Koopovereenkomst ontbinden

Koopovereenkomst ontbinden Stel: u heeft een televisie gekocht die binnen drie maanden kapot gaat. De verkoper wil het product niet laten repareren. In dat geval kunt u de koopovereenkomst ontbinden.

Koopovereenkomst

Een koopovereenkomst schept rechten en plichten tussen koper en verkoper. De verkoper heeft de plicht tot eigendomsoverdracht, aflevering van het product en hij de plicht om ervoor te zorgen dat de zaak (het product) aan de overeenkomst beantwoordt (art.7:17 BW). Dit houdt in dat de gekochte zaak voldoet aan de eisen die de koper daaraan mag stellen.

Ondeugdelijk product

Als een stofzuiger na drie maanden al kapot gaat, voldoet hij niet aan de overeenkomst. Er is dan sprake van een ondeugdelijk product. De koper heeft dan recht op:
  • Reparatie
  • Levering van een bepaald onderdeel
  • Vervanging

Wanneer koopovereenkomst ontbinden?
Wanneer kunt u een koopovereenkomst ontbinden?
  • Als u de verkoper de tijd hebt gegeven om een product te vervangen of te repareren, maar de verkoper komt zijn verplichting niet na.
  • Als de verkoper een product niet kan of niet wil repareren
  • Als de verkoper een product niet kan of niet wil vervangen
  • Als het product nog steeds niet goed functioneert na reparatie
  • As het product een (fabricage)fout bevat en de verkoper weigert het probleem op te lossen

Koopovereenkomst ontbinden

U kunt de koopovereenkomst ontbinden door een brief te schrijven waarin u aangeeft dat u de koopovereenkomst wilt ontbinden. U kunt daarin vaststellen wat de reden is. Ook kunt u de verkoper vragen om de betaling terug te storten. De koopovereenkomst wordt dan vernietigd.

Rechten bij ontbinden koopovereenkomst

Als u de koopovereenkomst ontbindt, moet u het product teruggeven. U krijgt uw geld terug, maar als u het product langere tijd heeft gebruikt, is het ook mogelijk dat u slechts een deel van het aankoopbedrag terugkrijgt. Sommige verkopers geven een tegoedbon in plaats van geld, maar de consument heeft in principe recht op geld. Als u het niet eens kunt worden met de verkoper, kunt u contact opnemen met de Geschillencommissie.

Garantie

Veel producten, zoals een radio, camera of computer hebben "garantie". De koper krijgt bij aankoop een garantiebewijs van de verkoper. De verkoper is echter wettelijk verplicht om een product te leveren dat aan de overeenkomst beantwoordt. Hij moet een goed product verkopen. Anders heeft de koper een aantal rechten, waaronder het recht om de koopovereenkomst te ontbinden. Of hij nu een garantiebewijs heeft of niet: de koper heeft altijd deze rechten, omdat ze zijn vastgelegd in de wet.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorlopige koopovereenkomst is niet vrijblijvendVoorlopige koopovereenkomst is niet vrijblijvendAls je een huis koopt, zal je een overeenkomst moeten ondertekenen. Deze koopovereenkomst wordt ook wel eens de 'voorlop…
De koopovereenkomstDe koopovereenkomstEen koopovereenkomst is een overeenkomst waarbij de verkoper een product/dienst moet leveren aan de koper en waarbij de…
Contract makelaar ontbindenContract makelaar ontbindenAls je ontevreden bent over de makelaar, is het soms de beste optie om het contract te beëindigen. Hoe kun je een contra…
Wettelijke bedenktijd bij aankoop van een huisWettelijke bedenktijd bij aankoop van een huisAls je een huis koopt, zal je met de verkoper een overeenkomst afsluiten. In deze overeenkomst worden alle gemaakte afsp…
Ziekte en re-integratieZiekte en re-integratieHoe verloopt het re-integratietraject van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer? Volgens de Wet Verbetering Poortwac…
Bronnen en referenties
  • Basisboek Recht - L. Janssen
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 30-01-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.