Bedreiging nader bekeken

Bedreiging nader bekeken Er is een groot verschil tussen je daadwerkelijk bedreigd voelen en hetgeen de wet als bedreiging ziet. Het blijkt dus niet altijd een strafbare bedreiging te zijn. Je wordt er mee geconfronteerd als je aangifte gaat doen van bedreiging. Laten we het eens samen bekijken.

Artikel 285 van het wetboek van strafrecht

Bedreiging is strafbaar gesteld in artikel 285 van het wetboek van strafrecht. Waarmee moet gedreigd worden om een strafbare bedreiging op te leveren?

Bedreiging …

met openlijk geweld met verenigde krachten tegen personen of goederen
met geweld tegen een internationaal beschermd persoon of diens beschermde goederen
met enig misdrijf waardoor de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar wordt gebracht
met verkrachting
met feitelijke aanranding der eerbaarheid
met enig misdrijf tegen het leven gericht
met gijzeling
met zware mishandeling
met brandstichting, wordt gestraft met een gevangenisstraf van twee jaren of geldboete van de vierde categorie


U ziet dus dat het nogal zware strafbare feiten zijn waarmee gedreigd moet worden en alle genoemde feiten zijn al in de wet op zich staande feiten. Deze opsomming betekent dat de niet genoemde feiten zoals eenvoudige mishandeling of eenvoudige vernieling nooit een strafbare bedreiging kunnen opleveren. Als bijvoorbeeld iemand dreigt je een klap in het gezicht te geven, levert het geen overtreding op van artikel 285 van het wetboek van strafrecht. Staat hij daarentegen tegenover je met een honkbalknuppel in de hand en zegt hetzelfde dan is er sprake van dreigen met zware mishandeling en is vervolging dus wel mogelijk. Je kan immers verwachten dat het krijgen van een klap met een knuppel in je gezicht zonder meer zwaar lichamelijk letsel (of erger) oplevert.

Bedreiging in de praktijk

Nu even naar de praktijk bij het doen van de aangifte. Zoals bij alle andere artikelen zal het feit bewijsbaar moeten zijn en zijn getuigen onmisbaar, immers iedere verdachte heeft het recht te zwijgen en erger nog, hij mag zelfs liegen. Zonder getuigen is het vaak onbewijsbaar dat iemand een bedreiging geuit heeft. Daarnaast is het weliswaar zo dat een bedreiging ook schriftelijk, telefonisch of via email geuit kan worden maar ook dan moet het feit wel bewezen kunnen worden. Bij schriftelijke bedreiging en e-mail is het aantoonbaar maar telefonisch is het lastiger te bewijzen.
Ofschoon het artikel dit niet verlangt, is het toch zaak dat je je daadwerkelijk bedreigd voelt en angstig bent. Voor de strafbaarheid van het artikel is het niet noodzakelijk maar tegenover een politieman verklaren dat je aangifte doet maar die bedreiger wel mores zal leren is niet verstandig.

Bedreiging kan ook gepleegd worden door daden. Neem het voorbeeld dat iemand met zijn auto op je inrijdt maar tijdig afdraait. Stel dat een poging tot doodslag dan niet bewezen kan worden, wel blijft het een bedreiging en kan de dader daarvoor gestraft worden.

Het doen van aangifte is altijd zinvol omdat de politie graag inzicht heeft in dat soort zaken en melding maken van niet strafbare bedreiging is ook zinvol omdat de wijkagent mogelijk erger kan voorkomen.

Stalking is ook bedreiging

Het artikel bedreiging is uitgebreid omdat er erg veel zaken bij de politie binnen kwamen waarbij iemand stelselmatig iemand lastig valt door telefoontjes, email, plotseling op dezelfde plek opduiken etc. zonder dat je kon spreken van daadwerkelijke bedreiging. Dit nieuwe artikel stelt Belaging strafbaar, beter bekend als stalking. Er komt het een en ander bij kijken om een geval van stalking te behandelen. Daarover echter een andere keer meer.
© 2007 - 2024 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten strafrechtSoorten strafrechtHet Nederlandse rechtssysteem kent vele soorten rechten en wetten die allemaal onder de noemer 'strafrecht' vallen. In d…
Het algemeen deel van het Wetboek van StrafrechtHet algemeen deel van het Wetboek van StrafrechtEen van de belangrijkste onderdelen van het Nederlandse rechtssysteem is het Strafrecht. Het strafrecht is vastgelegd in…
Het recht: beslissingsschemaHet recht: beslissingsschemaHet beslissingsschema van artikel 350 Strafvordering heeft betrekking op elk strafproces. Voordat de rechter naar een za…
Strafrecht & Gerechtelijk VooronderzoekStrafrecht & Gerechtelijk VooronderzoekHet Strafrecht en het Gerechtelijk Vooronderzoek. Na opsporing van strafbare feiten (a.h.v. de strafwet- gevingen) c.q.…

Zelfverdediging, strafbaar of niet?Je hoort het zo vaak op straat: “Als je ze zelf pakt dan word je nog gestraft ook.” Wat zijn de spelregels precies bij z…
Moord, doodslag of dood door schuldMoord, doodslag of dood door schuldIn de volksmond wordt meestal gesproken over moord. Iemand is vermoord maar zo eenvoudig ligt het voor de politie, de ve…
Reacties

Johan, 05-08-2020
Goedendag,

Een collega riep vandaag via een Skype call "ik vil je levend". Helaas nemen wij geen skype gesprekken op. Ik heb wel gevraagd of het ergens op een server staat. Mijn vrouw is wel getuige van de uitspraak.

Valt dit onder bedreiging?

Met vriendelijke groet,
Johan Reactie infoteur, 09-08-2020
Hallo Johan
Ik vil je levend is een vaker gehoorde uitspraak. Deze bedreiging zou alleen strafbaar zijn als je er van uit gaat dat je bedreigd wordt met moord of doodslag. Dus de bedreiging op zich is al twijfelachtig. Het feit dat je geen bewijs kan aanvoeren en alleen je eigen verklaring hebt en die van je echtgenote is qua bewijslast te weinig dus alles bij elkaar opgeteld is het geen strafbare bedreiging in de zin van dit artikel. Je kan wel de politie eens bellen en het voorleggen en mochten ze niet bereid zijn een aangifte op te nemen, op z'n minst kunnen ze het wel vastleggen in hun administratie en weten ze wel dat er iets speelt.

Jolanda, 08-01-2020
Hallo,

Mijn vriend heeft met toestemming van zijn Woningbouw en met medeweten van de wijkagent een kennis in huis genomen. Deze was vrijgekomen met enkelband na 9maanden vast te hebben gezeten. Ik had het hem afgeraden maar toen de vriendin van mijn vriend negen jaar geleden overleed was hij een steun. Mijn vriend geloofd ook in dat je iemand een tweede kans moet geven maar helaas heeft het echt verkeerd uitgepakt. Mijn vriend is bijna nooit daar in huis maar bij mij of zijn zus omdat hij uiteindelijk bang was voor deze kennis. Er liepen rare figuren in en uit en als mijn vriend daar iets over zei werd hij bedreigd. Een paar dagen geleden ging mijn vriend naar huis voor zijn post en nog wat kleding. Toen hij bij mij kwam vertelde hij dat er een vuurwapen op tafel lag en dat er harddrugs aanwezig was. Ik heb hem toen gezegd dat hij aangifte moest doen en dat heeft hij gedaan. Er is aan de hand daarvan een inval gedaan en inderdaad zijn er drugs en vuurwapens gevonden. Mijn vriend was bij mij. Deze inwonende kennis is aangehouden. Mijn vriend moest zich vandaag melden op het bureau omdat hij de hoofdhuurder is. Op basis van dat is hij aangehouden en zit nu in een cel. Hij kan hierdoor zijn baan kwijtraken maar de politie vindt dat dat niet hun probleem is. Wat kunnen we nu het beste doen? Reactie infoteur, 11-01-2020
Hallo Yolanda
Ik ken de reden van zijn arrestatie niet maar kennelijk heeft die "vriend" verklaard dat jouw vriend een rol speelt in het bezit van de wapens en wat er nog meer is aangetroffen. Het beste dat je vriend kan doen is de waarheid vertellen bij de politie en een hele goede advocaat nemen. Deze advocaat kan dan alles aanvechten en dat kan al met de hulp van verklaringen van de Woningbouw, de wijkagent en die van jou en zijn zus. Kennelijk wil die "vriend" hem de schuld in de schoenen schuiven. De advocaat moet in ieder geval regelen dat jij ook als getuige wordt gehoord door de politie want jouw verklaring is erg belangrijk voor jouw vriend, immers heb jij hem gezegd aangifte te gaan doen. Sterkte.

Chrisje, 18-09-2018
Goedemiddag Infoteur,
Veel dank voor uw reactie en de aangifte heb ik reeds gedaan.
ik zou er graag het e.e.a. over willen vertellen zodat misschien ook andere personen er iets van kunnen opsteken maar gezien het onderzoek nog loopt wacht ik nu nog even mee maar de afloop laat ik zonder meer weten.

ik heb voor nu nog wel een vraag.
uiteraard heb ik de opname bij mijn aangifte bijgevoegd dus dat zou niet het probleem moeten zijn.
U noemt dat ik wel een medisch rapport moet kunnen overleggen.
ik heb diverse keren genoemd dat ik geen enkel bezwaar maak dat deze gegevens worden opgevraagd.
maar er wordt gewoon niet op gereageerd en indien ik zelf mijn medische gegevens op moet vragen dan gaat daar maanden overheen omdat het nog niet digitaal werd verwerkt in dit ziekenhuis.

maar hoe kan ik de ernst van het fysieke geweld benadrukken en dat ook de dader volledig op de hoogte is geweest ten tijde van zijn daad hoe mijn toestand is.

in mijn optiek is mijn medisch dossier geen overbodige informatie, evenals sms berichten van de dader die aantonen dat zij altijd volledig op de hoogte is geweest.

ik hoop van u te mogen vernemen.

met vriendelijke groet, Reactie infoteur, 22-09-2018
Hallo Chrisje
Een medisch rapport toevoegen is inderdaad belangrijk en te gek dat zo'n ziekenhuis zegt at het maanden gaat duren. Dat ziekenhuis en in dit geval zelfs de politie moeten achter de veren gezeten worden maar dat is inderdaad lastig. Je hebt dat medisch rapport echter nodig dus nog eens aankloppen in het ziekenhuis en hen duidelijk maken dat ze iets moeten afgeven. Ook de officier van justitie nog eens aanschrijven dat je geen bezwaar hebt tegen opvragen van de medische gegevens en vragen of zij daar achter aan kunnen gaan. Na het doen van aangifte is het aan de politie om het een en ander uit te zoeken maar die hebben een enorme werkdruk, hoe erg ook. Je kan niet meer doen vrees ik dan blijven "zeuren"!
Ik hoop dat je het lukt.

