Gratis MOOC volgen aan Harvard, MIT of Stanford University

Gratis MOOC volgen aan Harvard, MIT of Stanford University MOOC staat voor Massive Open Online Course, oftewel een online cursus waaraan vele duizenden geïnteresseerden meedoen. Zonder dat je ervoor hoeft te betalen kun je op die manier een cursus volgen bij een internationale topuniversiteit zoals Harvard, MIT of Stanford University. Sommigen geven ook een certificaat uit waarmee je kunt bewijzen dat je hebt deelgenomen. Dit kan erg goed staan op je cv en je net een streepje voor geven wanneer je in het buitenland een opleiding wilt gaan volgen. Dus waar wacht je nog op?

Online MOOC volgen


Wat is een MOOC?

Een Massive Open Online Course (MOOC) is een cursus die online wordt aangeboden voor een ongelimiteerd aantal deelnemers. Hoeveel mensen deelnemen maakt niet uit voor de inhoud of het verloop van het programma. Naast regulier cursusmateriaal zoals video's, readers (literatuurbundels), en huiswerkopdrachten is er vaak ook een forum waarop deelnemers aan de cursus gerelateerde vraagstukken met elkaar kunnen bespreken. Soms wordt zo'n forum ook gemodereerd door een assistent die vragen van studenten kan beantwoorden. MOOC is een vorm van distance learning of onderwijs op afstand.

MOOCs werden vanaf ongeveer 2011 erg populair in de Verenigde Staten, zeker toen een aantal van de meest prestigieuze universiteiten van het land de cursussen begonnen aan te bieden. Zo kwam Stanford University in dat jaar met de cursus Introduction Into AI over kunstmatige intelligentie, gegeven door Peter Norvig. Hieraan deden meer dan 160.000 cursisten gratis mee. De lectoren zijn vaak eminente wetenschappers of prominente figuren uit het bedrijfsleven met veel ervaring als spreker voor publiek.

Weinig verrassend hebben veel van deze online cursussen een thema dat met moderne technologie te maken heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld MOOCs in programmeren, entrepreneurship, data mining, digitale marketing, app design, cybersecurity en data-analyse.

Coursea en edX

Naar aanleiding van het succes van de collegereeks aangeboden door Stanford werd het bedrijf Coursera opgericht, dat zich op een commerciële manier ging richten op het aanbieden van MOOCs. Onder andere Princeton University, University of Pennsylvania en University of Michigan sloten zich hierbij aan. Uit bezorgdheid over de vercommercialisering van dit type onderwijs richtte MIT in onder de naam MITx een niet-commercieel bedrijf of dat zich ging richten op het gratis online aanbieden van kwalitatief goede MOOCs. Nadat Harvard zich bij dit initiatief aansloot is het bedrijf omgedoopt tot edX. Ook de University of California, Berkeley, Wellesley College en Georgetown University bieden nu via dit platform cursussen aan.

Volledige master via MOOCs

Sinds 2013 bestaat in de Verenigde Staten ook de mogelijkheid om een volledige mastergraad te behalen via het volgen van MOOCs. Het collegegeld bedraagt ongeveer $ 7,000 dollar: slechts een fractie van het jaarlijkse collegegeld aan een Amerikaanse universiteit.

Certificaat na het volgen van een MOOC

Veel aanbieders geven na het succesvol afronden van een Massive Open Online Course een certificaat uit. Vervolgens kun je deze prestatie vermelden op je CV en LinkedIn profiel. Wordt ernaar gevraagd dan kun je middels het tonen van het certificaat bewijzen dat je de cursus met goed gevolg hebt afgerond. Werkgevers en onderwijsinstellingen die selectieve programma's aanbieden kunnen dit wellicht als een pluspunt zien.

Aanbieders van MOOCs

Sinds het ontstaan van het concept zijn de aanbieders van dit soort cursussen als paddenstoelen uit de grond geschoten. De binding met universiteiten blijft echter vaak wel gewoon een garantie voor goede kwaliteit. Je kunt de kwaliteit van de cursussen namelijk vaak afmeten aan de kwaliteit van de universiteiten waarmee de aanbieder verbonden is. Zeker Amerikaanse topuniversiteiten zullen hun naam natuurlijk niet zo maar te grabbel gooien. De volgende aanbieders/ (top)universiteiten bieden MOOCs aan:
 • edX (o.a. MIT, Harvard University, Dartmouth College, UC Berkeley, Caltech, Boston University, Cornell, Wellesley, McGill, Karolinska Institutet, University of Queensland, Kyoto University, IIT Bombay, TU Delft)
 • Coursera (o.a. Wharton School, Stanford University, John Hopkins University, Duke University, Icahn School of Medicine, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, Technische Universiteit Eindhoven)
 • Udacity (Georgia Institute of Technology, San Jose State University)
 • Stanford Online (Stanford University)
 • Canvas Network (University of Utah, Santa Clara University, Université Lille 1)
 • OpenLearning (University of New South Wales, University of Canberra, Taylor's University)
 • Academic Earth (Oxford University, MIT, Yale, Harvard, Princeton Univerisity, UCLA, UC Berkeley, University of Michigan)
 • FutureLearn (Monash University, University of Birmingham, Open University, Trinity College Dublin, University of Reading, Warwick University, University of Southampton)
 • NovoEd (Stanford University, Carnegie Foundation, Universidad Católica de Chile)
 • France Université Numérique (Conservatoire National des Arts et Métiers, University of Paris-Sud, École normale supérieure de Cachan)

Lees verder

© 2014 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren met MOOC's: gratis online cursussen en vakkenStuderen met MOOC's: gratis online cursussen en vakkenVoor wie niet genoeg kan krijgen van studeren, zijn Massive Open Online Courses een welkome toegevoegde waarde binnen he…
Coursera: Online studeren met een MOOCCoursera: Online studeren met een MOOCHet Amerikaanse bedrijf Coursera biedt colleges online aan van top universiteiten zoals Princeton en Stanford. Dit doet…
Hoe volg ik gratis online colleges aan een universiteit?Hoe volg ik gratis online colleges aan een universiteit?Steeds meer universiteiten bieden het aan: online colleges. Deze colleges zijn ontwikkeld op basis van videolectures die…
VU: online zelfhulp goed effect bij gedachten zelfdodingVU: online zelfhulp goed effect bij gedachten zelfdodingOnline zelfhulp is effectief bij gedachten aan zelfdoding. Dit blijkt uit onderzoek door psychologen van de Vrije Univer…

Pakket laten bezorgen op zondagPakket laten bezorgen op zondagVandaag besteld morgen in huis. Dat heeft normaal betrekking op alle dagen behalve zondag, maar het is tegenwoordig ook…
Nut en opstellen van een SWOT-analyseEen SWOT-analyse is een integraal onderdeel van het strategische planningsproces van bedrijven omdat het een volledig ov…
Bronnen en referenties
 • EdX - https://www.edx.org/
 • Coursera - https://www.coursera.org/
 • Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Massive_open_online_course
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 09-04-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.