Welke kleur past het best bij welke werksituatie

Welke kleur past het best bij welke werksituatie Uiterlijk zegt natuurlijk niet alles. Toch is een eerste indruk bijzonder van belang in bepaalde situaties. Bij een sollicitatie of een verkoopgesprek bijvoorbeeld is het cruciaal hoe je op het eerste gezicht overkomt. Natuurlijk kleed je je netjes aan voordat je voor een belangrijk gesprek verschijnt. Vaak doet de klassieke, onberispelijke krijtstreep het heel goed in deze situaties. Maar wist je dat je met bepaalde kleuren ook veel invloed kunt uitoefenen op hoe een ander jou ervaart?

Zwart

Dit is een veel geziene kleur in de zakenwereld. Een goede keus voor mensen die gerespecteerd willen worden, je straalt er gezag mee uit. Zeer geschikt ook voor mensen met een maatje meer, want zwart kleedt af. Maar aan zwart kleeft toch altijd nog een beetje het ‘rouwgevoel’. Daarom is het niet verstandig om uitsluitend zwart te dragen. Je kunt ervoor kiezen om kleuraccenten toe te voegen, zoals een rood sjaaltje of rode pumps en andere accessoires voor de dames en een rode stropdas voor de heren. Dit breekt het zwart en maakt het geheel wat persoonlijker.

Oranje

Als je een artistiek beroep hebt, is oranje een geschikte kleur om te dragen. Het vergroot je creativiteit en werkt stimulerend. De kleur maakt extrovert en straalt warmte en vrolijkheid uit.

Rood

Rood geeft je zelfvertrouwen, energie en kracht. De kleur is geschikt als je er echt uit wilt springen, indruk wilt maken. Je kunt rood dragen als je ergens aan moet beginnen waar je eigenlijk de puf niet voor hebt of als je denkt dat je niet geschikt bent voor een bepaalde opdracht. Overdrijf niet, mooi rood is niet lelijk, maar teveel rood is wel erg overheersend. Een paar rode accenten is al voldoende om het beoogde effect mee te bereiken

Blauw

Een rustgevende kleur. Zeer geschikt als je geconcentreerd met een taak bezig wilt zijn. Ook als er conflictsituaties zijn op het werk is blauw een goede kleur om te voorkomen dat de gemoederen te hoog oplopen. Deze koele kleur staat voor afstandelijkheid, rust, loyaliteit.

Wit

Wit staat voor onschuldigheid, maagdelijkheid. De kleur laat zien dat je ergens neutraal in staat en kan geschikt zijn als je bijvoorbeeld als onpartijdige derde moet handelen, bijvoorbeeld om als mediator een conflict op te lossen.

Geel

Geel is de kleur van vrolijkheid, optimisme en communicatie. Het is een kleur die uitnodigt tot gesprek. Ook voor deze kleur geldt dat je niet moet overdrijven. Een goed gedoseerde hoeveelheid geel komt vriendelijk over en geeft de drager zelfvertrouwen.

Groen

Groen staat voor natuurlijkheid. Donkergroen is een mannelijke kleur, geschikt voor mensen die werken voor milieuvriendelijke bedrijven of in de groensector. Laat zien dat je graag een bijdrage wilt leveren aan een betere wereld. Komt ontspannen over. Lichtgroen is een frisse, opvallende kleur.

Grijs

Een tijdloze, onopvallende kleur. Geeft koele elegantie en straalt kalmte uit. Is een kleur die vele combinaties met andere kleuren mogelijk maakt en dat is ook noodzakelijk, anders oog je gauw te saai.

Bruin

Deze kleur maakt een betrouwbare, oprechte indruk. Geeft aan dat de drager ervan zich op zijn gemak voelt. Staat voor standvastigheid, stabiliteit.

Turkoois

Een kleur die opvalt, maar niet op een overdreven manier. Het houdt de aandacht vast en is daarom bijzonder geschikt als je een presentatie moet geven. Tevens zou de kleur je intuïtieve vaardigheden vergroten en dat kan in bepaalde situaties ook best handig zijn.

Paars

Een mysterieuze, vrouwelijke, kleur. Paars staat voor het spirituele en voor wijsheid. Bovendien straalt de kleur luxe uit, het is niet voor niets een kleur die vaak door koningen gedragen werd. Prikkelt de fantasie.

Roze

Roze maakt zacht en toegankelijk en is bij uitstek geschikt voor mensen die in de zorg werken. De kleur staat voor vriendelijkheid en laat zien dat je geen bedreiging vormt voor de ander.

Kiezen

Natuurlijk staan bepaalde kleuren de een beter dan de ander. Je ziet vanzelf of een kleur iets voor je doet of niet. Bij sommige kleuren oog je fletser en bij andere kleuren stráál je. De keuze is dan snel gemaakt.
© 2010 - 2020 Paulina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…
10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprekSolliciteren voor een baan is niet gemakkelijk. Het schrijven van sollicitatiebrieven en opstellen van CV's kan een slop…
De afdeling CommunicatieDe afdeling Communicatie vind je in veruit de meeste organisaties. De afdeling Communicatie is verantwoordelijk voor de…
Solliciteren via het internetSolliciteren via het internetVoor een vacature gaat u niet meer diverse zaterdagkranten en vakbladen uitpluizen. Voor de meest recente vacatures gaat…

De verschillende functies van een inkoopafdelingDe verschillende functies van een inkoopafdelingInkoop is veel meer dan alleen het plaatsen van een bestelling bij een leverancier. Er zijn vele onderzoeken en modellen…
Vrouwen in het zakenleven, in teams en soloVrouwen in het zakenleven, in teams en soloHoe anders doen vrouwen zaken, netwerken ze en leveren ze een bijdrage aan het in teams werken? Maar is het wel zo ander…

Reageer op het artikel "Welke kleur past het best bij welke werksituatie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Paulina
Gepubliceerd: Februari 2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!