Chrisje, 12-08-2018
Goedemorgen,
Een lang verhaal probeer ik in het kort te schetsen. Ik ben roker en rook sinds een jaar in mijn tuin. Mijn buurvrouw rookt ook al een aantal jaren buiten en als haar dochter bij haar op bezoek is met z'n 2en. Blijkbaar is buurvrouw sinds kort gestopt met roken en houdt zij mij voortduren in de gaten. Zodra ik naar buiten ga, wel of niet roken dan staat zij direct buiten en steekt achter haar deur tegen onze tussenliggende schutting waar ik altijd zit plotseling wierook aan. Niet alleen de ongewenste geur maar nog erger dat zij mij dus bespiedt en in de gaten houdt omdat zij zgn last heeft van mijn sigaret.
ik ben haar gedrag middels film vast gaan leggen omdat het zeer intimiderend is en ik niet net zoals zij zelf jaren heeft geleefd door te roken in haar tuin wat ook mijn huis binnen kwam maar waar ik nimmer een probleem van heb gemaakt.
Ik heb het zelfs vastgelegd dat ik heel stil naar buiten ging, terwijl haar deur open stond, en ik een sigaret opstak zij niets ondernam.
Maar zodra ik daarna naar buiten ging met een kop koffie en door een beetje te schuiven met mijn tuinstoel dus hoorbaar voor haar dat ik buiten zat dan kwam ze direct naar buiten om haar wierook aan te steken. Dus last van mijn sigaret? Aantoonbaar nee en duidt op pesterij.
Haar acties tegen mij hebben te maken met een lange geschiedenis die ik nu niet kan uitleggen maar komt er op neer dat zij een aantal jaren geleden iets eiste van mijn man en mij wat ik heb geweigerd gezien dit te maken had dat zij wilde gaan bepalen waar mijn man en ik ons geld wel of niet aan mochten besteden en ging zelfs zover dat zij kon vertellen wat wij de afgelopen tijd hadden aangeschaft en dat ik ook eigenlijk geen auto had mogen aanschaffen (2e auto, mijn man 1 en ik 1 wat niet bepaald een afwijkende situatie is van andere huishoudens) en ik haar eis dus heb afgewezen en uiteindelijk ook het contact en relatie met haar en haar dochter heb verbroken.
nu zijn deze treiterijen begonnen en ik werd moedeloos en ben uiteraard ook een potje in de tuin gaan stoken. Ik moet ramen en deuren sluiten om haar wierooklucht niet in huis te krijgen dus dan zal ook zij haar ramen en duren moeten sluiten van mijn rookpotje, lijkt mij redelijk.
ik heb om die reden mijn voordeur opengezet omdat ik graag alles open heb staan en dat doe ik al zolang wij hier wonen, ook in de winter staat mijn slk.raam altijd open en als het even kan ook de tuindeur.
ik zit in mijn woonkamer met de voordeur dus wijd open, ik heb vanaf de zithoek geen direct zicht op de voordeur en ik hoorde iets dus ik ben via het keukenraam gaan kijken.
De dochter van mijn buurvrouw staat voor hun voordeur een sigaret te roken en staat te praten in de richting van hun voordeur.
Uiteraard kon dit alleen maar betekenen dat zij alrokend met haar moeder stond te praten.
ik heb uiteraard mijn telefoon gepakt en ben naar buiten gegaan om dit vast te leggen om aan te tonen dat zij mij aan het treiteren is zodra ik mijn tuin in ga omdat zij zgn last heeft van mijn sigaret en nu dus wel haar dochter gezelschap houdt die ongehinderd staat te roken en ook dus hiervan kan genieten zonder getreiterd te worden door haar moeder of desnoods door derden.
Op de film is duidelijk te zien dat zij zich betrapt voelde en ging geirriteerd bij haar dochter staan met haar armen om haar heen.
Ik wilde weer terug naar binnen gaan maar ik werd verder uitgelokt en ik ben dus blijven filmen en reageren op wat zij te zeggen hadden.
uiteraard kreeg ik veel verwijten naar mijn hoofd en ter intimidatie etc. werd o.a.mijn ziekte aangehaald als zijnde dat ik niets mankeer.
Zij is na mijn (riskante) operatie (een kort aantal jaartjes geleden) toen de verstandhouding nog oke was op bezoek geweest in het ziekenhuis dus zij weten allebei dat ik mij niet aanstel.
Er zijn uiteraard over en weer dingen gezegd die niet prettig zijn, ik reageerde voornamelijk op hetgeen ik over mij heen kreeg en dan werd er door dochter tegen haar moeder en mij gezegd te stoppen maar dit bleek onmogelijk gezien de escalatie en ik bleef filmen en mijn buurvrouw kwam steeds dichterbij en naderde mij zo dichtbij dat het zeer intimiderend was en bleef praten en praten met haar telefoon in haar hand alsof zij aan het filmen was met haar telefoon wat ze eerder aangaf dat het niet lukte om te filmen.
Vervolgens roept de dochter wederom dat wij moeten stoppen en zij er héél zielig bij dat haar moeder net geopereerd is dus met andere woorden dit kan ze er niet bij hebben.
nu is moeders zielig, dat is altijd al het geval geweest. Mijn man 2 dezelfde operaties in een half jaar en ik in een jaar eveneens een aantal operaties met als laatste zoals ik zei een zeer riskante. De operaties van mijn man was 1 kort voor mijn operatie en de 2e kort na mijn operatie en destijds kreeg ik van dochter te horen dat zij er anders over dacht en alles niet zo erg is in haar optiek.
Dochter heeft haar borsten laten vergroten en ojee, dat heeft iedereen moeten weten en vooral hoeveel pijn zij had.
ik heb haar ondanks mijn eigen beperkingen 2 weken verzorg met ontbijt bij mij thuis omdat zij daar niet toe in staat zou zijn geweest.
haar pijn was blijkbaar dermate ernstig maar dat is iets wat erbij hoort en iets wat zij er zelf voor over had om haar borsten te vergroten en de pijn voor lief nam maar mijn man en ik hebben niet gevraagd om onze aandoeningen die onherstellend met veel pijn gepaard gaan.
Er werd nu verwacht dat ik begrip kon opbrengen voor de operatie van haar moeder waarvan ik eerder niet op de hoogte was sowieso.
Na een aantal verwijten van haar moeder heb ik gereageerd en dat viel niet in goede aarde maar dat kwam deels omdat dochter het anders hoorde dan IK daadwerkelijk zei.
Er is een groot verschil tussen iemand doodwensen of reageren op hetgeen wat er tegen mij gezegd wordt en zegt dat het mij niet zou boeien of ze hier ter plekke doodvalt. Daar zit een heel groot verschil in.
Dochter storm op mij af en staat neus aan neus met mij en zegt "wat mij moeder doodwensen" en geeft mij een harde klap in mijn gezicht wat ook is opgenomen met mijn telefoon.
ik waarschuwde haar dat zij niet goed bezig is maar zij ging mij verder bedreigen.
Op dat moment komen de ouders van buurvrouw aanrijden (opa en oma van dochter dus) en oma stapt uit en maant ons te stoppen maar is niet op de hoogte dat er zojuist fysiek geweld is gepleegd door haar dochter.
Opa stapt ook uit en roept kwaad dat ik weg moet wezen, ook hij was niet op de hoogte van het fysieke geweld tegen mij.
Ik stond al die tijd op de openbare weg en betrad nimmer een stukje erf van mijn buurvrouw dus opa kan mij niet manen om "weg te wezen" zoals hij dat zei. Dus ik maande hem zelf maar op te rotten, ja ik zat vol van alles en die klap had een zeer nadelig effect op mij en was uiteraard van invloed hoe ik mij op dat moment voelde dus ik zei, je moet zelf oprotten ouwe lul. Ja, ik besef me terdege dat dit niet correct was maar nogmaals, fysiek geweld met voorafgaand treiterijen doet uitermate vel met je en van mijn kant is het bij alleen woorden gebleven.
Vervolgens stormt dochter weer op mij af en slaat mij wederom in mijn gezicht en bedreigt mij dat zij me nog wel zal pakken.
2x fysiek geweld met daar bovenop bedreigingen.
Dochter zei daarna nog dat ik een kopie van mijn filmpje naar haar door moet sturen. In mij optiek lachwekkend terwijl de dituatie zeer ernstig is.
Ik ga nu ook maar vertellen dat ik een dubbele nekhernia heb waaraan ik diverse keren lichte operaties en behandelingen heb ondergaan en uiteindelijk en riskante operatie die niet standaard is.
Deze operaties hebben helaas geen positieve invloed gehad en ik ben zeer beperkt in mijn doen en laten en ga iedere spanning of ergernissen uit de weg omdat een zeer nadelige invloed heeft op de pijnen waarmee ik 24 uur per dag moet leven.
het is mijn leven en val niemand lastig met mijn probleem maar ik wil heel simpel van het eenvoudige sigaretje of kop koffie in mijn tuin kunnen genieten.
Dus 2 harde klappen in mijn gezicht waarbij mijn nek eveneens een andere richting wordt geslagen komt wel even anders aan dan wellicht bj iemand anders en dat terwijl zij op de hoogte zijn van mijn toestand maar er blijkbaar lakonieker tegenover staan en vinden dat ik mij aanstel zoals oo kijn film is vastgelegd.
Na een aantal uur begon ik ernstige pijnen te krijgen bovenop de pijnen die ik standaard heb.
Maar nadat ik de laatste klap en bedreigingen had geïncasseerd ben ik naar binnen gegaan, zitten janken maar gelijk de politie gebeld (niet het 112 nummer uiteraard want ik was nu veilig binnen) het verhaal verteld en er werd toch voor alle zekerheid een agent naar kijn huis gestuurd en ondanks dat ik meldde dat het geen spoed heeft omdat ik veilig binnen was en ik mij besef dat andere ernstige zaken voorgaan maar de motoragent was binnen een kwartier bij mij.
Ik heb alles verteld en ook mijn film getoond.
Ik heb de agent uitgelegd dat ik alle redenen heb om heel angstig te zijn na het fysieke geweld en bedreigingen van dochter.
in het verleden is namelijk mijn hulp door buurvrouw diverse keren ingeroepen omdat dochter haar bedreigde met een groot mes.
Dochter heeft eveneens een collega bedreigd in privésfeer en niet op het werk dat zij een insulinespuit zou gebruiken tegen hem om hem te dwingen te doen wat zij eiste. Een werknemer van hetzelfde bedrijf is door haar moeder en oma tijdens zijn lunchpauze bedreigd door oma. Beiden wachtten hem buiten op en stormde op hem af en pakte hem beet en bedreigde hem.
ik heb alle redenen om bang te zijn en mij niet meer veilig te boelen.
Ondanks het bewijs met het door mij gefilmde is er alleen een notie gemaakt en ik ben daar in eerste instantie mee akkoord gegaan maar mijn man trof mij helemaal overstuur en met veel pijn aan toen hij van zijn werk thuis kwam en vind ook dat mede dat zij beiden op de hoogte zijn geweest van mijn aandoening en toch fysiek geweld hebben gebruikt er heel veel aanleiding is voor een aangifte ipv alleen maar een notitie.
Alleen al dit bericht maken zou mij standaard al veel extra pijn bezorgen maar op dit moment na een veselijke nacht van veel pijn en niet kunnen slapen is de pijn ondraaglijk maar ik wil graag horen wat de mening van andere is en of ik in mijn echt sta om alsnog aangifte te doen.
mijn man en ik zijn het er uiteindelijk over eens dat ik alsnog aangifte moet gaan doen van het fysieke geweld.
Aan de buitenkant is uiteraard niets te zien en dat vroeg de agent ook maar de pijn is ondraaglijk en niemand weet wat deze 2 forse klappen alsnog teweeg kunnen brengen wat misschien nu nog niet op het zicht aantoonbaar is maar misschien wel van invloed kan zijn dat mijn pijn blijvend erger zal zijn dan dat het standaard is geweest. Ik slik standaard 2x daags Lyrica wat een klein beetje de pijn wegneemt maar ik zit uiteraard niet te wachten op nog meer dagelijkse pijn.
ik vind het niet terecht dat zij hier zomaar mee weg kunnen komen.
Indien ik mijn buurvrouw omver geduwd zou hebben ongeacht wel of niet geopereerd dan kan ik met alle zekerheid zeggen dat zij geen genoegen zou nemen met alleen een notitie maar dan zou zij er op staan en eisen dat ze een aanklacht tegen mij in kan dienen. Ik ken haar goed genoeg en weet dat zei heel ver gaat met haar eisen, zowel in privésfeer als bij instanties en gemeente.


Chrisje Reactie infoteur, 13-08-2018
Hallo Chrisje
Het een en ander is in de jaren tijd inmiddels aardig geëscaleerd en over en weer is er een hoop ellende. Het meest praktische zou zijn als een wijkagent zich de moeite zou nemen om eens wat gesprekken te voeren, eerst afzonderlijk en daarna samen om weer te komen tot een normale manier van omgang met elkaar. Maar kennelijk gebeurt dat niet dus dan maar naar de feiten. Er is zeker sprake van een mishandeling en je kan er op staan dat er aan aangifte wordt opgenomen. Hopelijk heb je die klap op film want het moet wel bewezen worden en zij zijn met meerderen, jij alleen. Daarnaast moet je een medisch rapport overleggen bij de aangifte. Als het een haalbare zaak is zal justitie de zaak vervolgen maar dat wordt dan een lichte straf en daarmee zijn jullie onderlinge problemen zeker niet opgelost.
Bespreek de zaak opnieuw met die motoragent en kijk wat hij kan doen maar zoals gezegd, aangifte kan je zeker doen.

De Roos, 23-06-2018
Mijn broer heeft mij vandaag buiten voor de supermarkt na het opentrekken van de autodeur bedreigd met de dood en een vuistslag gegeven richting mijn gezicht, niet geraakt maar als een agressie uiting van ik wil je kapot maken. Hij heeft al een jaar psychische hulp gehad bij ggz maar hij is compleet doorgedraaid. Hij is 32 jaar. Als ik aangifte doe wat gebeurd er dan want ik heb het idee dat hij dan na een paar dagen weer buiten staat. Ik wil dat hij celstraf krijgt. Reactie infoteur, 25-06-2018
Hallo
Een vuistslag geven maar je niet raken is niet strafbaar en bedreiging is het alleen als hij je daadwerkelijk met de dood heeft gedreigd maar dat moet hij dan nadrukkelijk gedaan hebben met één van de feiten die in het artikel genoemd zijn. Als je er geen getuigen van hebt en hij ontkent dan wordt hij niet eens vast gehouden, laat staan dat hij celstraf krijgt, die kans is bijzonder klein tenzij hij al een groot strafblad heeft op gebied van geweldsdelicten. Doe je dus aangifte dan zal beoordeeld worden of vervolging zin heeft. Als dat zo is wordt hij opgeroepen voor een verhoor en kan hij na het afleggen van zijn verklaring weer vertrekken in afwachting van de verdere behandeling van de zaak. Dat is wat er gebeurt! Je kan het de politie wel melden en kijken wat ze zeggen. Sterkte

Stagiaire Beschermd Wonen, 19-05-2018
Hallo,
Ik ben een stagiaire bij een beschermd wonen organisatie voor volwassenen met psychische problemen. Afgelopen weekend ben ik en een cliënt door een andere cliënt telefonische bedreigd nadat ik de politie had gebeld vanwege geluidsoverlast aangezien het aanspreken van de cliënt niet hielp. Nadat de politie was vertrokken heeft de cliënt gedreigd dat ik en de andere betrokken cliënt niet veilig zouden zijn als ze thuis zou komen, ik zou de dag erna ook niet veilig op mijn stage aan kunnen komen.

Ik vraag me af of een beschermd wonen organisatie de plicht heeft om aangifte te doen vanwege bedreiging. Het telefoongesprek is opgenomen waarin de bedreigingen zijn geuit. Verder zijn er binnen de organisatie ook consequenties uitgezet, maar zijn deze naar mijn mening erg mild.

Groetjes, Stagiaire Reactie infoteur, 22-05-2018
Beste stagiaire
Zo'n aangifte zal altijd gedaan moeten worden door de persoon die bedreigd is dus in dit geval kan de organisatie niet eens aangifte doen. Daarnaast is hetgeen die cliënt heeft gezegd geen strafbare bedreiging in de zin van de wet dus zal deze nooit vervolgd worden. Ook speelt nog mee dat het een persoon betreft die opgenomen is en psychische problemen heeft hetgeen zelfs bij een wel strafbare bedreiging wel eens kan betekenen dat niet tot vervolging wordt overgegaan. Het is logisch dat jij je bedreigt voelt en in dit geval zou de organisatie een zeer dringend gesprek moeten aangaan met die cliënt en desnoods tot overplaatsing overgaan. In de zin van de wet is er niets aan te doen maar intern wel degelijk en geef daar gerust aan dat je je ernstig bedreigd voelt en dat zij dat niet zo maar voorbij laten gaan.

