Kernkwadrant - hulp bij zelfinzicht en interactie

Het kernkwadrant is een model dat jouw eigenschappen, leerpunten en gevoeligheden in kaart brengt. Het is ontworpen rondom de begrippen kernkwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging. In het kwadrant wordt de onderlinge samenhang zichtbaar. Het kernkwadrant is opgesteld door Daniel Ofman en wordt ook wel het kwadrant van Ofman genoemd.

Kernkwadrant:

De kernkwadrant tabel ziet er als volgt uit:

KwaliteitValkuil
AllergieUitdaging

  • In de cel Kwaliteit staat een goede eigenschap van jezelf of een ander persoon
  • In de cel Valkuil staat iets wat je geneigd bent te ontwikkelen, en waarvoor je moet oppassen dat dit niet gebeurt
  • In de cel Uitdaging staat een eigenschap die je waarschijnlijk moeilijker vind en die je zou moeten ontwikkelen
  • In de cel Allergie staat een eigenschap die, als een ander die bezit, je je aan irriteert.

Hoe vul je nu een tabel in?

Je begint bij een van de 4 cellen. Meestal wordt er in de cel Kwaliteit begonnen, maar als een andere cel voor jou makkelijker in te vullen kan dit ook. Stel je kwaliteit is dat je erg nauwkeurig bent. Dit vul je linksboven in de tabel in.

Nu ga je via deze kwaliteit naar de cel Valkuil. In deze cel komt de eigenschap te staan die je krijgt als je te veel van je 'kwaliteit' neemt. In dit geval als je te nauwkeurig bent. Hier komt dus bijvoorbeeld 'Perfectionistisch' te staan. Toets deze eigenschap wel altijd bij jezelf. Klopt het dat jouw nauwkeurigheid soms doorslaat in perfectionisme??

Van cel Valkuil (in het voorbeeld 'perfectionisme') ga je naar de cel Uitdaging. Dit doe je door het tegenovergestelde van de cel Valkuil te nemen. Het tegenovergestelde van perfectionisme kan zijn Dingen los kunnen laten. Bij toetsing stel je jezelf de vraag: Klopt het dat ik het moeilijk vind om dingen los te laten, en zou dit wel goed voor me zijn?

Vervolgens gaan we naar de laatste cel. Deze cel Allergie vul je in door te veel van eigenschap in de cel Uitdaging te nemen. Dus wat krijg je als je teveel de dingen los zou laten. Je krijgt hier dan Nonchalance. Klopt het dat je je irriteert aan mensen die nonchalant zijn?

Als extra controle: als het goed is, is nu de eigenschap in cel Allergie het tegenovergestelde van de eigenschap in de cel Kwaliteit.

Wat kan je met een kernkwadrant?

Door middel van een kernkwadrant krijg je een beter inzicht in jezelf. Wat zijn mijn kwaliteiten? Waar moet ik waakzaam voor zijn? En waar kan ik mezelf nog in ontwikkelen? Tevens krijg je inzicht in de relatie met andere mensen. Waarom ben ik juist bevriend met die persoon en waarom kan ik die persoon niet uitstaan. Dit laatste kan je helpen in het omgaan met een persoon die jou irriteert. Je kan je namelijk afvragen aan wie het nu ligt dat die persoon jou irriteert. Ligt het aan het gedrag van die persoon? of kan die persoon er misschien weinig aan doen dat hij toevallig de eigenschappen bezit waar jij een allergie voor bezit? Het geeft in ieder geval stof tot nadenken.
© 2008 - 2024 Ilsebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kernkwadrant; kernkwaliteiten, valkuilen en uitdagingenHet kernkwadrant; kernkwaliteiten, valkuilen en uitdagingenDoor middel van het opstellen van een kernkwadrant kan een persoonlijkheid worden samengevat; waar liggen de sterktes en…
In iemands allergie zittenIn iemands allergie zittenWe horen het steeds vaker “hij of zij zit in mijn allergie” en het enige wat je dan ziet is dat iemand boos of getergd i…
Je eigen identiteit zoekenHet is niet eenvoudig om je eigen identiteit te omschrijven. Een mens heeft verschillende identiteiten. Er is een persoo…
KernkwaliteitenKernkwaliteiten zijn eigenschappen van iemand die diegene zo uitstraalt en uitdraagt dat het echt bij hem/haar hoort. De…

De zachte infrastructuur van ChinaDe zachte infrastructuur van ChinaNaast harde infrastructuur (bedrijven en overheid) heeft een land ook zachte infrastructuur nodig. Dit is onder meer ona…
Zelfreflectie - de basisStuderen, solliciteren, carrière maken. Tegenwoordig kan je niets bereiken op carrière gebied, zonder zelfreflectie. En…
Ilsebo (36 artikelen)
Laatste update: 11-04-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.