De website van Sinterklaas - sinterklaas.nl

De website van Sinterklaas - sinterklaas.nl Sinterklaas is populair en vele Sinterklaasverenigingen hebben een website met de naam van Sinterklaas en die van hun gemeente in de domeinnaam. Er is maar één sinterklaas.nl en die domeinnaam was twintig jaar in handen van Stichting Sint. In de zomer van 2016 ging de domeinnaam over de toonbank voor de prijs van 50.000 euro. Een ondernemer uit Brabant bood via een veiling het meeste. Stichting Sint zet haar activiteiten voort via de website die ze al had: sint.nl.

Veiling van domeinnaam

De veilingsite Catawiki veilde de domeinnaam, die voor het eerst sinds twintig jaar te koop was. Van 1 tot en met 6 juli 2016 kon er op geboden worden en met een startbod van 5.000 euro was bij aanvang al duidelijk dat er een aardige som uit zou rollen. Bieders krijgen bij Catawiki een nummer en bieder 8902 mocht zich op 6 juli om 20:01:21 uur eigenaar van de url sinterklaas.nl noemen.

Website sinterklaas.nl

Sinterklaas.nl is een ijzersterke domeinnaam. Wie bij een zoekmachine zoals Google het zoekwoord sinterklaas intikt ziet als eerste de domeinnaam sinterklaas.nl verschijnen. Het zoekwoord sinterklaas geeft meer dan 10 miljoen resultaten en als je dan op nummer één staat, dan mag je je een ijzersterk merk noemen.

Stichting Sint

Sinterklaas.nl moet wel de officiële website zijn van de populaire baas van het volksfeest dat in november en begin december in Nederland wordt gevierd. Dat is wat je het eerste denkt bij het zien van de domeinnaam. De website was sinds 1996 in handen van Stichting Sint en de Stichting Nationaal Sint-Nicolaas Comité, ondersteund door Lollibomb, een bedrijf in Amsterdam dat onder meer games maakt naar aanleiding van boeken. Met sinterklaas.nl hebben ze een mooie klapper gemaakt, want hij bracht het dubbele op van wat werd verwacht. Het is een van de duurste domeinnamen in het Nederlandse taalgebied geworden. Stichting Sint gebruikte de naam niet voor een website, maar leidde de bezoekers van sinterklaas.nl automatisch door naar hun website sint.nl .

Pietendiscussie

De geveilde website mocht niet misbruikt worden voor politieke doeleinden, deelde Catawiki mede. Actiegroepen die tegen Zwarte Piet zijn of juist voor Zwarte Piet actie voeren maakten daarmee geen kans op verwerving van de naam. Het veilinghuis sloot die belangstellenden uit van deelneming aan de veiling. Sinterklaas.nl mag niet ingezet worden in de Zwarte Pietendiscussie en geen politiek platform worden.

Ondernemer uit Noord-Brabant

Een ondernemer uit Noord-Brabant ging er met de naam vandoor. Deze ondernemer ziet kansen met de aansprekende domeinnaam en vindt de url de 50.000 waard. Wat de Brabander precies van plan is met de website werd nog niet bekendgemaakt.

Stichting Sint wil niet dat er één bedrijf of één product wordt verbonden aan de naam. Dat is bedongen. Het is een interessante naam voor webshops die zich richten op Sinterklaasverkopen. Het mooie van de naam is dat de eigenaar zich voor kan doen als de enige echte Sinterklaas en dat is een interessant gegeven voor de ondernemer.

Zwartepiet.nl

De domeinnaam zwartepiet.nl werd eind 2015 voor de eerste keer geveild. Dat werd een touwtrekken van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Beide partijen wilden de domeinnaam in handen krijgen. Die actiegroepen hebben niet meegeboden op sinterklaas.nl. Ze mochten niet en bovendien is sinterklaas.nl een 'premium domeinnaam' die veel belangrijker is en een grotere waarde heeft dan zwartepiet.nl. Het waren vooral internetbedrijven en webshops die interesse toonden en er geld voor over hadden.

