Mediation: kosten & voordelen

Mediation is een vorm van conflicthantering waarbij een onafhankelijke derde partij, de mediator, de partijen begeleidt om tot een oplossing voor hun conflict te komen. De kosten van mediation worden soms gedeeltelijk vergoed door gesubsidieerde rechtsbijstand. Voordelen van mediation is dat het goedkoper en effectiever is dan een juridische procedure.

Voordelen van mediation

Mediation is sneller, goedkoper en effectiever dan een juridische procedure. In een juridische procedure moeten namelijk advocaten worden ingeschakeld. De advocaten zijn partijdig en onderhandelen, op basis van tegengestelde standpunten en argumenten.

Als de onderhandelingen niet slagen, neemt de rechter een beslissing die een “winnaar” en een “verliezer” tot gevolg heeft. Maar dat kan nadelige gevolgen hebben voor de relatie tussen beide partijen.

Doelen van mediation

Mediation heeft de volgende doelen:
  • Dat beide partijen aan elkaar duidelijk kunnen maken waar het conflict naar zijn/haar opvatting over gaat
  • Dat beide partijen echt naar elkaar luisteren
  • Dat duidelijk gemaakt wordt welke belangen er ten grondslag liggen aan de standpunten van de partijen en wat het gezamenlijk belang is
  • Dat er een situatie ontstaat waarin de partijen zelf een oplossing voor het conflict bedenken

Vaak kan het geschil op zo’n manier worden opgelost dat beide partijen er voordeel van hebben, een soort compromis dus. Zo kan de relatie, van welke aard ook, op langere termijn stand blijven houden.

Situaties voor mediation

Mediation kan in verschillende situaties worden toegepast
  • Bij echtscheiding
  • Bij burenruzies
  • Bij conflicten binnen het gezin of de familie
  • In het geval van seksuele intimidatie
  • In het geval van een arbeidsconflict
  • In conflicten tussen bestuurder en ondernemingsraad
  • Binnen samenwerkingsrelaties die problemen ervaren

Verschil tussen mediation en bemiddeling

Mediation is niet hetzelfde als bemiddelen. Bij bemiddeling schakelen de partijen die een geschil hebben een onafhankelijke derde partij in, die een actieve rol vervult. Hij spoort de oplossingen van het probleem op en helpt mee bij het bedenken van oplossingen. De bemiddelaar is inhoudelijk actief. Als het conflict hevig is, houdt de bemiddelaar in de eerste instantie beide partijen op afstand. Hij zorgt ervoor dat ze niet rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren.

Bij mediation zorgt de mediator er juist voor dat partijen met elkaar in gesprek komen. Hij is neutraal ten opzichte van de partijen, geeft geen oordeel en draagt geen oplossing voor het conflict aan.

Werkwijze mediation

De mediator biedt elk van de cliënten de gelegenheid om zijn of haar verhaal te doen. Hij brengt de emotionele kanten boven water en laat de partijen hun belangen kenbaar maken. Hij helpt de cliënten om gemeenschappelijke belangen te vinden en te komen tot een oplossing die voor beide partijen bevredigend is.

Kosten van mediation

De mediator stelt een honorarium vast. De tijdsduur is afhankelijk van het soort conflict, de emoties van beide partijen en van de manier waarop zij zich opstellen. Het gemiddelde mediationproces neemt ongeveer tien uur in beslag. Een sessie duurt één tot twee uur. Het uurtarief voor mediation ligt tussen de €100 en €200 per uur. Daar komt nog de BTW bij. Bij arbeidsconflicten tussen werkgever en werknemer komt het vaak voor dat de werkgever de kosten voor mediation voor zijn rekening neemt. Dit gaat uiteraard niet ten koste van de onafhankelijke positie van de mediator.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is mediation en wat kost het?Wat is mediation en wat kost het?Wat is mediation? Mediation is een vorm van bemiddeling die bij allerlei conflicten kan worden gebruikt. De kern is dat…
Een mediator of een advocaat inschakelen?Een mediator of een advocaat inschakelen?Bij juridische geschillen en echtscheidingen, worden er steeds vaker mediators ingeschakeld in plaats van advocaten. Dit…
Gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoGesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoAls u te maken hebt met een juridisch probleem en over een laag of lager inkomen beschikt, kunt u eventueel aanspraak ma…
Hoeveel eigen bijdrage betalen voor een advocaat in 2021?Hoeveel eigen bijdrage betalen voor een advocaat in 2021?Iemand die aanspraak maakt op gesubsidieerde rechtsbijstand dient hiervoor een eigen bijdrage te betalen aan een advocaa…

Het beginnersrijbewijs: wat is het beginnersrijbewijsHet beginnersrijbewijs: wat is het beginnersrijbewijsMensen die na of op 30 maart 2002 hun rijbewijs hebben gehaald hebben een beginnersrijbewijs. Maar wat betekent het om e…
Verschil huurkoop en koop op afbetalingWat is het verschil tussen “koop op afbetaling” en “huurkoop”? Aan welke verplichtingen moeten koper en verkoper zich ho…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 17-10-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.