Wanneer kunt u afdingen?
Op de meeste aankopen kunt u afdingen. De prijs is namelijk niet zo vast als vaak verwacht. Iedereen dingt af bij het aankopen van een gebruikte auto, maar dat kunt u ook gerust doen bij het kopen van een nieuwe auto of bij het afsluiten van een autoverzekering.
Meestal zij wij te bescheiden om af te dingen om op deze manier geld te besparen. De wederpartij wil graag verkopen en heeft hiervoor wel enige ruimte. Aan de andere kant is het niet netjes om af te dingen bij een restaurant bij het afrekenen. Ook op de markt waar kinderen hun spulletjes proberen te verkopen, moet u niet proberen af te dingen.
Door eerst te gaan vergelijken weet u ongeveer wat de prijs minimaal bedraagt. Bij de aanbieder van uw voorkeur kunt u vervolgens proberen om de laagst mogelijke prijs te krijgen. Hierbij moet u de kwaliteit niet uit het oog verliezen. Een goede service is ook van grote waarde.
Voordat u af gaat dingen moet u wel rekening houden met de technische mogelijkheden. U kunt wel proberen om bij uw spaarbank een hogere spaarrente te krijgen, maar dat heeft zeer weinig kans van slagen. Over het algemeen bieden ze namelijk één spaarrente aan. Er bestaat namelijk niet de mogelijkheid om een
hoger percentage te bedingen.
Afdingen bij de verzekeringsmaatschappij
U kunt er vanuit gaat dat u geen extra korting kunt krijgen bij de verzekeraar. Ze hebben namelijk niet de mogelijkheid om extra korting te geven. De tarieven zijn namelijk standaard, ook al zouden ze een lagere premie willen berekenen. Er zijn wel mogelijkheden bij verzekeringsvormen waarbij er een differentiatie aan te brengen is. Hierbij kunt u denken aan de
autoverzekering. Medewerkers kunnen in sommige gevallen de mogelijkheid hebben om extra schadevrije jaren toe te kennen. Dit kan u eenvoudig 5 tot 10 procent besparen op de premie.
Afdingen bij energiebedrijven
Ook bij de
energiebedrijven hebt u weinig kans van slagen. De prijzen liggen vast en ze hebben niet de mogelijkheid om iets extra’s toe te kennen. Dergelijke bedrijven zijn daar ook voorzichtig mee, om te voorkomen dat de mogelijkheden zich verspreiden als een lopend vuurtje.
Afdingen op een auto
Bij het aankopen van een auto, dingen de meeste consumenten wel af. U moet ook niet terugschrikken om de koop over te laten gaan indien ze niet verder willen zakken met de prijs, u kunt er altijd later nog weer op terugkomen. Bepaalde type autoverkopers zullen praatjes houden als bijvoorbeeld: “De prijs is zo laag, ik leg er al op toe” of “De prijs is al zo laag, dat er geen onderhandelingsruimte meer in zit.” Dit zijn pogingen om zoveel mogelijk geld binnen te slepen, ook al kan de prijs nog omlaag.
Afdingen in de detailhandel
Bij de winkelketens hoeft u niet een poging te ondernemen om af te dingen. De medewerker heeft niet de mogelijkheid om een lagere prijs te berekenen en de winkelbedrijven zullen de mogelijkheden ook zo veel mogelijk beperken. Bij het aankopen van duurdere apparatuur bestaat er vaak nog enige onderhandelingsruimte, maar het zal beperkt blijven.
Afdingen op vlooienmarkt
Vlooienmarkten zij plaatsen bij uitstek om af te gaan dingen. Sterker nog, de verkopers zullen er zelfs vanuit gaan dat u gaat afdingen. Diegene die niet afdingt betaalt dus eigenlijk een hogere prijs dan dat de verkoper beoogd.