De voordelen van een bedrijfswagen

De voordelen van een bedrijfswagen Bijna 80% van de werkgevers maakt gebruik van bedrijfswagens als extralegaal voordeel en onderdeel van de verloning. De aantallen zijn zo hoog omdat de bedrijfswagen een belangrijk voordeel biedt voor de werkgever en de meeste werknemers.

Bedrijfswagen bijna altijd voordelig

Een bedrijfswagen is bijna altijd, voor zowel de werknemer als de werkgever voordelig. Slechts in enkele gevallen komt de werknemer nadeliger uit met een bedrijfswagen dan met het gebruik van een eigen wagen. De werkgever kan door beperkt extra kosten te maken, zijn personeel een aanzienlijke opslag geven in natura. Zijn personeelskost blijft beperkt en de leasekosten kan hij fiscaal in mindering brengen.

Werknemer spaart geld uit met een bedrijfswagen

Een wagen kost een gezin bijna dertig cent per kilometer. Op jaarbasis loopt dit gemakkelijk op tot enkele duizenden euro´s, een gigantische hap uit het gezinsbudget. Met een bedrijfswagen bespaar je jezelf niet alleen de aankoop van een nieuwe wagen, maar je bespaart ook alle kosten van inschrijving, verkeersbelasting, verzekering, onderhoudskosten, herstellingen en meestal ook van benzine. Je geniet als werknemer dan wel van een voordeel in natura, waardoor je meer belastingen zal betalen, maar deze belastingen wegen zelden op tegenover het financieel voordeel.

Het statussymbool

Een bedrijfswagen hoort nu eenmaal bij de status van een bepaalde functie. Iemand die een bedrijfswagen heeft, zal men steeds beschouwen als iemand met een degelijke functie. Een bedrijfswagen is dan ook een soort statussymbool en dat is eveneens een belangrijke reden van het succes hiervan. Bij sollicitaties probeert men er kandidaten mee te overtuigen en vaak is een bedrijfswagen ook een beloning bij een promotie.

Regelmatig nieuwe wagen

Als je kan genieten van een bedrijfswagen, zal je meestal steeds na 4 of 5 jaar een nieuwe wagen krijgen. Na deze periode gaat de wagen terug naar de leasemaatschappij die hem dan zal verkopen op de tweedehands markt. Meestal kan je kiezen uit enkele merken en modellen. Sommige bedrijven werken steeds samen met hetzelfde merk. Soms zal er publiciteit op de wagen worden geplaatst van het bedrijf waar je voor werkt.

Ook thuis de bedrijfswagen gebruiken

Een bedrijfswagen kan ook gebruikt worden na de werkuren in je privé en dient dus niet alleen voor je beroepsverplaatsingen. Bovendien mag het door alle gezinsleden gebruikt worden op voorwaarde dat men over een geldig rijbewijs beschikt. In sommige gevallen mag de bedrijfswagen niet gebruikt worden voor verre autovakanties. Dit dient men dan te vermelden in de carpolicy, waarin alle mogelijke restricties zijn in opgenomen.

Fiscaal nadeel van een bedrijfswagen

Voor de werknemer is er bijna altijd een belangrijk fiscaal nadeel aan verbonden, dat echter veel lager is dan het financieel voordeel. Enkel indien je nooit woon-werk verplaatsingen dient te maken, zal een bedrijfswagen nadelig voor je kunnen uitvallen. In alle andere gevallen is een bedrijfswagen altijd financieel voordelig. Woon je minder dan 25 kilometer van je werk, dan zal je voordeel berekend worden op een forfaitair aantal kilometers van 5000 km per jaar. Woon je verder dan 25 kilometer van je werk, dan geniet je een voordeel berekend op 7500 km per jaar. Dit voordeel in natura wordt berekend in de bedrijfsvoorheffing die maandelijks op het loon wordt ingehouden. Dit voordeel in natura telt dan weer niet mee bij de berekening van de eindejaarspremie, het vakantiegeld, het pensioen en de groepsverzekering. Dit maakt dat een echte loonsverhoging nog steeds beter is dan het krijgen van een bedrijfswagen.

Extra kosten

In sommige gevallen dienen de werknemers zelf bijdragen te doen voor de wagen. Die staan dan steeds beschreven in de carpolicy. Meestal betreft het een bijdrage per afgelegde kilometer. De werknemer mag deze bijdragen natuurlijk wel fiscaal in mindering brengen. Brandstofkosten worden meestal vergoed aan de hand van een tankkaart. Deze tankkaart zal niet belast worden als een voordeel in natura.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedrijfswagens en het voordeel in naturaElk jaar groeit de groep van werknemers die rondrijd met een bedrijfswagen. Dit is voor de werknemer bijna in alle geval…
Auto Bedrijfswagens - Zakelijk gebruik lichte bedrijfswagensAuto Bedrijfswagens - Zakelijk gebruik lichte bedrijfswagensBedrijfswagens - Zakelijk gebruik lichte bedrijfswagens. Bij de zoektocht naar een personenauto zijn vele gegevens, lijs…
De Renault 4: bedrijfswagens met logo's R4, R4f4, R4f6De Renault 4 was gewild als bedrijfswagen vanwege de relatief grote binnenruimte en bedrijfszekerheid, die gekoppeld was…

Congresaccommodaties in Arnhem NijmegenArnhem Nijmegen: gebied van superlatieven. Het gebied rond het Gelderse Arnhem en Nijmegen is er een van superlatieven…
Albert: Al jouw boodschappen van Albert Heijn thuisbezorgdWanneer je lui bent, ziek of slecht ter been vormt de bezorgservice van Albert, Albert.nl, een oplossing. Je bestelt je…
Bronnen en referenties
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.