Het levenstestament

Het levenstestament Mensen willen de regie over hun leven, maar steeds meer willen mensen in alle fases van het leven de regie in handen hebben. Dat brengt je automatisch op het moment dat er iets in je leven gebeurt, waardoor je zelf niet meer in staat bent te handelen. Dan moet er op voorhand iets vastgelegd worden wat boven tafel komt, op het moment dat het nodig is. Het levenstestament is een goed document om alles wat je vastgelegd wil hebben (we hebben het over de fase nog tijdens je leven) ook daadwerkelijk vast te leggen.

Waarom regelen?

Er kunnen zich in het leven tientallen situaties voordoen die reden kunnen zijn om een levenstestament op te laten stellen. Enkele voorbeelden:
  • De bekendste is misschien wel dat je plotseling iets overkomt, je ligt in het ziekenhuis en je kunt niet zelf beslissen hoe nu verder. Als je niets hebt vastgelegd over wat je wilt en wat niet, dan moeten naaste beslissen. Heb je vast omlijnde plannen en heb je die kenbaar gemaakt? Zullen deze worden nageleefd? (emotie kan veel doen met een mens)
  • Dementie is een niet uit te vegen hoofdstuk bij m.n. ouder wordende mensen. Je hebt zo’n 20% kans (vrouwen nog iets meer) om dementie te krijgen. Tegen de tijd dat je wilsonbekwaam* bent, moeten ook nu je naaste gaan beslissen.
  • Je hebt een bedrijf en de continuïteit waarborgen is erg belangrijk voor je. Zeker als je zelf tijdelijk of langdurig niet in staat bent alles draaiende te houden. Vooraf een man of vrouw benoemen, kan een hoop gedoe schelen.
  • Maar het kan ook je partner zijn waar je een ziektetraject mee moet doorstaan en waar je onverwacht niet bij een belangrijke afspraak met de arts kunt zijn. De arts gaat je mogelijk niets zeggen met de wet op privacy.
  • Heb je een aanzienlijk vermogen en beleg je bijvoorbeeld, dan is de continuïteit in deze ook belangrijk als je (tijdelijk) niet zelf kunt handelen.

* Als je zelf niet meer kunt beslissen en je hebt niets vastgelegd dat zijn er 3 mogelijkheden, te weten: bewind, curatele of mentorschap. De kantonrechter zal de benoeming doen en het is niet gezegd dat automatisch een partner deze rol krijgt.

Wat regelen?

Je legt in een levenstestament vast wat je wensen zijn voor het geval zich een situatie voordoet dat je zelf niet meer kunt beslissen. Het is een misverstand dat er ook zaken in opgenomen worden welke met NA de dood te maken hebben, daar is het gewone testament voor.

Je geeft er ook een volmacht aan iemand die je echt vertrouwt. Deze persoon mag, in geval je het zelf niet meer kunt, handelen en bepaal wát deze persoon allemaal mag. Je kunt er ook nog over nadenken of je het wel bij één persoon wilt laten, zeker als het over iets gevoeligs als financiën gaat. Daarnaast geeft het je iets meer zekerheid dat er niet op een of andere manier misbruik van gemaakt wordt. Vertrouwen in mensen is belangrijk, maar er kan zich altijd ergens in de tijd een situatie voordoen dat er toch iets mis gaat met die te vertrouwen persoon.

Bovendien kunt je er ook nog persoonlijke wensen in op laten nemen. Denk aan je persoonlijke verzorging, eventuele huisdieren, maar ook of je donor wilt zijn in geval van overlijden.

Wanneer regelen?

Strikt genomen kan je ieder moment een levenstestament op laten maken, maar voor veel mensen geldt dat lichamelijk e/o geestelijke achteruitgang een signaal is om het levenstestament op te maken. Maar ook een ziekenhuisopname kan de trigger zijn of je hebt een eigen bedrijf en je wilt de continuïteit waarborgen.

Wat zijn de kosten?

Feitelijk hoeft het niet via de notaris geregeld te worden (op internet zijn overal vragenlijsten te downloaden die je op weg helpen hoe het zelf te regelen), maar de notaris wordt wel aangeraden. Het geeft net iets meer zekerheid. De kosten zijn afhankelijk van wat er allemaal geregeld moet worden. Het goedkoopst ben je uit voor ca. € 225,- en het kan oplopen tot ca. € 1000.

Conclusie

Natuurlijk bepaal je voor jezelf of er een levenstestament moet komen. Maar in een situatie dat de persoon in kwestie zelf niet (meer) kan beslissen en er mogelijk veel emoties in het spel zijn, kan het een verstandige keus zijn er wel een te hebben. Het kan bij de mogelijke “achterblijvers” veel problemen, ruzie of extra verdriet voorkomen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Levenstestament - wat regel je daarinLevenstestament - wat regel je daarinOp een bepaald moment in je leven kun je op een punt komen dat je niet meer kunt handelen voor jezelf, bijvoorbeeld door…
Levenstestament en wilsverklaringLevenstestament en wilsverklaringU kunt een levenstestament als een soort van pre-testament laten opmaken bij een notaris. Neem de regie over uw leven in…
Wat regel ik met een levenstestament?Wat regel ik met een levenstestament?Wat is het verschil tussen een gewoon testament en een levenstestament? In een gewoon testament leg je zaken vast voor a…

Visum afgewezen: hoe maak je bezwaar?Visum afgewezen; hoe maak je bezwaar? Je hebt een buitenlandse vriend of vriendin of familielid en die wil naar Nederlan…
Schade op het werk? De baas moet betalenSchade op het werk? De baas moet betalenHet overkomt iedereen wel eens. Op het werk veroorzaak je schade. Bijvoorbeeld bij het vakkenvullen, of er is een kasver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.