Voordelen en nadelen van staand bureauwerk

Voordelen en nadelen van staand bureauwerk Bureauwerk wordt nog te veel zittend gedaan. Mensen met een kantoorfunctie zitten vaak uren stil achter hun bureau, en dit zonder één keer de benen te strekken. Langdurig zitten is echter niet gezond. Rechtstaand werken daarentegen brengt heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Toch heeft men de algemene perceptie dat het vermoeiend is en bovendien oncomfortabel. Steeds meer bedrijven opteren ervoor om hun werknemers te laten kiezen tussen staand of zittend werk. Ook kunnen ze de werknemers de keuze geven om af te wisselen. Het is ook bewezen dat staand vergaderen veel efficiënter is dan zittend vergaderen.
Bron: FirmBee, PixabayBron: FirmBee, Pixabay

Vier voordelen van rechtstaand werken

Spaar je rug

Permanent dezelfde houding aannemen op je bureaustoel is schadelijk voor je rugspieren. Rechtstaan werken is veel gezonder voor je rugspieren en bovendien werk je op deze manier aan een betere houding. Mensen die veranderd zijn van een zittende houding naar een staande houding bevestigen dat ze minder last hebben van rugpijn. Door recht te staan verminder je ook de druk die uitgeoefend wordt op de lumbale tussenwervelschijven.

Alertheid

Door rechtstaand te werken ben je meer geconcentreerd en gefocust. Je wordt minder snel moe als je de hele tijd rechtstaat. Omdat je spieren opgespannen zijn, voelt je lichaam zich minder op zijn gemak, waardoor je alerter blijft. Bij het rechtstaan beweeg je automatisch meer. Je kan eens afwisselen van steunbeen of je kan een kleine wandeling maken. Indien je in de mogelijkheid bent, dan kan je heel snel eens tien keer door je benen gaan. Op deze manier doe je heel snel enkele fitness-oefeningen.

Langer leven

Door meer recht te staan, leef je langer. Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat deelnemers die meer dan zes uur per dag neerzitten, veel sneller overlijden dan mensen die minder dan drie uur per dag neerzitten. Intensieve lichaamsbeweging kunnen de slechte zitgewoonten niet kunnen compenseren. Net zoals je niet de hele dag snoepen kan compenseren door een half uurtje te gaan lopen of fietsen.

Calorieën verbranden

Neerzitten staat gelijk aan een lagere hartslag, met als gevolg een lagere calorieverbranding. Indien je dus te weinig je benen strekt of heel lange periodes stilzit, zal je op termijn te maken krijgen met een toename van het gewicht. Rechtstaand werken geeft een hogere hartslag en zonder echt een inspanning te moeten doen, verbrand je meer calorieën en werk je aan je gewicht.

Drie nadelen van rechtstaand bureauwerk

Overbelasting van spieren en gewrichten

Een hele dag recht staan kan op het einde van de dag pijnlijk worden. Te lang recht staan kan leiden tot spataderen. Ook je benen en heupen zullen snel vermoeid geraken. Bij te veel pijn moet je toch overwegen om af en toe eens te gaan zitten.

Bron: Shirol50, PixabayBron: Shirol50, Pixabay
Geen hakken op het werk
Gaan werken met hoge hakken - aan een hoog bureau - is af te raden. De hele dag op hoge hakken staan, is erg belastend voor de rug en je gewrichten. Indien je staand werkt, dan verkies je beter platte schoenen boven hoge hakken.

Vaste telefonie

Telefoneren met een vaste lijn is niet zo handig. Vaste telefonie is erg ingeburgerd voor zittend bureauwerk, maar voor staand bureauwerk is het niet optimaal. Uiteraard hoeft dit geen ramp te zijn. Dit euvel is gemakkelijk op te lossen door over te schakelen naar een handsfree telefoon of GSM.

