Crowdfunding, een nieuwe manier om aan geld te komen
De laatste jaren hoor je steeds vaker over projecten die van de grond zijn gekomen door crowdfunding. Zo werd er al een boekhandel overgenomen met behulp van gelden van particulieren en financierde Bart Swings zijn reizen, materiaal, vliegkosten en overige kosten met geld dat hij kreeg via zijn crowdfunding-actie.
Bart Swings, voorbeeld voor de toekomst
Bart Swings, de schaatsende Belg, heeft via crowdfunding het geld bij elkaar kunnen krijgen, waar hij geen sponsor voor kon vinden. In crisistijd zijn bedrijven terughoudend en lopen de sponsorinkomsten bijna overal terug. Bart heeft een systeem opgezet, waarbij mensen in hem kunnen investeren omdat ze in hem geloven. In ruil voor een bedrag krijgen ze van Bart merchandising of (bij een groter bedrag) een schaatsclinic. Op deze manier is Bart in staat gebleken om het uitoefenen van topsport zelf voor elkaar te krijgen tot een sponsor zich aandiende. Dit is een voorbeeld voor andere sporters die graag op topniveau willen presteren, maar geen sponsor kunnen vinden.
Geld voor elkaar
In een economisch zware tijd is het voor veel mensen lastig om een lening af te sluiten of genoeg geld bij elkaar te krijgen om iets te kunnen financieren. De banken zijn voorzichtig geworden en de consument is ook voorzichtig. Bovendien: geld lenen kost geld. Dus gaat men op zoek naar een andere manier om aan geld te komen. Als er geen geld te halen is bij de banken of andere instanties of je betaalt er bakken met rente voor, dan moet er gezocht worden naar andere bronnen. Aangezien sparen in deze tijd ook erg weinig oplevert, zijn er genoeg mensen die hun geld graag willen investeren in iets waar ze wel geld voor terug zien. Bovendien kun je op deze manier zelf kiezen in welk project je gelooft en waar je je geld in investeert.
Zakelijk
Veel mensen hebben een probleem met het verzamelen van startkapitaal voor hun onderneming. Ook in dat geval kan crowdfunding/investering door particulieren uitkomst bieden. Er zijn inmiddels meerdere websites in de lucht, waar ondernemers hun plan kunnen presenteren. Dit plan wordt beoordeeld door de betreffende website en er wordt een risicoscore aan gehangen. Ook wordt een rentepercentage vastgesteld voor de investeerders en wordt de termijn van terugbetaling bepaald. Voorbeelden van dit soort websites zijn 'kapitaalopmaat' en 'geldvoorelkaar'. De rente die men ontvangt is vaak hoger, naarmate het risico van de onderneming hoger is. Ieder kan hier zelf zijn strategie in bepalen. Voordeel van deze websites is verder dat ze de hele administratie beheren en zorgen dat het geld wordt terugbetaald. Het risico is wat groter, maar het levert zeker meer op dan sparen en het zorgt ervoor dat de Nederlandse economie ruimte krijgt om te groeien.
Privé
Ook voor mensen die graag hun recreatiewoning willen financieren, maar geen lening af kunnen sluiten bij een bank, zou dit uitkomst kunnen bieden. Maar wat voor elke lening geldt, geldt ook in dit concept, geld lenen kost geld. Bovendien wordt ook door de websites een check gedaan hoe realistisch je financieringsdroom is.
Liefdadigheid
Naast projecten waarmee je meedeelt in de winst of een beloning ontvangt voor een bepaalde bijdrage, zijn er ook crowdfunding-projecten vanuit liefdadigheidsinstellingen. Een mooi voorbeeld van zo'n liefdadigheidsinitiatief is 'onepercentclub', waarbij je zelf kunt kiezen in welk project jij wilt investeren om de wereld een klein beetje mooier te maken.
© 2014 - 2025 Dabdehaan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakelijk: Stress op het werkDe meeste mensen kennen het wel, zo nu en dan schiet de stress-meter omhoog als er ergens bijvoorbeeld een belangrijke d…
Bronnen en referenties
- www.geldvoorelkaar.nl
- www.kapitaalopmaat.nl
- www.onepercentclub.com