Zelfstandig en Zwanger: de ZEZ-uitkering

Zelfstandig en Zwanger: de ZEZ-uitkering Als vrouwelijke zelfstandige heb je sinds juni 2008 recht op een zwangerschapsuitkering. Dit betaalde verlof wordt onder bepaalde voorwaarden door de overheid uitgekeerd. Op deze manier is het voor vrouwelijke zelfstandigen gemakkelijker om met zwangerschapsverlof te gaan. Wat houdt een ZEZ-uitkering in en aan welke voorwaarden moet je als zelfstandige voldoen? Een vrouw die in loondienst is, heeft automatisch recht op zwangerschapsverlof. De werkgever en het UWV regelen dit met elkaar. Vaak denk je er als vrouw niet eens zo bij na hoe dat geregeld moet worden. Je gaat er vanuit dat dit makkelijk verloopt. Voor vrouwelijke zelfstandigen is dit anders. Er is geen werkgever die het zwangerschapsverlof regelt en je krijgt niet automatisch je salaris doorbetaald. Gelukkig is er sinds 2008 de Zelfstandig en Zwanger uitkering.

Wanneer heb je recht op een ZEZ-uitkering?

Om in aanmerking te komen voor een ZEZ-uitkering moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
  • Je bent zelfstandige met of zonder personeel
  • Je bent meewerkende echtgenote of partner
  • Je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar. (mede-eigenaar, freelancer, thuiswerker, alfahulp, artiest, huisarts, etc..)

Wanneer heb je als zelfstandige géén recht op een ZEZ-uitkering?

Je hebt geen recht op de ZEZ-uitkering als je je vrijwillig hebt verzekerd voor de ziektewet voor een dagloon dat hoger is dan het wettelijk minimumloon.

Duur van de uitkering

De ZEZ-uitkering gaat, net als een “gewoon zwangerschapsverlof” vier of zes weken voor de uitgerekende datum in. Net als bij een gewoon zwangerschapsverlof heb je recht op 16 weken uitkering.

Baby te vroeg of later dan uitgerekend geboren?

Is je baby te vroeg geboren, dan hou je recht op 16 weken uitkering. Komt de baby later dan uitgerekend, dan heb je vanaf het moment van geboorte nog 10 weken recht op uitkering. Op deze manier kan het dus zo zijn dat je langer dat 16 weken uitkering krijgt.

Hoogte van de uitkering

De hoogte van de uitkering hangt af van de inkomsten in het voorafgaande jaar en heeft als maximum het minimumloon. Daarnaast krijg je 8% vakantietoeslag over je uitkering.

Heb je in het voorafgaande jaar minstens 1225 uur gewerkt? Dan krijg je de maximale uitkering. Bij minder dan 1225 uur per jaar, wordt er gekeken naar de winst/inkomsten van het jaar voordat de uitkering wordt uitgekeerd.

Ook een meewerkende echtgenote van een zelfstandige heeft recht op een ZEZ-uitkering. Hierbij wordt gekeken naar de winst die de partner maakte. Op basis daarvan wordt een deel van de winst aan de zwangere toegerekend.

Ik ben vrijwillig verzekerd

Als je als zelfstandige al een vrijwillige verzekering hebt afgesloten, krijg je alleen een ZEZ-uitkering als deze hoger is dan de uitkering uit de vrijwillige verzekering. Als je vrijwillig verzekerd bent voor (meer dan) 65 euro per dag, heb je geen recht op een ZEZ-uitkering.

Hoe vraag ik een ZEZ-uitkering aan?

Een ZEZ-uitkering vraag je aan bij het UWV. Via het formulier “Aanvraag ZEZ-uitkering voor zwangere zelfstandigen”start je de procedure. Doe dit 4 tot 2 weken voordat je wilt dat het verlof begint.
Voeg hierbij een zwangerschapsverklaring van je verloskundige, huisarts of gynaecoloog bij.
Geef daarnaast een kopie van de aanslag inkomstenbelasting over het afgelopen belastingjaar mee.

Dankzij deze ZEZ-uitkering staan zwangere zelfstandigen niet meer met lege handen tijdens hun verlof. Niet werken betekende eerst ook geen inkomen. Gelukkig heeft de regering daar verandering ingebracht en is het voor zelfstandigen een hele opluchting dat ook zij tijdens hun verlof gewoon geld binnen krijgen.
© 2009 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof: hoogte en duurZwangerschaps– en bevallingsverlof zijn geregeld in de Wet arbeid en zorg. Deze wet biedt een aantal verlofregelingen, z…
Vragen over zwangerschapsverlof en bevallingsverlofVragen over zwangerschapsverlof en bevallingsverlofZwangere werkneemsters en zelfstandigen hebben recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Ook werkneemsters met b…
Zwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering WAZO en ZEZZwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering WAZO en ZEZZwanger zijn betekent in 2020 ook recht op een uitkering, de zwangerschapsuitkering. De Wet arbeid en zorg WAZO regelt u…

Fraaie bureaulampenFraaie bureaulampenHet lijkt wel of de bureaulamp even in het verdomhoekje gezeten heeft, want er is de afgelopen periode weinig nieuws op…
Maatschappelijk verantwoord ondernemen: voor - en nadelenMaatschappelijk verantwoord ondernemen is tegenwoordig een populair onderwerp. Het wordt ook wel duurzame ontwikkeling g…
Bronnen en referenties
  • www.uwv.nl
  • www.onebizz.nl
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 26-01-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.