Truus, 02-05-2018
Ik heb in een woedende bui telefonisch tegen een ambtenaar van de gemeente gezegd als mijn uitkering morgen niet op mijn rekening staat kom ik persoonlijk iemand achter de balie vandaan trekken. Ik zit bijna 3 maanden zonder inkomen door ontslag door werkgever. Er loopt een juridische procedure namens mij tegen mijn (ex)werkgever. Ziektewetuitkering krijg ik niet omdat ik een juridische procedure voer en hun geen ziektewetuitkering toewijzen als er nog niet bekend is wanneer ik achterstallig loon ga ontvangen. Bijstandsuitkering aangevraagd. Ik moet wel zo snel mogelijk allerlei papieren en informatie aanleveren en zij lopen de kantjes er van af. Ik moet iedere dag bellen met de gemeente met de vraag waar mijn geld blijft en iedere keer krijg ik te horen ja over 2 dagen staat het er op. Vervolgens hoor ik dat de betaling niet klaar staat in het systeem. De persoon die hier over gaat is niet aanwezig etc. Iedere keer een ander verhaal. Ik was het spuugzat en ik werd woedend toen ik weer een soortgelijk smoesje te horen kreeg en met een kluitje het riet ingestuurd werd. Is dit strafbaar? Reactie infoteur, 02-05-2018
Hallo Truus
Nee dat is niet strafbaar. Bedreiging is pas strafbaar als je dreigt met een met name genoemd strafbaar feit. Die feiten zijn bv brandstichting, moord of doodslag etc dus als je alleen maar zegt dat je iemand achter de balie uit trekt is dat geen strafrechtelijke bedreiging. Als ik het zo lees dan is zo'n reactie wel begrijpelijk dus zo lang je niemand met de dood bedreigt is er geen sprake van een strafbaar feit.
Peter

Kim, 04-03-2018
Goedenavond,

1.5 jaar geleden verhuisden helaas mijn buurvrouw met haar 2 kinderen. En daarvoor in plaats kwam een groep jongeren (twintigers) het huis naast mij huren, nachtenlang muziek doordeweeks en in het weekend. Het gaat om blanke jongens die praten alsof ze uit een ander land komen en altijd hiphop en rap muziek draaien. De meeste wonen nog thuis, en zitten nog op school. De 3 hoofdhuurders doen niet zoveel overdag geloof ik, want dan zijn ze rustig wakker aan het worden. Tegen half 3 in de middag gaat de muziek op standje gehoorbeschadiging en komt er steeds meer volk over de vloer. Dealers rijden af en aan, de bestellingen worden in de voortuin luidruchtig besproken en betaald. Mijn nieuwe buren feesten er op los, soms een vechtpartijtje binnenshuis met veel gejoel en geschreeuw. Voetballen in een lege woonkamer, de flesjes bier worden in de achtertuin gesmeten. Ze urineren in hun voortuin of gewoon in de woonkamer, met deuren smijten, elkaar achterna rennen tot aan boven. Schreeuwen boven de muziek uit, in elke zin minimaal 3x het woord k*nker.

Mijn meubels en deuren trillen van het kabaal. (Hun huis leek een jaar lang onbewoond, geen gordijnen, geen meubilair en een betonnen vloer, nu hangen er dekbedovertrekken boven aan de voorkant en achter bij hun huiskamer 2 grote witte lakens). De overlast ging elke dag door tot in de ochtenduren, tv kijken was er niet meer bij net als slapen evenmin.
Ruim een jaar geen tv meer kunnen kijken, of een normaal (tel) gesprek kunnen voeren.
Als ik in de middag of vroege avond gebeld werd vroeg ik of ik terug kon bellen, holde dan naar buiten en kon dan op een normale toon praten zonder herrie. De woningen zijn al vrij gehorig maar nu klonk het echt alsof je er midden in zat. Op aandringen van mijn dochter (15 jaar) heb ik in dat jaar 2 meldingen bij de woningstichting geplaatst, die het serieus opnamen en zich rot waren geschrokken.

Dat resulteerden in een huisbezoek want ze waren volgens het huurregelement verplicht om hun huis te stofferen en in te richten. Nu 7 maanden later hangt er beddengoed en lakens maar geen meubels en niets op de vloer. Er staan een paar plastic tuinstoelen en een camping uitklaptafeltje, de muren zijn zwaar beschadigd vol deuken en plekken waar de gips-laag vanaf is. Dat heb ik zelf kunnen aanschouwen toen ik eind vorig jaar 14 december 2017 bij hun ben langs gegaan omdat ik nogal grof en ernstig uitgescholden werd door het inwonende meisje. Zoals ze zelf als excuus had, ze werd wakker van mijn koffieapparaat. De groep was ontdaan van mijn bezoekje, hoe durfde ik langs te komen.
Hoe haalde ik het in mijn hoofd, ze pikten zoiets niet. En toen begon het feest pas echt,

Sindsdien worden wij (voornamelijk ik) uitgescholden, vernederd en bedreigd met de dood, bedreigd met gezichtsverminking, verkrachting en daarvan opnames maken, onze hond is bijna vergiftigd doordat ze een aantal gebakken sponzen in de voortuin hebben gegooid.
Ze dreigen met kogels door mijn hoofd, messteken, mij scheppen met de auto, mij doodrijden op het zebrapad. Ons huis binnen komen via de voor en achterkant en ons kapot schoppen en voor dood achterlaten. Ons mee nemen naar een flat en ons dwingen te springen. en nog ontelbaar bizarre dingen. Wanneer ze dit bespreken onder luid gelach en gejoel, gaan ze helemaal los. Roepen continu k*nkerhoeren dit k*nkerhoeren dat, sowieso is het woord k*nker erg in trek bij hun.

Sinds kort kom ik ze ook elke keer tegen wanneer ik naar de winkels ga, ze lopen achter ons of mij aan. smoezen wat en kijken niet echt vriendelijk. Op de heen en terugweg naar de winkels lopen er altijd 2 of meerdere jongens op dezelfde stoep. Sommige roepen beledigingen, de meeste kijken alleen erg kwaad. In de supermarkt lopen ze pad voor pad met je mee, blijven wel op zo’n 2 meter afstand dat wel. En maar loeren en smoezen met elkaar. Toeval kan het niet zijn denk ik want elke keer zodra ik of wij naar de winkels gaan lopen we een aantal van hun tegen het lijf. Het begint haast komisch te worden, al begint het mij nu toch ook wel flink te irriteren. Mijn dochter heeft sindskort last van migraine aanvallen, woede uitbarstingen en op school holt ze achteruit. Ik sta al weken bol van de adrenaline en stress, eetlust is weg, constant misselijk en al 11 kilo lichter nu.

Meldingen gedaan bij de politie (geen aangifte op advies van een hulpinsrantie, want aangifte maakt het erger zeggen hun). Melding gedaan bij stichting veilig thuis, die nauw samenwerkt met de politie. Er is een dossier opgesteld voor mocht het levensbedreigend worden en wij huisvesting nodig hebben. Maar zo onderhand begin ik er aardig moe van te worden, letterlijk en figuurlijk. Ik heb mij wel al ingeschreven als woningzoekende bij verschillende gemeentes. Dus denk ik wel aan aangiftes voor intimidatie en doodsbedreigingen, ook een aangifte voor stalking,
Wat denkt u? Wat is wijsheid.

Ik weet het even niet meer.

Mvg Kim. Reactie infoteur, 06-03-2018
Hallo Kim Verschrikkelijk Kim, dat zou je maar overkomen zeg. Wat ik me ook afvroeg, hebben andere buren of straatbewoners dan geen last van dat tuig want anders sta je samen en dat is altijd sterker. Als ik lees wat ze doen en zeggen dan is er zonder meer sprake van strafbare bedreigingen en stalking en daar kan je zeker aangifte van doen. Overigens is de politie VERPLICHT aangifte op te nemen en wat ze nu doen is je met een kluitje het riet in sturen. Aangifte doen maakt het erger?… eigenlijk zeggen ze, sop jij het maar op en dat is zeker een vette klacht waard en die kan je richten aan de Burgemeester van je stad en de officier van justitie daar in het arrondissement. Probeer bewijs te verzamelen, foto's, filmpjes, film ze als ze voor je staan in de supermarkt weer, voeg rapport van dochter bij desnoods brief van huisarts maar verzamel alles en stuur dan brieven naar burgemeester, justitie, woningbouw en die stichting veilig thuis, kunnen gewoon kopieën zijn.

Karin Rijnaarts, 04-02-2018
Hallo,

vanmorgen ben ik bedreigd met een mes door de (ex) vriend van mijn moeder. Ik kon naar buiten komen en heb daar 112 gebeld. Ik heb aangifte gedaan hij is in hechtenis genomen.
Nu word ik net gebeld door een politieagent in Dordrecht waar hij opgesloten zat met de melding dat de de officier van justitie had bepaald dat de zaak geseponeerd werd en hij 2 jaar voorwaardelijk krijgt.
Ook zei de agent mij dat hij meneer gezien heeft en dat hij het ongeloofwaardig vond dat ik bedreigd ben door meneer gezien zijn huidige staat en leeftijd? mijn mond viel echt open!
Mag dit zomaar aangenomen worden? en kan ik hierin nog in beroep?

Met vriendelijke groet,
Karin Rijnaarts Reactie infoteur, 07-02-2018
Hallo Karin
Dat is een vreemde zaak Karin want als de zaak geseponeerd wordt betekent dat dat er geen strafvervolging zal plaats vinden en dat hij dan twee jaar voorwaardelijk krijgt is zelfs onmogelijk. De officier van justitie bepaalt dat niet, dat kan alleen de rechter maar de zaak komt niet voor? Dat een politieman beweert dat hij de bedreiging ongeloofwaardig vindt om door hem genoemde redenen is onprofessioneel, een politieman heeft niets te vinden, hij dient onpartijdig te zijn en alle feiten in een verbaal te benoemen en conclusies aan de rechter over te laten. Je kan een klacht indienen tevens verzoek om uitleg en richt die klacht dan aan de officier van justitie en vraag hem of en waarom er geseponeerd wordt. Vermeld ook gerust wat die politieman beweert en leg nog eens uit hoe ernstig bedreigd je je hebt gevoeld door dat mes. Meer kan je helaas niet doen, succes.

Liek, 11-01-2018
Mijn tandarts heeft haar werk niet goed gedaan. Ik heb haar advocaat een email gestuurd waarbij ik aangeef dat indien er geen gehoor wordt gegeven aan mijn email ik niet zal schromen om de media in te schakelen en alle mij ten dienst staande openbare klachtorganen. De tandarts zegt nu dat ik haar bedreigd heb. Is dat zo? Ik ben me van geen kwaad bewust! Reactie infoteur, 12-01-2018
Hallo Liek
Welnee Liek, die tandarts vat het misschien op als een dreigement maar het is zeer zeker geen strafbaar dreigement zoals vermeld in het artikel bedreiging in het wetboek van strafrecht.
Je hebt het zelfs heel erg goed aangepakt want je hebt alle recht datgene te doen wat je hebt gezegd. Ik wil je nog wel een tip geven, lees deze site maar even en je kan verder met je klacht.Iedere tandarts is namelijk aangesloten bij een klachtencommissie en daar kan je zonder meer terecht. https://www.tandarts.nl/mondzorg/algemeen/klachtregeling
Succes Lieke

Marcel, 16-11-2017
Mijn zoon is onlangs mishandeld (wurgpoging) door een huisgenoot. Hier heeft hij aangifte van gedaan (en is inmiddels verhuisd). Nu heeft de politie het probleem dat er wel getuigen zijn maar die reageren niet op oproepen of geven aan dat ze bang zijn zelf slachtoffer te worden (gezien de reputatie van de betreffende familie).
Wat zijn de opties hier? Reactie infoteur, 17-11-2017
Hallo Marcel
Dat is altijd het probleem helaas. Je kan een getuige echter niet dwingen een verklaring af te leggen en als ze het niet doen of durven dan verlies je een getuige gewoon. De bewijslast wordt dan een stuk lastiger en het is dan de vraag of er genoeg bewijs over blijft om de zaak tot een veroordeling te krijgen. Mochten de getuigen vrienden of kennissen zijn dan zou je nog kunnen proberen ze te overwegen je te helpen door wel te getuigen. Is het niet zo dan
is het afwachten of een rechter het voldoende bewijs vindt om te kunnen veroordelen.

B. Dreves, 26-10-2017
Ik word bedreigd op mijn werk door gewelddadige psychiatrische bewoners. Bewoners hebben messen, drugs in bezit en de directie weet dit maar grijpt niet in. Ben al 5 keer aangevallen. Kan ik aangifte doen tegen de directie?
Dank Reactie infoteur, 30-10-2017
Hallo
Nee, dat gaat niet, de directie pleegt geen strafbaar feit. Er is hier sprake van grove nalatigheid van de directie en dit kan wel aangeklaagd worden bij het medisch tuchtcollege of via de media natuurlijk want dat ligt momenteel super gevoelig. De pers inlichten met voorbeelden, liefst met meerdere collega's uiteraard. Foto's van de messen die ze bezitten bv en dan via de pers de directie aansprakelijk stellen voor het geval er iets gebeurt. Je zal het dus intern op je werk en als dat niet lukt via andere wegen dienen op te lossen. Zorg dan wel dat je niet alleen staat. Succes.

