Incoterms: universele taal internationale handel

Incoterms: universele taal internationale handel Taal is één van de meest complexe en belangrijke instrumenten van de internationale handel. Zoals in elke complexe en geavanceerde business kunnen kleine veranderingen in de formulering een grote impact op alle aspecten van een zakelijke overeenkomst hebben. In 1936 werden daarvoor de Incoterms gecreëerd, een universele taal voor de internationale handel die voor iedereen verstaanbaar is.

Wat zijn Incoterms?

Internationale commerciële voorwaarden of Incoterms zijn een reeks van verkooptermen die worden gebruikt door bedrijven over de hele wereld. Incoterms worden gebruikt om de internationale handel te vergemakkelijken. Ze worden gebruikt om de transactiekosten en de verantwoordelijkheden tussen koper en verkoper te bepalen. Incoterms werden in 1936 geïntroduceerd en zijn sindsdien zes keer aangepast aan de ontwikkelingen in de internationale handel. De laatste wijzigingen wordt aangeduid als Incoterms 2000. Er zijn dertien Incoterms die worden gebruikt door bedrijven en dat in vier verschillende gebieden.

Soorten Incoterms

Vertrek

EXW - Ex Works
EXW betekent “Af Fabriek” en wordt gevolgd door een bepaalde plaats, bijvoorbeeld EXW Dallas. EXW betekent dat de verkoper verantwoordelijk is voor de goederen ter beschikking te stellen in zijn lokalen. De verkoper is niet verantwoordelijk voor het laden van de goederen op het voertuig. De koper draagt de volledige kosten en verantwoordelijkheid over de goederen vanaf het laden bij de verkoper tot het lossen op bestemming.

Hoofdtransport niet betaald door de verkoper

FCA - Free Carrier
FCA betekent “Vrachtvrij Tot Vervoerder” en wordt gevolgd door een bepaalde plaats, bijvoorbeeld FCA New York. FCA betekent dat de verkoper een leveringsplicht heeft vanaf het magazijn tot dat de goederen worden vrijgegeven voor export aan de carrier. Vanaf dan ligt de verantwoordelijkheid bij de koper. Als er geen exacte plaats is aangegeven door de koper mag de verkoper kiezen waar hij de goederen levert binnen een bepaalde afstand van de carrier.

FAS – Free Alongside Ship
FAS betekent “Vrij Langszij Schip” en wordt gevolgd door een met name genoemde haven van verscheping, bijvoorbeeld FAS New York. FAS betekent dat de verkoper verantwoordelijk is voor de kosten van het vervoer en het leveren van de goederen tot naast het schip in een haven in zijn land. Doordat de koper verantwoordelijk is voor de uitklaring van de goederen is dit geen praktische incoterm bij Amerikaanse export. FAS mag alleen worden gebruikt voor oceaan zendingen sinds de verschuiving van risico en verantwoordelijkheid van verkoper aan koper gebeurd wanneer de goederen binnen het bereik van de kraan van het schip worden geplaatst.

FOB - Free On Board
FOB betekent “Vrij Aan Boord”en wordt gevolgd door de naam van de haven van verscheping, bijvoorbeeld FOB Baltimore. Met FOB worden de goederen aan boord van het schip geplaatst door de verkoper in een laadhaven genoemd in de koopovereenkomst. Het risico van verlies of beschadiging van de goederen wordt overgedragen aan de koper wanneer de goederen de reling van het schip passeren. De verkoper betaalt de kosten van het laden van de goederen.

Hoofdtransport betaald door de verkoper

CFR – Cost and Freight
CFR betekent “Kostprijs en Vracht” en wordt gevolgd door een haven van bestemming, bijvoorbeeld CFR Sydney. CFR verplicht de verkoper de kosten en vracht te betalen om de goederen naar de genoemde bestemming te brengen, maar het risico van verlies of schade aan de goederen, alsmede alle kostenstijgingen worden overgedragen van de verkoper naar de koper wanneer de goederen de reling van het schip passeren in de haven van verscheping. De verzekering is een verantwoordelijkheid van de koper.

CIF – Cost, Insurance and Freight
CIF betekent “Kostprijs, Verzekering en Vracht” en wordt gevolgd door een haven van bestemming, bijvoorbeeld CIF Miami. CIF is vergelijkbaar met CFR met de aanvullende eis dat de verkoper verplicht is een verzekering aan te gaan tegen het risico van verlies of beschadiging van goederen. De verkoper moet deze premie wel betalen. Deze verzekering is belangrijker in de internationale scheepvaart, dan in de binnenlandse Amerikaanse scheepvaart omdat de Amerikaanse wetgeving over het algemeen beschikt reeds over een clausule over aansprakelijkheid voor verloren of beschadigde goederen.

