Kinderalimentatie onderling regelen
Kinderalimentatie kan via de rechter vastgesteld worden, maar kan ook onderling besproken worden. Het is dan altijd raadzaam om de alimentatiebedragen vast te leggen op papier in de vorm van een verklaring of overeenkomst. Bij problemen kan een advocaat hulp bieden. Het LBIO komt alleen in actie wanneer kinderalimentatie is vastgesteld door de rechter. Hoe regel je de kinderalimentatie onderling?
Kinderalimentatie: samen afspreken of laten berekenen?
Wanneer twee partners uit elkaar gaan en er zijn kinderen in het spel, dan zal er vaak sprake zijn van kinderalimentatie. Kinderalimentatie wordt betaald door de niet verzorgende ouder aan de ouder die het kind gaat verzorgen en waarbij het kind woont. Bij co-ouderschap wordt soms ook kinderalimentatie betaald. Een en ander hangt af van de hoogte van de inkomens en de behoefte van het kind.
In de meeste gevallen wordt kinderalimentatie berekend via de tremanorm. Dit is een berekening die rechters en advocaten aanhouden. De wet bepaalt namelijk alleen dat er kinderalimentatie betaald moet worden, niet hoeveel dit is. Vaak wordt de tremanorm aangehouden, tenzij er sprake is van bijzonderder omstandigheden. In sommige gevallen wordt er meer betaald dan de tremanorm. Dit is vooral het geval wanneer de draagkracht van de alimentatieplichtige groot is en het kind meer behoeftig is, bijvoorbeeld door ziekte. Wanneer de draagkrachtruimte niet toereikend is wordt er minder kinderalimentatie berekend. Kinderalimentatie gaat altijd vóór partneralimentatie. Wanneer er na de berekende kinderalimentatie nog draagkrachtruimte overblijft, is dit voor de partneralimentatie. Partneralimentatie wordt overigens niet altijd betaald: alleen wanneer er sprake was van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Samen de kinderalimentatie afspreken mag. Het voordeel hiervan is dat er soms een ander bedrag kan worden afgesproken dan de rechter zou doen. De expartners kunnen soms samen betere afspraken over de alimentatie maken. Een nadeel is dat wanneer de alimentatieplichtige zijn afspraken niet nakomt, het moeilijk wordt om het bedrag alsnog op te eisen. Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) kan alleen ingeschakeld worden als de bijdrage vast is gesteld door een rechter. Het samen afspreken van de kinderalimentatie heeft dus zijn voor-en nadelen.
Wanneer kinderalimentatie betalen?
Bij het beëindigen van een relatie en kinderen in het spel, wordt meestal kinderalimentatie berekend en betaald door één van de ouder aan de andere ouder of aan het meerderjarig kind. Het maakt hierbij niet uit of het om een huwelijk, samenlevingscontract of samenwonen ging. Wanneer het kind wettelijke ouders heeft, zijn beiden verantwoordelijk voor het levensonderhoud van het kind. Kinderalimentatie komt dan ook voor bij alleenstaande moeders die nooit hebben samengeleefd met een partner of kinderen die zijn geboren uit bijvoorbeeld een one-night-stand. In de meeste gevallen betaald de man kinderalimentatie omdat de moeder het kind verzorgt. Soms wordt hiervan afgeweken en verzorgt de vader het kind. Wie de moeder van het kind is, is vaak duidelijk genoeg. De vader kan alleen aangemerkt worden wanneer hij wettelijk (juridisch) de vader is, het kind heeft erkend of via een vaderschapsactie (DNA-test) als vader is aangewezen.
De vastgestelde bedragen op papier vastleggen
Samen de alimentatie berekenen is mogelijk. In geval van een huwelijk of samenlevingscontract bekijkt de rechter of het berekende bedrag niet te laag is en zal dit indien nodig aanpassen. Ook kunnen de ouders ervoor kiezen geen bedrag vast te laten stellen door de rechter. Meestal wordt er dan schriftelijk vastgelegd dat de bedragen op een later tijdstip alsnog vastgesteld kunnen worden door de rechter, indien één van de ouders dit nodig acht.
Wanneer er geen sprake is van een vastgesteld alimentatiebedrag, kunnen de ex-partners dit samen vaststellen. Het is altijd raadzaam om dit op papier vast te leggen en beiden te ondertekenen. Wanneer zich in de toekomst problemen voordoen met de betaling, kan teruggevallen worden op de verklaring omtrent de betaling van alimentatie. Bij een onderlinge overeenkomst kan echter niet het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) ingeschakeld worden: deze nemen alleen zaken in behandeling die door de rechter vastgelegd zijn. Wel is het mogelijk om met de verklaring naar een advocaat te stappen en via deze het bedrag alsnog op te eisen. Voor de alimentatieplichtige is het raadzaam om de bedragen via de bank over te maken. Op deze manier is er altijd bewijs van betaling.
Het is altijd mogelijk om kinderalimentatie tussentijds te wijzigen, bijvoorbeeld wanneer de situatie van de alimentatieplichtige verandert of wanneer het kind meer behoeftig wordt. De nieuwe bedragen kunnen ook nu weer onderling vastgelegd worden op papier, en beiden ondertekenen. Tevens moet er in de verklaring sprake zijn van een bijgestelde bijdrage kinderalimentatie, zodat hier later geen onenigheid over kan ontstaan.