Congresaccommodaties in Arnhem Nijmegen

Arnhem – Nijmegen: gebied van superlatieven. Het gebied rond het Gelderse Arnhem en Nijmegen is er een van superlatieven: Nijmegen is de oudste stad van Nederland, Arnhem is vorig jaar bekroond met de titel De Beste Binnenstad, Gelderland is de grootste en meest groene provincie en de Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied in het land. In Gelderland is verhoudingsgewijs meer en gevarieerdere natuur te vinden dan in de rest van het land. De meeste meetingaccommodaties en congrescentra zijn dan ook met natuurpracht omringd. Dat is niet alleen prettig voor het welbevinden van de gasten, het levert ook veel aanvullende mogelijkheden op. Zo worden meetings bijna altijd aangeboden in combinatie met buitenactiviteiten in het groen.

Zakelijke gasten

Zakelijke gasten weten de afgelopen jaren steeds meer hun weg naar het oosten te vinden. Zo hadden in de regio Arnhem-Nijmegen afgelopen jaar ruim 1,3 overnachtingen plaats. Circa een derde van deze overnachtingen had een zakelijk karakter, met een overnachting in een hotel of conferentieoord. Ook Marie-Louise Buckens van het Convention Bureau regio Arnhem-Nijmegen (onderdeel van het Regionaal Bureau voor Toerisme Knooppunt Arnhem Nijmegen) merkt een toename van de belangstelling voor de regio. “De afgelopen jaren is er een duidelijke groei te zien, vooral in de kleine tot middelgrote bijeenkomsten die een dag in beslag nemen. Ook merken we dat er een toename is van zakelijke gasten vanuit met name Duitsland en Groot Brittannië. Dat heeft onder andere te maken met de goedkope vluchten die via de luchthaven Weze, niet ver hier vandaan, worden aangeboden.” Het Convention Bureau werkt intensief samen met uiteenlopende partijen in de regio. Gelderse bestuurders doen volop mee. “Een aantal keren per jaar nodigen we mensen uit de branche uit om kennis te maken met de regio. Tijdens deze bijeenkomsten zijn ook burgermeesters of gedeputeerden aanwezig om de kracht van de regio uit te leggen.” Een duidelijke trend in Arnhem-Nijmegen is volgens Marie-Louise de combinatie van verschillende activiteiten voor of na een meeting. “Er zijn volop combinatiemogelijkheden. Niet alleen op sportief, maar ook op cultureel gebied. Bijvoorbeeld in de ochtend vergaderen en in de middag naar Arnhem Modestad. Zowel Arnhem als Nijmegen hebben wat dat betreft een scala aan mogelijkheden.”

Hotel Haarhuis en Arnhem: onlosmakelijk verbonden

Arnhem en Best Western Hotel Haarhuis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al op 1 mei 1918 werd Hotel Haarhuis ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Leden van de familie Haarhuis openden destijds een bescheiden lunchroom met daaraan gekoppeld een aantal kamers. Na de Tweede Wereldoorlog breidden de hoteliers hun nering uit met geld uit het Marshallhulpfonds. Momenteel heeft Best Western Hotel Haarhuis vierentachtig kamers, negen conferentie- en vergaderzalen, brasserie Haarhuis en bar no 1. Het Arnhemse bedrijf wordt sinds tien jaar met veel enthousiasme gerund door Arjen de Vries. Het hotel, dat pal tegenover het station en op loopafstand van het centrum ligt, heeft de afgelopen tijd een grondige renovatie ondergaan. Het hotel met de rijke historie is nu helemaal klaar voor de toekomst. Het is tijd voor Haarhuis. De afgelopen twee jaar is keihard gewerkt om het interieur 'van het stoffige imago' te ontdoen. Er is veel tijd en moeite gestoken om de aloude allure die het gebouw had, terug te laten keren. Maar dan wel in combinatie met comfortabele en moderne elementen. Zo werd enkele jaren geleden de populaire brasserie opnieuw ingericht. Vorig jaar zijn de entree, de hotellobby, de congreszalen, de toiletgroepen en de hotelgangen geheel gemoderniseerd en van airconditioning voorzien. Ook zijn alle kamers voorzien van nieuwe bedden. Onlangs is de hotelbar geheel verbouwd en voorzien van een speciale rokerslounge. De bar die de naam bar no.1 meekreeg, werd begin oktober opnieuw geopend. Arnhems meest geliefde hotel ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Geknikte toren baart opzien

