De markten van Amsterdam

In Amsterdam kun je gezellig winkelen op diverse markten, elk met hun eigen specialiteit. Amsterdam is een echte marktenstad. Als je zou willen hoef je in Mokum nooit een winkel binnen te gaan; vrijwel alles is op de markt verkrijgbaar. Op de markt is je 50centstuk een euro waard. En soms wel 2 euro. Als je geluk hebt kun je in een aanbieding een ananas voor 50 cent kopen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Marktaanbiedingen

Groenteverkopers doen hun aanbiedingen in voorverpakte zakjes en verkopen het voor 50 cent of een euro. Aan het eind van een marktdag, tussen half 4 en 4 zijn vele verse producten goedkoper. Vijf paprikaatjes kosten ineens maar 50 cent. ¨Twee bakken aardbeien voor een eurootje! ¨, roept een marktkoopman met allesdoordringende stem. Je moet de beitjes wel dezelfde avond opeten. In het voorjaar kun je dikwijls plantjes zoals vlijtige liesjes aan het eind van een marktdag goedkoper krijgen. Kledingartikelen komen soms uit speciale proefpartijen. Een jas kopen voor 3 tot 5 euro is geen zeldzaamheid.

Albert Cuyp Markt

De Albert Cuypmarkt is in de Pijp, in de Albert Cuypstraat, een lange kaarsrechte straat. De markt is begonnen in 1904. De Albert Cuyp is een beroemde markt waar de Amsterdamse humor, sfeer en gezelligheid prominent aanwezig zijn. Het aanbod van de kramen is zeer divers, van bloemen tot computerbenodigheden. Kleding, speelgoed, boeken, CD´s, verse groente, fruit, vis, schoenen en cosmetica, zo´n beetje alles is te koop op de Albert Cuyp. Achter de kramen bevinden zich winkels die het totale aanbod van de Albert Cuyp of de AC compleet maken. In feite moet je om heel de markt te zien 4 keer op en neer lopen, namelijk twee keer door het midden waar je de ene keer naar rechts kijkt en de tweede keer de andere kant en daarna achter de kramen aan de linker- en rechterkant van de straat. Ter hoogte van de eerste Sweelinckstraat staat een standbeeld waar velen even bij stil staan; het is de nog altijd immens populaire, in de Pijp opgegroeide volkszanger André Hazes. Op de AC zijn meer winkels dan op de PC. De PC Hooftstraat is kwa winkelaanbod het tegenovergestelde van de AC. Vanaf het Centraal station of station de Rai, is de Albert Cuyp bereikbaar met tramlijn 4. Je stapt dan uit in de van Woustraat. De Albert Cuypmarkt loopt van de van Woustraat tot de Ferdinand Bolstraat. In de Ferdinand Bol stoppen tram 16, 24 en 25. De Albert Cuyp is van Maandag tot en met Zaterdag geopend.

Ten Katemarkt

De Ten katemarkt is dé volksmarkt van Amsterdam west. Hij zit in de Ten Katestraat. Hier kopen veel multicuturele mensen hun spullen in. Dat is slim want de markt is misschien wel de goedkoopste van Amsterdam. Schoenen voor een paar euro, huishoudartikelen voor weinig. Op de Ten Katemarkt is alles blijvend in de aanbieding. De Ten Katemarkt is een vrolijke mengelmoes van Amsterdamse gezelligheid en multicuturele producten. De markt kent ruim 1000 verschillende producten. De Ten Katemarkt begint bij de Borgerstraat, steekt de Kinkerstraat over, wat op zich ook een drukke winkelstraat is, en loopt dan door tot de Jan Hanzenstraat. Deze markt ligt in het hartje van Amsterdam waardoor er steeds vaker toeristen gesignaleerd worden. De Ten Katemarkt is van maandag tot zaterdag geopend van 900 tot 17.00. Tram 7 en 17 stoppen in bij de halte Ten Katestraat.

