BouwConnect, informatieplatform voor de bouw
BouwConnect is een samenwerkingsverband tussen De Twee Snoeken en KPN. BouwConnect biedt een integrale oplossing voor de informatievoorziening en communicatie in de bouw. Doel is om alle partijen beter en makkelijker met elkaar te laten samenwerken. De Twee Snoeken brengt in de samenwerking haar opgebouwde BIM bibliotheek in, KPN zorgt voor verbreding door communicatie.
BouwConnect is een samenwerkingsverband tussen de bedrijven De Twee Snoeken en KPN. Het doel van deze samenwerking is om alle partijen binnen de bouwsector beter en makkelijker met elkaar te laten samenwerken door het beschikbaar stellen van informatie uit een grote bibliotheek. Binnen BouwConnect wordt gebruik gemaakt van de databasetechnologie van De Digitale Bouw Bibliotheek. Deze is in de afgelopen tien jaar door De Twee Snoeken ontwikkeld. KPN zorgt voor toegankelijkheid en voor een centraal platform in de bouwwereld waarop communicatie met elkaar kan plaatsvinden. Men kan kennis en ervaring over projecten met elkaar delen.
BouwConnect: De Twee Snoeken en KPN
De Twee Snoeken is ontstaan uit het architectenbureau van Gerard Wijnen, opgericht in 1961 te ‘s-Hertogenbosch. Na personele uitbreiding verhuisde het bureau naar een voormalig pakhuis met de naam ‘De Twee Snoeken’. Daar komt de naam uiteindelijk vandaan. Binnen De Twee Snoeken is men gestart met het aanleggen van een digitale bibliotheek met CAD-tekeningen van bouwprojecten. Hieruit volgde de ASD-tekenmethodiek. Deze methodiek ontwikkelde zich tot een complete softwareoplossing voor architectenbureaus. Juist die bibliotheek die De Twee Snoeken heeft aangelegd, de BIM-bibliotheek, is de basis van de samenwerking met KPN. KPN is Nederlands grootste telecom aanbieder en specialist op gebied van communicatie en informatie technologische ontwikkelingen. Door de krachten van beide organisaties te bundelen, wil men de bibliotheek beschikbaar en bereikbaar maken voor alle belanghebbende partijen in de bouwsector. De samenwerking heeft een financiële impuls gekregen middels een investering van € 50 miljoen. Onder andere door deze investering kan een team van 140 bouwkundige specialisten dagelijks werken aan doorontwikkeling en uitbreiding van zowel de bibliotheek als ook het communicatieplatform.
BIM: korte toelichting
De term BIM wordt op verschillende wijzen uitgelegd. Soms spreekt men over een 3D model, inclusief alle extra informatie, van een specifiek bouwwerk. Het model wordt met een softwarepakket gemaakt om het specifieke gebouw weer te geven. Een andere keer bedoelt men met BIM juist de generieke, herbruikbare en open ICT standaarden die men (her)gebruikt bij het uitwisselen van informatie over specifieke gebouwen. Een derde uitleg van BIM is
Building Information Modelling. Het is in deze uitleg juist het proces om tot een model te komen, dat de focus heeft. Het opzetten van nieuwe werkprocessen en methodieken die mogelijk zijn vanwege het kunnen werken met 3D modellen, heeft tegenwoordig veel aandacht.
Bibliotheek
De bibliotheek biedt eenduidige informatie over miljoenen bouwdelen uit bouwwerken en –projecten. Elk bouwdeel heeft een unieke codering: WUID (Warehouse Unique IDentifier). Deze code bevat een directe koppeling naar het product of bouwdeel binnen de bibliotheek. Wie er mee werkt in een project kan altijd alle soorten informatie raadplegen: CAD (2D en 3D) afbeeldingen, bestekteksten (STABU en neutraal), kosten, bouwfysische eigenschappen, verwerkingsvoorschriften, garantievoorwaarden, en nog veel meer. Deze codering vormt de sleutel tot samenwerking tussen bouwpartijen, verbetert efficiency en minimaliseert faalkosten. Iedereen in de bouw kan er mee werken, met alle software.
Leveranciers laten hun producten opnemen in de database en coderen de producten en verrijken op deze wijze de bibliotheek en toegankelijke informatie. Dat zijn al honderden leveranciers, maar de verwachting is dat dit oploopt tot ruim 1.500 leveranciers. Men maakt gebruik van de modernste technologieën, waardoor integratie met een breed scala aan softwareapplicaties mogelijk is. Hierbij valt te denken aan CAD, bestellen, calculatie, ERP en energieprestatie. Ook smartphones en tablets kunnen effectief in het communicatieproces worden ingezet.
De meeste informatie in de bibliotheek is gratis te raadplegen. Wanneer iemand de bibliotheek raadpleegt zal men niet alleen de enorme hoeveelheid volledig gespecificeerde producten van fabrikanten aantreffen, maar men kan ook zoeken naar 'abstracte bouwdelen'. Deze informatie, zonder direct te zijn gekoppeld aan een merk of fabrikant, kan men gebruiken in het bouwproject waarbij men later de vertaling maakt naar de herkomst van het bouwdeel, inclusief leverancier of fabrikant (en daaraan gekoppelde informatie als levertijden en kosten).
De bibliotheek moettoegankelijk zijn voor iedereen die daarbij belang heeft. Door middel van een speciale API (Application Program Interface) kan elk softwarepakket worden gekoppeld aan de bibliotheek. Dus die koppeling zal geen beperking meer zijn voor partijen in de bouwwereld om geen gebruik te maken van BouwConnect. Voor diverse pakketten is inmiddels een directe koppeling vanuit de bibliotheek beschikbaar.
Doelgroep
Architecten, aannemers, installateurs, constructeurs, bestekschrijvers en fabrikanten hebben allemaal baat bij BouwConnect. Binnen de bouw is men al langer op zoek naar een wijze van samenwerking tussen alle betrokken partijen. Werken met BIM (zie uitleg elders in het artikel) staat hierbij centraal. Daarover is men het wel eens. Maar tot voor kort kon men dit in praktijk niet vertalen naar een rendabele werksituatie waarbij het streven ook in praktijk voordeel opleverde. De centrale bibliotheek moet daartoe een oplossing bieden. Een bibliotheek die materialen en bouwproducten benoemt en vervolgens een eenduidige definitie samenstelt van de onderdelen van een gebouw. Zo kan ook informatie hergebruikt worden. De verwachting is dan ook dat de bibliotheek van BouwConnect snel een plek in de bouwwereld zal veroveren en uit zal groeien tot de standaard voor digitale informatievoorziening in de bouw … van huis uit een sector waar ICT heel ver vandaan stond.Gratis raadplegen
Toekomst BouwConnect
De eerste versie van BouwConnect is gericht op architecten en aannemers in de woning- en utiliteitsbouw. Medio januari 2012 wordt de bibliotheek uitgebreid met informatie voor constructeurs en ingenieursbureaus. Daarna volgt de informatie voor de installatiebedrijven en de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Als eerder beschreven zal de bibliotheek van BouwConnect zich steeds steviger vestigen als de standaard in informatievoorziening in de bouwsector. Die ontwikkeling lijkt niet meer te stoppen.
Lees verder