Verschil tussen deurwaarder en incassobureau?

Verschil tussen deurwaarder en incassobureau? Ten onrechte wordt vaak gedacht dat het inschakelen van een incassobureau hetzelfde is als het inschakelen van een gerechtelijke deurwaarder. Het zijn echter twee verschillende manieren van incasseren van schulden. Wat doet een incassobureau?
Een incassobureau is een commercieel bedrijf die zich richt op het incasseren van achterstallige vorderingen. Zij worden ingeschakeld door de schuldeiser, op het moment dat ze geen mogelijkheden meer zien om het zelf te innen. In Nederland zijn er ongeveer 600 incassobureaus actief. Zij gaan proberen het bedrag te incasseren zonder juridische stappen te ondernemen. Dit doen zij door dreigende brieven te sturen, met een verzoek om binnen een aantal dagen de openstaande vordering te betalen. De extra bedragen die de schuldenaar moet betalen aan kosten is vaak een reden om de vordering snel te voldoen. Het incassobureau heeft geen juridische mogelijkheden om te incasseren.

Kwaliteit van incassobureaus

Iedere Nederlander kan een incassobureau beginnen. Het heeft namelijk geen wettelijke status. Enkele van deze ondernemingen kunnen zelfs gezien worden als malafide bedrijven. Ook de tarieven kunnen sterk uiteen lopen. De meeste incassobureaus houden als richtlijn een percentage van 15 procent kosten aan, die schuldenaren moeten gaan betalen.

Wat doet een gerechtsdeurwaarder?

Een gerechtsdeurwaarder heeft in tegenstelling tot de incassobureaus juridische mogelijkheden tot zijn beschikking om het openstaande bedragen te incasseren. Hij is een openbare ambtenaar die taken toegewezen krijgt die u de wet voortvloeien. Hieronder wordt onder andere verstaan het dagvaarden van schuldenaren, het uitvoeren van een rechtelijke uitspraak en het leggen van loonbeslagen. Een gerechtsdeurwaarder zorgt dat de wet wordt toegepast. Is iemand volgens een rechtelijke uitspraak verplicht om iets te betalen en hij doet dat niet, dan gaat de gerechtsdeurwaarder er voor zorgen dat het recht zegeviert.

Incassokosten

Zowel de gerechtelijke deurwaarder als de incassobureaus zouden incassokosten in rekening kunnen brengen. Zodra blijkt dat de gelden niet geïncasseerd zullen worden met het schrijven van brieven, moeten er andere maatregelen worden getroffen. De schuldenaren worden in dat geval vaak gedagvaard. Voor de verdere procedure zullen incassobureaus over het algemeen een gerechtelijke deurwaarder moeten inschakelen.

Gerechtelijke kosten

De gerechtelijke deurwaarder zal juridische kosten in rekening brengen, indien deze worden gemaakt. Deze zogenaamde kosten voor het verrichten van ambtshandelingen, bevatten onder andere kosten die betrekking hebben op:
  • Een dagvaarding
  • Beslag op roerende zaken
  • Executoriale openbare verkoop van roerende zaken
  • Gedwongen ontruiming van onroerende zaken

Volgorde incasso

In eerste instantie zal de schuldeiser zelf veel moeite doen om het bedrag in incasseren, Indien dit niet lukt, of als de verwachting is dat het niet gaat lukken, zullen ze een incassobureau inschakelen. Deze zal op diverse manieren proberen het geld te incasseren. Dit doen zij onder andere door brieven te sturen, te bellen en betalingsregelingen aan te bieden. De schuld zal door incassokosten in deze fase oplopen. Indien blijkt dat het niet gaat lukken om het bedrag te incasseren kan er besloten worden om juridische stappen te ondernemen. Vaak zullen schuldeisers dit alleen doen voor substantiële vorderingen, gezien de kosten die hier mee gemoeid zijn. Het incasso wordt vervolgens eventueel overgedragen aan de gerechtelijke deurwaarder.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Incassobureaus en deurwaardersIncassobureaus en deurwaarders. We hopen allemaal dat we er nooit mee te maken krijgen, maar steeds meer mensen komen in…
Wat doen een incassobureau en een deurwaarder?Wat doen een incassobureau en een deurwaarder?Mensen halen de instanties die zich bezig houden met het innen van geld nogal eens door elkaar. Want een incassobureau d…
Kosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder betalenKosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder betalenDe kosten van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder en deurwaarder kunnen te hoog zijn. Bovendien kan de schuldeiser…
Maatregelen bij schulden: van brief tot ontruimingMaatregelen bij schulden: van brief tot ontruimingAls een schuld niet op het afgesproken tijdstip wordt terugbetaald, zal de schuldeiser maatregelen treffen om het geldbe…

Onderhandelen over de prijsOnderhandelen over de prijsOnderhandelen over de prijs kunt u doen bij het kopen van een huis, maar ook bij het aankopen van elektronica en andere…
Maak promotie: 12 tips!Bijna iedereen wil goed werk leveren en goed presteren in de ogen van hun baas. Het verdienen van respect is echter zeer…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.