Op de vlooienmarkt staan - de regels
Op een vlooienmarkt staan: aan wat voor regels moet je dan voldoen. Daar wordt hier een antwoord op gegeven. Op een vlooienmarkt staan, kan soms best wat geld opleveren. Het is dan wel zaak een goedlopende vlooienmarkt uit te zoeken. En door met producten en artikelen te kopen die het goed doen op de vlooienmarkt. Kortom, een handleiding op de vlooienmarkt staan met tips en trucs.
Diverse vlooienmarkten
Elke zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig wel een markt waar iedereen zijn waren aan kan prijzen en verkopen. In deze tijd waarin veel mensen toch op de kleintjes moeten letten is dat een leuke manier om iets bij te verdienen. Bovendien is het heel anders verkopen dan via het internet. Het persoonlijke contact maakt onderhandelen mogelijk en bovendien is het vaak gewoon gezellig om op zo’n markt te staan.
Wat kun je het best verkopen op een vlooienmarkt?
Het is goed om te weten waar het beste resultaat mee te boeken is op zo’n markt en ook hoe de spelregels een beetje zijn. De ,,standhouder’’ kan daarmee namelijk zijn voordeel zeker doen. Iemand die heeft besloten om op een markt te gaan staan, doet er goed aan voldoende waren te hebben. Vraag vrienden en bekenden of ze nog iets hebben dat ze kwijt willen en ga door kasten en zolders. Spullen die kapot zijn of die er slecht uitzien zijn niet zo heel erg in trek, dus let daar op. Waar kopers wel erg in zijn geïnteresseerd zijn zaken die bijvoorbeeld nog in de verpakking zitten. Het betekent dat het materiaal ongebruikt is en voor een klein prijsje wil iedereen wel een leuk nieuw item.
Reserveer een plaats op een vlooienmarkt
Eenmaal voldoende spullen verzameld is het belangrijk om een markt uit te zoeken die bij de persoon in kwestie past. Zelf eens op zo’n markt kijken voordat u er daadwerkelijk gaat staat geeft de sfeer een beetje aan. Ook is dan te zien wat er zoal wordt aangeboden. Op www.hollandsemarkten.nl is een hele lijst te vinden met markten. Variërend van paardenmarkt tot zwarte markt en van jaarmarkt tot rommel- en vlooienmarkt. Maak daaruit een keuze en meld u aan. Voor dergelijke markten moet stageld worden betaald. Vaak worden ook aanverwante zaken aangeboden als een tafel of een kraam die ook betaald moet worden. Het aantal vierkante meters dat een standhouder krijgt is overal verschillend. Houd er wel rekening mee bij het meenemen van de producten.
Artikelen inpakken voor de vlooienmarkt
Als de aanmelding is geregeld is het zaak om de producten zo efficiënt mogelijk in te pakken, zonder dat er iets breekt. En zo dat de goederen makkelijk uit te pakken zijn. Gebruik stevige dozen. Stop er voldoende papier tussen als het om breekbare waren gaat. Hang kleren op een hangertje of vouw ze netjes op. Doe boeken zo in dozen dat ze niet omvouwen.
Handel voorafgaande aan de beurs
Dan breekt het moment aan dat er echt wat gaat gebeuren. Het vreemde aan de meeste markten is dat er op momenten dat bijna niemand het verwacht de meeste handel te halen is. Dit is namelijk op de momenten voordat de betalende bezoekers zich aandienen. Op de meeste overdekte markten (Leeuwarden, Eelde en anderen) kan namelijk de avond voorafgaande aan de vlooienmarkt al opgebouwd worden. Doe dit zeker, want dit biedt een unieke kans op verkoop. Wie het niet gewend is zal het wat vreemd voorkomen, maar voordat de auto nog is uitgeladen staan de eerste kopers al vaak in de dozen te sneupen. Laat ze hun gang maar gaan, de eerste handel wordt nu gehaald. Vaak wordt op deze avond al zoveel verkocht dat het soms een tweede ronde met nieuwe spullen rechtvaardigt. Vooral boeken en opvallende artikelen zoals verzamelaars objecten zijn dan zomaar van de hand. Datzelfde geldt eigenlijk voor de tijd voor de markt de volgende dag. Ook dan is er altijd veel volk op de been, vaak ook verkopers van andere kramen, die maar wat graag de mooiste spullen uitzoeken bij een ander. Profiteer daarvan.
Bezoekers van een vlooienmarkt
Vervolgens komen dan de echte bezoekers. Zij hebben heel ander koopgedrag dan de mensen die er als eerste bij zijn. Zorg er voor dat zij weten welke prijs er voor een bepaald artikel staat. Dan hebben ze een richtlijn. Die prijs mag best wat hoger zijn dan u eigenlijk wilt hebben. Mensen willen toch vaak afdingen en dat kan in dat geval.
Wat loopt goed?
Hoewel nieuwe zaken altijd goed lopen is verder niet altijd heel goed in te schatten wat goed loopt. Boeken verkopen altijd wel mits ze van bekende schrijvers zijn of gaan over speciale onderwerpen. Schilderijen, lampenkappen, servies, maar ook babykleding doet het ook altijd goed.
Om goed beslagen ten ijs te komen is het noodzakelijk om een aantal zaken mee te nemen om de klant goed te bedienen:
- plastic zakken waar ze hun waren in kunnen vervoeren
- inpakpapier voor breekbare zaken
- kleingeld en voldoende wisselgeld bij voorkeur in een kistje of blikje
- touw om zaken bijéén te binden
Stoel om niet de hele dag te staan
Neem voor het eigen gemak een stoel mee, want de hele dag staan is echt geen pretje. Hoewel de meeste markten wel eet- en drinkvoorzieningen hebben is het ook handig om zaken mee te nemen om de inwendige mens te voeden.
Prijzen verlagen op het einde van de dag op de rommelmarkt
Nadert de markt zijn einde dan kan iemand er voor kiezen om de prijzen te verlagen. Boeken die eerst 1,50 euro kosten, kunnen nu bijvoorbeeld voor 1 euro voor de hand of misschien zelfs voor 0.50 eurocent. Wilt u dit niet, dan moet u bereid zijn om de zaken vervolgens weer in te pakken en mee te nemen terug naar huis.
Vermoeid na een dag vlooienmarkt
Als de markt is geëindigd, slaat de vermoeidheid vaak toe, want het zijn lange dagen (wie er om een uurtje of zeven is, maakt de meeste kans om al zijn slag te slaan – vraag wel even of de hallen dan al open zijn). Toch moet er dan nog opgeruimd worden. Probeer dat toch een beetje efficiënt te doen, zodat de hele klus niet nog een keer over moet. Als het goed is, is er echter niet zoveel meer over van wat oorspronkelijk in werd geladen. Neem nog even afscheid van uw buren (die ten slotte ook de hele dag op de markt hebben gestaan en waarmee u ongetwijfeld zo nu en dan een praatje hebt gemaakt) en dan kan de terugreis weer aanvaard worden.
Waar moet je staan?
Op welke vlooienmarkt je wilt staan hangt af van waar je woont. De meeste plaatsen hebben wel ergens grote of kleine markten in hun buurt. Zo is er in Leeuwarden regelmatig een grote Supervlooi, maar ook in Eelde zijn hallen vol ruimte om je spullen te verkopen.