Welkom in de wereld van visualisatie
Welkom in de wereld van visualisatie. Overal waar je om je heen kijkt zie je visualisaties, of het nu thuis is of op straat, in de trein of bus of op je werk. Maar waarom is voor ons als mensen visualisatie zo belangrijk? En hoe pas je zelf visualisatie toe? In dit artikel wordt er meer verteld over wat visualisatie is, en wat het inhoud.
Wat is visualisatie?
Visualisatie is het verbeelden van dingen die je wilt zeggen in bijvoorbeeld een tekst. Dit verbeelden houdt in dat je van een stuk tekst of een uitleg die je wil geven op de een of andere manier een verbeelding maakt waardoor het voor veel mensen in één oogopslag duidelijk is wat je bedoeld uit te beelden of te zeggen. Visualisatie is een echte trend geworden, een tekst zonder visualisatie zie je bijna nergens meer.
Voorbeelden van visualisatie
Hieronder staat een lijst met enkele voorbeelden van visualisatie, zo kun je zelf een indruk krijgen wat er bedoeld wordt met visualisatie.
- Posters
- Presentaties via PowerPoint of Prezi
- Foto's
- Schema's
- Schetsen
- Tekeningen
- Cartoons
- Prenten
- Filmpjes
Waarom gebruiken we visualisatie?
Voor alles worden tegenwoordig plannen geschreven, onderzoeken uitgevoerd en verslagen getypt. Deze verslagen of onderzoeken zijn vaak erg dik en het is saai om deze te lezen. Door visualisatie toe te passen in bijvoorbeeld verslagen wordt een verslag gemakkelijker en leuker leesbaar. Ook is het doel vaak veel duidelijker als het verbeeld wordt en onthoudt je plaatjes en schema's veel beter dan een hoop tekst. Visualisatie wordt veel in reclames gebruikt, zowel op de televisie als op internet en billboards. Als je bijvoorbeeld over een station loopt zie je vele borden met een duidelijke boodschap hangen, dit werkt veel effectiever dan wanneer er op een bord alleen tekst geschreven staat, niemand zal dit in een oogopslag kunnen lezen. Ook voor samenvattingen wordt visualisatie gebruikt en bij presentaties. Het werkt veel beter om een verhaal te vertellen aan de hand van afbeeldingen en schema's, je weet namelijk zelf beter wat je moet vertellen, en andere mensen zullen het beter onthouden.
Welke vormen van visualisatie zijn er?
Er zijn zoveel vormen van visualisatie dat er nooit een eind aan lijkt te komen. Ook worden er steeds weer nieuwe manieren van visualiseren bedacht. Bekend zijn fotografie, fotobewerking, schema's, presentaties met bijvoorbeeld PowerPoint of Prezi, tekeningen of schetsen, zoals al beschreven is. Maar tegenwoordig gaat men steeds verder, boodschappen worden overgebracht door zogenaamde flash mobs, ook een vorm waarbij het in een oogopslag duidelijk is waar iemand voor staat.
Hoe kun je zelf visualisatie toepassen in het leven?
Begin eens na te denken hoe jou verslagen er uit zien op je werk of op school. Het is altijd leuk een verslag op te leuken met plaatjes, tekeningen, foto's en schema's. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar brengt de boodschap die je wil vertellen in je verslag ook veel beter over. Stel je beschrijft een product, bijvoorbeeld een shampoofles, je kunt wel 10 kantjes aan tekst typen met welke kleuren, vormen en maten de fles heeft, maar een foto laat in een oogopslag zien wat je bedoeld. Ook een fotoalbum is een vorm van visualisatie, dit is immers veel leuker dan een geschreven dagboek teruglezen aangezien je gewoon in één oogopslag ziet hoe de vakantie was, zie je vrolijke gezichten, of juist niet? Mooi weer? Of juist regen? Als je iets presenteert, zorg voor een PowerPoint of Prezi presentatie bij je verhaal, zo wordt alles wat je presenteert voor jezelf en voor andere mensen die naar je luisteren veel duidelijker en houdt je de aandacht van mensen langer vast.