Lorraine, 07-10-2017
Ik word nu al 2 maanden met de dood bedreigd door de ex-vrouw van mijn vriend. Mijn vriend en zij wonen allebei in Turkije. Zij ziet mij als de vrouw die haar man heeft afgepakt. Terwijl toen ik mijn vriend leerde kennen, hadden zij al geen relatie meer.
Nu dreigt zij mij te gaan vermoorden zodra ik weer in Turkije ben. Ook mijn vriend bevestigt dat er wat met mij en hem zal gebeuren als ik in Turkije ben. Haar hele familie wil mij wat gaan aandoen als ik daar kom.
Nu ga ik daar volgende maand naar toe en ben toch best wel bang voor wat er gaat gebeuren. Ik neem deze bedreigingen wel serieus, omdat je in Turkije nog steeds te maken hebt met eerwraak.
Ik heb de ambassade en het consulaat al geïnformeerd, maar ze kunnen/willen niks voor mij doen. Wat kan ik dan nog wel doen? Reactie infoteur, 09-10-2017
Hallo Lorraine
De vrouw die het feit pleegt, pleegt dat feit in Turkije. Zij dreigt je vanuit Turkije en dreigt je iets aan te doen als je in Turkije komt. Dat betekent dat alleen de Turkse autoriteiten er iets aan kunnen doen en je zou daar dus aangifte moeten doen bij de plaatselijke politie waar de vrouw woont. Tja, wat dat voor zin heeft, die vraag kan ik niet beantwoorden. Voor de Nederlandse autoriteiten is er niets aan de hand en zij willen misschien zelfs wel maar kunnen in dit geval helemaal niets voor je betekenen inderdaad. Het gebeurt allemaal in Turkije en om dat te voorkomen is daar weg blijven tenzij je het volste vertrouwen hebt in de autoriteiten daar dat zij iets doen voor je maar gezien de verhoudingen tussen onze landen ben ik bang dat zij het naast zich neer leggen. Zelf inschatten of je wel of geen gevaar loopt daar is het enige en dus de keus maken daar wel of niet heen te gaan. Triest maar het is niet anders,
sterkte.

Jannie, 02-10-2017
Tot voor kort zong ik bij twee zanggroepen waar één en dezelfde dirigent de leiding heeft. De ene zanggroep is opgeheven, er zit nog geld in de clubkas. Dat geld zou verdeeld moeten worden onder de laatste leden die tot het laatste toe contributie hebben betaald.
Een paar van die leden liggen in de clinch met de dirigente. Daar kan ik hier verder niet teveel openbaar op in gaan. Eén van die leden noemde mij een judas op de facebook omdat ik ook nog in de andere koor zing.
Vandaag liep die persoon langs het gebouw waar wij zingen en maakte voor het raam een snijbeweging langs haar hals naar de dirigente toe. Ook stookt zij andere mensen tegen mij en de dirigent op.
Hoe kunnen wij het beste met dit geval omgaan? Reactie infoteur, 03-10-2017
Hallo Jannie
Er is geen sprake van een strafbare bedreiging dus je kan er geen aangifte van gaan doen.
Het zal ook wel geen vaart lopen maar wat je wel kan doen is alles verzamelen en vast leggen wat die persoon doet. Meldingen op de sociale media bewaren bijvoorbeeld, vastleggen wanneer en waar ze jou of haar lastig valt met die flauwe kul en dat verzamelen. Als ze ermee doorgaat maakt ze zich wel schuldig aan stalking en dan heb je al die gegevens die je verzamelt nodig. In ieder geval haar niet uitlokken op de een of andere manier dus ga niet terug katten via sociale media, niet doen. Laten doodbloeden is het beste maar zoals gezegd, voor alle zekerheid, verzamel alles voor wat betreft haar handelingen.

Astrid, 02-07-2017
Mijn zoon is ongeveer zijn hele jeugd gepest bij het buitenspelen door een groep jongens. De laatste twee jaar speelt hij daar niet meer. Nu gaat hij in september naar VO. Vandaag is hij online bedreigt dat hij opgewacht gaat worden en in elkaar geslagen.
Ik ( als moeder) vat dat op als een serieuze bedreiging, maar is dat ook zo? Reactie infoteur, 05-07-2017
Hallo Astrid
Zeer zeker is het zo dat je dat als een bedreiging ziet ook al is het geen echte bedreiging zoals die omschreven staat in het artikel. Het gebeurt via internet ook nog dus je kan je afvragen hoe serieus het is maar gelet op het verleden zou je eens kunnen bellen met de plaatselijke politie of zij er iets mee kunnen. De gegevens vastleggen kunnen ze in ieder geval doen en aan de hand daarvan kunnen ze met je overleggen of het wel of niet raadzaam is stappen te ondernemen. Op zich is er niet veel te doen aan een dergelijke mail.

Ton, 27-05-2017
Vraag: 2 maanden geleden heeft mijn vriendin vanuit een paniek impuls de relatie verbroken, ze weigert contact, aanwijsbaar is dat er dingen uit haar verleden haar tot overspannen gedrag brengen. Mij ziet ze plots als bedreiger en als iemand die verhaal komt halen cq intimideren, mijn voorganger haar ex was wel zo.

Ik probeer alles om haar te laten zien dat ze zich vergist, maar hoe vaker ik haar probeer te overtuigen hoe hysterischer haar reactie, ze is echt in een depressie. Maar nu is t zo erg, dat als ze me maar ergens ziet gaat ze de politie bellen en zegt dat ik haar intimideer.

Ik heb uitgezocht dat ze al 2 maanden met vluchtgedrag bezig is, hoe kan ik haar helpen? Reactie infoteur, 29-05-2017
Hallo Ton
Door haar helemaal met rust te laten want elke poging die JIJ nu onderneemt om haar te
"helpen" ziet zij als een bedreiging en ze schakelt zelfs de politie al in die je dan terecht zou kunnen aanhouden voor stalking (bedreiging). Het is best mogelijk dat zij een depressie heeft on in jouw ogen iets mankeert, dat kan zij alleen zelf oplossen. Iedere inmenging van jou nu is een stap terug voor haar. Je moet haar echt de tijd en rust geven, daarmee maak je nog enige kans. Je maakt je zelfs strafbaar inderdaad door iedere keer te proberen haar ergens van te overtuigen. Geen contact houdt jou uit de problemen. Moeilijk maar de enige optie!

Daniella Smidt, 28-03-2017
Mijn vraag is… ik ben gisteren bedreigd in het huis van mijn ouders… een neef van mij die op zich al snel agressief is… We hadden een meningsverschil waarop hij dreigend op mij af kwam. Vlak voor mij ging staan en zei dat we maar effe naar buiten moesten gaan en daar effe regelen. Vind het zelf belachelijk. Hij bedreigt een meid die stukken kleiner is en hij is groot en grof gebouwd… Valt dit onder bedreiging en kan ik hier iets mee? Reactie infoteur, 30-03-2017
Hallo Daniella
Hetgeen je daar hebt omschreven is geen strafbare bedreiging in de zin van de wet dus je
kan er geen aangifte van doen. Er moet sprake zijn van het dreigen met een specifiek genoemd strafbaar feit en daar is geen sprake van in dit geval. Zeker zal je je desondanks bedreigd gevoeld hebben uiteraard maar je kan er strafrechtelijk niets mee.
Peter

Truis, 25-03-2017
Hallo,

Binnenkort is er een rechtszaak tegen het slachtoffer wegens letselaandoening. Door middel van een getuigenverklaringen wordt zijn verhaal onderbouwd.

De personen die ik ken die een verklaring hebben afgelegd worden geïntimideerd door de dader door inzien van de verklaringen. Wat is hier tegen te doen en wat als de dader na de rechtszaak de getuigen zou pakken aangezien hij over de gegevens beschikt en deze mensen zich niet meer veilig voelen?

Truis Reactie infoteur, 30-03-2017
Hallo Truis
Je kan er eigenlijk niets tegen doen want die dader is en blijft verantwoordelijk voor al zijn daden.
Zodra hij iets doet wat een strafbaar feit mocht zijn dan kunnen die personen aangifte doen tegen die dader. Meer kan je eigenlijk niet willen en het is een kwestie van afwachten hoe hij zal reageren want justitie zal het zeker niet op prijs stellen en streng optreden als hij naar wie dan ook iets doet. Dus aanzien wat hij onderneemt en als het een strafbare handeling is, gelijk aangifte doen.

Nieuwdorp, 16-02-2017
Wij zijn een gezin met twee kinderen een dochter van 8 en een zoon van 10 jaar oud. Zonder enige aanleiding worden zij al geruime tijd achtervolgd, gepest en geslagen en zelfs seksueel geïntimideerd door drie (6, 9 en 11) jaar buurjongens. Deze komen uit een gezin met 6 kinderen van verschillende vaders en leven nu alleen met de moeder. Gezin al eerder uit huis gezet vanwege veroorzaken overlast en zijn nu door de woningbouw in onze al zeg ik het zelf nette buurt waar voorheen een prima sfeer en onderlinge verstandhouding onder de buren heerste geplaatst. Sindsdien gaat het mis. Nu heeft het ernstige vorm aangenomen en kunnen mijn Kids niet meer veilig over straat en stookt de moeder ze zelfs op mijn kinderen in elkaar te slaan. Woningbouw ontkent problemen en reageren niet of veel te laat op klachten die overigens niet alleen van ons komen maar van meerdere gezinnen uit de buurt. Politie doet niets, zeggen dat er met dit gezin niets is aan te vangen en de problemen bij alle instanties bekend zijn maar de kinderen zijn minderjarig. Kan iemand ons helpen met tips? Mijn zoon loopt ondertussen bij een maatschappelijk werker en mijn vrouw en ik zien onze kinderen steeds verder wegkwijnen en zijn ten einde raad. We gaan verhuizen maar dat kan pas over 8 mnd.
Een wanhopige ouder Reactie infoteur, 20-02-2017
Hallo
Tja, dat is een veel voorkomend probleem en tevens een probleem dat slechts heel erg moeilijk is op te lossen. De overlast moet aantoonbaar zijn dus het is zaak dat iedereen in de buurt alles verzamelt wat er gebeurt en alles vast legt. Door samen te spannen en alle overlast dan aan te bieden aan de woningbouw zien ze wellicht in dat ze iets moeten doen. Als er strafbare handelingen zijn, altijd direct de politie bellen zodat ook daar vele meldingen liggen. Zelfs de media opzoeken indien noodzakelijk, een andere optie is er helaas niet.

Christa, 03-02-2017
In mijn eerder bericht van 29/01/2017 omschreef ik dat mijn ex man (politieagent) riep naar mijn kinderen dat hij hun ging vermoorden en vervolgens ook tegen de muur wilde rijden met de auto. U stelde mij de vraag hoe oud zijn mijn kinderen, mijn kinderen zijn 11j en 13j. Mijn kinderen zelf willen hem voorlopig ook niet zien, mijn jongste dochter wil hem zelfs niet meer zien. Ik heb het hoederecht en hij heeft in het weekend bezoeksrecht. Ik heb intussentijd mijn advocaat geraadpleegd en op aanraden van hem een aangifte gedaan bij de politie. Mijn advocaat heeft onmiddellijk een dagvaarding laten uitgaan voor kortgeding van de jeugdrechtbank. Vandaag moet ik hem dan ook meedelen dat de kinderen dit weekend niet komen. Ik ben bang dat hij ons achterna komt of mij of mijn oudste zoon psychologisch zal intimideren en op de gevoelens zal spelen van mijn zoon. Mijn zoon zei zelfs dat hij afluisterapparatuur op hem had vorige week tijdens ons gesprek. Ik hoop dat dit goed afloopt… Reactie infoteur, 04-02-2017
Hallo Christa
Dat heeft de advocaat uitstekend gedaan want het moet toch een halt toegeroepen worden.
De aangifte is zonder meer terecht en gelet op de leeftijd van de kinderen kunnen zij ook
verklaren indien nodig. Een en ander komt nu zeker aan het rollen en als hij op welke manier dan ook dreigt of je lastig valt moet je onmiddellijk de politie bellen en leg alles vast zodat
je bewijzen in handen houdt. Sterkte Christa.

Christa, 29-01-2017
Ik ben al 7j gescheiden tot nu toe on speaking terms met mijn ex, sinds kort doet hij helemaal anders tegen mij. Hij is trouwens politieagent. In het weekend moet ik de kinderen naar hem brengen, vrijdag hadden we een discussie waarna hij als een gek de parking afgereden is met de kinderen en tegen hen blijkbaar gezegd heeft "ik ga jullie vermoorden" mijn zoon is tegen hem beginnen roepen om hem te kalmeren en moest dan aan zijn stuur vd auto trekken anders reden ze tegen de muur in volle vaart. Ik reed achter hen aan met mijn auto zag dat er iets goed fout zat mijn dochter zat op de achterbank te huilen en me een teken te doen v help help… heb hem proberen te stoppen maar hij gaf plankgas en reed de autostrade op. Mijn kinderen zijn nu veilig thuis maar wat moet ik nu doen hij is politieman?! Reactie infoteur, 01-02-2017
Hallo Christa
Ik weet niet hoe oud de kinderen zijn maar je kan aangifte doen bij de politie. Maar wat je beter kan doen misschien is een gesprek aanvragen met de korpschef van de plek waar het is gebeurd. Ga er dan heen met het oudste kind die ook een woordje kan doen en vertel hem wat er precies gebeurt is en dat je overweegt om aangifte te doen. Hij zal dan zeker stappen ondernemen want het feit dat hij politieman is betekent niet dat hij kan doen wat hij wilt uiteraard. Op die manier heb je (nog) geen aangifte gedaan maar zal er zeker iets tegen hem ondernomen worden. Houd ook alles bij wat hij flikt in een soort agenda, je weet nooit waar het later goed voor is. Sterkte Christa

Simon, 28-01-2017
Gisteren fietste ik vanuit de stad terug naar huis en ik had door dat iemand achter mij fietste. Ik vond het al raar aangezien ik een onbekende route fietste. Uiteindelijk fietste ik harder en ik hoorde de jongen nog steeds achter mij fietsen. Vlak voordat ik het lokale industrieterrein opfietste pakte de jongen me bij de hand en ik remde. Hij had een zakmes vast en zei letterlijk "geef me je telefoon en er gebeurt niks". Ik rende weg en keek om en toen was hij weg. Ik haalde mijn fiets (hij had de sleutel er trouwens uit gestolen) en heb toen mijn moeder gebeld om me te komen ophalen. Ik fiets elk weekend meerdere keren langs deze weg en ben nu best geschrokken en lichtelijk bang om hier 's avonds alléén te fietsen. De jongen had iets voor zijn mond dus ik heb alleen zijn ogen gezien. Ook waren er geen getuigen. Is het het waard om aangifte te doen of niet? En zo niet wat kan ik dan wél doen?