Optimaal: afwisseling tussen staand en zittend werk

Langdurig recht staan kan aanleiding geven tot overbelasting. Toch is staand werken nog steeds gezonder dan zitten werk. Ideaal is echter om af te wisselen in je werkhouding. Je kan hiervoor even een pauze nemen of andere taken uitvoeren waardoor je even een andere houding aanneemt. Om te kunnen afwisselen van houding, kan de werknemer ook aangepast meubilair voorzien. Hij kan zorgen voor werkruimtes waar rechtstaand gewerkt kan worden en voor ruimtes waar men toch kan neerzitten. Niet iedereen heeft een vaste zitplaats nodig. Je kan je baas dan overtuigen om een aantal zitplaatsen te voorzien, en tevens ook een aantal staanplaatsen. Zo wisselt iedereen af en wordt je kantoor een ergonomisch voorbeeld. Recht staan tijdens het werken is in het begin erg vermoeiend. Toch zal het steeds beter gaan en zal het lichaam zich finaal aanpassen aan de langere periodes van recht staan. Het komt er op neer om je baas te overtuigen om te investeren in zo een type werkomgeving. Indien het budgettair niet haalbaar zou zijn, dan kan je zelf een plan uitwerken - met voorbeelden - om je baas toch te overtuigen.

In de praktijk op de werkvloer

Grote bedrijven zoals Google en Yahoo geven hun werknemers de mogelijkheid om staand of zittend te werken. Zij beschikken ook over bureaus die je in de hoogte kunt veranderen, om zowel zittend als staand te kunnen werken. Zo kan men in de voormiddag zittend werken en in de namiddag staand. Of men wisselt om de twee uur af. Uit onderzoek van de University of Missouri is ook gebleken dat staand vergaderen 34% sneller verloopt dan zittend vergaderen. Daarnaast was er een betere groepsproductiviteit merkbaar. Een vergadering waarbij men zit kan immers gevaarlijk zijn om in te dommelen, als het niet interessant genoeg blijkt. Al staande vergaderen houdt iedereen scherp.
© 2015 - 2023 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Staand werken: een nieuwe trendStaand werken: een nieuwe trendStaand werken; steeds meer mensen die veel op kantoor of thuis veel achter een bureau werken, kiezen ervoor. Het lijkt z…
Lichaamstraining: Strekken van de nekWie regelmatig zijn nekspieren rekt, wordt voelbaar losser. Spanningen in nek-, schouder- en gezichtsbereik kunnen onaan…
Blijf bewegen als je langer wilt levenBlijf bewegen als je langer wilt levenWie gezond oud wil worden en enkele jaren aan zijn leven toe wil voegen, doet er goed aan te blijven bewegen. Wie een zi…
Spinning, fietsen voor je conditieSpinning, fietsen voor je conditieEen zeer populaire groepsles op menig sportschool is spinning, oftewel indoor cycling of RPM genoemd. Deze conditiesport…

De aquacultuur in Nederland en de rest van EuropaDe aquacultuur in Nederland en de rest van EuropaDe aquacultuur speelt een grote rol in Nederland en de rest van Europa. Overal in Europa in men gespecialiseerd in het k…
Zakelijk: Zo bereik je meer in minder tijdZakelijk: Zo bereik je meer in minder tijdWe hebben het vaak over efficiency en effectiviteit, maar als je efficiënter werkt dan wil dat nog niet zeggen dat je ef…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StartupStockPhotos, Pixabay
  • Standaard.be, http://www.standaard.be/cnt/dmf20130225_022, 9 september 2015
  • Werken20.nl, http://www.werken20.nl/nieuws-over-nieuwe-werken/productiviteit/35077/een-paar-uur-staand-werken-per-dag-is-gezond , 9 september 2015
  • Erikdevries.com, http://www.erikdevries.com/tips-en-trucs/werken-achter-een-zit-en-sta-bureau/, 9 september 2015
  • Afbeelding bron 1: FirmBee, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Shirol50, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.