Energiebesparing door kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen winnen nog steeds aan populariteit. Wat uitstraling betreft zijn ze nauwelijks meer van houten kozijnen te onderscheiden. Kunststof kozijnen zijn in zeer veel raamtypes te vervaardigen en doen wat dat betreft ook niet meer onder voor traditionele houten kozijnen. Maar een zeer belangrijk aspect van kunststof kozijnen is de energiebesparing ten opzichte van vooral oudere houten kozijnen. Temeer als de kozijnen worden voorzien van hoogrendementsglas.

Energieverlies oude kozijnen

Wie denkt goed af te zijn met alleen het enkel glas te vervangen door dubbel glas heeft maar ten dele gelijk. Ook kozijnen kunnen een boosdoener zijn voor het energieverbruik. Het is pas sinds ongeveer 1995 dat er in de bouw serieus rekening wordt gehouden met de isolatiewaarde van kozijnen. Bij kozijnen van vóór die tijd gaat daarom vaak veel energie verloren. Met name door de aansluiting van het kozijn op het metselwerk.

Hoge isolatiewaarde hoogrendementsglas

Maar niet alleen door kozijnen van vóór 1995 gaat energie verloren. Zelfs ook door dubbel glas van die tijd ten opzichte van het huidige hoogrendementsglas dat een veel hogere isolatiewaarde heeft. Het tegenwoordige hoogrendementsglas draagt veel bij aan de energiebesparing. Die glassoort isoleert twee tot drie maal beter dan ander dubbel glas. Bij hoogrendementsglas is de ruimte tussen de twee glasplaten gevuld met edelgas zoals bijvoorbeeld argon terwijl bij ander dubbel glas die ruimte met lucht is gevuld.

Flinke energiebesparing door kunststof

Optimale besparing van energie wordt daarom pas bereikt door gehele vervanging van zowel kozijnen als glaswerk. Bij keuzes om het gehele huis energiebesparend te renoveren moet de prioriteit daarom lang niet altijd bij dakisolatie of isolatie van muren gelegd worden. Veel rendement valt te halen uit vervanging van de kozijnen. Volgens leveranciers wordt al gauw 30% energie bespaard als houten ramen van vóór 1995 vervangen worden door nieuwe kunststof kozijnen met een gunstige isolatiewaarde.

Uitdrukking isolatiewaarden in u-waarden

Die isolatiewaarden worden uitgedrukt in zogenaamde U-waarden. Zo zijn er ten aanzien van kozijnen drie verschillende U-waarden:
  • Uf-waarde = waarde van het raamprofiel
  • Ug-waarde = waarde van het glas
  • Uw-waarde = waarde van glas en raamprofiel

De Ug-waarde heeft te maken met het warmteverlies van de warmte die door het glas heen van binnen naar buiten verdwijnt. Die waarde wordt berekend per vierkante meter glas. Hoe beter het glas isoleert hoe lager de Ug-waarde is.

Niet alleen kozijnen

Het vervangen van kozijnen wordt vaak gecombineerd met het vervangen van de buitendeuren. Immers als alle kozijnen maximaal bijdragen aan energiebesparing mag dit niet voor een deel weer verloren gaan door tochtige buitendeuren. Voor een optimaal effect moeten die zeker ook worden meegenomen en moeten tevens niet opvallende openingen als kelderluiken, toiletraampjes en dergelijke niet worden vergeten.

Zelf berekenen met besparingscalculator

Het is mogelijk om op internet via een besparingscalculator op een simpele wijze een berekening te maken wat bijvoorbeeld de vervanging van een raam van 200 x 150 centimeter met enkel glas door hoogrendementsglas aan besparing oplevert. Volgens die calculator zou vervanging van een kozijn met dubbel glas van die afmeting een besparing van 76 m3 gas per jaar opleveren als verwarmd wordt met een HR ketel en maar liefst 91 m3 gas indien verwarmd wordt met een gaskachel. Indien een woning over een aantal van dergelijke ramen beschikt en met de alsmaar stijgende energie kosten loopt dat dus aardig op.
© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kosten kozijnen?De prijzen van kozijnen kunnen erg verschillen. Er zijn veel verschillende aanbieders die andere prijzen hanteren. U kun…
Wat kosten nieuwe kunststof kozijnen?Het plaatsen van nieuwe kozijnen is een dure aangelegenheid. De meeste mensen kiezen er voor om er kunststof kozijnen in…
Kunststof kozijnen herstellen en reparerenKunststof kozijnen herstellen en reparerenIn veel gevallen is een schade aan een kunststof kozijn van dusdanige orde dat er een professioneel bedrijf ingeschakeld…
Zijn kunststof kozijnen beter: Voordelen, nadelen en tipsWanneer je mensen hoort vertellen over veranderingen in hun nieuwe huis, zit daar bijna altijd vervanging van de kozijne…

Bedrijfsfitness: regels voor werkgevers en werknemersBedrijfsfitness: regels voor werkgevers en werknemersBedrijfsfitness is conditie-of krachttraining onder deskundig toezicht van werknemers die wordt georganiseerd door de we…
Wet Van Dam verbiedt stilzwijgende verlenging abonnementenWet Van Dam verbiedt stilzwijgende verlenging abonnementenVanaf 1 december 2011 geldt de Wet Van Dam, deze wet verbiedt grotendeels de stilzwijgende verlenging van abonnementen.…
Bronnen en referenties
  • Vkgkozijn.nl
  • Kunststofkozijnen-denhaag.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 12-04-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.