Stoompage Sint.nl

De website sint.nl blijft bestaan. Het is een gezellige website, waar de homepage Stoompage wordt genoemd en waar kinderen en volwassenen spelletjes kunnen doen en informatie kunnen halen. Stichting Sint blijft deze site beheren en Lollibomb vult hem met mooie illustraties en spelletjes. Het wezen van Sinterklaas en het Sinterklaasfeest wordt er uitgelegd en er staat meer informatie, gedichtenhulp, agenda van Sinterklaasactiviteiten, knutsel- en surprise-ideetjes, kleurplaten, videootjes en muziekfragmenten, foto’s en leestips op de website.

Sinterklaas-traditie

Stichting Sint, de eigenaar van sint.nl houdt van het Sinterklaasfeest en wil die liefde via Internet uitdragen. Stichting Sint maakt er werk van om het oude Sinterklaasfeest in ere te houden. De stichting wil voorkomen dat het Kerstfeest het 'heerlijk avondje' gaat verdringen. Het Kerstdiner is fijn en lekker, maar de stichting wil niet dat, aangegeven door grote bedrijven die simpelweg de voorkeur geven aan een Europese marktstrategie, de Sinterklaas-traditie verdwijnt.

Kunstenaars

Stichting Sint bestaat uit twee kunstenaars, die games ontwikkelen en apps maken. Verder zit er een programmeur in het bestuur en twee juristen. Twee leden van het Nationaal Sint Nicolaas Comité completeren het stichtingsbestuur. Stichting Sint gebruikt de Stoompage van www.sint.nl voor haar uitingen op het Internet.

Bron: Sinterklaas.nlBron: Sinterklaas.nl
Bron: Sint.nlBron: Sint.nl

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Wanneer vertelt u uw kind dat Sinterklaas niet bestaat?Wanneer vertelt u uw kind dat Sinterklaas niet bestaat?Er komt een tijd dat uw kind de leeftijd krijgt om te vertellen dat Sinterklaas niet meer bestaat. Toch is het lastig om…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?

Paperclip: geschiedenis, modellen en wat doen we ermeePaperclip: geschiedenis, modellen en wat doen we ermeeUitvinders bedenken soms dingen waarvan je je afvraagt: “Hoe komen ze er op?” Zo zal dat ook ooit het geval geweest zijn…
10 apps voor een hogere arbeidsproductiviteit10 apps voor een hogere arbeidsproductiviteitSneller, beter en meer geconcentreerd werken zijn punten die veel werkende mensen graag willen verbeteren. Zowel werknem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • http://www.ad.nl/binnenland/website-sinterklaas-nl-verkocht-voor-halve-ton~aaaf2ca2/ geraadpleegd op 7 juli 2016
  • http://veiling.catawiki.nl/kavels/6751173-sinterklaas-nl geraadpleegd op 7 juli 2016
  • http://www.sint.nl/html/pers/screenshots.html geraadpleegd op 7 juli 2016
  • http://www.omroepbrabant.nl/?news/251703612/Website+Sinterklaas.nl+verkocht,+niet+bedoeld+voor+Zwarte+Pietendiscussie.aspx geraadpleegd op 7 juli 2016
  • http://www.sint.nl/html/pers/StichtingSint.htmgeraadpleegd op 7 juli 2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Sint_Nicolaas_Comité geraadpleegd op 7 juli 2016
  • Afbeelding bron 1: Sinterklaas.nl
  • Afbeelding bron 2: Sint.nl
Reactie

Peter, 22-10-2016
Nu ook Speelgoed.be ter veiling bij Catawiki! Ben benieuwd wat die gaat opbrengen! Reactie infoteur, 27-10-2016
Spelgoed.be is natuurlijk wel wat algemener dan Sinterklaas.nl.
Ben ook benieuwd.
Groet,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 19-11-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.