Juridische gevolgen van vaderschap

Als biologisch vader ben je niet direct juridisch vader. Toch brengt slechts dit laatste rechten met zich mee. Lees de artikel en voorkom dat u rechteloos achterblijft!

Juridisch ouderschap

Juridisch ouderschap brengt ook de nodige gevolgen met zich mee. Allereerst ontstaat er tussen de juridische ouders ( hun bloedverwanten) en het kind een familierechtelijke betrekking in de zin van artikel 197 boek 1 BW. De ouders hebben ouderlijk gezag over het kind en zijn verplicht tot verzorging en opvoeding van het minderjarige kind. Het kind is wettig erfgenaam van zijn ouders, krijgt de nationaliteit van zijn ouders en de achternaam van de vader óf de moeder. Tot slot zijn ouders aansprakelijk voor de onrechtmatige daden van het minderjarige kind.

Problemen bij dubbel vaderschap

Artikel 199 boek 1 BW heeft er in beginsel geen rekening mee gehouden dat bijv. in geval van donorschap de juridische vader niet óók de biologische vader is. In dat geval ontstaat er dus een probleem: er zijn twee mannen die zich als vader kunnen opwerpen.

Casus

De instemmende levensgezel is de juridische vader, de donor de biologische vader. Omdat, zoals hierboven vermeldt, aan juridisch ouderschap nogal wat rechten en plichten zijn verbonden, is het nog maar de vraag of de streep tussen de biologische vader en de instemmende levensgezel zo scherp moet worden getrokken. Omdat een kind in beginsel maar twee ouders mag hebben, staat erkenning noch gerechtelijke vaststelling open voor een derde ouder. Dat betekent dat, mocht er voor de biologische vader een mogelijkheid tot erkenning of gerechtelijke vaststelling openstaan, en mocht deze hier gebruik van maken, dat het vaderschap voor de ongehuwde instemmende levensgezel per direct wordt afgesloten (indien hij alvorens wel rechten zou hebben gehad).

Belangenafweging

In het geval van dit zogenaamde dubbele vaderschap, moet mede daarom vaak een belangenafweging worden gemaakt. Daarbij moet rekening worden gehouden met een aantal elementen, waaronder:
  • De belangen van het kind.
  • Ongestoorde voortduring van reeds bestaande relaties.
  • Bescherming van het (feitelijke) familie- en gezinsleven (artikel 8 EVRM).
  • Rechts(on)zekerheid van de instemmende levensgezel (en de donor).

Geschiedenis

Als we kijken naar de veranderingen in de wet door de jaren heen, zien we dat het afstammingsrecht zich steeds meer gaat aanpassen aan de tijd. De klassieke afstamming, het feit dat een kind alleen een vader en een moeder als ouders zou kunnen hebben, heeft ruimte gemaakt voor andere vormen van afstamming (bijv. in geval van een homoseksueel koppel met een kinderwens). De vraag is, waarom de rechten van de instemmende levensgezel dan zo beperkt zijn gebleven, indien deze man geen huwelijk met de vrouw heeft gesloten.
© 2008 - 2024 Taxie8888, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gerechtelijke vaststelling van het vaderschapAls biologisch vader ben je niet direct juridisch vader. Toch brengt slechts dit laatste rechten met zich mee. Lees de a…
Erkenning kind door de vaderJe hebt het vast zelf ook weleens om je heen gehoord, mensen die roepen dat de vader van een kind geen rechten heeft. Of…
De vader die zijn kind graag wil erkennenHet aantal kinderen dat z.g. buitenechtelijk wordt geboren in Nederland wordt groter en overtreft waarschijnlijk in 2012…
Vaderschapsonderzoek of vaderschapstestVaderschapsonderzoek of vaderschapstestVaderschapsonderzoek, synoniem: vaderschapstest of vaderschapsactie. Met behulp van dit onderzoek kan de biologische vad…
Erkenning van het vaderschapAls biologisch vader ben je niet direct juridisch vader. Toch brengt slechts dit laatste rechten met zich mee. Lees de a…
Taxie8888 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.