Het meest in het oog springende nieuwbouwcomplex in Nijmegen is zonder twijfel het FiftyTwoDegrees Business Innovation Center. De gemeente heeft de beeltenis van de ‘geknikte hoge zwarte toren’ zelfs opgenomen in het nieuwe stadslogo. Het is een complex van kantoren, laboratoria, conferentiezalen en een hotel. “Eurest Services biedt binnen het center multifunctionele bedrijfsfaciliteiten voor ondernemers en professionals die elkaar in de exclusieve omgeving kunnen ontmoeten,” vertelt General Manager Peter de Bock. “Naast food & beverage voorzien we in office services. Zo beschikken we over tien vergaderzalen met een zeer hoog niveau aan facilitaire voorzieningen.” Als grootste voordeel van het center FiftyTwoDegrees noemt Peter de Bock de ligging van het pand. “We zijn op zeer korte afstand van het centrum van Nijmegen gevestigd. Normaliter is dan parkeren een probleem. Bij ons is dat niet het geval, want we beschikken over een inpandige parkeergarage.” Eurest Services is pas sinds vorig jaar juli in Nijmegen actief. In korte tijd heeft het bedrijf een vooraanstaande positie verworven. “Ondernemers uit het KAN (Knooppunt Arnhem Nijmegen) gebied weten ons goed te vinden. Daarnaast verwelkomen we ook veel gasten uit de rest van de wereld. Het Business Innovation Center is namelijk sterk internationaal georiënteerd.”

Tussen heuvels en bergen

In Berg en Dal (even buiten Nijmegen) is in een oogopslag het allermooiste dat Nederland aan natuurschoon te bieden heeft te vinden. Enerzijds het rivieren, - en polderlandschap tussen de Maas en de Waal, verschillend tot uiting gebracht in de natuurgebieden van de Ooijpolder en de Duffelt. Anderzijds het heuvellandschap waarin het dorp verscholen ligt. Golden Tulip Val Monte is gevestigd in Berg en Dal. “Vanuit ons hotel hebben onze gasten een adembenemend uitzicht over de polders aan de ene kant en het bosachtige berglandschap aan de andere kant. De meeste gasten wanen zich in het buitenland, terwijl we toch dicht bij de stad Nijmegen liggen, op zo’n vijf minuten rijden, ” vertelt Ingrid Thoonen van de afdeling sales & marketing. De nabijheid van de gevarieerde natuur zorgt voor een scala aan mogelijkheden. “We bieden uiteenlopende outdoor- en teambuildingactiviteiten aan, ze zijn prima te combineren met vergaderingen of conferenties. Wij horen graag wat onze gasten willen en wat zij willen bereiken met hun bijeenkomst. Wij zorgen er vervolgens voor dat alles uit een bijeenkomst wordt gehaald wat er uit te halen valt.” Niet alleen buiten, maar ook binnen is het goed toeven in Val Monte. Het hotel heeft 124 kamers en 24 multifunctionele zalen. De grootste zaal biedt ruimte aan maximaal 240 personen. Er zijn 240 gratis parkeerplaatsen. In het hotel is een verwarmd binnenzwembad en een grote recreatiezaal.