Mvg, Simon (15 jaar oud) Reactie infoteur, 01-02-2017
Hallo Dimon
Dit is een zeer ernstig delict en zeer zeker de moeite om aangifte te doen. Het is een regelrechte poging tot overval met bedreiging met geweld. Door aangifte te doen weet de politie waar dergelijke dingen gebeuren en alles wat je gezien hebt van de dader is mee genomen voor ze. Door geen aangifte te doen kan die persoon gewoon door blijven gaan. Daarnaast is het zo dat als hij gepakt wordt en bv 10 zaken bekend en er maar 3 mensen aangifte hebben gedaan dat hij dan ook maar veroordeeld wordt voor 3 zaken. Zonder meer aangifte doen Simon!

Chris, 09-12-2016
Beste,

Ik heb op een forum van een computerspel de game designer persoonlijk bedreigd. Het topic dat ik startte had de naam "Kill persoon x". Natuurlijk ga ik dit niet doen, noch wil anderen aanzetten om dit te doen. Dit was in het heetst van de strijd en ik heb hiervoor absoluut geen intentie om dit verder te doen.

Ondertussen heeft deze Amerikaanse game producent, ik weet niet via welke middelen, de politie gecontacteerd en ik moet op verhoor. "Schriftelijke uitnodiging met mededeling van rechten voor het verhoor van een meerderjarige persoon aan wie een misdrijf ten laste wordt gelegd waarvoor een vrijheidsstraf kan worden opgelegd."

Wat kan ik hier tegen doen? Ik lees overal dat ik in de gevangenis enzovoort kan belanden… Ik ben een heel deftig persoon en studeer zelfs nu nog verder om mijn tweede diploma binnen te halen. Met een strafblad kan ik nergens aan de bak, zeker niet in mijn sector (financiële). Ik ben overigens ook nog nooit in contact gekomen met het gerecht, ik heb een perfect blanco strafblad. (Zelfs geen parkeerboetes en dergelijke…)

Ondertussen heb ik naar support van deze gameproducent een brief (online) gestuurd met zware verontschuldigingen en met een bericht dat ik mijn account nadat deze hetze hopelijk goed zal verlopen, zal verwijderen. Ook dat het noch mijn bedoeling noch mijn intentie is om ook in te gaan op deze zeer domme actie…

Wat kan ik nog meer doen? Moet ik vrezen voor mijn leven en strafblad met een kans op een leven zonder iets positief? Ik ben echt uiterst bang.

Mvg,
Chris Reactie infoteur, 17-12-2016
Hallo Chris
Dat wordt koffiedik kijken Chris. Er is sprake van bedreiging, dat is duidelijk en nu is het maar de vraag hoe serieus een bedreiging via internet, gevolgd door een excuses brief vervolgd zal worden. Als de man Amerikaan is en daar woont is het nog eens de vraag wie eventueel de moeite en tijd er in wilt steken om het te vervolgen, Nederlandse of Amerikaanse justitie? Een gevangenisstraf volgens de Nederlandse wetgeving hoef je echt niet te verwachten als first offender. Mocht er vervolgd worden dan is een strafblad wel mogelijk. Een andere mogelijkheid is dat ze je daar in Amerika wel willen straffen maar dan moeten ze je eerst
daar hebben. Je kan niets anders doen dan het verhoor ondergaan en er het beste van hopen.

Laran, 24-11-2016
Vandaag heeft de man die beneden ons woont mijn kind bedreigd en mij, hij heeft geprobeerd onze deur in te trappen! En schreeuwde dat hij ons zou afmaken. Dit is kort uitgelegd en ik ben erg bang nu. Hij bleef slaan tegen de deur en dreigen. Ik heb direct 112 gebeld. Hij bleef schreeuwen dat mijn kind een brief in zijn brievenbus heeft gedaan… hoe kan je zo heftig reageren dat je de deur probeert in te trappen en haar en mij bedreigt. Ik weet dat het niet waar is en ook al zou het zo zijn is zijn agressie sowieso niet terecht. Ik probeer altijd rustig te blijven ondanks dat ik hem dingen heb zien stelen voor mijn deur, en weet dat hij spullen van mij kapot maakt en post verscheurt. Ondanks dit alles spreek ik hem niet aan omdat ik samen met mijn dochter alleen woon, en hij nog al agressief overkomt.

De politie is direct achter hem aangegaan. En er kwamen 2 andere agenten naar mij. De agenten waren niet echt meelevend en vertelden mij dat het beter was om geen aangifte te doen want hij zou dan toch na een dag weer op straat staan. Ik heb hier geen woorden voor. Ook werd er gezegd dat ik maar rustig moest blijven terwijl mijn kind bedreigd is. Ik heb nu geen aangifte gedaan. We moeten over een paar dagen bij de politie het proberen uit te praten. Mijn vraag is eigenlijk, is er niets anders wat ik kan doen? Het is toch belachelijk dat mijn kind nu zo bang is en dat ik bang ben dat hij of zijn vrienden (die stonden ons beneden op te wachten) achter ons aan komen. Ik heb nog nooit zoiets gezien. En de reactie van de politie vond ik plat uit belachelijk. Je kan dit niet vergelijken. Hij bedreigt mij mijn kind omdat er post in zijn brievenbus is gedaan?! En dan probeer je een deur in te trappen. Ik ben sprakeloos. Ik wil eerlijk gezegd er wel wat aan doen, maar ben te bang om iets te doen. Reactie infoteur, 30-11-2016
Hallo Laran
Sorry voor het late antwoord maar was even weg. Je bent terecht bang uiteraard en het grootste belang is dat je dat niet meer bent. De politie heeft het voorstel gedaan dat jullie onder hun begeleiding aan tafel gaan zitten en het uit praten. Op zich is dat een goede zaak want dan weet de politie ook wat voor vlees zij in de kuip hebben bij die man en kunnen zij hem aan eventuele afspraken houden. Als dat gesprek goed zou verlopen heb je veel gewonnen.Je hebt ook gelijk dat je boos bent op de politie en hun advies om geen aangifte te doen is natuurlijk niet echt juist. Ze zijn zelfs verplicht om een aangifte op te nemen. De praktijk echter wijst uit dat het dan vaak erger wordt en dat het gewoon te lang duurt voordat zo'n zaak bij een rechtbank komt en daar ben je niet mee geholpen. Mocht je niet tevreden zijn over het gesprek dan kan je alsnog aangifte doen en sta er dan op of stuur het direct naar de officier van justitie in jouw gebied. Sterkte

Anoniem, 09-10-2016
Ik heb advies nodig. Mijn kinderen van 6 en 8 zijn inmiddels al 2 keer aangesproken door de moeder van een kind van school. De moeder zegt hen, dat ze maar goed achter zich moeten kijken, want oog om oog tand om tand.
Laatst was de oudste met een vriendinnetje van net 6 toen het ook gebeurde. Die moeder wachtte hen op vlak bij ons huis. De moeder heeft opmerkingen gemaakt waar ze bang van zijn geworden.
Ik besef dat er geen getuigen waren, en het dus erg lastig gaat worden, maar hoe kan ik hier nu mee verder? Het kan toch niet zo zijn dat een volwassene minderjarigen bang maakt etc. Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 12-10-2016
Hallo
Dat is lastig inderdaad want zo'n vrouw hoeft het enkel te ontkennen. Derhalve is het misschien mogelijk dat je zelf een gesprek hebt met die vrouw al dan niet met medewerking van de school.
Mocht zij niets met die school te maken hebben dan wellicht de wijkagent eens vragen voor
een bemiddeling want kennelijk is er iets gebeurd en dient dat uitgepraat te worden zodat het
uit de wereld komt. Een echte strafbare bedreiging is het niet mee je hebt gelijk, dat moet zeker stoppen dus kijk eens wat de reden is van haar gedrag en misschien kan daar een gesprek over plaats vinden. Tenslotte nog, het is uiteraard altijd belangrijk dat er getuigen zijn dus laat anderen met de kinderen mee lopen of dat ze met de telefoon een foto maken,
kortom, bewijzen dat er iets speelt. Succes

Renaldo, 17-09-2016
Beste, na twee dagen, heb ik tijdens mijn proeftijd mijn baan als vertegenwoordiger opgezegd. De ex werkgever is hier zo verbolgen over, dat hij gemaakte kosten zoals; auto, telefoon en laptop bij me wil verhalen. Ik heb nu verscheidene apps, brieven en een brief van zijn advocaat ontvangen, om binnen 3 dagen 5200,- euro over te maken op de rekening van de ondernemer. Ik voel me bedreigd en geïntimideerd. Kan ik hier aangifte over doen? Reactie infoteur, 19-09-2016
Hallo Renaldo
Nee Renaldo, daar kan je geen aangifte van doen omdat het zeker geen bedreiging is.
Het gaat hier om een conflict tussen werkgever en werknemer en dat is civiel recht. Je kan je wel geïntimideerd voelen, zelfs bedreigd maar het is geen bedreiging zoals bedoeld in het wetboek van strafrecht. Om dit op te lossen heb je een advocaat nodig tenzij je zelf eerst eens in een brief antwoord geeft aan hun advocaat dat je het daar niet mee eens bent. Belangrijk gaat worden welke afspraken er op papier zijn gemaakt toen je daar begon en of de werkgever dus wel het recht heeft dat terug te vorderen. Het gaat een touwtrekkerij tussen
hun en jou of hun en jouw advocaat worden. Je kan dus het beste alvast een brief sturen dat je het er niet mee eens bent en dat je indien noodzakelijk een advocaat zal nemen. Mocht je
een rechtsbijstandsverzekering hebben dan is dat de juiste plek om dit geval voor te leggen.
Succes

Miriam, 09-09-2016
Bedankt voor je antwoord. Inmiddels heb ik iemand gesproken (kennis van mijn oom) hij is bij de politie en heb hem de opnames en de teksten laten horen en lezen. Hij was daar behoorlijk van onder de indruk en adviseerde juist om aangifte te doen. Hij stelde dat dit wel degelijk bedreiging met de dood was. Vanwege zijn advies om toch met de politie contact op te nemen heb ik vandaag gebeld. Ook daar hoorde ik dat ik beter wel aangifte kon doen. Maar ja, dan de grote hamvraag? Wat bereik ik daar dan mee? Kan het ook zijn dat een aangifte van mij ondersteunend is bij de aangifte die al tegen hem is gedaan? Of staan aangiftes volledig los van elkaar? Helaas spelen deze bedreigingen al een paar maand en ze worden ook steeds heftiger. Zou toch wel heel prettig zijn als hij gestopt kan worden. Reactie infoteur, 16-09-2016
Hallo Miriam
Als het zo is dat die betrokkene die de bedreigingen uit al een bekende van de politie is en al meerdere aangiftes tegen zich heeft lopen dan kan het zeker zijn dat een extra aangifte kan bijdragen tot het vormen van een beeld van die bedreiger. Iedere aangifte staat overigens wel apart en zal op zich bewezen moeten worden. Als de bedreigingen heftiger worden zal hij de grens van wel/niet een strafbare bedreiging wel naderen maar als het zo is dat de politie de aangifte wilt opnemen dan zou je dat kunnen doen hetgeen overigens niet betekent dat het OM met de aangifte mee gaat! Zij kunnen altijd nog bepalen of ze wel of niet een strafbare bedreiging in de aangifte zien. het is afhankelijk van hetgeen hij precies heeft gezegd/geschreven. Het is dus een keuze die je zelf moet maken of je wel of geen aangifte doet maar nogmaals, als men bereid is het te proberen bij het OM, doe het dan gerust, wie weet stopt de bedreiger er mee. Succes Miriam.

Miriam, 08-09-2016
Al een poosje krijg ik steeds bedreigingen via app binnen. Dit is van een oude buurjongen. Hij is vermoedelijk boos op mij. Hij denkt dat ik er achter zit dat zijn vriendin het uit gemaakt heeft. Ik heb echter haar alleen opgevangen en heb niets met de verbroken relatie te maken. Toch krijg ik spraakberichten en geschreven berichten binnen op app, ook via anderen, dat hij mijn kop eraf zal rukken, dat hij gaat zorgen dat mijn kinderen uit huis geplaatst zullen worden, dat hij klappen komt uitdelen, mij in elkaar zal slaan en dat hij mijn keel zal openhalen. Ik ben het inmiddels spuugzat. Heeft aangifte doen zin? En zo ja, wat bereik ik daar dan mee? Inmiddels heb ik begrepen dat iemand uit de buurt ook tegen hem aangifte heeft gedaan, daar had hij voor de man met een mes gestaan en gedreigd zijn keel open te snijden. Reactie infoteur, 09-09-2016
Hallo Miriam
Via een app iemand bedreigen is nagenoeg onmogelijk en zijn uitlatingen zijn amper
strafbare bedreigingen. Aangifte in dit geval heeft weinig zin, je zou hoogstens eens
kunnen binnen lopen bij de politie met het verzoek het vast te leggen voor het geval het erger wordt. Je loopt ook de kans dat ze het niet doen en meestal is het advies niet te reageren op
dergelijke apps desnoods blokkeren die man. Dat andere geval waarbij hij met een mes voor iemand staat is uiteraard wel een strafbare bedreiging. Sterkte met dat heerschap.