CPT - Carriage Paid To
CPT betekent “Vrachtvrij tot” en wordt gevolgd door een bepaalde plaats van bestemming, bijvoorbeeld CPT Kansas City. CPT betekent dat de verkoper de vracht moet betalen voor het vervoer van de goederen naar de genoemde bestemming. Het risico van verlies of beschadiging van de goederen en de eventuele kostenstijgingen verschuift van de verkoper naar de koper wanneer de goederen zijn geleverd in het magazijn van de eerste vervoerder, en niet aan boord van het schip.

CIP - Carriage And Insurance Paid To
CIP betekent “Vrachtvrij Inclusief Verzekering tot” en wordt gevolgd door een bepaalde plaats van bestemming, bijvoorbeeld CIP Boston. CIP heeft dezelfde incoterm betekenis als CPT met het enige verschil dat de verkoper verplicht is een verzekering te betalen tegen verlies en schade van de goederen.

Aankomst

DAF – Delivered Af Frontier
DAF betekent “Franco grens” en wordt gevolgd door een bepaalde plaats, bijvoorbeeld DAF El Paso. DAF betekent dat de verantwoordelijk van de verkoper is voltooid wanneer de goederen aangekomen zijn bij de grens van bestemming maar voor de douane. De koper is verantwoordelijk vanaf hier en zal ook instaan voor de kosten van inklaring van de goederen.

DES - Delivered Ex Ship
DES betekent “Franco Af Schip” en wordt gevolgd door een haven van bestemming, bijvoorbeeld DES Vancouver. DES betekent dat de verkoper de goederen ter beschikking van de koper moet stellen aan boord van het schip op de plaats genoemd in de koopovereenkomst. De kosten van het lossen van de goederen en de bijbehorende douanerechten worden betaald door de koper.

DEQ - Delivered Ex Quay
DEQ betekent “Franco Af Kade”en wordt gevolgd door een haven van bestemming, bijvoorbeeld DEQ Los Angeles. DEQ betekent dat de verkoper heeft ingestemd de goederen ter beschikking te stellen van de koper op de kade op de plaats genoemd in de koopovereenkomst.

DDU – Delivered Duty Unpaid
DDU betekent “Franco Exclusief Rechten” en wordt gevolgd door een bepaalde plaats van bestemming, bijvoorbeeld DDU Topeka. De verkoper staat in voor de kosten van de verzending van de goederen, alsmede de kosten en risico's van het uitvoeren van douaneformaliteiten. De koper betaalt de invoerrechten en een extra kost voor het niet op tijd inklaren van de goederen.

DDP - Delivered Duty Paid
DDP betekent “Franco Inclusief Rechten” en wordt gevolgd door een bepaalde plaats van bestemming, bijvoorbeeld DDP Bakersfield. De verkoper staat in voor de kosten van verzending van de goederen, alsmede de kosten en risico's van het uitvoeren van douaneformaliteiten. De verkoper betaalt de invoerrechten maar de koper betaalt wel de extra kost veroorzaakt door het niet op tijd inklaren van de goederen. DDP mag niet worden gebruikt als de verkoper niet in staat is om een invoervergunning te verkrijgen.
© 2014 - 2022 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Esperanto?Wat is Esperanto?Esperanto is een internationale taal die door twee miljoen mensen wordt gesproken. De mensen die de taal beheersen komen…
Documenten bij internationale handel: EU-landenDe internationale handel is een grote stroom van goederen en geld. Het is dus belangrijk dat alle landen een controle ku…
De Stratolaunch carrier, een enorm vliegtuigDe Stratolaunch carrier, een enorm vliegtuigDe Stratolaunch carrier is een enorm vliegtuig met meerdere Boeing 747-motoren. Hiernaast heeft het toestel een hoog aan…

Help! Ik heb een assessment!Help! Ik heb een assessment!Een assessment kan veel spanning oproepen. Het gevoel om onder een ‘vergrootglas’ te worden gelegd kan heel onprettig zi…
Roamler – opdrachten via een app en geld verdienenRoamler – opdrachten via een app en geld verdienenRoamler is een in Nederland opgericht bedrijf dat zich richt op de retail. Bedrijven die wederverkopen aan particulieren…
Bronnen en referenties
  • Shipping & logistiscs - Nancy van der Perre
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.