Verschil huurkoop en koop op afbetaling

Wat is het verschil tussen “koop op afbetaling” en “huurkoop”? Aan welke verplichtingen moeten koper en verkoper zich houden? Wat kost het eigenlijk om te kopen op afbetaling?

Koop op afbetaling

De koop op afbetaling is terug te vinden in art.7A:1576 BW. Bij een koop op afbetaling wordt de koper eigenaar op het moment van aflevering. Het bedrag wordt in termijnen terugbetaald aan de verkoper. Omdat de verkoper risico loopt, komt koop of afbetaling nauwelijks nog voor. Meestal wordt er huurkoop gesloten.In veel gevallen betaalt de koper een hoge rente bij koop op afbetaling.

Voorbeeld koop op afbetaling

Linda koopt een nieuwe wasmachine van €800. Het gaat om een koop op afbetaling. Ze spreekt af dat ze maandelijks €100 aflost, tegen een rente van 5%. Linda verwacht dat ze in totaal €40 kwijt zal zijn aan rente.

In het onderstaande schema is te zien dat de regeling aantrekkelijker lijkt dan hij in werkelijkheid is. De rente is 21% in plaats van 5%.

Tijd in maandenResterende bedrag (€100 aflossing per maand)Rente
maand 180040
Maand 270035
Maand 360030
Maand 450025
Maand 540020
Maand 630010
Maand 720010
Maand 81005
Maand 900
Totale rente 175

Huurkoop

Huurkoop is een speciale vorm van koop op afbetaling, die vaak wordt gebruikt bij de financiering van auto’s. Huurkoop is een koop op afbetaling, maar met een eigendomsvoorbehoud voor de verkoper. Dat wil zeggen dat de koper eigenaar van de zaak wordt als de koper het totale bedrag heeft betaald. Dus na betaling van de laatste termijn wordt de koper eigenaar. Bovendien is de koper gedurende de afbetalingsperiode aansprakelijk voor schade aan de zaak. Dit biedt zekerheid aan de verkoper.

Voor huurkoop is een schriftelijke overeenkomst nodig, want een mondelinge huurkoopovereenkomst is niet rechtsgeldig. Zijn de afspraken wel mondeling gemaakt, dan gaat het niet om huurkoop, maar om koop op afbetaling.

Eisen huurkoop

Voor huurkoop gelden eisen:
  • Er moet een akte worden opgemaakt
  • In de akte staan de volledige verkoopprijs, het aflossingsschema en het voorbehoud met betrekking tot de eigendomsoverdracht vermeld.

Teruggave huurkoop

Als de koper zich niet aan zijn betalingsverplichting houdt, kan de verkoper de gekochte zaak terugkrijgen middels een rechterlijk bevel. De zaak kan dan aan iemand anders worden verkocht. De koper kan een boete krijgen.

Toestemming nodig van echtgenoot

Een overeenkomst tussen huurkoop en koop op afbetaling is dat echtgenoten elkaars toestemming nodig hebben.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto kopen met huurkoopAuto kopen met huurkoopHuurkoop is een kredietvorm die vaak voorkomt bij het kopen van auto’s. De kredietverstrekker stelt de auto voor een bep…
Wat is huurkoop en registratie huurkoop bij BKRWat is huurkoop en registratie huurkoop bij BKRHuurkoop kan beschouwd worden als een vorm van krediet. De bedoeling van huurkoop is dat de eigendom van het onderhavige…
Auto op afbetaling kopen – Wat zijn de voor- en nadelen?Auto op afbetaling kopen – Wat zijn de voor- en nadelen?Een auto op afbetaling kopen lijkt voor velen de oplossing te zijn als ze geen geld hebben voor een auto. Voordat je het…
Lenen - wat is huurkoop en eigendomsvoorbehoudLenen - wat is huurkoop en eigendomsvoorbehoudHuurkoop is een dure manier van geld lenen, maar ook een snelle manier van geld lenen en krediet. Het is een vorm van ko…

Mediation: kosten & voordelenMediation is een vorm van conflicthantering waarbij een onafhankelijke derde partij, de mediator, de partijen begeleidt…
Vruchtgebruik in een notendopVruchtgebruik in een notendopVaak hoort men over vruchtgebruik, maar wat is dit precies? Wat zijn de rechten en de plichten van een vruchtgebruiker?…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.