Vrouwen in het zakenleven, in teams en solo

Vrouwen in het zakenleven, in teams en solo Hoe anders doen vrouwen zaken, netwerken ze en leveren ze een bijdrage aan het in teams werken? Maar is het wel zo anders? Om antwoord te geven op de vraag of vrouwen een andere bijdrage leveren dan mannen, ja. Vrouwen zitten nu eenmaal anders in elkaar en de bijdrage zal dus anders zijn dan wanneer een man in een zelfde positie een bijdrage zou hebben geleverd.

Vrouwen in teams

Vrouwen zijn meer dan mannen team werkers, uitzonderingen daargelaten. Niet dat het een beter is dan het ander, maar als je iets moet realiseren in teamverband, is het niet verkeerd om een vrouw in je team te hebben bij het realiseren van een project, of beter nog een evenredige verhouding tussen mannen en vrouwen (maar altijd de juiste persoon op de juiste plaats, capabiliteit).

Ditzelfde geldt voor een directie- of managementteam. Vaak wordt er gekeken naar de juiste persoon op de juiste plaats om een achterban de vertegenwoordigen en dit is absoluut belangrijk. Daarnaast is het in een directie- of managementteam passen ook erg belangrijk. Er zijn verschillende methodes om de juiste personen samen te brengen. Selecteer op de capaciteiten voor de rol als manager ook naar de juiste persoon in het team. Belbin is een veel gebruikte methode en kent de verschillen types:
  • Zorgdrager De zorgdrager is zorgzaam op een enigszins traditionele manier en zorgt er tevens voor dat de puntjes op de i komen te staan. Hij/zij is een absoluut zorgzaam type mens (meer vrouwen dan mannen zitten in deze rol), is loyaal en houdt het team bij elkaar. Hij/zij is overigens ook een beetje een ‘maagzweertype’ (kropt zaken op, ook als het andermans problemen zijn).
  • Waarschuwer De waarschuwer is soms de irritante in het team, maar absoluut belangrijk om de “benen op de grond te houden” en veelal kritische vragen te stellen als “ wat als …” Over het algemeen hebben we hier meet een serieus mens te maken die analyseert en niet direct openstaat voor over enthousiasme.
  • Vormer De vormer is gedreven en energiek. Hij/zij heeft veel wilskracht en zorgt dat zaken worden uitgevoerd. Een niet onbelangrijke toevoeging is dat de vormer het team richting succes weet te manoeuvreren.
  • Voorzitter De voorzitter is een stabiele persoon die enige dominante uitstraalt en overwicht heeft. Hij/zij zorgt dat alles binnen de kaders van het team loopt, vaak op een onopvallende manier.
  • Plant De plant bedenkt verrassende nieuwe oplossingen, genereert toekomstbeelden, is bron van vernieuwing en is eigenzitting. Als teamrol behoedt hij/zij het team voor niet goede beslissingen of te kort door de bocht. Hij/zij is kritisch en wikt en weegt.
  • Onderzoeker De onderzoeker in een dominant en sociaal type wat zaken uitzoekt of na zal gaan. Gaat op zoek naar ideeën en informatie om gefundeerd voor de dag te komen. Over het algemeen is de onderzoeker ook extrovert en maakt gemakkelijk contact.
  • Groepswerker De groepswerker is een stabiele persoon die weinig overheersend overkomt, maar wel de groep als het ware bij elkaar weet te houden. Verzet achter de schermen werk, wil niet in de belangstelling staan en is over het algemeen introvert.
  • Bedrijfsman De bedrijfsman weet de taken in het team te vertalen naar de praktijk. Hij/zij is gestructureerd en ordelijk. Een van de belangrijke aspecten van deze rol in het team is dat hij/zij een absoluut goede organisator is in het team. “Getting things done” zoals de Amerikanen het zeggen.

Een team is derhalve gebaad bij de juiste types, maar probeer ook een mix van mannen en vrouwen te maken. Daarbij gesteld dat het om de vrouwen gaat die ook “durven” vrouw te zijn. Er zijn veel vrouwen die, zeker als ze in een mannensector werkzaam zijn, teveel man zijn geworden (“one of the guys”) en voorbij gaan aan de toegevoegde waarde van hun vrouw zijn. Juist de andere kijk op zaken kan een toegevoegde waarde zijn voor een team.

Vrouwen solo

De vrouw die solo werkt binnen een bedrijf, als zelfstandige of op een andere wijze heeft het gemakkelijker dan degene die in teamverband werkt. Althans dat zou je denken als je naar het juiste team op zoek gaat en er nu eenmaal meer mannen werkzaam zijn in zwaardere managementfuncties. Maar ook de solo vrouw moet “opboksen” tegen het idee dat de man de leidende rol neemt (althans in veel beroepen). In teveel sectoren moet de vrouw in een zwaardere functie zich nog waarmaken, terwijl de man in zijn functie relatief snel geaccepteerd wordt.

Voor een vrouw die in haar kracht staat en vanuit haar vrouw zijn durft te functioneren zal snel blijken dat het acceptatieproces sneller gaat. Maar de gemiddelde vrouw laat zich nog steeds sneller van haar stuk brengen dan de gemiddelde man.
Er zijn verschillen netwerklunches en –diners die binnen vrouwennetwerken een versterkende rol kunnen vertolken als je als vrouw nog niet volledig in je kracht staat.

Aanvullende informatie

Belbin
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom mannen en vrouwen elkaar vaak niet begrijpenWaarom mannen en vrouwen elkaar vaak niet begrijpenWaarom begrijpen mannen en vrouwen elkaar steeds niet? Dat is voor velen de vraag. De verschillen tussen mannen en vrouw…
Wie heeft er last van PMS?Wie heeft er last van PMS?Ofwel wie heeft er last van het premenstruele syndroom? Het komt nogal eens voor dat het niet of laat herkend wordt bij…
Nederlandse les voor allochtone vrouwen op aerobiclessenNederlandse les voor allochtone vrouwen op aerobiclessenGoed doen, dat doet Taalbom zeker: zij geven Nederlandse les aan allochtone vrouwen in combinatie van aerobiclessen op m…

Welke kleur past het best bij welke werksituatieWelke kleur past het best bij welke werksituatieUiterlijk zegt natuurlijk niet alles. Toch is een eerste indruk bijzonder van belang in bepaalde situaties. Bij een soll…
Feedback geven en ontvangenAls feedback op een goede manier gegeven en ontvangen wordt is het erg waardevol om in de toekomst beter met bepaalde si…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.