Hof van Wageningen

Wageningen, de stad van de bevrijding en city of Life Sciences, ligt tussen de voet van de Wageningse Berg en de Gelderse Vallei. Niet ver van het centrum, waar veel herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog nog tastbaar zijn, ligt hotel- en congrescentrum Hof van Wageningen, tot voor kort opererend onder de naam Wageningen International Conference Center. Hoewel omringd door de natuur, is Hof van Wageningen prima bereikbaar met zowel de auto als de trein. De A12, A15 en A50 liggen om de hoek. Het NS-station is op loopafstand. Hof van Wageningen is gekwalificeerd met 4 hamers door de Nationale Congres- en Vergaderclassificatie. Het congrescentrum is volop in ontwikkeling. Het voormalig zelfbedieningsrestaurant is recent omgebouwd tot à la carte restaurant met de originele naam EatCetera. Het is een op zichzelf staand restaurant, met een eigen ingang. Gasten die niet in het hotel verblijven of een congres bezoeken, kunnen er dus ook terecht. EatCetera is overigens een van de weinige restaurants in Wageningen die voor de lunch is geopend. In het restaurant wordt, buiten de vaste menukaart om, gewerkt met thema's. Deze vinden hun basis in seizoensgerechten. Klassieke desserts zoals Crêpes Suzette, worden geheel in stijl aan tafel geflambeerd.

Streekgastronomie in De Steeg

Al eeuwenlang wordt het dorpje De Steeg (nabij Arnhem) geroemd om haar schoonheid. Omzoomd door de majestueuze natuurlijk ligt Landgoed Rhederoord. Vanuit het statige landhuis op 12 hectare eigen park is er een adembenemend uitzicht over de uitlopers van de IJsselvallei en de bossen van de Veluwezoom. De slogan is ook niet voor niets ‘Rhederoord geeft zuurstof aan uw vergadering’. Rhederoord biedt met onderling verschillende sfeervolle ruimtes onderdak aan ruim 250 gasten. Daarnaast zijn er 22 hotelkamers. Kenmerkend voor Rhederoord is haar biologische keuken. Er wordt gekookt met streekeigen producten: vis uit de IJssel, vlees van de Veluwezoom, onbespoten groenten (onder andere uit de eigen moestuin) en fruit van de IJsseloevers. Het Koetshuis is anno nu een omgeving waar filosofie, holisme, natuur, stilte en ruimte een plek hebben. Het Koetshuis is multifunctioneel: de ruimte wordt gebruikt voor trainingen, vergaderingen, workshops, presentaties en kookclinics. Standaard vergaderruimtes kennen ze niet bij Rhederoord. Elke ruimte heeft zijn eigen identiteit en kan volledig naar de wensen van de gast worden ingericht. Op de begane grond bevinden zich drie ruime zalen, waarvan de grootste geschikt is voor ongeveer 80 personen. In het souterrain bevinden zich drie kleinere, sfeervolle ruimtes die kunnen dienen als subruimtes bij een grote vergadering of voor een vergaderdiner met een kleiner gezelschap.
© 2009 - 2024 Enroute, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van de trolleybus in ArnhemArnhem is de enige stad in Nederland waar men de trolleybus kan kiezen als men zich met het openbaar vervoer wil verplaa…
Liberation Route volgt het spoor van geallieerden in 1944/45Liberation Route volgt het spoor van geallieerden in 1944/45De Liberation Route volgt het spoor van de geallieerden in 1944/45 die de bevrijding moesten brengen. Het idee voor de D…
Operatie Market Garden: Een verloren zaak?Market Garden was een codenaam voor een offensief van de geallieerde met als doel de bevrijding van Nederland. Deze groo…
Vakantie op de VeluweVakantie op de VeluweDe Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Dankzij honderden hectares bos, heidevelden, zandvl…
De voordelen van een bedrijfswagenDe voordelen van een bedrijfswagenBijna 80% van de werkgevers maakt gebruik van bedrijfswagens als extralegaal voordeel en onderdeel van de verloning. De…
Enroute (48 artikelen)
Laatste update: 04-03-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.