KvK, de Kamer van Koophandel

Alle Nederlandse ondernemingen staan ingeschreven bij een van de Kamers van Koophandel, ofwel de KvK. In elke provincie vind je wel een of meerdere KvKs. Een KvK behartigt de belangen van de Nederlandse ondernemingen. Ze geven voorlichtingen en beheren het handelsregister. Verder vormen de KvKs een schakel tussen de ondernemer en de overheid.

Doel

De KvK bevordert de economische belangen van de handel, dienstverlening, ambacht en industrie. Verder hebben de KvKs als doel om een schakel te zijn tussen de ondernemer en de overheid. Ze zijn dan ook een belangrijke partner bij het uitvoeren van het overheidsbeleid voor de ondernemingen.

Drie taken

Wettelijk gezien heeft de KvK drie belangrijke wettelijke taken. Dit zijn de registratie in het Handelsregister, voorlichting geven en het stimuleren van de regionale economie.

De registratie in het Handelsregister

De KvK houdt een register bij met ruim twee miljoen bedrijven, verenigingen en stichtingen.

Voorlichting geven aan (startende) ondernemers

De KvKs geven onder meer voorlichtingen aan startende ondernemers, de wet- en regelgevingen en bedrijfsoverdrachten.

Stimuleren van de regionale economie

De KvKs stimuleren de regionale economie door in overleg te gaan met ondernemers- en werknemersorganisaties, door stimuleringsprojecten uit te voeren en door commentaar te geven op de (regionale) overheidsplannen.

Andere diensten

Verder leveren de KvKs nog andere diensten aan ondernemers, zoals de legalisatie van handtekeningen en het inzien en verkrijgen van gedeponeerde jaarrekeningen. Bij de legalisatie van handtekeningen verklaart de KvK dat een document met een wettige handtekening is ondertekend. De KvK legaliseert de handtekeningen op diverse formulieren, zoals facturen, paklijsten en contracten. Verder verkrijgen de KvKs jaarrekeningen en kunnen alle burgers deze vervolgens inzien. Alle bvs, nvs, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen zijn namelijk verplicht om hun jaarrekening in te leveren bij de KvK.

Het Handelsregister

Alle belangrijke gegevens over ondernemingen en rechtspersonen worden in het Handelsregister vastgelegd door de KvK. Hierbij kan je denken aan informatie over de aard van de onderneming, de eigenaar(s), de vestigingen en degene die de bevoegdheid heeft om te tekenen. Deze gegevens zijn allemaal openbaar. Iedereen kan deze gegevens tegen betaling opvragen en inzien. Elk jaar worden de gegevens meer dan een miljoen keer opgevraagd.

Ondernemerspleinen

Het kabinet is bezig om de KvKs samen te voegen met het innovatiecentrum Synstens. Zo worden er ondernemerspleinen gevormd. Hiermee wil het kabinet ervoor zorgen dat de dienstverlening aan de ondernemers wordt verbeterd. Ook kunnen de bedrijven in de toekomst bij de ondernemerspleinen terecht voor allerlei overheidszaken als vergunningen, adviezen en subsidies. Dit jaar zijn de KvKs en Syntens gestart met het realiseren van deze ondernemerspleinen. Het is de bedoeling dat deze pleinen vanaf 2014 echt gaan starten.

Afschaffing verplichte bijdrage

Alle ondernemers moeten jaarlijks een verplichte bijdrage leveren om ingeschreven te blijven staan bij de KvK. Dit is voor alle KvKs de belangrijkste bron van inkomen. Vanaf 2013 wordt deze verplichte bijdrage afgeschaft. Deze afschaffing is weer een onderdeel van de modernisering van de KvKs. Het kabinet vindt dat ze een betere en gerichte service moeten bieden tegen lagere kosten. De KvKs verdienen ook nog geld aan de dienstverleningen en de verkoop van uittreksels.
© 2012 - 2023 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inschrijven bij de Kamer van KoophandelBij het opstarten van een eigen bedrijf komt een hoop kijken. Één van de dingen waar u niet om heen kunt is het inschrij…
Inschrijving Vereniging van Eigenaren in HandelsregisterInschrijving Vereniging van Eigenaren in HandelsregisterSinds 1 juli 2008 is de nieuwe Handelsregisterwet in werking getreden. Dit heeft onder andere tot gevolg dat alle vereni…
De Kamer van KoophandelIedere ondernemer in Nederland moet zich verplicht inschrijven in het register bij de Kamer van Koophandel. Maar wat is…

Werken vanuit huis als eigen baas: de voor- en nadelenWerken vanuit eigen huis, eigen baas zijn, en alles doen zoals jij het wilt - het klinkt perfect! Toch is het niet gemak…
Clean desk en Clear screen policyClear desk en clear screen. Letterlijk betekenen deze woorden schoon bureau en schoon scherm. Clear desk en clear screen…
Bronnen en referenties
  • KvK.nl
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.