Leer beter presenteren met Powerpoint

Leer beter presenteren met Powerpoint Je kent ze wel: de verschrikkelijk slechte presentaties in Powerpoint. Hoe maak je ze beter? Lees verder en jouw presentaties zullen er voortaan positief uitspringen! Je voorkomt zo dat mensen indutten bij je presentatie. Leren presenteren is een hele kunst, en Powerpoint kan je helpen om een presentatie een stuk aantrekkelijker te maken.

Gebruik Powerpoint waar het programma voor is bedoeld

Tekst

Voor tekst in je presentatie geldt: zo weinig mogelijk. Ook moet je zorgen dat je een groot, duidelijk lettertype gebruikt. Achterin de ruimte moeten mensen het namelijk ook kunnen lezen. De belangrijkste regel rondom tekst is dat het je verhaal moet versterken. Heb je een inleiding in je presentatie, waarin je kort aankondigt wat voor onderwerpen je gaat bespreken? Dan is het een goed idee om deze onderwerpen kort onder elkaar neer te zetten.

Bijvoorbeeld:
  1. Resultaten
  2. Conclusies
  3. Actieplan

Vervolgens licht je de onderwerpen toe. Bijvoorbeeld: 'Ik laat jullie zo enkele resultaten van afgelopen jaar zien. Hieraan heb ik enkele conclusies verbonden. Daarop volgt een actieplan, zodat jullie weten hoe we het dit jaar aan gaan pakken.'

Natuurlijk is dit ook toepasbaar voor andere presentaties, zoals een presentatie voor school, stage of tijdens een college dat je geeft.

Afbeeldingen

Afbeeldingen zijn redelijk essentieel als je een levendige presentatie wilt geven. Hoe zakelijk je presentatie ook mag zijn, een beetje humor en kleur geven echt meerwaarde. Bovendien houd je zo veel beter de aandacht vast.

Er zijn bovendien mensen die stof beter opslaan als het in de vorm van beeld wordt gebracht. Je kunt hier tijdens het kiezen van de afbeeldingen rekening mee houden. Probeer afbeeldingen te gebruiken die je punt of conclusie versterken. Zo blijft het bij meer mensen hangen.

Kleur

Felle kleuren betekenen aandacht. Niet voor jou, maar voor je presentatie. Wil je dus even de aandacht vestigen op het scherm, gebruik dan gerust iets fels en opvallends. Wil je echter dat je gewoon door kunt gaan met je verhaal, gebruik dan neutrale kleuren die goed samengaan.

Rust!

Het geeft rust als je af en toe een dia inplant met slechts één woord op een witte achtergrond/met één afbeelding/met alleen het logo van je bedrijf. Zoals gezegd is je Powerpoint-presentatie bedoeld als ondersteuning van je verhaal, niet als middel om je verhaal te vertellen.

Je presentatie zelf

Een slechte presentatie kan ook met Powerpoint niet veel beter worden. Zorg er dus voor dat je verhaal klopt. Een goede presentatie heeft een pakkend begin, een duidelijke kern en een krachtig slot. Begin met iets waarmee je meteen de aandacht van het publiek trekt.

Afwisseling

Verwijs in je verhaal af en toe naar een filmpje, gebruik anekdotes om feiten af te wisselen - kortom: laat je presentatie leven. Je kunt dit koppelen aan Powerpoint: laat tussendoor bijvoorbeeld eens een grappig filmpje zien (YouTube is je vriend!) dat te maken heeft met je onderwerp.

Statistieken

Is het toelichten van alle cijfers van levensbelang of kun je het kort samenvatten? Wat klinkt beter:

1. 'Zoals jullie zien hadden we dit jaar tien procent meer omzet dan vorig jaar, maar toch weer een procent minder dan het jaar ervoor, terwijl we tien jaar terug gemiddeld twee procent hoger scoorden. Op deze slide zien jullie dat het effect van de online marketing het sterkst groeit, maar in procentuele groei achterblijft ten opzichte van de gedrukte media. We moeten dus...'

of

2. 'Jullie zien het: we maken meer winst, maar het kan nog beter. Op deze slide zien jullie dat social media het beter doen. We blijven dus lekker twitteren. Bovendien wil ik dat ons team een fanpage gaat maken. Daarover later meer. Jullie zien namelijk ook dat onze tijdschriftadvertenties en de reclame in kranten veel omzet genereren. Wat kunnen we daaruit leren? In mijn actieplan zien jullie...'

Trek je eigen conclusie!

Laat het publiek meedoen

Vraag: interactie!

Mensen zijn meer betrokken bij je presentatie als je hen vragen stelt. Laat mensen hun hand opsteken en speel in op wat hun reactie is.

  • Wie van jullie heeft alvast gekeken naar de jaarcijfers voordat ik aan deze presentatie begon?
  • Hoe vaak zien jullie reclame van ons bedrijf in kranten en tijdschriften?

Stel ook follow up questions. Je kunt naar een willekeurig iemand in het publiek stappen (tip: niet altijd degene die vooraan zit!) en gewoon vragen: 'En wat vind je daarvan?'

Quiz!

Ja, het werkt nog steeds: overhoren. Bij een wat formeler stukje zeg je: 'Degene die dit aan het eind van de presentatie nog weet, is een held. Ik ga het vragen, dus doe je best om het te onthouden!'

Houd je hieraan en stel een paar proefvragen aan het eind. Laat iedereen een warm applaus geven voor degenen die de vragen kunnen beantwoorden. Mensen worden graag beloond.

Vragen vanuit het publiek

Houd aan het eind van je presentatie standaard ruimte voor vragen, maar geef het publiek ook de kans om tussendoor een vraag te stellen. Spreek je met een microfoon voor een groot gezelschap? Herhaal dan de vraag uit het publiek voor je hem beantwoordt. Niet iedereen kan de vragensteller namelijk horen in een volle zaal.

Samenvattend: hoe houd je de beste Powerpoint-presentatie?

  • Zorg dat je presentatie an sich al in orde is
  • Gebruik Powerpoint als ondersteuning van wat je zegt
  • Weinig tekst; tekst leidt af!
  • Gebruik afbeeldingen met een beetje humor
  • Sta met je rug naar het scherm en dus met je gezicht naar je publiek
  • Laat het publiek meedoen
  • Houd je verhaal levendig
© 2011 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Presenteren voor een groep, hoe pakt u dat aanPresteren, het wordt vaak gedaan, maar veel mensen blijven er ook wat angst voor hebben. In dit artikel kunt u informati…
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Een prentenboek presenteren is meer dan alleen voorlezenEen prentenboek presenteren is meer dan alleen voorlezenPrentenboeken zijn uitermate geschikt om voor te lezen. Vooral jonge kinderen zullen hiervan erg genieten. Daarnaast vor…
Hoe maak je een profielwerkstuk?Hoe maak je een profielwerkstuk?Ga je dit jaar naar HAVO 5 of naar VWO 6, dan moet je eraan geloven. Dit jaar moet je je profielwerkstuk maken én er een…

Stagevergoeding MBO, HBO & WOStagevergoeding MBO, HBO & WOStudenten of scholieren die stage lopen in het kader van hun MBO-, HBO- of WO-opleiding, kunnen vaak een stagevergoeding…
De Sollicitatieplicht in NederlandGezien het feit dat de werkloosheid de komende jaren fors zal gaan stijgen, gaan steeds meer mensen zich verdiepen in za…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.