Martin, 28-08-2016
Als iemand een voicemail inspreekt en iemand van van alles uitmaakt wat niet klopt en dan zegt van als ik nog iets hoor wat van jou afkomt dan weet ik je te vinden en krijg ik je nog wel! Valt dit onder bedreiging? Reactie infoteur, 31-08-2016
Hallo Martin
Nee, dat is geen strafbare bedreiging. Ik krijg je nog wel is een te vage opmerking die niet bedreigend hoeft te zijn. Bedreiging is het volgens de wet alleen als het met één van de
in het artikel genoemde bedreigingen wordt gedaan. Negeren en er vooral niet op antwoorden is de beste remedie vaak.

John, 13-07-2016
Wij hebben al drie jaar last van een overbuurman die ons leven zuur maakt, het begon eerst met flinke ruzies in het huis zelfs waar hij toen tijdelijk inwoonde, hij heeft de twee dochters al verjaagd uit het huis en heeft nu ook constant ruzie met de hoofdbewoonster omdat hij altijd keiharde muziek draait wat zij dus niet meer wil. Daardoor is er dus constant flink ruzie in dat huis, de politie moet er wekelijks zijn. De man bedreigt mij, mijn stiefvader, mijn moeder en ik dagelijks met de dood, hij doet het direct voor onze neus, vanuit zijn tuin als hij weer eens ruzie heeft gehad omdat hij duidelijk de ruzie niet kan winnen met de vrouw dus uit hij zijn woede maar naar anderen. Mijn stiefvader is meestal degene die bedreigd wordt omdat de man zijn naam kent. Dit jaar zijn de bedreigingen nog extremer geworden en de man dreigt constant dat hij mijn stiefvader "gaat neerschieten en ook de politie als die komt". Gister is mijn stiefvader geestelijk bijna ingestort aangezien dit ons zoveel stress geeft dat wij geeneens in de tuin kunnen zitten. De man stond gister ook voor de poort van de tuin snijbewegingen te maken bij zijn keel en te wijzen naar mijn stiefvader die binnen stond. Ik had de politie gebeld en gevraagd om advies, ze zouden het bespreken met iemand, maar heb er verder niets over gehoord, ook niet of de man is opgepakt.

Maar wij durven amper meer naar buiten, we worden ons huis uitgejaagd door deze man en we hebben geen plezier in het leven meer zo. Ik zelf ben ziek van de stress, eet niet meer, moet kokhalzen als ik wakker word en heb vorig jaar bijna zelfmoord gepleegd. Bij mijn moeder werd borstkanker geconstateerd vorig jaar mei en de man was hierachter gekomen, toen zat hij lachend in de tuin: Hey (naam van mijn stiefvader), ik hoorde dat je wijf kanker heeft he! HAHAHA! Toen hebben mijn ouders mij echt tegen moeten houden anders had ik waarschijnlijk nu in de gevangenis gezeten voor mishandeling of misschien zelfs moord. Wij zijn al drie jaar bezig ook met Vestia met deze man maar ze doen zowat niets behalve brieven sturen met "op te houden met overlast geven". Zelfs een advocaat kon ons niets helpen, wel zijn wij bezig met een maatschappelijk werker nu die ons hopelijk kan helpen en ik heb ook andere buren die last hebben van deze man gezegd dat klachten indienen bij Vestia het enige is wat kan helpen.

Maar is het wijs om aangifte te doen bij de politie van doodsbedreigingen? Mijn ouders zijn zelf samen getuige en hij schreeuwt het constant uit zijn tuin dus vele buren kunnen verklaren dat hij doodsbedreigingen uit. Ook vorig jaar April stond hij voor onze deur en zei hij tegen mijn moeder dat als er nog een keer de politie aan de deur komt zij een mes in haar rug krijgt, met onze andere overburen als getuigen. En kan ik ook namens mijn ouders aangifte doen? Reactie infoteur, 20-07-2016
Hallo John

Jeetje ja, bekend probleem. Een lastige buur heb je zo maar nog niet achter de tralies of naar de maan geschoten helaas. Inderdaad is het enige je krachten bundelen met andere omwonenden en constant bezig blijven naar allerlei instanties klachten en brieven te schrijven. Zelfs dan ben je er nog niet maar als het erg veel wordt kan er wellicht iets gebeuren.
De aangifte van bedreiging zou terecht zijn dus je kan zeker een aangifte doen tegen
hem want je hebt tenslotte getuigen die het kunnen verklaren. De politie is verplicht die aangifte op te nemen en dan ligt ook dat vast. Wat ik wel kwijt wil is dat je niet moet verwachten dat de man dan wordt opgepakt gelijk. Er zal proces-verbaal gemaakt worden en tzt zal het voor komen en er een straf bepaald worden maar in Nederland praten we dan
ook vaak over termijnen van jaren dan wel krijgt hij gelijk een boete en is de zaak af. Je doel om hem uit de buurt te krijgen zal daarmee ook niet lukken helaas. Maar je kan wel bij andere instanties aangeven dat er al politiewerk ligt en een veroordeling dan.
Sterkte met die ellende, ik heb met jullie te doen.
Peter

Partner van Zwangere Vrouw, 06-07-2016
Mijn vriendin word de laatste tijd door buurvrouw belaagd. Ze is al 6 maanden zwanger en de pesterijen bedreigingen zijn als volgt:
- buurvrouw zet haar kinderen aan tot beledigingen (schooiers etc) ook jegens kinderen van mijn vriendin.
- buurvrouw probeert andere mensen te betrekken, door laster te vertellen. Dit uit zich tot boze moeders op schoolplein.
- buurvrouw dreigt mijn vriendin iets aan te doen, ongeacht zwanger of niet. Er wordt letterlijk gezegd: ik maak dat kind van je dood.
- buurvrouw doet overigens al deze feiten vrijwel altijd als de overige buren amper in zicht zijn. Het lijkt alsof ze hierop zit te wachten. Ook op schoolplein wacht zij tot dat er niemand in de buurt is.
- buurvrouw zet haar kinderen aan tot het slaan/vernederen van kinderen van mijn vriendin.
- buurvrouw provoceert door ook uitingen te doen dat partner van mijn vriendin (ik dus) ook klappen ga krijgen.

Kortom: zijn dit feiten waar juridisch iets tegen te doen is? Reactie infoteur, 07-07-2016
Zodra er met de door gedreigd wordt is er sprake van een strafbare bedreiging en zou je aangifte kunnen doen. Ik lees echter ook dat die bedreigingen alleen geuit worden op momenten dat er niemand aanwezig is. Dat betekent dat het door niemand bevestigd kan worden en dan blijft het een één tegen één verklaring met als gevolg dat het niet bewijsbaar is. Het is zaak dat er getuigen zijn of dat er opnames komen ( beeld of geluid ) waarmee het bewijsbaar wordt.
Mogelijk is er een wijkagent en zou die kunnen helpen voorlopig dus een melding doen bij de politie is dan toch raadzaam. Mogelijk dat een wijkagent zich dan even wilt inzetten.

Een Meisje, 24-06-2016
Is het strafbaar als iemand je bedreigt met ik ga je bij je keel pakken en je haren eruit trekken? Reactie infoteur, 25-06-2016
Hallo meisje

Nee dat is geen strafbare bedreiging in de zin van de wet dus een aangifte doen heeft geen zin.

Ana, 19-06-2016
Ik vind dat wij als Nederlanders te weinig beschermd worden.
Alleen de overheid en andere mensen. Mijn baby wagen gooide de buurvrouw van een hoge stoep.
Ze lag er half uit over haar toeren.
Politie deed er niets aan. Niet eens langs gaan.
Mijn vriendin wordt paar x in de week uitgescholden als haar buurman voorbij loopt om naar de lift te gaan, voorvuile kanker hoer.
Ik schop die hondjes van jou nog eens dood. Etc.
Ze is helemaal zenuwpatiënt aan het worden. Paar maal aangifte gedaan. Zijn dochter al in de 40 woont nog thuis bij pa en ma
En werkt bij de politie. Dan weten we allen genoeg. Ze zijn bezig oude dame eruit te krijgen met haar man, zodat dochterlief daar kan gaan wonen. Ik heb anders geen verklaring kunnen verzinnen, waarom iemand zo steeds moet schelden als hij langsloopt. Of slaat met vuist op keukenraam. Zijn eigen vrouw zegt dat hij al 2 jaar medicijnen slikt.
Heb je dan gewoon het recht om iemand zo een zenuwpatiënt te maken.
Je mag niet vuile rot Marokkaan zeggen. Maar wel tegen een oude netjes getrouwde vrouw vuile kankerhoer. En nog meer bedreigingen van ik schop die hondjes van je dood.
Ze mag nu ook niet meer haar deur op de klem, haak zétten met dit weer. Dan trekt hij de deur dicht of zegt weer iets lelijks.
Van oh heb je weer praktijk.
Dit is toch mensonterend. Waarom wordt hier niets aan gedaan.? Zolang er geen dooien zijn zegt de politie. Doen ze niets. Reactie infoteur, 20-06-2016
Hallo Ana
Ik kan me jouw frustratie goed voorstellen en Nederland is niet bepaald het land van de strenge aanpak, daar heb je helemaal gelijk in, Maar ja, we moeten het er mee doen, hoe gevaarlijk ook en hier is het nu eenmaal zo dat alles onomstotelijk bewezen moet worden, liefst met meerdere getuigen en een bekentenis van de verdachte anders wordt al snel vrij gesproken of erger nog, niets aan de zaak gedaan. Het beste in dit soort gevallen is de wijkagent proberen te activeren en dat die bemiddeld. Maar ja, het verschijnsel wijkagent bestaat op vele plekken ook al niet meer. Je hebt gelijk, een goed beleid is er helaas niet hier.
Sterkte en met jou vele anderen.

Anoniem, 18-06-2016
Hoi.

ik ben bedreigd door een jonge via de facebook messenger met dood en verhalen wat hij allemaal met mij zou gaan doen + dat hij een een piskopaat is zelfs dat hij mijn neus lul wilt hakken.
ik wil graag aangifte doen maar ik wil zeker zijn dat hij paar jaar binnen vast komt anders zou ik me niet veilig voelen.
weet iemand wat voor straf hij kan krijgen?

alvast bedankt Reactie infoteur, 19-06-2016
Hallo NN
De maximale straf die kan worden gegeven is twee jaar maar iemand krijgt nooit direct de maximale straf. Een geldboete alleen is zelfs mogelijk en je kan er van te voren nooit iets van zeggen hoeveel straf iemand krijgt. Dat hij een paar jaar vast komt te zitten als je aangifte doet is zeer zeker niet zo, dat durf ik gerust te stellen. Zeker als het via Facebook wordt gedaan, dan moet je meer denken aan een taakstraf of geldboete.

Carine, 06-06-2016
Ik heb iets via internet gekocht een vaatwasser computer scherm printer bij thuiskomst kwamen we er bij uit dat de afvoerdarm eraf was dus ik belde terug nen hoop zever! hij beweerde nen boekhouder te zijn! ja kom in de week darm maar halen! later de printer geen inkt in toestel maak raar geluid! de computer werkt ook niet spring altijd terug af dus wij hebben alleen scherm dat gaat! ik stuurde smsjes ik breng alles teurg ok zei hij! we spreken af vi smstje! we staan daar voor zijn deur hij sms ja zit in buitenland sorry weer hoop zever! ja ik stort u geld terug! geef u rekeningnummer ok doe ik! morgen heb ge u geld op u rekening via sms ok na 4 dagen nog geen geld op rekening ik terug ge sms! dat zijn spelletjes beu was hij kom nooit zijn afspraak na! ik zei ik leg klaag neer en breng u spullen terug met politie! hij erop ja stop met dreigen ik bel dadelijk mijn raadsman alles werkte! ik zei wil gewoon alles fatsoenlijk oplossen maar ja! ik wil niets meer met julie te maken hebben! ik heb het opgegeven met als gevolg mijn geld kwijt! voor hoop rommel hij beweer ne boekhouder te zijn! ik weet nemeer wat moet geloven! moet ik nu zelf ook ne raadman nemen of kan hij mij niets doen en aan wat kan ik mij verwachten aan een boete voor stomme rommel omdat ik mijnheer zogezegt bedreig heb terwijl dat ik recht in mijn schoenen sta! ik wil niet dat die gast mij nu ook nog op kosten gaat jagen voor zijne kapoten of ontbruikbare rommel! wil rustig fatsoenlijk leven en eerlijke mensen daar doe ik toch niets verkeerd mee hij houde ons gewoon aan lijntje met al zijn leugens Reactie infoteur, 15-06-2016
Hallo Carine
Maak je geen zorgen Carine, er is geen sprake van een strafbare bedreiging.
Wat de rommel betreft, dat is een ander verhaal en valt onder civiel recht en om je gelijk
te halen zal je inderdaad een rechtszaak tegen hem moeten beginnen maar dat kost alleen maar nog meer geld en je verdient er dus niets mee. Helaas, laat maar rusten verder.

