Paard kopen met verborgen gebreken

Handelaar of particulier
Het maakt niet zo heel veel uit waar het paard gekocht is. Of dit nou bij een handelaar of bij een particulier is, de wet blijft hetzelfde. Wel zal een handelaar, tenminste een goede handelaar, eerder geneigd zijn de koper tegemoet te willen komen. Een goede handelsstal heeft tenslotte een naam hoog te houden. Verder zal een handelsstal ook wat vaker ene proefperiode geven: de koper kan dan gedurende een periode van (meestal) twee weken het paard uitproberen. Verborgen gebreken komen dan al snel aan het licht.Wat zijn verborgen gebreken
Verborgen gebreken zijn alle gebreken die de verkoper zou moeten vermelden tijdens de verkoop, en waardoor het paard niet gebruikt kan worden voor het doel wat de koper voor ogen heeft. Denk hierbij aan kreupelheid, zomereczeem, gedragsproblemen als weven en kribbebijten, hoefbevangenheid, koliek, onvruchtbaarheid etc.Onderzoeksplicht koper
De koper heeft een onderzoeksplicht. Indien de koper deze niet heeft uitgevoerd, dan vervalt sowieso elk recht op een schadevergoeding of het terug mogen geven van het paard. De onderzoeksplicht houdt in dat de koper vragen moet stellen aan de verkoper, of deze gezond is en geen gedragsproblemen vertoont. De verkoper moet hierbij eerlijk zijn. Verder is het de koper aan te raden een dierenarts het paard te laten keuren voordat het paard wordt aangekocht.Let er bij de keuring op dat het paard ook op verdovende middelen wordt getest, er zijn verkopers die een paard met pijn verdoven voor de keuring zodat de gebreken niet aan het licht komen.
Onderzoeksplicht geldt trouwens niet in het geval de verkoper een professionele handelaar is, en deze vermeld heeft dat het paard gezond is of net gekeurd is.
Kopen met willens en wetens
Indien een paard iets mankeert zoals zomereczeem, rotstraal, gedragsprobleem etc. en de koper is hiervan op de hoogte, kan men toch besluiten het paard te kopen. Later kan men echter niet meer terug vallen op een eventuele garantie. Het paard is met willens en weten met het gebrek gekocht, het gaat hier dan niet meer om een verborgen gebrek. Juridisch gezien heeft de koper dan ook geen poot om op te staan.Vaak is het de vraag wanneer een probleem is ontstaan: voor, tijdens of na de aankoop. Bij gedragsproblemen mag men ervan uitgaan dat deze al voor de koop aanwezig waren. Rotstraal en hoefbevangenheid kunnen plots ontstaan. Zomereczeem is vaak al lange tijd aanwezig. Kreupelheid kan ook in de proefperiode of na de koop gebeuren. Stel daarom samen een contract op wanneer het paard verkocht wordt of op proefperiode gaat.