Belastingen in Gambia, wat moet u weten?

Als u zich in Gambia vestigt, met of zonder bedrijf, krijgt u ook met belastingen te maken. Als gepensioneerde krijgt u bijvoorbeeld te maken met eigendomsbelasting. Hebt u een bedrijf met personeel dan komt er heel wat meer bij kijken. Om niet voor verrassingen te komen staan is het handig om te weten welke belastingen u wanneer moet betalen. Waar kunt u zoal mee te maken krijgen?

Value Added Tax of VAT

Bij ons ook wel bekend als BTW. Deze belasting wordt geheven op belastbare goederen, diensten of import. Hier wordt het woord belastbaar gebruikt omdat niet alle goederen of diensten belastbaar zijn. Bijvoorbeeld enkele basisproducten zoals voedsel (rijst, suiker etc.) zijn vrijgesteld van belasting. Deze belasting wordt geïnd door VAT-plichtige verkooppunten of diensten, en ook door de douane bij import van goederen. Bedrijven of personen met een belastbare omzet van meer dan 1.000.000 Dalasis moeten geregistreerd zijn. U kunt zich ook vrijwillig registreren als de omzet hoger is dan 500.000 Dalasis maar minder dan 1.000.000 Dalasis. De huidige hoogte van de VAT in Gambia op belastbare goederen is momenteel 15%.

Income tax

Bij ons bekend als inkomstenbelasting. Dit is een belasting over het inkomen van een persoon of bedrijf en kan dus worden onderverdeeld in twee soorten:

Corporate income tax

Dit wordt betaald door bedrijven over de omzet of winst. De afdracht gebeurt per kwartaal waarbij de laatste betaling plaats moet vinden binnen drie maanden na afloop van het belastingjaar. De jaarlijkse teruggave moet ook gebeuren binnen drie maanden na afloop van het belastingjaar. Over de winst betaalt u 31%, en over de omzet 1,5%. Is echter de boekhouding niet geauditeerd dan hanteert men geen 1,5% maar 2,5%.

Personal income tax

Dit is belasting over het loon dat ontvangen wordt als men bij iemand in loondienst is. Dit wordt ook wel PAYE genoemd (Pay As You Earn). Dit is dus een belasting over de bruto verdiensten van individuelen. Deze belasting wordt maandelijks op het loon ingehouden door de werkgever. Werknemers hoeven geen teruggaveformulier in te dienen mits zij geen andere belastbare inkomsten hebben. De hoogte kan oplopen tot 30% afhankelijk van het inkomen. Belasting over een inkomen van onder 18.000 Dalasis per jaar is 0%.

Capital Gains Tax (CGT)

Oftewel vermogensaanwas. Dit is een belasting die geheven wordt op de winst wanneer er bijvoorbeeld een stuk grond, een gebouw of iets dergelijks wordt verkocht. De verkopende partij ontvangt geld voor het verkochte en heeft daardoor waarde ontvangen. Individuelen betalen 15% over de waarde of 5% over de ontvangen gelden. Bedrijven echter betalen respectievelijk 25% en 10%. Deze belasting dient betaald te worden binnen 15 dagen na de verkoop.

National Education Levy

Dit is een soort van nationale ontwikkelingsheffing. Dit is een vastgestelde belasting voor bedrijven per jaar. Het bedrag is afhankelijk van de omzet. Als het totale inkomen van een bedrijf hoger is dan 5.000.000 Dalasis per jaar, dan is de National Education Levy 50.000 Dalasis. Is dit minder dan 5.000.000 Dalasis dan is dit een vast bedrag van 30.000 Dalasis.

Municipal Business License

Dit is de gemeentelijke bedrijfsvergunning. De hoogte hiervan hangt af van de aard van het bedrijf en de locatie. De vergunning zal in Greater Banjul Area niet hetzelfde zijn als in andere of verder afgelegen gebieden.

Fringe Benefits Tax

Dit is een belasting op de ‘secundaire arbeidsvoorwaarden’. Deze wordt opgelegd aan elke werkgever welke specifieke en directe voordelen aan de werknemer geeft in de vorm van huis, auto, ziekenzorg etc. Deze belasting mag in de boekhouding worden meegenomen als een aftrekpost. De belasting wordt dan ook voldaan door de werkgever en niet de werknemer.

Stamp Duty on Contracts

Dit is een zegelbelasting die wordt geheven op vastgelegde financiële verplichtingen of transacties tussen partijen, vaak gaat het dan om vastgoed of onroerende goederen. De hoogte wordt gebaseerd op de waarde van de wettelijke verplichting of transactie.

Payroll Tax (Expatriate Quota)

Ook wel Expatriate Quota tax genoemd en wordt betaald door de werkgever met een niet-Gambiaan als werknemer. Deze heffing kan niet door de werkgever op de werknemer verhaald worden. Dit is een jaarlijkse heffing per werknemer en wordt als volgt onderverdeeld: ECOWAS ingezetenen 10.000 Dalasis en niet-ECOWAS ingezeten 40.000 Dalasis. (De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) is een regionale groep van 15 landen in West-Afrika. Haar doel is het bevorderen van de economische integratie.) Zelfstandige niet-Gambiaanse ondernemers hoeven deze niet te betalen.

Injuries Compensation Fund Contribution

Een soort van gevarencompensatie. Hierbij dienen werkgevers 1% te betalen over de totale verdiensten van hun werknemer (maximaal 15 Dalasis) aan het Industrial Injuries Compensation Fund. Als de werknemer meer dan 1.500 Dalasis per maand verdient is deze contributie beperkt tot 15 Dalasis per maand.

Environmental Tax

Dit is milieubelasting. Een andere kleine heffing voor elke werknemer per maand. Dit kost u 1 Dalasi per werknemer per maand.

Social Security Contributions

Werknemers in de private sector van Gambia zijn verplicht om 5% van hun basissalaris te storten in het National Provident Fund als zijnde Social Security Contributions. Werkgevers betalen hier bovenop nog eens 10% van het basissalaris van de werknemer. De betalingen dienen plaats te vinden op of voor de 15e van elke maand bij Social Security.
© 2015 - 2024 Silgambia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingen, rechten en plichtenBelastingen, rechten en plichtenIedereen die in Nederland woont of werkt of in het buitenland een Nederlands inkomen heeft, is belastingplichtig. De Bel…
Hoogtepunten van GambiaElke uithoek van Gambia is de moeite waard: de kuststreek, de Gambia rivier, de natuurreservaten met de mooie tropische…
Welke belastingen heft de Rijksoverheid?Welke belastingen heft de Rijksoverheid?In Nederland is de Rijksoverheid verantwoordelijk voor het maken van wetgeving op basis waarvan de Belastingdienst de di…

Klachtenbehandeling en bemiddeling bij diensten of productenKlachtenbehandeling en bemiddeling bij diensten of productenEen klant of patiënt die over een dienst of product niet (helemaal) tevreden is, dient soms een klacht in. Hoewel deze s…
Iedereen kan leren plannenIedereen kan leren plannenPlannen is voor de één een gruwel en de ander vaart er wel bij. Toch weten we dat plannen voor nogal wat zaken wel degel…
Bronnen en referenties
  • Mondeling informatie via de GRA General Revenue Authority
  • http://businessingambia.com/gambia-business-tax/
Silgambia (5 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.