Willem, 28-05-2016
Ben beschuldigd van een valse aangifte en bedreigd goed achter kijken pas op je honden en je auto!
tevens een zeer nare opmerking over het kinderloos zijn wij zijn nu 76/77/jaar het wordt zo maar even gezegd
dit gemeld bij de politie kunnen er niets mee
vrg willem Reactie infoteur, 30-05-2016
Hallo Willem
Ik kan me voorstellen dat je je bedreigd voelde en dat je bepaalde opmerkingen
niet passend vindt maar in het artikel bedreiging staat duidelijk dat er gedreigd moet worden
met enkele met name genoemde feiten en dat is in dit geval niet zo. Daarom heeft de politie
je gezegd dat ze er niets mee kunnen. Ze hebben gelijk Willem, probeer het naast je neer te leggen.

Merlijn, 24-05-2016
Vanochtend ben ik met de dood bedreigd. Toen ik op weg was naar school kwam mijn schoenveter om mijn pedaal heen gewikkeld. Ik ben toen aan de kant van de weg gaan staan. Toch kwam er iemand keihard (waar dit niet mag) voorbijgescheurd. Het scheelde maar een haartje of ik zou aangereden zijn, uit schrik (en ik weet dat dit niet hoort) stak ik mijn middelvinger naar de man op. Toen hij dit zag is hij naar mij terug gereden en begon hij tegen mij uit te schelden en tegen mij te schreeuwen. Als gevolg probeerde ik, zo geschrokken als ik was de situatie uit te leggen. De man reageerde als volgt: "jij kleine opdonder! de volgende keer ruk ik je lelijke f*cking kop van je romp!". Hierna reed hij weg. Toen ik op school aan kwam was ik zwaar overstuur, en ik heb na mijn laatste lesuur nog een uur gewacht zodat ik met de menigte mee naar buiten kon. Ik was namelijk erg bang dat de man mij misschien zou opwachten. Ik zou hier graag aangifte van willen doen maar ik heb geen bewijsmateriaal, geen naam en geen getuigen. (Ik schatte de man rond de 30, en ik ben pas 15, hierdoor voelde ik me extra bedreigd.) Zou iemand mij alstublieft kunnen zeggen wat mij in deze situatie te doen staat? Reactie infoteur, 25-05-2016
Hallo Merlijn
Wat een vervelende man, een driftkikker dus. Maak je echter geen zorgen, die is zijn frustratie
kwijt en net zo min als hij weet wie jij bent of waar je woont, net zo min weet jij iets van die man te vertellen. Aangifte doen heeft in dit geval dus geen zin want de man zal nooit getraceerd kunnen worden. Probeer het te vergeten en over je angst heen te stappen dat hij je ooit nog iets zou aandoen. Begrijpelijk ben je overstuur. Paart er zo vaak je wilt over met leraren, vrienden of ouders. Ik wens je sterkte Merlijn.

123, 17-05-2016
Onlangs met een van de medebewoners een discussie gekregen over iets huishoudelijks.
Hij kon er blijkbaar niet tegen om op zijn vingers getikt te worden door iemand die aanzienlijk jonger is. Het resultaat ik moest maar oppassen want hij zou me wel een paar klappen verkopen en hij zou er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat ik buiten opgewacht zou worden en zou worden omgebracht (5 getuigen die dit ook gehoord hebben). Aangifte of niet? Toelichting op de situatie: de desbetreffende persoon is bekend met justitie vanwege gewelddadige verleden/heden (tbs) Reactie infoteur, 18-05-2016
Hallo
Als er ook nog getuigen zijn dan zou je zeker aangifte kunnen doen als enkele van die getuigen bereid zijn ook een verklaring af te leggen. Het is dus mogelijk aangifte te doen, immers dreigt hij met de dood. Ik meen te proeven dat je twijfelt om aangifte te doen en dat kan natuurlijk als het om één van de medebewoners gaat dus je kan je inderdaad afvragen hoe serieus je het moet nemen maar dat kan je zelf het beste beoordelen. Het is uiteraard wel zo dat je je ook echt bedreigd moet voelen als je aangifte doet want anders gaat het artikel niet op. De beslissing om daadwerkelijk aangifte te doen ligt dus bij jou.

H. V. Engelshoven, 05-05-2016
Ik kreeg van de gemeente maastricht een folder in de bus gestopt met de meededeling dat er geen vuilnis zakken mochten buitelen gezet worden op 05--05-2016. Daar 81 jaar ben en heel slecht ter been kan ik zelf mijn vuilnisnIet buiten zetten dat doet mijn interieur verzorgster, indie folder staat dat er. €108 zal moeten worden betaald, mijn vraag mogen zij zomaar een dreiging sturen met een folder die is gericht naar de bewoners van dit pand. Volgens mij mogen zij niet zomaar een dreiging sturen met een niet geadresseerde brief. Tja zoek maar eens uit welke vuilniszak van jou is. Er staan altijd toch zo'n 30 zakken buiten. Groeten hub Reactie infoteur, 05-05-2016
Hallo Hub
Het is en blijft Bevrijdingsdag en een gemeente kan altijd voor bepaalde gelegenheden een
verordening in werking laten treden, een zogenaamde APV. Als zij in die APV hebben opgenomen dat er op Bevrijdingsdag geen vuilnis geplaatst mag worden en dat bij overtreding een boete zal worden geïnd van € 108,00 is dat hun goed recht. Maar je hebt gelijk, ze moeten wel bewijzen dat jij degene bent die dat vuilnis dan heeft buiten gezet. Daar hebben ze hun mensen voor en die zoeken tussen het vuilnis naar een bewijsstuk waar je naam op voorkomt dus beter toch om tegen je interieurverzorgster te zeggen dat ze het maar een keertje niet doet.

Peter, 24-04-2016
Met de buren is al lange tijd ruzie. De buren hebben een nog thuiswonende autistische zoon. Afgelopen donderdag zat ik achter mijn computer een film te bekijken en mijn hoofd ondersteunde ik daarbij met mijn hand. De buurjongen liep langs en even later stond hij ineens voor mijn raam en bonsde keihard met zijn vuist op de ruit. Dat heeft hij eerder gedaan. Hij dacht zeker dat ik een middelvinger naar hem op had gestoken. Vervolgens liep hij terug naar zijn huis. De buren zelf waren niet thuis. Hij was nog niet binnen of zijn zuster(bordeliner) reed met haar auto hun oprit op. Die twee samen vormen dan een nogal explosief stelletje. Ik besloot mij terug te trekken om een verdere confrontatie te voorkomen. Ik besloot toen maar in mijn afgesloten tuin met mijn luchtdrukpistool te gaan schieten. Ik heb daarvoor een speciaal bord gemaakt waarop het doel en kogelvanger is aangebracht. Nadat ik de boel had opgezet liep ik met het luchtdrukpistool door mijn huiskamer en heb de computer uitgezet. Broer en zus stonden nog op hun oprit en hebben mij dus gezien (met luchtdrukwapen). Ik ben vervolgens in de tuin gaan schieten. Korte tijd later werd ik door een politieagent (over de schutting) aangesproken en hij verzocht binnen te mogen komen. Dat heb ik gedaan. In huis werd ik (drie agenten) aangehouden terzake bedreiging. Ik werd op straat tegen de politiewagen gefouilleerd. Toen ik aangaf dit zeer vernederend te vinden werd ik nog geboeid ook! Het luchtdruk wapen werd in beslag genomen. Ik heb 5 uur voor verhoor vastgezeten. Ik heb geen woord gewisseld met de buurjongen en zijn zus. Ik ben met het wapen niet op de openbare weg geweest alleen in mijn huiskamer en tuin. is dit nu bedreiging? Reactie infoteur, 25-04-2016
Hallo Peter
Tja Peter, vind je het zelf een goed idee om vrij snel na een voorval zoals je dat hebt omschreven met een luchtdrukpistool door je kamer te gaan lopen terwijl de mensen je kunnen zien? Het gaat er niet om of het een luchtdrukpistool is maar het gaat om de vraag of personen van buiten af zich al dan niet bedreigd voelen als je met een "vuurwapen" ( zij zien immers niet dat het slechts een luchtdrukpistool is ) rond loopt. Kennelijk hebben de mensen zich zodanig bedreigd gevoeld dat ze het niet durfden af te wachten en hebben zij de politie gebeld. Zij treffen je ook nog aan met een wapen en je verklaring dat je na dat akkefietje even wat wilde gaan schieten buiten is aardig maar ik vrees dat je er bij de rechter niet mee gedraaid komt. De aangevers hebben zich bedreigd gevoeld en vervelend dat ik het moet zeggen maar je hebt dat wel uitgelokt. Je kan nu alleen hopen dat de rechter mee gaat in je verklaring. Ik ben er bang voor Peter.
Een verdachte met een wapen wordt altijd gefouilleerd en geboeid dus hoe vernederend je dat ook ervaart, het is standaard en begrijpelijk.
Sterkte Peter

Jojo, 13-04-2016
Beste,

Twee familieleden hebben aangifte wegens bedreiging gedaan tegen mij. Ik heb niemand bedreigd ik had een discussie, over privé zaken, met iemand. Deze twee familieleden gaan goed met elkaar om en hebben allebei als getuigen tegen mij opgetreden. Hoe kan het zijn dat getuigenverklaringen van getuigen die meer of meer er baat bij hebben dat ze hetzelfde verklaren tegen mij, als betrouwbaar worden gezien? Reactie infoteur, 14-04-2016
Hallo
Ze worden als betrouwbaar gezien omdat ze onafhankelijk van elkaar een verklaring afleggen die kennelijk overeen komt en omdat een getuige de waarheid moet spreken, ook voor de rechtbank. Doet hij dat niet dan maakt hij/zij zich schuldig aan meineed. De verdachte echter is niet eens verplicht een verklaring af te leggen en als hij dat wel doet dan mag hij zelfs liegen zonder daarvoor bestraft te kunnen worden. Men gaat er dus van uit dat een getuige de waarheid vertelt.
Uiteraard kan dat afgesproken werk zijn zoals je vermoedt in dit geval en dan is het zaak voor de politie cq rechter om daar doorheen te prikken. Tenslotte is de rechter degene die een verdachte wel of niet veroordeelt. Hij moet dan overtuigd zijn van de schuld van de verdachte.
Het is dus afwachten of ze er een zaak van maken want jouw verklaring telt tenslotte ook mee.
Sterkte

Jolien, 13-04-2016
Hallo,
Ik ben door mijn broer op de verjaardagsfeest van onze dochter uitgescholden voor kutwijf ed. Hierop niet gereageerd. Stond later bij anderen aan een statafel waar mijn broer achter liep en mij (gezien door anderen) een flinke vuisstoot in mijn rug kreeg waardoor ik over de tafel viel terwijl ik foto's aan het maken van het feestje. Ook hierop niet gereageerd. Later een forse elleboogstoot tegen mijn arm (flinke blauwe plek opgelopen) ook hierop niet gereageerd. Doordat er geen reactie kwam van mijn kant ging hij naar de wc waarop ik kort daarna een dreig smsje kreeg met van kom op ik lust je rauw kom maar op kutwijt. Ben daarna direct vertrokken van het feest. Het achtervolgt me nog steeds door nachtmerries. Wat kan ik hier tegen doen? vr Gr Jolien Reactie infoteur, 14-04-2016
Hallo Jolien
Het enige dat je kan doen is aangifte ter zake mishandeling betreffende die eerste vuiststoot
want dat is ook gezien door getuigen. Die moeten dan wel bereid zijn ook een verklaring af te leggen. Mochten er getuigen zijn van het andere voorval dan uiteraard ook daarvan. De uiting in dat sms is geen strafbare bedreiging maar ik zou dat wel ook aangeven bij de aangifte, het zegt natuurlijk wat over zijn gedrag, I kwens je sterkte

Anoniempje, 10-04-2016
Heb Eigen een misschien wat rare vraag. (wil als eerste even vertellen dat ik een dierenvriend ben…,)

Vanochtend reed er een auto voor mij welke aan het inrijden was op katten/poezen. De eerste kwam gelukkig weg, maar de andere was dus volop aangereden…, was in een shock, bloed kwam overal uit. en na een paar seconden was hij dood.

Ik ben de auto achterna gereden, heb haar vast gereden met mijn auto en haar eens goed verteld wat ik ervan vond. Ik vond het een schande en als ze zo doet over een leven van een dier., what about a human…, ze negeerde het en het was maar een kat…, who cares. Uit eindelijk tegen haar gezegt van "Als je niet terug rijdt om hem (de dode kat) op te ruimen/te bekijken, dan trek ik je uit de auto en sla ik je gezicht in"…, ("If you don't go back to check with the cat, I could punch your face" is wat ik precies heb gezegt).,

De lieve dame heft mijn nummer plaat op geschreven…, kan mijn liefde voor dieren mij nu een problem veroorzaken?… Reactie infoteur, 10-04-2016
Hallo NN
Ik kan me voorstellen dat je dat hebt gedaan want als ik het zo lees deed dat figuur het ook nog opzettelijk. Mocht het inderdaad opzet zijn dan zou je zelf nog aangifte kunnen doen tegen deze dame. Hetgeen je gezegd hebt is geen strafbare bedreiging en daarnaast is er geen getuige die dat gehoord heeft. Mocht je er echter toch iets van horen dan zal je eventueel gehoord worden maar sta er dan op om aangifte te doen tegen haar ter zake vernieling ( klinkt vreemd maar daar valt het onder ) en beroep je zelf op noodweer.
Ook dat klinkt misschien vreemd maar er is ook sprake van noodweer want je komt op voor een weerloos dier dat voor je ogen opzettelijk van het leven beroofd wordt. Jouw reactie valt dan onder noodweer. Tof dat je voor die katten bent op gekomen NN, chapeau!

