KvK, de Kamer van Koophandel
Alle Nederlandse ondernemingen staan ingeschreven bij een van de Kamers van Koophandel, ofwel de KvK. In elke provincie vind je wel een of meerdere KvK’s. Een KvK behartigt de belangen van de Nederlandse ondernemingen. Ze geven voorlichtingen en beheren het handelsregister. Verder vormen de KvK’s een schakel tussen de ondernemer en de overheid.
Doel
De KvK bevordert de economische belangen van de handel, dienstverlening, ambacht en industrie. Verder hebben de KvK’s als doel om een schakel te zijn tussen de ondernemer en de overheid. Ze zijn dan ook een belangrijke partner bij het uitvoeren van het overheidsbeleid voor de ondernemingen.
Drie taken
Wettelijk gezien heeft de KvK drie belangrijke wettelijke taken. Dit zijn de registratie in het Handelsregister, voorlichting geven en het stimuleren van de regionale economie.
De registratie in het Handelsregister
De KvK houdt een register bij met ruim twee miljoen bedrijven, verenigingen en stichtingen.
Voorlichting geven aan (startende) ondernemers
De KvK’s geven onder meer voorlichtingen aan startende ondernemers, de wet- en regelgevingen en bedrijfsoverdrachten.
Stimuleren van de regionale economie
De KvK’s stimuleren de regionale economie door in overleg te gaan met ondernemers- en werknemersorganisaties, door stimuleringsprojecten uit te voeren en door commentaar te geven op de (regionale) overheidsplannen.
Andere diensten
Verder leveren de KvK’s nog andere diensten aan ondernemers, zoals de legalisatie van handtekeningen en het inzien en verkrijgen van gedeponeerde jaarrekeningen. Bij de legalisatie van handtekeningen verklaart de KvK dat een document met een wettige handtekening is ondertekend. De KvK legaliseert de handtekeningen op diverse formulieren, zoals facturen, paklijsten en contracten. Verder verkrijgen de KvK’s jaarrekeningen en kunnen alle burgers deze vervolgens inzien. Alle bv’s, nv’s, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen zijn namelijk verplicht om hun jaarrekening in te leveren bij de KvK.
Het Handelsregister
Alle belangrijke gegevens over ondernemingen en rechtspersonen worden in het Handelsregister vastgelegd door de KvK. Hierbij kan je denken aan informatie over de aard van de onderneming, de eigenaar(s), de vestigingen en degene die de bevoegdheid heeft om te tekenen. Deze gegevens zijn allemaal openbaar. Iedereen kan deze gegevens tegen betaling opvragen en inzien. Elk jaar worden de gegevens meer dan een miljoen keer opgevraagd.
Ondernemerspleinen
Het kabinet is bezig om de KvK’s samen te voegen met het innovatiecentrum Synstens. Zo worden er ondernemerspleinen gevormd. Hiermee wil het kabinet ervoor zorgen dat de dienstverlening aan de ondernemers wordt verbeterd. Ook kunnen de bedrijven in de toekomst bij de ondernemerspleinen terecht voor allerlei overheidszaken als vergunningen, adviezen en subsidies. Dit jaar zijn de KvK’s en Syntens gestart met het realiseren van deze ondernemerspleinen. Het is de bedoeling dat deze pleinen vanaf 2014 echt gaan starten.
Afschaffing verplichte bijdrage
Alle ondernemers moeten jaarlijks een verplichte bijdrage leveren om ingeschreven te blijven staan bij de KvK. Dit is voor alle KvK’s de belangrijkste bron van inkomen. Vanaf 2013 wordt deze verplichte bijdrage afgeschaft. Deze afschaffing is weer een onderdeel van de modernisering van de KvK’s. Het kabinet vindt dat ze een betere en gerichte service moeten bieden tegen lagere kosten. De KvK’s verdienen ook nog geld aan de dienstverleningen en de verkoop van uittreksels.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Kamer van KoophandelIedere ondernemer in Nederland moet zich verplicht inschrijven in het register bij de Kamer van Koophandel. Maar wat is…
Bronnen en referenties