ter zake, in het geval van een deskundige wederpartij zal de nadruk meer liggen op de op hem liggende mededelingsplicht.

"Onderzoeksplicht geldt trouwens niet in het geval de verkoper een professionele handelaar is, en deze vermeld heeft dat het paard gezond is of net gekeurd is."

Een onderzoeksplicht geldt altijd, ongeacht de deskundigheid van de wederpartij. De omvang van de onderzoeksplicht kan echter wel worden beperkt door mededelingen van de wederpartij, aangezien men mag afgaan op de juistheid daarvan.Reactie infoteur, 27-03-2011
Bedankt voor je feedback, Tim, en nog veel leesplezier op infonu.