Zeg Ik Liever Niet, 02-03-2016
Beste,
ik had laatst een onenigheidje met mijn vader over mijn huiswerk (ik ben namelijk nog vrij jong) hij pakte me vast en duwde me op bed, ik trapte (meer duwde niet heel hard) heb aan de kant met mijn voet, toen ik dit deed pakte hij mijn been vast op een pijnlijke manier en zei ik breek je been. Ik weet nu niet wat ik hier mee aan moet en ik weet niet of ik dit als een bedreiging moet zien (persoonlijk denk ik van niet) maar ik weet niet zo goed wat ik hier nu mee aan moet Reactie infoteur, 04-03-2016
Hallo NN
Ik weet niet hoe oud je bent maar de relatie tussen jou en je vader is veel belangrijker dan je afvragen wat je er mee moet. Jij probeert je vader te trappen en hij reageert, logisch.
Actie is reactie. Voor een aangifte is dit echt te weinig, ik zou meer tijd en aandacht besteden aan het in stand houden van een goede relatie. Als je vraag is of je aangifte kan doen dan is het antwoord dat het niets zal opleveren op justitieel gebied.

Nancy, 28-01-2016
Beste,
Ik zal een korte beschrijving maken, wij zijn einde raad. mijn zus haar ex-man komt van Palestina. Hij was hier illegaal en hij trouwde mijn zus met de verkeerde reden. Mijn zus had dit niet door.
Haar ex-man vroeg eerst een verblijfsvergunning die geweigerd was. zijn verhaal was niet geloofwaardig schreef de assistente en hij is/was bij de Fatah beweging daar in Palestina. Hij zat ook in de gevangenis in Israel. Dit wisten wij niet tot voor kort toen wij de documenten hebben gevonden. Hij heeft daar ook een vrouw en 4 kinderen (tot voor kort wist mijn zus niet dat hij daar 4 kinderen had) hij zei altijd dat hij er maar 2 had. Wij begrepen niet waarom.
Mijn zus was 12 jaar met hem getrouwd, hij heeft de Belgische nationaliteit gekregen, door mijn zus heeft hij een bedrijf opgestart van ramen en deuren. Door mijn zus heeft hij zijn broer en neef naar hier gebracht en zij zijn ondertussen getrouwd met vrouwen van daar die ze ook naar hier hebben gebracht.
Dus door het trouwen met mijn zus heeft hij alles kunnen waarmaken. Succesvol bedrijf – legaal verblijf….
Gedurende hun huwelijk heeft hij via Western Union maandelijks grote bedragen naar daar gestuurd (minium bedragen van 4000 – 5000euro maandelijks) mijn zus mocht hiervan niets zeggen. Ze moest zwijgen.
Gedurende hun huwelijk is mijn zus moreel mishandeld geweest, de man was alles zei hij en de vrouw moest zwijgen en gehoorzamen. De vrouw hoort in de keuken. en heeft niets te zeggen.
Mijn zus heeft 2 kinderen met hem. 11j en 8jaar. Hij heeft NOOIT omgekeken naar hen, nooit naar schoolfeesten, nooit rapporten gaan afhalen, nooit een verjaardagsfeest, nooit naar de dokter niets. Als ze soms tegenspraken dan kregen ze een klop tegen hun hoofd of ze werden geduwd.
Tijdens zijn huwelijk bedroog hij mijn zus en ze is dit te weten gekomen toen zij een brief van de gemeente heeft gekregen dat hij een kind erkend had met een andere vrouw.
Toen is de scheiding aangevraagd geweest door mijn zus. toen hij de papieren heeft gekregen heeft hij haar bedreigd, dat hij de kids ging meenemen naar zijn land omdat het alleen dit mijn zus kan kwetsen. Hij zei dat hij haar levend ging begraven. (wij hebben hiervan ook bewijs op video).

Nu is het een vechtscheiding omdat hij te trots is dat zij de scheiding heeft aangevraagd. dit moest door hem gebeuren zei hij.
Van vorig jaar is de procedure bezig, omdat hij heel moeilijk doet. De eerste maanden is hij helemaal niet komen opdagen om de kids te zien, en van het moment de allimentatiegeld ter sprake kwam, kwam hij opdagen soms niet soms te laat. Om de 2 weken zondag mag hij de kids zien. toen met de allimentatie vroeg hij om de 2 weken, sweekends dus vrijdag – zaterdag en zondag. Maar hij is ze nooit komen ophalen
Allimentatie was verminderd door de rechter en meneer schakelde over naar enkel zondag.

De kinderen hebben zijn nieuwe vriendin nooit gezien, hij heeft ze nooit naar huis meegenomen. Als hij ze komt ophalen op een zondag, dan zijn ze de hele dag buiten (of het nu regent of niet) ze komen soms druipnat thuis.

Nu zijn ze terug voorgekomen, en hij vraagt voor in juli : 3 weken om hen mee te nemen naar Palestina. Palestina is een oorlogsgebied, ik begrijp niet waarom hij de kinderen in gevaar brengt. De jeugdrechter heeft hem akkoord gegeven om met hen naar daar te gaan, ze kent heel het verhaal niet, wij hadden tijdens de zitting niet veel tijd om dit allemaal uit te leggen.

Wij zijn 100% zeker dat hij hen daar gaat laten. Dit heeft hij al meerdere keren al gezegd. Ik ga je kinderen afpakken en je gaat hen nooit meer zien. dit is geen bedreiging maar een belofte zei hij. Ze zijn te westers opgevoed.

Elke keer dat hij ze komt ophalen bedreigd hij de kinderen. Hij zei dat ze MOETEN meegaan. De kinderen hebben nooit contact gehad met zijn familie daar, niet tijdens het huwelijk en ook nu niet. Hij zei dat ze hier geen familie hebben en dat zij zijn familienaam dragen en niet de naam van de mama. Dus zij is geen familie. Ze hebben hier niets meer te zoeken.
Kunnen wij iets doen? Wij willen een drama voorkomen

mvg Reactie infoteur, 30-01-2016
Hallo Nancy
Het is zeker aannemelijk dat hij de kinderen niet terug zal laten keren. In dat geval kan je daar wel werk van maken maar uiteraard is het de moeite waard om voor elkaar te krijgen dat hij de kinderen niet mee neemt. Wat de bedreigingen betreft, als hij dreigt dat hij de kinderen in Palestina laat is dat geen strafbare bedreiging dus daar kan je niets mee. Overigens zou de bedreiging naar je zus ( levend begraven )zeker met bewijs, wel een strafbare bedreiging kunnen opleveren.
Maar het gaat natuurlijk meer om de kinderen en dat zal, hoe erg ook, plaats moeten vinden via de raad van kinderbescherming en een goede advocaat in de hand nemen lijkt me de beste optie. Die bedreiging op videoband is daar ook bij te gebruiken uiteraard.
Daarnaast is het onttrekken van kinderen aan het ouderlijk gezag wel degelijk strafbaar maar ja, het feit is nog niet gepleegd. Desondanks zou je naar de politie kunnen stappen om dat met hen te bespreken. Mogelijk willen zij op zijn minst al iets doen en lees dit artikel anders eens: http://www.kinderontvoering.org/informatie/politie
Daarnaast kan je ook nog eens contact opnemen met het IKO ( Centrum Internationale Kinderontvoering ) Hier vind je hen:http://www.kinderontvoering.org/
Zij kunnen je beslist zeggen wat je het beste kunt ondernemen nu en ik wens je daarbij
bijzonder veel sterkte en succes.

J. H., 24-01-2016
Beste infoteur,

Het eerst bedankt voor snelle reageren!

Ik lees op de brief. Dagvaarding politie rechter, is dit anders dan voorkomen? Of zijn hier ook nog verschillende categorieën in?

met vriendelijke groet,

J.H Reactie infoteur, 30-01-2016
Hallo J.H.
Nee dat is niet anders. Als je voor de rechtbank moet verschijnen voor de rechter dan heb
je de zogenaamde enkelvoudige kamer ( lees rechtbank) en meervoudige kamer. De politierechter is dus gewoon een rechter op een rechtbank, echter hij is er de enige rechter. De zaken die naar de politierechter worden verwezen zijn in de regel minder ernstige strafbare feiten waarop nooit meer dan 6 maanden gevangenisstraf kan worden gegeven. Het kan wel zo zijn dat de politierechter vindt dat een zaak toch door de meervoudige kamer behandeld moet worden, in dat geval verwijst hij naar de meervoudige kamer waar drie rechters zitting hebben. In jouw geval wordt de zaak dus voor de rechter gebracht in de enkelvoudige kamer.

J. H., 24-01-2016
Beste Dames en Heren,

Even een situatie uitleg.

Ik had tot kort geleden een mobiel apparaat te koop op marktplaats,
koper komt s'avonds naar mijn huis toe om het apparaat TE KOPEN.

De koper is niet eens met hoe het apparaat eruit ziet en raken wij in een woordenwisseling, wat er steeds harder aan toe gaat, ik heb deze meneer in me eigen huis de deur gewezen, en wil verder niet met hem in handeling gaan hij weigert weg te gaan, waarnaar ik tegen hem heb gezegd weg te gaan anders sla ik je me huis uit. menneer gaat weg vervolgens 15 tot 20 min later heeft DE KOPER politie gebeld, en hun gemeld ik hem heb bedreigd met een mes, ik als bewoner/aanbieder word aangehouden en 2 dagen vast gezet op een politie bureau, er waren verder toen de koper in mijn huis was geen getuigen bij alleen De Koper en ik dus, nu word mijn bedreiging te laten gelegd en moet hier dus voor voorkomen bij de rechter, heb nu dus al iemand gesproken dat het al heel gunstig is dat er geen getuige bij is geweest, kan iemand mij een beetje vertellen waar dit op gaat draaien, aangezien ik onschuldig ben van wat de koper dus verklaard?

Ik hoor graag 1 van jullie

Hartelijk dank alvast Reactie infoteur, 24-01-2016
Hallo J.H.
Het verbaast me al dat je twee dagen hebt vast gezeten eerlijk gezegd. Als de situatie
zodanig is dat het zijn woord tegen jouw woord is en er geen getuigen zijn dan kan de
bedreiging met een mes nooit bewezen worden. Men heeft kennelijk gedacht dat je wel
zou bekennen maar dat heb je uiteraard niet gedaan. Blijf bij je verhaal zoals het gegaan
is en wacht maar af. Het zal niet tot een zitting bij de rechtbank komen. Mocht dat zozijn dan is er kennelijk iets van bewijs aangevoerd en in dat geval zou ik me laten bijstaan door
een advocaat maar waarschijnlijker is dat er geen zaak van komt.

Corina, 22-01-2016
Hoi Peter, dank je wel voor je reactie. Mijn moeder is vanochtend geweest en zij krijgt nu een zogenaamde tom zitting even afwachten dus. Reactie infoteur, 22-01-2016
Hallo Corina
Mooi om te horen want het OM heeft dan besloten niet tot een rechtszitting over te gaan.
Bij die zitting wordt door de parketsecretaris een straf voorgesteld waarmee wel of niet akkoord gegaan kan worden. Dat voorstel ligt vaak lager dan de straf die op een rechtbank zou worden opgelegd. Bij de bespreking op die zitting zou zelfs bepaald kunnen worden dat er geseponeerd wordt, dat is dus afwachten. Je moeder kan en mag zich laten bijstaan door een advocaat, die ze dan zelf moet regelen. Inderdaad even afwachten wat het voorstel wordt, succes!

Corina, 06-01-2016
Goedemiddag,

Mijn moeder heeft al 4 jaar problemen met haar buren. Nu is op de sterfdag van mijn vader november jongstleden min of meer de bom gebarsten en heeft mijn moeder de buurvrouw bedreigd met een gasbrander voor het onkruid. Zij had deze toevallig in haar handen omdat ze bezig was dit weg te halen.
Zij heeft de gasbrander voor het gezicht van de buurvrouw gehouden en gedreigd deze in haar gezicht te duwen (uiteraard heeft zij en zal zij dit niet doen).
De buurvrouw heeft dit gefilmd en heeft hierbij aangifte gedaan bij de politie.
Vandaag kwam de politie aan de deur bij mijn moeder om naar haar verhaal te luisteren en te melden dat zij binnenkort ontboden gaat worden om naar het politiebureau te komen… heeft u enig idee wat dat inhoudt en wat mijn moeder boven het hoofd hangt?

Ik hoor graag van u.

Corina Reactie infoteur, 10-01-2016
Hallo Corina
Omdat er aangifte is gedaan zal de politie proces-verbaal moeten opmaken ter zake bedreiging. Als ze dan wordt ontboden zal zij verhoord worden en kan zij haar verhaal doen.
Dat wordt dan bij de aangifte gevoegd samen met het bewijs en dan zal bekeken worden
welke straf er wordt gegeven als de zaak bewezen wordt geacht maar dat lijkt me in dit geval duidelijk. Wat voor straf het gaat worden is afhankelijk van allerlei factoren maar ik neem aan dat je moeder nooit met de politie in aanraking is geweest dus het zal uitdraaien op een geldboete waarschijnlijk. Maar nogmaals dat blijft koffiedik kijken altijd en is een kwestie van afwachten.
Peter

Romelus, 13-12-2015
Beste mevrouw/heer,
Bedankt voor de snelle reactie. Met uw antwoord ga ik aankomende woensdag het gesprek een stuk rustiger in.

Als u wilt hou ik u op de hoogte maar ik denk dat u het daarvoor te druk heeft. Nogmaals bedankt voor u reactie

Met vriendelijke groet
Romelus Reactie infoteur, 16-12-2015
Hallo Romelus
Laat gerust weten hoe het is afgelopen Romelus. Succes vandaag.
Peter

Peter (50 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.