Sabbatical - een periode bewust niet werken

Sabbatical - een periode bewust niet werken Bent u de sleur van het werken zat? Dan is een sabbatical wellicht iets voor u. Een sabbatical houdt in dat u met lang verlof gaat om bijvoorbeeld te reizen. Het klinkt ideaal om er even tussenuit te gaan, maar er zitten ook nadelen aan vast. Er zijn helaas vrij weinig bedrijven die hier aan mee willen werken, terwijl het mogelijk een verbetering van uw werkprestaties en ideeën op kan leveren.

Wat is een sabbatical?

Een sabbatical is een periode waarin men niet werkzaam is. Er bestaat soms een mogelijkheid in dienst te blijven, maar meestal heeft u op dat moment ook geen werkgever. Voor deze periode word bewust gekozen om tot bezinning te komen en ervaringen op te doen door bijvoorbeeld te reizen.

De naam

De naam is afgeleid van een stuk uit het Oude Testament. In de wetten van Mozes werd het volgende geschreven "Zes jaren zult gij uwen akker bezaaien, en zes jaren uwen wijngaard besnijden en de inkomst daarvan inzamelen. Doch in het zevende jaar zal voor het land een sabbat der rust zijn, een sabbat den Heere; uwen akker zult gij niet bezaaien en uwen wijngaard niet besnijden." Er werd dat jaar dus geen werk uitgevoerd. Dat wat er eventueel groeide was voor de dieren en voor de mensen die in armoede leefden.

Het werk

Mocht u uw baan wegens inkrimping kwijt raken dan kunt u daar eventueel van profiteren in plaats van ermee te zitten door het te zien als sabbatical. Bent u echter voorzien van werk en een vast contract? Dan kunt u met uw werkgever rond de tafel gaan om te praten over een sabbatical. Zet voor u een gesprek aangaat op papier waarom het goed zou zijn voor uw werkprestaties. Als u bijvoorbeeld vaak moe bent op het werk kunt u na een jaar wellicht weer fitter en met goede moed weer beginnen. Wellicht kunt u binnen andere soortgelijke bedrijven gaan kijken of cursussen in het jaar gaan volgen om uw eigen werkprestaties te verbeteren.
Bekijk goed de consequenties want als u in die periode geen baan heeft zult u ook niet over een inkomen beschikken. Wel kan het zijn dat u een hogere zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderbijslag kunt krijgen.

Levensloopregeling

Deze fiscale regeling bestaat sinds 2006. De werkgever is verplicht hier aan mee te werken als u dat wilt. U kunt zo'n regeling afsluiten bij bijvoorbeeld een bank. Deze regeling zorgt dat u dankzij sparen toch een inkomen krijgt tijdens onbetaald verlof. Deze regeling geldt voor elk verlof dus ook als:
  • U met vervroeg pensioen wilt
  • Als u voor een zieke wilt zorgen(zorgverlof)
  • Als u een opleiding gaat volgen
  • Als u voor de kinderen wilt zorgen(ouderschapsverlof)
In totaal mag u maximaal 210 procent van uw bruto jaarloon sparen.

Rede sabbatical

Als u daadwerkelijk gaat reizen zult u er weinig last van hebben. Pas wel op als u thuis blijft, na een tijd kan de verveling toeslaan en misschien heeft u dan niet de mogelijkheid direct weer aan het werk te gaan. Ook bestaat er een mogelijkheid dat u depressief wordt doordat u minder sociale contacten heeft en geen rede heeft om naar buiten te gaan. Bedenk daarom altijd goed waarom u een sabbatical wilt en hoe u deze nuttig gaat invullen, ook omdat u niet altijd de mogelijkheid heeft zomaar een sabbatical te nemen en waarschijnlijk heeft u er voor gespaard. Wellicht is een tijdelijke onbetaalde carrière switch iets om uw tijd op te vullen. Zo kunt u bijvoorbeeld vrijwilligerswerk voor een goed doel gaan doen.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof: hoogte en duurZwangerschaps– en bevallingsverlof zijn geregeld in de Wet arbeid en zorg. Deze wet biedt een aantal verlofregelingen, z…
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Wat is zorgverlof?Wat is zorgverlof? Soms heeft een partner, kind of ouder zorg nodig. De werkgever heeft dan het recht om zorgverlof op t…
Krijg je verlof voor een cosmetische ingreep?Krijg je verlof voor een cosmetische ingreep?Steeds meer mensen laten een cosmetische ingreep uitvoeren. Ingrepen als een facelift, borstvergroting en liposuctie zij…

De OPEC: ontstaan en verloopIn 2010 bestaat de OPEC een halve eeuw. De Organisation of the Petroleum Exporting Countries wordt vaak geassocieerd met…
Naamsbekendheid krijgen als KMONaamsbekendheid krijgen als KMOKMO's willen graag veel klanten. Want veel klanten helpt om winstgevend te worden. Goede diensten of producten zijn natu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • http://www.sabbaticalinfo.nl/
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 10-10-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.