Dappermarkt

De Dappermarkt is een vrolijke, grotendeels tropische markt in Oost. Het is een markt waar je lekker goedkoop je boodschappentas kunt volstoppen. Veel artikelen zijn 1 euro. De Dappermarkt is zo mogelijk nog levendiger dan de Albert Cuyp. Het is er altijd druk. De Dappermarkt ligt in de Dapperstraat, op 5 minuten lopen van het Muiderpoortstation. Met de tram kom je er met de lijnen 3 ,7 ,9, 10 en 14. Op de Dappermarkt waan je jezelf niet meer in Nederland. Er heerst de tropische sfeer die vroeger slechts bekend was in de overzeese delen van Nederland. Nadat kolonieën onafhankelijk zijn geworden, hebben veel mensen de wijk genomen naar Amsterdam om er een nieuw bestaan op te bouwen. Wie de Dappermarkt ziet, de harmonie waarmee mensen met elkaar omgaan, de blijheid en positieve uitstraling van de mensen zal temidden van de drukte enorm genieten. De Dappermarkt is de trots van Oost. De Dappermarkt is maandag tot zaterdag geopend van 9.00 tot 18.00.

Lindengrachtmarkt

De Lindengrachtmarkt bestaat sinds 1894. De markt ligt in de gelijknamige straat. De Lindengracht is één van de weinige gedempte grachten in Amsterdam. De markt is 900 meter lang op een kaarsrechte straat. De Lindengracht ligt temidden van de Jordaan. Je kunt hier voor allerlei spullen terecht maar er staan opvallend veel goede bloemen- en plantenkramen. Een bezoek aan de Lindengracht markt laat zich prima combineren met de Noordermarkt die ook alleen op zaterdag open is. Op de Lindengracht kom je niet alleen om te kopen maar ook om sfeer te proeven, te kijken en praatjes te maken. Het is een gezellige Jordanese markt waar Amsterdamse humor hoog in het vaandel staat. Aan het begin van de Lindengracht staat een standbeeld van Theo Thijssen. In het café met die naam kun je prima koffie drinken en je aanwinsten tellen.

Noordermarkt

De Noordermarkt is een biologische versmarkt in de Jordaan. Het wordt ook boerenmarkt genoemd. De biologische boerenmarkt is de eerste in zijn soort in Nederland. Hij is opgericht door een groep boeren in 1987. De markt is snel uitgegroeid tot een trendy markt; het is inmiddels hot om verse biologische etenswaar te kopen. Klanten vinden dat biologische groente en fruit gezonder is, lekkerder smaakt en duurzamer is voor onze planeet aarde. Standhouders van de Noordermarkt komen uit heel Nederland. Op de biomarkt staan diverse groentehandelaren, bakkers, delicatesseverkopers en vlees en zuivelverkopers. Een aandachtstrekker is de champignonverkoper. Je kunt bij hem een pakket kopen om champignons zoals shitake te verbouwen. De Noordermarkt ligt aan het eind van de Lindengracht in een mooie omgeving tussen historische grachtenpanden. Op de Noordermarkt staat de bezienswaardige Noorderkerk. De Markt is circa 15 minuten lopen verwijderd van de uitgang van het Centraal Station. De biologische markt is alleen geopend op zaterdag van 9.00 tot 15.00.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Markten in AmsterdamWil je het echte Amsterdam zien en de Amsterdammers ten voeten uit meemaken , dan moet je natuurlijk naar een van de mar…
Ontdek de leukste plekken van Amsterdam!Je hebt zin om iets leuks te doen. En je kiest er voor om naar Amsterdam te gaan! Wat wil je dan doen? Denk vaak al vast…
Een dagje uit in AmsterdamAmsterdam is een leuke stad om een dagje te bezoeken. Het centrum van Amsterdam is de grootste oude binnenstad ter werel…
Plekken die een toerist in Amsterdam moet hebben gezienPlekken die een toerist in Amsterdam moet hebben gezienSoms moet je een buitenlandse vriend of vriendin rondleiden in Amsterdam maar wat moeten ze nu per sé gezien hebben? Zel…

Economie: HandelsblokkenHandelsblokken spelen een belangrijke rol in de internationale economie. Wanneer we van een handelsblok spreken gaat het…
Stagevergoeding MBO, HBO & WOStagevergoeding MBO, HBO & WOStudenten of scholieren die stage lopen in het kader van hun MBO-, HBO- of WO-opleiding, kunnen vaak een stagevergoeding…
Bronnen en referenties
  • http://www.amsterdamsights.com/shopping/tenkatemarkt.html
  • http://www.hollandsemarkten.nl/markten/?g_id=1&m_id=88
  • http://www.albertcuypmarkt.nl/
  • http://channels.home.xs4all.nl/trams.html
  • http://www.amsterdam.info/markets/noordermarkt/
  • http://www.hollandsemarkten.nl/markten/?g_id=1&m_id=100
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 07-06-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.