Zo kunt u opvallen op het werk

Zo kunt u opvallen op het werk Als u hogerop wilt komen op uw werk zult u moeten zorgen dat daar een reden voor is. Zorg dat u op het werk gezien wordt in positieve zin. Gun het de tijd, maar laat zien wat u wilt en wat u kunt. Opvallen op het werk lukt vooral als u er zelf ook veel plezier aan beleeft, als u risico's durft te nemen en als u niet opgeeft.

Waarom opvallen op het werkt?

Het is goed om in positieve zin op te vallen op het werk. U laat zien dat u betrokken bent bij het bedrijf en uw mening kan mee gaan tellen. De mensen die het meeste opvallen komen vaak het verst. U hoeft geen enorme prater te zijn om op uw werk op te vallen. Laat zien wat u waard bent en doe uw werk goed en met enthousiasme. In positieve zin opvallen kan ervoor zorgen dat u hogerop komt in een bedrijf of misschien meer waardering en wellicht promotie zult krijgen.

Maak een to-do lijst

Maak voor uzelf een lijst met dingen die u wilt gaan leren en dingen die u gedaan heeft. Het kunnen bijvoorbeeld binnengehaalde klanten zijn, gehaalde deadlines of aspecten van het werk waarin u zich de laatste tijd heeft ontwikkeld. Een to-do lijst is goed voor uw eigen ontwikkeling. Er hoeven niet alleen dingen op te staan die echt met uw werktaken te maken hebben, maar u kunt bijvoorbeeld ook aan uw eigen sociale vaardigheden werken en onderhoud of schoonmaakklussen die normaal steeds uitgesteld worden. Met een to-do lijst kunt u goed zien hoe u het zelf heeft gedaan. Zo'n lijst zorgt voor een continue uitdaging en er zijn altijd wel weer nieuwe dingen bij te noteren. Bij een beoordelingsgesprek hoeft het dan niet enkel over verbeterpunten te gaan, maar kunt u ook goed vertellen wat u voor het bedrijf heeft kunnen betekenen.

Werk met passie

Wie een passie heeft voor zijn werk valt vaak al snel op. Mensen met een passie voor hun vak gaan doorgaans met plezier naar het werk en dat stralen ze ook uit. Natuurlijk heeft iedereen mindere periodes op het werk, maar als het iets is wat u normaal gesproken leuk vindt om te doen zult u vaak merken dat de mindere periodes achteraf ook wel meevielen. De mindere periodes liggen dan vaak ook niet aan de werkzaamheden zelf. Wie werkt met passie is vaak ook leergierig en blijft zichzelf vaak uit eigen interesse ontwikkelen.

Werk samen

Veel mensen werken met meerdere collega's op een afdeling. Het is goed om te weten wat er binnen een bedrijf speelt dus communiceren met collega's is van groot belang. In een bedrijf gaat het vaak over wat er minder goed gaat. Dit komt omdat mensen vroeger gevaren signaleerden om te kunnen overleven. Nu worden nog steeds vaak eerder de minder goede dingen dan de goede dingen aangekaart. Dit gebeurt ook omdat er aan minder goede dingen gewerkt kunnen worden. Zie kritiek dus altijd als iets om wat mee te gaan doen.

Reageer op mensen of stel een vraag bij een vergadering. Zo toont u interesse en komt u meer te weten. Des te meer u actief zal deelnemen des te meer mensen ook met u zullen gaan overleggen. Zo kunt u wellicht helpen om dingen te veranderen binnen een bedrijf of om bepaalde problemen op te lossen. Als u laat weten dat u meedenkt laat u zien dat u wat wilt bereiken met het bedrijf.
Aangezien een bedrijf meestal vaker de minder goede dingen zal vertellen is het belangrijk voor collega's onderling om de waardering uit te spreken. Geef een collega eens een complimentje. Uw collega zal zich beter voelen, maar u zult u ook beter gaan voelen. Een meerderheid van de mensen vindt de sfeer en waardering op het werk het belangrijkste aan hun werkplek. Werk hier dus ook met zijn allen aan door bijvoorbeeld eens te gaan borrelen.

Toon initiatief

Om meer inbreng te hebben of om hogerop te komen zult u zelf initiatief moeten tonen. U bent diegene die ervoor moet zorgen dat u gaat opvallen. Vraag niet altijd gelijk om een oplossing, maar probeer eerst zelf te kijken of u de oplossing echt niet zelf kunt vinden. Is er een groot project? Kijk dan eens zelf met welke collega's u dit zou kunnen aanpakken. Hou er wel altijd rekening mee dat u niet over uw eigen grenzen moet gaan. Als u het initiatief neemt om een bepaalde taak uit te voeren zonder overleg zorg dan wel dat het goed gebeurt zodat u als het ware niet gestraft kon worden voor dat wat zo goed bedoeld was. Als u zich eerst goed laat inlezen of adviseren kunt u risico's beperken en met een beetje risico komt u uiteindelijk een heel eind.

Zorg voor een gunfactor

U wilt op het werk ook weer niet als slijmbal gezien worden. Zorg dat mensen u iets gunnen. Alleen al door vrolijk en positief te zijn op het werk zullen collega's u wellicht meer gunnen dan iemand die elke dag eigenlijk geen zin heeft om te werken en die alleen maar klaagt. Praat dan ook niet teveel over uzelf, maar roddel ook niet over anderen. Iemand die heel neutraal lijkt kan bijna geen vijanden maken.

Geef niet op

Opvallen op het werk kan heel lang duren. Vooral als u bijvoorbeeld als jongste collega nieuw binnen een bedrijf komt. U zult soms niet de waardering krijgen waarop u had gehoopt, maar geef het vooral niet op. Spreek het uit als u ergens mee zit zodat er aan gewerkt kan worden. Misschien krijgt u wel steeds de simpele klusjes, maar geef aan dat u ook wat moeilijkers aan zou durven of aan wilt pakken. Zo wordt er in ieder geval opgemerkt dat u graag verder vooruit wilt.
Stel uzelf flexibel op door af en toe een pauze door te werken als het nodig is of door af en toe wat langer te blijven. Als u niet opgeeft zal het uiteindelijk lukken, maar het gaat allemaal vooral om een kwestie van durven.
© 2014 - 2023 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Valkuilen en tips voor leidinggevende managermijn kijk opValkuilen en tips voor leidinggevende managerEen positieverbetering, promotie en hogere salarisschaal wil iedereen. Pas echter op dat je niet in een leidersrol terec…
Tips voor een starter die carriere wil makenDe arbeidsmarkt is een moeilijke markt voor starters. Je hebt veel theoretische kennis op een hoog niveau, aan praktijke…
Collega's met kinderen vormen soms ergernissenCollega's met kinderen vormen soms ergernissenVoor een werkende ouder, vooral voor de werkende moeder is het vaak lastig om een balans te vinden tussen werk en privé.…
Thuiswerken en sociale mediaThuiswerken en sociale mediaSommige werkgevers zijn er nog steeds een beetje huiverig voor. Werknemers die thuiswerken waar zij niet te controleren…

DPD pakket versturen: tarieven en verzendoptiesDPD is één van de bekendste pakketdiensten van Nederland. Particulieren en kleinere ondernemers kunnen eenvoudig pakkett…
Het nut van werkproceduresHet nut van werkproceduresEen werkprocedure is een beschrijving van de manier waarop gewerkt moet worden. Werkprocedures worden ook wel 'werkwijze…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.